הפסד ענק ל'תמר': 50% מחוזה הגז של החברה לישראל הלך ל-EMG המצרית, כ-5 מיליארד דולר

החששות הופכים למציאות: כיל, בז"ן ואו.פי.סי רותם ירכשו גז טבעי בסך 5 מיליארד ד' מ-EMG עם אופציה להכפלת הסכום. כמות הגז הנרכשת כ-11% מגודל מאגר "תמר"
 | 
telegram

בעוד המשקיעים מנסים לשער האם אזהרות השותפות בפרויקט הגז הטבעי "תמר" על הפסד אפשרי של חוזים נועדו לגרום למחוקקים לדחות את המלצות ועדת ששינסקי על הפרויקט, הבוקר (ב') הופכים החששות למציאות, כאשר חברות מפעלי ים המלח, בז"ן ואו.פי.סי רותם מקבוצת החברה לישראל מודיעות על התקשרות לרכישת גז טבעי מ-EMG המצרית.

מאוחר אמש פרסמו אבנר יהש, דלק קידוחים יהש, דלק אנרגיה וישראמקו יהש הודעה מהותית לבורסה , במסגרתה הזהירו כי קיים חשש לאובדן לקוח פוטנציאלי בפרויקט הקידוח 'תמר'. השותפות הבהירה בנוסף כי עקב תחולתן האפשרית של המלצות ועדת ששינסקי היא בוחנת את המשך השקעותיה בפיתוח הפרויקט.

הבוקר מתברר שהלקוח הפוטנציאלי הוא לא אחר מהחברה לישראל, הנמצאת בשליטת סמי ועידן עופר, וכי מחצית מהעסקה כבר אבודה. בהודעות מקבילות שפרסמו חברות הקשורות לחברה לישראל הן הודיעו על חתימה על חוזים ארוכי טווח לרכישת גז טבעי בסך כולל העשוי לעבור את ה-10 מיליארד דולר במידה והחברות יממשו את הסכמי האופציה.

עסקת הענק נחתמה לאחר מו''מ שנמשך כשנה עם שתי ספקיות הגז בישראל - EMG ושותפות תמר. כאשר בהסכם הראשוני עם EMG נקבע רף מינימלי לאספקת 0.9 מיליארד מטר ריבוע (BCM) לשנה עד שנת 2030 תמורת כ-5 מיליארד דולר - מחיר המשקף 5 דולר למיליון BTU.

כל החברות חתמו בנוסף על הסכמי אופציה שבמידה וימומשו כמעט ויכפילו את הכמות הנרכשת מ-EMG. החברות אמורות להגיע להחלטה לגבי מימוש האופציה עד סוף הרבעון הראשון של 2011. האופציה עשויה להגדיל את כמות הגז הנרכשת לכ-2.9 BCM בשנה או לסך כולל של כ-58 BCM במשך 20 שנה. בכך נותנת לשיקול דעת החברות הבחירה אם לרכוש כמות גז משמעותית נוספת מהמצרים או מהשותפות ב"תמר".

מפצלים את החוזה

ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל, אמר בשיחת ועידה שהתקיימה לאחר ההודעה על החתימה עם המצרים: "ניהלנו מו"מ עם שני הספקים. בשלב מסוים, מסיבות שאינן תלויות בנו - ספק הגז כחול-לבן לא היה מסוגל להתחייב ללוחות זמנים שעומדים בפעילות שלנו, ולא למועד סיום על החתימה עצמה".

גלעד הוסיף כי על-מנת להקטין את הפגיעה בגז הכחול-לבן החברה לישראל פיצלה את החוזה.

משריינות אספקה

הראשונה - כיל. חברה הבת, מפעלי ים המלח (מי"ה), התקשרה בהסכם מותנה להספקה של גז עבור שימוש בתחנת כח שמתעתדת מי"ה להקים בסדום. ההסכם צפוי להיכנס לתוקפו עם גמר ההרצה של תחנת הכח, המתוכננת לשלהי שנת 2014 ולהסתיים בסוף הרבעון הראשון של 2030. ע"פ ההסכם מי"ה תרכוש 0.2 BCM בשנה עם אופציה להגדלת הכמות בעוד 0.53 BCM מה שיביא את סך הרכישה השנתית ל-0.73 BCM.

בחוזה נקבע, כי מחיר הגז יהיה צמוד לשינויים בתעריף "מחיר הגז לאנרגיה" (התעו"ז), כולל מחיר "רצפה" ו"תקרה", כאשר ההיקף הכספי הכולל של ההתקשרות לכלל תקופת החוזה עד שנת 2030, בהתאם למחירי התעו"ז הנוכחיים עומדת על 370-460 מיליון דולר (בהנחה שלא תמומש האופציה).

בנפרד, הודיעה בז"ן, אף היא מקבוצת החברה לישראל, כי מפעלי החברה והחברות הבנות כרמל אולפינים וגדיב תעשיות פטרוכימיה, חתמו על חוזה לרכישת גז טבעי מ-EMG. מדובר בחוזה ל-20 שנה בהיקף כספי מוערך של בין 1.8-2.9 מיליארד דולר.

על פי עקרונות ההסכם, אספקת הגז למפעלי בז"ן תחל כבר עוד מספר חודשים, במהלך הרבעון הראשון של 2011, עם השלמת קו הולכת הגז הטבעי למפרץ חיפה וחיבור מפעלי החברה אליו - יעשה ע"י חברת נתיבי הגז הטבעי לישראל (נתג"ז). תחילה, בז"ן צפויה לרכוש מינימום של 22.5 מיליון MMBTU ומשנת 2012 היא רשאית להגדיל בהדרגה את רכישות הגז עד 38 מיליון MMBTU.

מבחינתה של בזן היא מסרה, כי המעבר לשימוש בגז טבעי יביא גם להתייעלות בצריכת האנרגיה שלה, לחסכון בעלויות אחזקה ולהקטנת עלויות אנרגיה ועלויות אחרות, במישרין ובעקיפין, המוערכים בסכום כולל לקבוצה העולה על 130 מיליון דולר לשנה.

אם זה לא הספיק, אז חברה הבת של החברה לישראל, או.פי.סי רותם, הפועלת כיום להקים תחנת הכוח בכושר ייצור של כ-440 MW במישור רותם, הודיעה כי תרכוש גז טבעי מ-EMG.

ההסכם של או.פי.סי רותם מתייחס לכמות גז שנתית של 0.3 BCM - כמות המהווה כ-50% מצריכת התחנה והיקפו מוערך בכ-700 עד 900 מיליון דולר. בידי החברה נותרה האופציה, הניתנת כאמור למימוש עד לסוף הרבעון הראשון של 2011, להכפיל את הכמות הנרכשת.

במסגרת הסכם הכולל עם החברה לישראל, EMG נתנה גם אופציה לחברת איי.סי. פאואר אשר בוחנת אפשרות להקים תחנת כח בעל הספק דומה לשל או.פי.סי לרכוש גז טבעי בכמות שנתית של כ-0.3 עד 0.6 BCM, אשר תשמש את תחנת הכח הנוספת. במידה ואופציה זאת תמומש החוזה עם EMG עשוי לגדול בעוד כ-900 מיליון דולר.

אמפל מזנקת

ישראל מייבאת כיום ממצרים 1.5 מיליארד מ"ק של גז טבעי בשנה במסגרת החוזים שלה עם חברת EMG.

מניות אמפל אמריקן, של יוסי מימן, המחזיקה ב-12.5% מ-EMG מזנקות בתגובה לחתימה על החוזים. בעלי עניין נוספים ב-EMG הינם איש העסקים המצרי חוסיין סאלם (28%), PTT התאילנדית (25%), סם זל ודיוויד פישר (12%), חברת הגז המצרית (10%) וגופים מוסדיים ישראלים (4.4%). כמו כן, מימן מחזיק עוד 8.1% מ-EMG באמצעות קבוצת מרחב.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות