אירופה ממשיכה לדמם; ומה קורה בחברות הנדל"ן המקומיות?

 | 
telegram

שבוע המסחר האחרון בשוקי העולם הסתיים בירידות שערים חדות. הירידות באו למרות הנתונים הטובים שהתפרסמו בארה"ב המצביעים על התאוששות מהירה יחסית ממה שציפו האנליסטים. הנתונים שהתפרסמו, הראו שיפור בייצור התעשייתי, עלייה בהתחלות הבניה וירידה בדרישות לדמי אבטלה.

כל אלה תומכים בטענה כי המצב הכלכלי בארה"ב טוב בהרבה מאשר באירופה, וקצב ההתאוששות שם גבוה מהצפוי. למרות אותם נתונים השווקים בעולם נחתכו בצורה חדה. מדדי המניות בעולם רשמו ירידות של כ-4% בממוצע, וזאת על רקע החשש של המשקיעים מיכולתם של מנהיגי גוש האירו להתמודד עם בעיית החוב של המדינות ביבשת.

בימים האחרונים, תפסה איטליה את מקומה המפוקפק של יוון בראש הכותרות. בשבועיים האחרונים עברה זו הראשונה שינוי משמעותי עם התפטרות ראש הממשלה, סילביו ברלוסקוני מתפקידו, ובמקומו מונה הכלכלן מריו מונטי. נזכיר כי החוב של איטליה מסתכם בכ-1.9 טריליון אירו, פי 6 מהחוב של יוון והרבה מעבר לקרן החילוץ שתוכננה לגייס כ-1 טריליון אירו בלבד. עובדה זו הופכת את ההצלה של איטליה למשימה של העולם כולו, ולא רק של אירופה.

אגרות החוב של איטליה נסחרו השבוע בפעם ראשונה מזה עשור, בתשואה של כ-7.5%. הנחשבת לתשואה בסיכון גבוה בשוק אגרות חוב של המדינה. המשקיעים המוסדיים והפרטיים מכרו את האג"ח האיטלקיות ללא הבחנה. דבר שחייב את התערבותה של קרן הסיוע שרכשה בהמשך השבוע אגרות חוב של ממשלת איטליה, ובכך סייעה לחזרת התשואות לרמה סבירה אך עדיין גבוהה של כ-6.5%.

גם ספרד אשר נמנית ברשימת המדינות בעייתיות לא עמדה בציפיות כאשר ביצעה גיוס נוסף של חוב בשבוע שעבר בסך 3.5 מיליארד אירו בתשואה גבוהה שמתקרבת ל-7%. לסיכום המצב, כל עוד אין פתרונות ממשיים בידיהם של המנהיגים באירופה, החשש מפני המיתון ימשיך לרחף מעל השווקים. כל הודעה לגבי יכולתן של גרמניה וצרפת לחלץ את אירופה מהמשבר, יעיבו על המדדים בכל העולם.

שוק המניות המקומי סיכם את השבוע בירידה מתונה יחסית של כ-0.2%. במהלך השבוע נרשמה תנודתיות גבוהה במסחר תוך יומי. לעומת זאת מדדי אגרות החוב הקונצרניות רשמו עליות שערים קלות, כאשר תל בונד 20 עלה בכ-0.2%, תל בונד 40 סיכם את השבוע ללא שינוי ותל בונד 60 הוסיף לערכו כ-0.1%.

נתוני מאקרו השבוע

בשבוע הקרוב צפויה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לפרסם מספר נתונים. ביום שני ה-21.11 צפוי להתפרסם נתון של פדיון רשתות השיווק לחודש אוקטובר 2011. נתונים אלה נאספים בתדירות חודשית מרשתות המזון, טקסטיל, הנעלה, מזון, תרופות, צעצועים וכו'. הם משמשים מעין אינדיקטור לקביעת הנתון של צריכה הפרטית בדיווח של הרבעון. הנתון הקודם שפורסם היה לתקופה של יולי עד ספטמבר והצביע על עלייה של כ-4% לעומת התקופה המקבילה ב-2010. למרות ההאטה המתרחשת בתקופה האחרונה במשק בישראל, נצפית התייצבות מסוימת בתחום הצריכה הפרטית, וככל הנראה בנתון הקרוב נראה שיפור נוסף בפדיון ברשתות השיווק.

ביום רביעי הקרוב, ה-23.11, צפויים להתפרסם לקט אינדיקטורים נוספים למצבו של המשק בישראל לחודש ספטמבר. הנתונים שמופיעים בלקט הנתונים הצפויים להתפרסם השבוע הם: פדיון של הרשתות של כלל הענפים במשק, ייצור תעשייתי וייצוא שירותים. הנתונים שפורסמו בחודש הקודם הצביעו על ירידה מסוימת בנתונים. נתון שעומד בתיאום עם המגמה הנצפית בתקופה האחרונה של האטה בצמיחת המשק. לדוגמה, פדיון של הרשתות בכלל ענפי המשק ירד בכ-1%, המדד של הייצור התעשייתי השיל כ-0.9% ובמדד ייצוא השירותים נרשמה עלייה קלה בעקבות עלייה בשירותי התיירות שקיזזה את הירידה בייצוא בשירותים עסקיים.

להערכתנו, הנתונים ימשיכו להיחלש עקב המצב בשווקים באירופה שממשיך להיות מורכב, ומכיוון שחלק גדול מהייצוא של מדינת ישראל הוא לאירופה וככל הנראה נמשיך לראות היחלשות באינדיקטורים הכלכליים.

אסיפות צפויות השבוע

{דלק נדלן} - ביום שני 21.11 צפויה להתקיים אסיפה של מחזיקי אגרות החוב בחברה בעקבות ההצעה שפרסמה בעניין ההסדר הצפוי עם המשקיעים. נכון להיום היקף החוב של החברה הוא כ-2.2 מיליארד ש'. ההון העצמי הוא כ-70 מיליון ש' בלבד. במסגרת ההסדר מציע בעל השליטה בחברה יצחק תשובה למחזיקי אגרות החוב לוותר על החוב בסך מיליארד ש' בצורה של המרה למניות. בתמורה הוא מתחייב להזרים לחברה כ-300 מיליון ש' שמתוכם כ-80 מיל' ש' במסגרת הוויתור על האג"ח של דלק נדל"ן שהוא בעצמו מחזיק. יתרת החוב בסך 1.2 מיליארד ש' תומר לשתי סדרות חדשות של אגרות החוב שתשלומי הקרן שלהן ייפרסו יתחילו להיות משולמים רק בעוד כ-4 שנים. מחזיקי אגרות החוב יצטרכו לקיים דיון לגבי ההסדר ובסופו להצביע. החברה נמצאת בקשיים כבר תקופה ארוכה כאשר המשקיעים כבר דחו את התשלום של החוב מספר פעמים תחת אילוצים ובקשות מצד הבעלים.

{אולימפיה} - ביום ג' - 22.11 תתכנס אסיפה של מחזיקי מניות של החברה במטרה לאשר את המינוי של הדירקטורים בחברה: אוסקר כצנלסון, אלכס גור, חיים גוטרמן, יוסף בר, תמיר קישון, יניב כצנלסון וגב' נורית סגל. כמו כן, האסיפה צפויה לאשר את המינוי של מבקר הפנים.

כזכור, אגרות החוב של החברה הפסיקו להיסחר לפני כשבוע וחצי בעקבות החלטה של מחזיקי אגרות החוב להעמיד את החוב של החברה לפירעון מיידי. זאת לאחר שהוצעו מספר אלטרנטיבות להסדר שנדחו על הסף על ידי הנציגות של אגרות החוב בטענה כי בפירוקן, יקבלו המחזיקים תמורה גבוהה יותר מאשר בהסדרים שהוצעו להם עד כה.

בנק לאומי הודיע היום לחברה כי בכוונתו להפעיל את השעבודים המובטחים כנגד ההלוואות שהחברה נטלה במהלך שנות פעילותה. נזכיר כי הלוואות החברה לבנק מסתכמות בכ-10 מיל' דולר והבנק מתחיל להילחץ לאור ההתנהלות של החברה בתקופה האחרונה.


רוס קרוטקין, צוות השקעות, יובנק קרנות נאמנות בע"מ


***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות