תוכנית אובמה - ריח בחירות חריף באוויר (וזה תמריץ חיובי)
ביום חמישי האחרון הכריז הנשיא אובמה על תוכנית של כ-447 מיליארד דולר שבסיסה הוא עידוד התעסוקה בארה"ב. כיום, שלוש שנים לאחר פרוץ המשבר הפיננסי, רמת האבטלה עדיין נמצאת ברמה של יותר מ-9%. העובדה כי ארה"ב עומדת בפני בחירות עוד כשנה מגבירה את הלחץ על הנשיא במציאת פתרונות מיידיים לדשדוש הכלכלה.
בעשור האחרון "חטפה" הכלכלה האמריקנית מכות רבות, החל מאסון התאומים, התפוצצות בועת האינטרנט, היציאה למלחמות בעירק ואפגניסטן, בועת הנדל"ן ומשבר האשראי החריף של 2008. כל אלה הביאו לירידה חדה בפרמטרים הכלכליים. לדוגמה, תקציב הממשלה עבר מעודף לגירעון עמוק, האבטלה שהייתה בתחילת העשור מתחת ל-5% (כלומר, מצב של תעסוקה מלאה) עומדת כיום על 9.1%.
התוכנית שהציע אובמה כוללת מתן תמריצים לעסקים קטנים בגיוס עובדים ע"י הקטנת חבות המס לתקופה הקרובה, השקעה בתשתיות (כגון פרוייקטי תחבורה שונים ושיפוץ בתי ספר), הזרמת כסף למדינות ורשויות מקומיות על מנת שלא יקצצו בתפקידים חשובים (מורים ואנשי שירותי חירום), עידוד גיוס עובדים שהינם חיילים משוחררים (veterans), חסכון במס למשפחות עובדות של 1,500 דולר בשנה ועוד הטבות שונות.
תגובת הכלכלנים השונים הייתה מעורבת, אלה שהיו בעד התוכנית טענו כי היא תוכל להקטין את רמת האבטלה ב-1% ולהאיץ את הצמיחה ב-2%. אך לעומתם היו כאלה אשר היו מעט יותר סקפטיים. הם טענו כי מדובר בתוכנית קצרת טווח ובפתרונות שכבר נוסו ללא הצלחה במהלך השנים האחרונות.
לדעתנו, העובדה שארה"ב עומדת לפני שנת בחירות יכולה בהחלט לתת תמריץ לכלכלה האמריקנית. ייתכן כי הדיון הארוך והמייגע בקונגרס על תקרת החוב ואפקט הורדת הדירוג המושלם של ארה"ב לפני כחודש, עורר את מקבלי ההחלטות בוושינגטון. נראה כי התוכנית הנוכחית היא בהחלט צעד נכון להאצת הצמיחה והחזרת הכלכלה האמריקנית לפסים.
חשוב לסייג אמרה זו בכך שקיימים סיכונים רבים, בעיקר מכיוון אירופה. שם מצב המדינות החלשות בגוש האירו (פשיטת רגל ביוון במינימום ואולי אף במדינות נוספות) עלול להחמיר את המצב הכלכלי העולמי.
אז איפה אנו עומדים אופרטיבית? דבר ראשון ברור לנו שאנו בעיצומה של תקופה תנודתית מאוד. כל ידיעה מרסקת או מטיסה מדדים ומניות. כפי האמור, ארה"ב מנסה להתמודד עם המשבר הנוכחי בכל התחמושת שיש לה. עובדה שלדעתנו תמנע ממנה להיכנס למיתון (כלומר צמיחה שלילית). יחד עם זאת, לא היינו בונים על צמיחה גבוהה בשנים הקרובות.
החברות הגדולות במשק האמריקני נמצאות במצב שונה מאשר היו לפני שלוש שנים (ערב המשבר הקודם) כאשר רובן התייעלו, הקטינו מינוף ואגרו מזומנים בקופה. השקעה בחברות גדולות בתקופה הנוכחית יכולה בהחלט להוות פתרון מצויין למשקיע הסבלני.
חברות כמו מיקרוסופט, וול-מארט, ג'ונסון אנד ג'ונסון נסחרות כיום במכפילי רווח הנמוכים משמעותית מהממוצע ההיסטורי שלהן, מספקות תשואת של סביב ה-3% וממשיכות להציג תוצאות חזקות גם בתקופות שבהן הכלכלה מגמגמת.
לאלה המעוניינים להיות אפילו יותר הגנתיים, ניתן להשקיע בחברות צריכה בסיסית לדוגמת קוקה קולה, קראפט (המייצרת את עוגיות אוראו, קפה ג'קובס ועוד) ופרוקטור אנד גמבל (בעלת עשרות מותגי צריכה שונים לדוגמת ג'ילט וחיתולי פמפרס). חברות אלה נסחרות, לדעתנו, במחיר הוגן אך מספקות הגנה מצויינת מהאטה/מיתון.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה