Bank of America - מניה בפוקוס
מניית בנק אוף אמריקה ירדה מתחילת השנה בלמעלה מ-55%, ובעצם נסחרת היום לא רחוק מהמחירים של המשבר הפיננסי בארה"ב בסוף שנת 2008.
ברור לנו כי דו"חות ומאזני הבנקים בארה"ב הינם קשים לניתוח, במצב זה רב הנסתר על הגלוי. אך ננסה לראות אם ניתן בכל זאת להגיע לידי הבנה האם המחיר הנוכחי אטרקטיבי או לא?
לפני שנתחיל, חשוב להבין כי קיימים לא מעט סיכונים בהשקעה מסוג זה. בסביבה המאתגרת הנוכחית רמת האי וודאות גבוהה. דבר הגורם לעלייה בתנודתיות המניות בתחום הפיננסים בכלל ומניית בנק אוף אמריקה בפרט. לדעתנו, השקעה במניה מתאימה למשקיעים אוהבי סיכון, בעלי סבלנות ואופק השקעה ארוך, ובכל אופן מתאימה רק לתיק השקעות מפוזר ומאוזן.
קצת היסטוריה
הבנק, הנחשב כאחד מהמוסדות הפיננסיים הגדולים בעולם, הינו תולדה של מיזוג גופים בנקאים שונים החל מתחילת המאה הקודמת. המיזוג הגדול ביותר הינו רכישת BankAmerica שבסיסו היה בקליפורניה על ידי NationsBank בשנת 1998. לאחר המיזוג שונה שם התאגיד לשמו הנוכחי.
לבנק שפועל ברחבי ארה"ב יש גם פעילות בינלאומית ב-40 מדינות מחוץ לארה"ב. הוא מפעיל קרוב ל-6,000 סניפים ו-18 אלף מכשירי כספומט (ATM). הוא בעל נתח השוק הגדול בארה"ב בתחום ההפקדות, נחשב כבנק הגדול בארה"ב בתחום המשכנתאות בארה"ב, אחד מבנקי ההשקעות המובילים בעולם ומחזיק כ-20 אלף יועצים ומנהלי השקעות. נכון לסוף 2010, העסיק הבנק אוף אמריקה כ-288 אלף עובדים במשרה מלאה. עם זאת, כחלק מתהליך ההתייעלות שעובר הבנק הוא הודיע בחודשים האחרונים על פיטורי אלפי עובדים.
סיכונים (.... או, למה לא)
לאחר התפוצצות הבועה הפיננסית סבלו המוסדות הפיננסיים בארה"ב מירידה חדה ברווחיות ועלייה ברמת הסיכון, ועדיין קיימים סיכונים רבים הממשיכים לצוץ גם שלוש שנים לאחר פרוץ המשבר.
רק לפני מספר ימים הודיעה סוכנות הדירוג פיץ' (Fitch), כי למערכת הבנקאות האמריקנית (וכמובן גם לבנק אוף אמריקה) יש חשיפה לבנקים אירופיים שונים. לטענת פיץ' מדובר אמנם בחשיפה סבירה אך במידה והמשבר בגוש האירו יימשך - הבנקים האמריקנים ייפגעו אף הם.
סיכון נוסף שקיים בחברה, הוא תביעות עתק בנושא פעילות הבנק לפני המשבר הפיננסי. לדוגמה, באוגוסט האחרון הודיעה חברת AIG כי היא תובעת את הבנק על סכום של 10 מיליארד דולר, בטענה שהבנק מכר לה מכשירים מגובי משכנתאות והלוואות, תוך כדי הצגה לא נכונה של רמת הסיכון הטבועה במכשירים אלה. תביעה זו באה בהמשך לפשרה שהגיעה לבנק בחודש יוני האחרון עם משקיעים במכשירים מגובי משכנתאות הקשורים בחברת הבת Countrywide. בפשרה זו הסכים הבנק לשלם פיצוי בסך של 8.5 מיליארד דולר.
כל ההודעות השליליות האלה ביחד עם העובדה כי התקופה הנוכחית מתאפיינת באי ודאות ורמת תנודתיות גבוהה, גרמו לכך כי משקיעים מעדיפים להתרחק מהמניה והיא נסחרת כיום פחות מ- 0.3 משווי ההון העצמי הרשום בספרי הבנק נכון לסוף הרבעון השלישי.
אז מה בכל זאת טוב?
נתחיל מכך שלמרות המשבר הקשה שעבר הבנק החל משנת 2008, עדיין מדובר באחד הבנקים הגדולים בעולם, הן מבחינת היקף נכסים מנוהלים והן מבחינת פריסה גיאוגרפית. סעיף ההון העצמי המשיך לגדול בשנים האחרונות (למרות כל המחיקות) ועומד כיום על למעלה מ- 230 מיליארד דולר. לפני המשבר (בסוף שנת 2007) עמד ההון העצמי על פחות מ- 150 מיליארד דולר. גם במידה ונסתכל רק על סעיף ההון המוחשי של הבנק (המוחק את סעיף המוניטין והנכסים הבלתי מוחשיים), נראה כי נתון זה עומד כיום על למעלה מ-110 מיליארד דולר, כלומר כפול מהשווי בו נסחר הבנק כיום.
פעולות נוספות שביצע הבנק בשנים האחרונות
הבנק אף ניצל את המשבר לחיזוק מעמדו בתחומים משיקים לפעילותו המקורית. הבנק רכש את פעילות חברת Countrywide ובכך הפך לאחד מגופי המשכנתאות הגדולים בארה"ב. בנוסף רכש את Merrill Lynch שנחשב לאחד מבנקי ההשקעות הגדולים והותיקים בארה"ב. אמנם כי בטווח הקצר פעילויות אלה (ובעיקר Countrywide) פוגעות בתוצאות הכספיות וגובות משאבים יקרים מהחברה, אך אנו מאמינים כי במחשבה לעתיד הצליח הבנק לחזק את מעמדו ולגוון את פעילויותיו.
בחודשים האחרונים החל הבנק בתהליך של הנזלת נכסים ויציאה מתחומים שלא בליבת העסקים. פעילות זו ביחד עם השקעת וורן באפט בחברה, גורמות לשיפור נזילות הבנק ועמידתו ביחסי הלימות הון שונים. בין היתר ניתן לציין את מכירת רוב החזקתו בבנק הסיני CCB שתמורתו קיבל קרוב ל-15 מיליארד דולר במזומן, ונרשם רווח לאחר מס של יותר מ-5 מיליארד דולר. הבנק עדיין מחזיק כ-1% ב-CCB. בנוסף מכר הבנק את פעילות כרטיסי האשראי בקנדה ובאירופה תמורת סכום לא ידוע. פעילות זו החזיקה תיק הלוואות בכרטיסי אשראי של למעלה מ-25 מיליארד דולר.
עובדה נוספת עליה דובר לא מעט בתקשורת, היא השקעתו של וורן באפט במניות בכורה של החברה תמורת כ-5 מיליארד דולר. אלה משלמות שנתי של 6% ונושאות להמרה למניות רגילות תמורת 7.14 דולר למניה (הגבוה מהמחיר הנוכחי של המניה בקרוב ל-25%). השקעה זו מהווה הבעת אמון בבנק ובהנהלתו. אמנם באפט קיבל תנאים מצויינים תמורת ההשקעה, אך בכל אופן המשקיע האגדי לא היה נכנס להשקעה זו במידה והיה מאמין כי היא עלולה לפגוע במוניטין רב השנים שלו.
לסיכום
מתוך נתונים היסטוריים, עולה כי התשואה להון הממוצעת של הבנק עומדת כיום על כ-11%. זו לוקחת בחשבון גם את השנים "העליזות" בהן הציג הבנק תשואות של סביב ה-20%, ואת התשואות הנמוכות של השנים האחרונות שנעו סביב ה-0%.
לדעתו של הבנק יש לתקנן את התשואה הממוצעת ולהוריד אותה לרמה של 7%. זאת עקב סטיית התקן הגבוהה, רמת האי-ודאות הנוכחית והמחשבה כי גם בשנים הקרובות יתקשה הבנק להציג תשואות דו-ספרתיות. במידה ונתחשב בעת התמחור בנתון התשואה להון המייצגת המתוקננת שחישבנו והן ברמת ההון המוחשי (הנמוך ביותר מ- 50% מההון העצמי הנוכחי) נראה כי המחיר המחושב גבוה ב-40% מהמחיר הנוכחי.
לדעתנו, למרות כל הסיכונים (וכפי האמור) המניה נסחרת בדיסקאונט גם לאחר הנחות מחמירות. אנו מאמינים כי משקיע אוהב סיכון המעוניין "לתבל" את תיק ההשקעות המגוון שלו, יוכל לקבל מהשקעה במניה זו לאורך זמן.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה