הפסדי ההון בדרך? שימו לב מה אומר עקום תשואות האג"ח

גולן ספיר, משנה למנכ"ל סיגמא בית השקעות, כותב על עקום התשואות בהשקעה באג"ח
 | 

רובנו היינו מגדירים את עצמנו כמשקיעים סולידיים, כמקצוענים היינו לבטח מעדיפים את ההגדרה "משקיעי ". כאלה שיודעים לנתח את עקום התשואות ולקרוא את כיווני ההשקעה העולים מהם. כמשקיעים מסוג זה נהנינו בשנתיים האחרונות מתקופה מצויינת להשקעה באג"ח. כלכלות העולם יוצאות מהמיתון ועל מנת להקל על התהליך מורידות בכדי להקל את עלויות האשראי בצד העסקי ולהקטין את כדאיות החיסכון בצד הפרטי. כך שלא משנה אם זה ממשלתי או קונצרני, קצר או ארוך. הריבית היורדת מאפשרת רווחי הון שהם בעצם התוצאה של ירידת תשואת אגרת החוב כפול האגרת.

לצערנו, החל מאוקטובר 2010 התהליך נפסק וחגיגת רווחי ההון התפוגגה. התשואה על אגרת החוב האמריקאית ל-10 שנים עלתה מ-2.3% ל-3.5% וגררה הפסדי הון כבדים למשקיעים וכמובן דחפה לעליית תשואות גם באג"ח הישראליות, כשהמשקיעים נטו לשמור על הפער בין האג"ח האמריקאית למקבילה הישראלית.

לתדהמתנו גילינו שאפשר להפסיד כסף באג"ח. שקיים הבדל משמעותי בין אורך אגרות החוב, דירוגן ומנגנוני ההצמדה. פתאום שיחות על אג"ח בריבית משתנה נשמעות במסדרונות בתי ההשקעות ופרסום המוצרים בענף זה מתאים עצמו במהירות למגמה. לצד זה החלו הפדיונות באותן קרנות נאמנות שהיוו את סלע הענף בשנה האחרונה וכעת נאלצות למכור אגרות בכדי לשלם למשקיעים המופתעים שגילו שאפשר להפסיד 2% ב"השקעה סולידית".

מהי המשמעות של אותו עקום תשואות? ומהן תוכניותיו בעתיד?

כולנו מבינים שירידה בתשואות איננה סבירה כשהריבית בארץ תמשיך לעלות ולבטח כשיחלו בתהליך כזה בארה"ב, אולי לקראת סוף השנה. מכאן ברור שהבחירה במקום הנכון על העקום צריכה לבוא מהמקום של ניהול סיכונים. כלומר, היכן נפסיד הכי פחות במונחים ריאליים או לפחות נקבל את המדד.

נתחיל באג"ח הממשלתי בעקום הצמוד בחלק הקצר. אגרות אלה אמורות לתת לנו בקירוב הרב ביותר את המענה האינפלציוני. עובדה זו לצד ציפיות האינפלציה הגועשות שלחה אותן לטריטוריית התשואה השלילית או במילים אחרות לשלם על הזכות לקבל הצמדה למדד. מכאן ברור שבאגרת זו אין סיכוי לקבל את האינפלציה, אפילו ללא תהליך שבו העקום בחלק הקצר ייחל לעלות בעקבות העלאות הריבית של , מספיקה העובדה שהתשואה היא שלילית ובתוספת עמלות הקנייה נקבל בוודאות פחותה מהמדד.

באג"ח הממשלתית השקלית הסיפור מורכב אף יותר. המק"מ לשנה מקפיד על פער עקבי של 0.4% מריבית בנק ישראל. דהיינו, לאורך תהליך העלאות הריבית נזכה להפסדי הון קטנים. כלומר, מכפלת עליית התשואה במק"מ כפול אורכו. אחזקתו לפדיון עלולה גם היא לאכזב את המשקיע שיגלה בכל חודש חדש שיכול היה לרכוש בעל ריבית גבוהה יותר. כמובן שבמידה והאינפלציה בפועל תמשיך להאמיר הרי שהאכזבה תהיה כפולה לנוכח הריבית הריאלית השלילית שנקבל מהשקעה זו.

הויכוח הרם ביותר מתרחש כיום בכל ועדת השקעות בשוק ההון על החלק הארוך בשני העקומים. השאלה המרכזית היא האם אגרות החוב הארוכות מגלמות כבר את העלאת הריבית ומייצגות ריבית תשואה נורמלית ואינפלציה סבירה לאורך זמן.

אגרות החוב הצמודות הארוכות נסחרות סביב תשואה של 3.1%. אפשר ואנו קרבים לקצה עליית התשואות בהן ונוכל לקבל 3% פלוס . נשמע טוב ברם, החשש הרב הוא שנמצא את אגרת החוב הזו ב 3.3% או אפילו לאחר תגובת יתר שלילית בשווקים ב-3.5%. האם כל משקיע 'סולידי' יכול להתמודד עם הפסד הון שיכול להגיע ל 4%? לי נדמה שמפתה ככל שיהיה, זאת השקעה לאמיצים בלבד.

נשארנו עם החלק הקצר - בינוני. כמאמר הפתגם הידוע, כשהראש בתנור והרגליים בפריזר - בפופיק נעים. ואכן, חלקנו כבר החל להפנים את התהליך, והדבר כמובן ניכר בתשואות, כך שאינני רואה פתרון הגיוני אחר לתחום הסולידי בארץ. נצא מהאג"ח הממשלתי ונרד בדירוגי האג"ח הקונצרני אל מתחת לחברות הכלולות במדד התל בונד. במהלך זה נרוויח מח"מים קצרים יותר, כאלה שחשופים פחות לעליית התשואות, אולי אף לאג"ח של חברות בעלי מנגנון בדומה לגילון הממשלתי.

רובם אמנם כבר מגלמים חלק מעליית התשואות אך חשיפתם להמשך העלאות הריבית נתפסת כחיובית. מאידך, אנחנו בהחלט מעלים כאן את רמת הסיכון מקריסה של אחת החברות. הן הרי קטנות יותר, ממונפות יותר ובעיקר שקופות פחות. המשקיעים המוסדיים מדירים רגליהם מרובן וביתר שאת לאחר ועדת חודק.

נראה שככל שהצמיחה בישראל תתמיד ביציבותה, יקל על חברות אלה, בעלות הדירוגים הנמוכים יותר, לעמוד בהתחייבויות שלקחו על עצמן. כך שאנו המשקיעים נוכל באמצעות האג"ח שלהן ליצור פיזור רב בין מגוון גדול של חברות, ענפים ותחומי עיסוק, ובמקביל נצמצם את הסיכון שבהשקעה בהן למינימום נסבל ולהרוויח מקיצור המח"מ והירידה בסיכון החשיפה לעליית הריבית.

תגובות לכתבה(15):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 12.
    אבל, מה אם יהיה משבר חוב גלובלי האם הקונצרני?
    גורו בשוק 21/05/2011 00:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עדיף על פני הממשלתיות? מה שגם ייתכן ויש לנו תגליות גז בדרך שעשויות לשפר מהותית את הגרעון התקציבי והחוב הלאומי של מדינתנו חומר למחשבה
    סגור
  • 11.
    שכחתם
    סוחר אג" ח 20/05/2011 21:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שיתכן והעלאת הריבית המגולמת מוגזמת ואז הארוכים יתנו ריווחי הון ובמקרה הגרוע מחכים קצת מי שלא יודע לספוג תמיד ירוויח פחות.
    סגור
  • 10.
    עקום תשואות האג״ח
    שלמה 20/05/2011 16:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מעניין,הכתבה בזמן
    סגור
  • 9.
    אתה מנהל השקעות מעולה נקודה.
    יוסי מ' 19/05/2011 21:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני זוכר בשיחות רבות איתך כשהיה טעם להתהפך מאגחים קצרים לארוכים בנקודות מעניינות ,אפילו לכמה ימים ולחזור לבונקר ,הדהמת אותי. באג" חים המורכבים הלא מדורגים ,כל אחד ואחד שאמרת לי שיחק אותה.כל אחד מהם.מחזיק ממך יותר מכל השמות הנוצצים.גם במקרים מסויימים שהייתי סקפטי ולא הלכתי איתך,אתה צדקת ולא האמנתי..פשוט אין עליך אתה תותח.
    סגור
  • 8.
    איני מבין מדוע יש הפסד 4%
    רותם 19/05/2011 18:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    איני מבין מדוע נפסיד 4% אם התשואה תעלה מ-3.1% ל- 3.5%.האם הכוונה היתה 0.4%? אנא תשובה מקצועית.
    סגור
  • טען עוד
  • יש מנוף
    יצחקוב 19/05/2011 23:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם התשואה עולה ב0.4 צריך להכפיל במחמ האגרת.. בצמוד ארוך (מחמ10) ההפסד הוא 4אחוז. ובטווח קצר(מחמ2לדוגמא) ההפסד הוא 0.8 אחוז... ולכן בזמן שמפחדים מעליית תשואות מורידים מחמ על מנת להפסיד כמה שפחות
    סגור
  • כנראה כוונתו למח" מ 10 שנים
    תשובה ל8 19/05/2011 22:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    0.4%*10=4%
    סגור
  • 7.
    זה הבחור מדיסקונט למשכנתאות שפוטר ?
    אורנה 19/05/2011 14:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היה שם בחור בשם גולן ספיר ארבעה חודשים ופוטר. זה אותו אחד ?
    סגור
  • התייחסות לתגובה
    שלמה 20/05/2011 16:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רשאית!!
    סגור
  • 6.
    כתבה מרתקת מאוד
    שוקי 19/05/2011 14:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גולן כמו תמיד אתה מקצועי,איכותי וראוי נ.ב ד" ש לורד.
    סגור
  • 5.
    גולן תותח
    סוחר גידור 19/05/2011 14:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מספר 2 יצאת 0 2:0 לגולן העם עם הגולן...
    סגור
  • 4.
    גולן הלוואי וכולם היו כמוך,אתה פשוט
    יריב 19/05/2011 13:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אחלה גבר ומקצוען אמיתי המשך לעשות את עבודתך נאמנה!אתה תותח!!!
    סגור
  • 3.
    כמה רוע..
    יועץ 19/05/2011 12:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה ידוע שהוא דווקא ניהל מיליארדים. קצת כבוד סיגמא עלתה מאד שאז שהגיע
    סגור
  • 2.
    על מי הוא עובד עכשיו?
    פחחחח 19/05/2011 10:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מומחה האג" ח שמעולם לא ניהל שקל,בא להרוס עוד בית השקעות
    סגור
  • 1.
    וואלה הפתעת אותי לטובה גולן.
    קובי 19/05/2011 10:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חשבתי שזאת עוד איזו כתבה של איזה מקרואיסט אידיוט אבל יצאה לך כתבה מקצועית ועניינית. יישר כח.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות