גם הנאומים של הבכירים לא מצליחים להרים השווקים
השווקים באירופה
ביום חמישי, ה- 8/9, המדדים האירופיים המובילים נעלו את יום המסחר במגמה מעורבת. המדד הבריטי, ה-FTSE 100 התחזק ב-0.41% וזאת לאחר שהמגמה התהפכה לא פחות מ-5 פעמים במהלך המסחר, ואילו המדד הגרמני, ה- DAX, נעל את יום המסחר כמעט ללא שינוי והתחזק ב- 0.05%.
המניות הבריטיות טיפסו מעלה זה היום השלישי ברציפות. בראשן עמדו מניות החברות הקמעונאיות. מניית רשת הסופרמרקים William Morisson התחזקה ב- 4.2% לאחר שדיווחה על עלייה של 7.8% ברווחיה של החברה והביסה את תחזיות האנליסטים.
מניית Marks & Spencer- קמעונאית הבגדים הגדולה בבריטניה התחזקה ב- 2.6% נוספים, וזאת לאחר שרשמה עלייה של 4% ביום המסחר הקודם על רקע שמועות כי קרן ההון הפרטית Apax מתעניינת ברכישתה. עליות שערים אלו, תמכו בהחלטת הבנק הבריטי המרכזי שלא לנקוט במהלכים חדשים לעידוד הצמיחה (כדוגמת סבב שני של הקלות מוניטאריות), ולא להרחיב את התמריצים אשר ניתנו על רקע משבר החוב של המדינות האירופיות. במקביל, נגיד הבנק האירופי המרכזי (ה- ECB), קלוד טרישה, החליט כי הוא מותיר את הריבית על כנה (1.5%) אולם חותך את תחזיות הצמיחה של הגוש האירופי לשנה קלנדרית זו ולשנה שאחריה.
ביום המסחר האחרון לשבוע זה, יום שישי ה- 9/9, המניות האירופיות צנחו. לאחר דברי נגיד הבנק האירופי המרכזי, קלוד טרישה, אשר אמר ביום האתמול (יום חמישי ה- 8/9) כי האיומים על היבשת, בתמונת משבר החוב המסתמן, רק גדלים ומתחזקים.
המדדים המובילים רשמו ירידות שערים בכל 18 הבורסות המערב אירופיות מלבד בבורסה השוויצרית, בה ה-Swiss Market Index התחזק ב- 1.3% וזאת לאחר התערבות הבנק המרכזי של המדינה והצבת תקרה לשער החליפין של הפרנק השוויצרי. המגמה השלילית הורגשה היטב לאור חשש המשקיעים כי מקבלי ההחלטות הבכירים בהנהלת הגוש יכשלו בניסיון למנוע את התפשטותו של משבר החוב ברחבי היבשת.
פרמיית הסיכון של המדינות העומדות בפני חדלות פירעון כדוגמת יוון, עלתה והגיעה לשיאה בכל הזמנים כאשר עמדה על סיכויים של 91% כי המדינה הקטנה לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה. החששות הורגשו בעיקר בסקטור הפיננסיים, והבנקים ברחבי היבשת רשמו ירידות שערים חדות.
מניית הבנק הגדול בצרפת- Societe Generale צנחה ב- 21% ואילו מניית הבנק הפורטוגלי- BCP צנחה ב- 17%. מניית הבנק הגרמני Deutsche Bank צנחה בשיעור של 7.3% ואילו מניית הבנק השני השני בגודלו- Commerzbank צנחה בשיעור של 8.7%. מניית הבנק הבריטי Barclays צנחה ב- 9.4%, מניית Lloyds צנחה ב- 5.7% ואילו מניית Royal Bank Of Scotland נחלשה בשיעור של 5.5%.
תרמה לאווירה השלילית הייתה התפטרותו של יורגן סטארק, מבכירי הבנק האירופי המרכזי. סטארק הודיע כי הוא פורש מתפקידו על רקע חילוקי דעות שהתגלעו בין הבכירים השונים בנוגע לתכנית חילוץ המדינות העומדות בפני חדלות פירעון בגוש האירופי. בניגוד למגמה השלילית, מניית חברת הגז והנפט Tullow Oil רשמה עליית שערים חדה והתחזקה ב-15% לאחר פרסומים כי מצאה נפט באתר הקידוח שלה הממוקם לחופי גינאה הצרפתית. המדד הבריטי ה-FTSE 100 נחלש ב-2.4% ואילו המדד הגרמני, ה- DAX, נחלש בשיעור של 4.04%.
השווקים בארה"ב
ביום חמישי, ה- 8/9 המניות האמריקניות נחלשו, וזאת לאחר שרשמו רווחים בימי המסחר הקודמים. גורמים שונים "תרמו" לאווירה השלילית בבורסות האמריקניות- נגיד הבנק האירופי המרכזי קלוד טרישה הותיר את הריבית האירופית על כנה, בשיעור של 1.5% (בעוד המשקיעים ככל הנראה ציפו להורדת הריבית) וכמו כן הדברים אשר אמר בנוגע להחמרתו של משבר החוב האירופי וחיתוך תחזיות הצמיחה לשנה זו לשנה הבאה.
נוסף על כל אלו הייתה אכזבתם של המשקיעים מנאומו של נגיד הבנק הפדראלי- בן ברננקי. בנאומו, ברננקי הוסיף וחזר על נקודות מנאומו הקודם בג'קסון הול בסוף אוגוסט, ולמעשה לא חידש דבר למשקיעים, אשר ציפו לשמוע על צעדים קונקרטיים בהם מתכוון הבנק לנקוט על מנת לסייע לכלכלה הגדולה בעולם להתאושש.
נראה כי עד שלא תובהר עמדת הממשל האמריקני בנוגע לפעולות בהן הוא מתעתד לנקוט על מנת לחזק את הצמיחה הכלכלית- הוולטיליות תמשיך לשלוט בשווקים ביד רמה. כל 10 הסקטורים על מדד ה- 500 P&S רשמו ירידות שערים, בעוד הסקטורים אשר נחלשו בשיעור הגבוה ביותר היו סקטור התעשייה וסקטור הפיננסיים.
מניית JPmorgan נחלשה בשיעור של 3.76%, מניית Citigroup רשמה ירידה של 3.45%, מניית Bank Of America רשמה ירידה של 3.74% ואילו מניית Morgan Stanley נחלשה ב- 3%. מדד ה- 500 P&S נחלש בשיעור של 1.06%, מדד ה- מדד ה- DOW JONES נחלש בשיעור של 1.04% ואילו מדד הנאסד"ק נחלש בשיעור של 0.78%.
ביום המסחר האחרון לשבוע זה (יום שישי ה- 9/9) המניות האמריקניות המשיכו את המגמה השלילית מיום המסחר הקודם. נראה כי גם נאומו של הנשיא ברק אובמה, והצהרתו על כוונות הממשל להזרים כ- 447 מיליארד דולר לעידוד הצמיחה והכלכלה לא הסיחו את דעתם של המשקיעים מעליית פרמיית הסיכון של החוב היווני והתפשטותו של משבר החוב האירופי ברחבי היבשת.
המדדים המובילים- מדד ה- 500 P&S ומדד ה- DOW JONES צנחו מטה ו"מחקו" את רווחיהם השבועיים. 27 מתוך 30 החברות של מדד ה- DOW JONES נחלשו ורשמו ירידות שערים. מניית JPmorgan צנחה מטה, נחלשה בשיעור של 4.26%, ובכך רשמה את הביצוע השבועי הגרוע ביותר מבין מניות המדד.
מניית Bank Of America נחלשה בשיעור של 3%, ואילו מניית MCDonalds Corp נחלשה בשיעור של 4% לאחר שפרסמה את מכירותיה בחודש אוגוסט האחרון, אשר היו נמוכות מתחזיות האנליסטים. מדד ה- 500 P&S רשם ירידות שערים אותן הובילו מניות הפיננסיים , וירד בשיעור של 2.67%. מדד ה- DOW JONES נחלש אף הוא ורשם ירידות שערים בשיעור דומה (2.69%).
מדד הנאסד"ק צלל ב-2.42%.
עינת לפידות, מנהלת השקעות, יובנק ניהול נכסים פיננסיים בע"מ
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה