רם אבירם: "פאפנדראו נמצא בשלב זה במשבר עמוק ביותר - קץ ממשלתו קרוב"

שגריר ישראל לשעבר ביוון, מספק ל-Bizportal תחזית קודרת לעתידה של הממשלה היוונית. "עד מחר יהיו התפתחויות מאוד דרמטיות באתונה"
 | 
telegram
(1)

ראש ממשלת יוון, ג'ורג' פאפנדראו, בצדק או שלא בצדק, סופג אש מבית ומחוץ במהלך החודשים האחרונים. השיא נרשם השבוע כשהחליט באופן מפתיע להעלות את סוגיית הסיוע האירופי להצבעה של העם היווני כולו. האם יהיה משאל עם? על פי דעתו של רם אבירם, שגריר ישראל לשעבר ביוון, התשובה לשאלה כנראה כבר לא רלוונטית. בשיחה מאתונה אומר אבירם ל-Bizportal כי פאפנדראו חרץ את גורלו בעצם ההחלטה ללכת למשאל.

"העדות לכך שהוא החליט ללכת למשאל עם, ללא ספק מחזקת את העובדה שכוחו אבד לו. לכן הוא חיפש מקור ללגיטימציה. אפשר לומר שראש הממשלה מצוי במשבר עמוק. יותר מזה, אפשר לומר שההתרחשויות ב-48 השעות האחרונות מלמדות כי ההחלטה שלו עלולה לקרב את קיצה של הממשלה בה הוא מכהן."

מול מה נדרש פאפנדראו להתמודד ומה הטעויות שעשה בדרך?

"הוא נאבק בכמה מישורים. ראשית, מול המנהיגות האירופית שהגיעה להסכם, חשבה שהנושא מאחוריה וקיבלה בהפתעה רבה את ההחלטה שלו ללכת למשאל עם. אתמול הזניקו אותו נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי וקנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל לשיחה בשש עיניים ובמטרה להבהיר לו שאין סיכוי שהוא הולך למשאל עם בנוגע לחבילת הסיוע. יחד עם זאת, הם הבינו את המצוקה הפוליטית בה הוא שרוי ואמרו לו שאם הוא רוצה שיעלה למשאל עם את מידת הרצון להישאר בגוש האירו".

"החזית השנייה שמתגלגלת ברגעים אלו, היא המרד בתוך מפלגתו של פאפנדראו. ראינו שהרוב של מפלגת הקואליציה - הפאסוק - כבר פחות מ-150 מתוך 300 חברי פרלמנט. דבר שהופך את השילטון של פאפנדראו לבלתי אפשרי. כמו כן בישיבת העילית של הקבינט על החלטת משאל העם, התברר שהבכירים ביותר הביעו את סימן השאלה. בשעות האחרונות יש דיווחים כי המכה הקריטית ביותר התרחשה הבוקר - שר האוצר היווני הודיע שהוא חושב שזה לא נכון ללכת למשאל עם. לכן אני חושב שנראה החל מהשעות הקרובות ועד מחר התפתחויות מאוד דרמטיות באתונה".

נקבעה הצבעת אי אמון מחר בפרלמנט הייוני, איך אתה מעריך שהיא תסתיים? "אני לא יודע איך היא תסתיים, לכן אני לא חושב שנגיע למשאל עם. אולי יתרחשו דברים אחרים כמו אפשרות שפאפנדראו יוחלף בתוך מפלגתו. כמו כן יש קולות גוברים והולכים שקוראים לממשלת אחדות לאומית. לימים אפשר לומר שהוא ביצע את שגיאתו הגדולה ביותר בכך שלא פנה לממשלת אחדות כמו שנקטה ממשלת ישראל בשנת 1985. הקולות בתוך מפלגתו קוראים לממשלת אחדות וברור שהיא לא תהיה ברשותו".

האם יכול להיות מצב שממשלת פאפנדראו תודח מהשלטון? "ממשלת האופוזיציה מרגישה שהיא יכולה להחליף את הממשלה הנוכחית. על פי החוקה קיימת אפשרות ללכת לבחירות מהירות תוך 20 יום. זו לא אפשרות בריאה, אבל ייתכן שגם זה יקרה. מנהיג האופוזיציה חושב שצריך היה להגיע להסכם אחר עם האיחוד האירופי בעניין חילוצה של יוון מהמשבר אליו נקלעה".

האם ערעור של המערכת הפוליטית יכול לזעזע את הכלכלה ביוון עוד יותר? "אני לא רואה תקווה כלכלית מיידית. אני חושב שהשינוי הפוליטי יאפשר התחלה של יציאה מהמשבר. הממשלה היוונית עדיין לא שילמה את מחיר המשבר הכלכלי, זאת בעוד שהמגזרים האחרים כן שילמו. אומנם המשבר התחיל עוד בממשלה הקודמת, אבל הוא הוחמר בשנתיים האחרונות בצורה קיצונית. לסיכום אומר שסיכוי רב שהתמונה הפוליטית תשתנה ללא היכר בעוד שבועיים".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    השווקים לפני קריסה טוטאלית
    הברוקר 03/11/2011 17:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    התנהגות של מפולת מה שקורה בירחו עם כספכם.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות