מניה בפוקוס - Staples

אריאל קורינאלדי, אנליסט ראשי ביובנק ניהול נכסים פיננסיים, סוקר את מניית סטאפלס והנתונים החיוביים בצל הירידות בתחום הקמעונאות
 | 
telegram

במשבר הקודם שקרה רק לפני כשלוש שנים, הזדרזו משקיעים רבים "לברוח" משוק המניות והפאניקה והפחד שלטו בגאון. לאחר מספר חודשים השוק החל לתקן בעוצמה, ורבים הבינו (כחוכמה שבדיעבד) כי בשיא המשבר ניתן היה לרכוש מניות של חברות מעולות במחירי "סוף עונה".

איננו מתיימרים לנבא את חומרת או היקף המשבר הנוכחי. ברור לנו כי קיימות לא מעט אינדיקציות שליליות לגבי הכלכלה העולמית ויש סבירות לא נמוכה שמדינות רבות יכנסו לתקופת מיתון. מה שכן, כלקחי המשבר הקודם, אנו בהחלט ממליצים להמשיך ולרכוש מניות גם בתקופה הנוכחית (גם אם זה נראה מפחיד). כמובן שהדגש הוא על חברות בעלות היסטוריה מוכחת, מובילות בתחום פעילותן, מינוף נמוך או עודף מזומנים. יש לשים דגש כי הן נסחרות במחירים אטרקטיביים עבור משקיע בעל אופי השקעה ארוך טווח.

חברה שעונה על קריטריונים אלו היא חברת Staples. חברת קמעונאות הציוד המשרדי הגדולה בעולם, הנסחרת כיום במחירים הנמוכים מאלו שהיא נסחרה בשיא המשבר של 2008, זאת למרות הצגת תוצאות טובות בשנים האחרונות.
הסיבה העיקרית לכך, היא העובדה כי תחום הציוד המשרדי סובל מאז המשבר הפיננסי של 2008 מהאטה משמעותית ומשחיקת רווחים.

שלוש השחקניות הגדולות בתחום Staples, OfficeDepot ו-OfficeMax נפגעו בשנים האחרונות הן מירידה בהוצאה הצרכנית, עלייה ברמת האבטלה וקיצוץ בהוצאות תאגידים בארה"ב. לכל זה יש להוסיף את התגברות התחרות בעיקר מצד הקמעונאיות הגדולות כגון וול-מארט, טארגט וקוסטקו שהגדילו את תחום הציוד המשרדי שלהן. כמו כן ידועות ביכולתן הלוגיסטית המאפשרת הורדת מחירים תוך כדי הסתפקות במרווח נמוך.

לחברה הצעירה יחסית, שהוקמה בשנת 1986, יש כיום למעלה מ-2,200 סניפים ב-26 מדינות ברחבי העולם. החברה צמחה במהירות והכנסותיה בשנת 2010 עמדו על כ-25 מיליארד דולר,ורווח נקי של כ-900 מיליון דולר. פעילות החברה מחולקת לשלושה סגמנטים, הפעילות הקמעונאית בצפון אמריקה הכוללת פורטפוליו של 1,900 סניפים בארה"ב הפועלים במספר פורמטים וגדלים. פעילות בינ"ל הכוללת למעלה מ-300 סניפים בעיקר באירופה. הסגמנט השלישי הוא תחום המשלוחים בצפון אמריקה שהינה ערוץ המכירה הישירה של החברה הן לעסקים והן לפרטיים דרך הזמנות בקטלוגים ואתר האינטרנט.

למרות התקופה הקשה שעוברת על תחום הציוד המשרדי, Staples ממשיכה להציג תוצאות טובות (בהתחשב במצב). החברה המשיכה לצמוח גם בשנים האחרונות וזאת בניגוד ל- OfficeDepot ו- OfficeMax שהציגו ירידה של קרוב ל-25% בהכנסותיהן מאז 2008.

אמנם, חלק גדול מהצמיחה נבע מרכישה גדולה שביצעה בשלהי 2008 של חברת Corporate Express תמורת כ-4.4 מיליארד דולר, אך עדיין מדובר בנתון מעודד. גם רמת הרווחיות התפעולית ממשיכה להפתיע לטובה בסביבה התחרותית הנוכחית. החברה הציגה רמת רווחיות של סביב ה-6% בשלוש שנים האחרונות. רמה הנמוכה רק ב-1%-2% מהרמות שאפיינו אותה לפני כן, וזאת לעומת שתי מתחרותיה שהציגו הפסד תפעולי בשנים האחרונות לאור השחיקה בהכנסות.

רמת החוב נטו של החברה, שגדלה לרמות של כ-3 מיליארד דולר בשנת 2009 בעקבות רכישת Corporate Express, נמצאת כיום במגמת ירידה ועומדת על 1.4 מיליארד דולר בסוף הרבעון השני. זאת עקב יכולת החברה לייצר תזרים תפעולי נקי חזק של למעלה ממיליארד דולר בשנה (לאחר השקעה ברכוש קבוע).

לחברה יש נזילות גבוהה ולה כ-800 מיליון דולר במזומן, ובנוסף קו אשראי בלתי מנוצל של כמיליארד דולר. נזילות זו הכרחית לאופי הפעילות הדורש השקעה גבוהה בהון חוזר. נתון חיובי נוסף (שוב, בהשוואה לשתי מתחרותיה), היא העובדה כי החברה מחלקת של כ-10 סנט ברבעון, כלומר לפי המחיר הנוכחי מדובר בתשואת דיבידנד של כ-3%.

דו"ח הרבעון השני שפורסם לפני כשבוע, תוך כדי הסערה בשווקים היה קצת מעל לתחזיות האנליסטים. לפי דברי החברה, הסביבה העסקית הנוכחית מאתגרת ולא פשוטה. אך יחד עם זאת, קיימת מגמת התייצבות בעסקי הליבה של החברה ביחד עם המשך השקעה ביוזמות המספקות צמיחה, כגון תחום הטכנולוגיה (טאבלטים וטלפונים סלולריים) ושירותי צילום והעתקה. החברה אף חזרה על תחזית לרווח למניה מתואם של בין 1.39-1.45 דולר.

לסיכום, תקופת האי וודאות הנוכחית מקשה לנבא את כיוון הכלכלה העולמית ושוקי המניות בטווח הקצר. הפחד והפאניקה גורמים למשקיעים רבים "להתבצר" ולא לנצל תמחורים זולים של מניות מובילות, ו-Staples בהחלט נופלת לקטגוריה זו.

שוק הציוד המשרדי אמנם "מדופרס" כבר תקופה ארוכה. הנתונים הכלכליים לא חיוביים והתחרות לא קלה. אבל ברור שכשהאבק ישקע (וזה יקרה בסופו של דבר) יהיו מנצחים ומפסידים. Staples הוכיחה לאורך כל שנות פעילותה את העובדה כי מדובר בחברה איכותית ובעלת הנהלה חזקה. לשם ההמחשה, החברה הציגה בעשור האחרון צמיחה שנתית ממוצעת של קרוב ל-10% (כולל רכישות), שולי ממוצעים של כ-6.5% ותשואה להון ממוצעת שנתית של כ-15%.

החברה נסחרת כיום לפי מכפיל 9 על הרווחים החזויים לשנת 2011 (לפי תחזית החברה שפורסמה לפני כשבוע). היא נסחרה בעשור האחרון במכפיל רווח ממוצע של 20 ולפי מודל שמרני, אנו מעריכים של 18 דולר הגבוה ב-35% מהמחיר הנוכחי.

אריאל קורינאלדי, ראשי, יובנק ניהול נכסים פיננסיים

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות