בנק ישראל: עלייה של 1% בריבית גורמת לאחר שנה לירידה בשיעור זהה בשכ"ד

ממחקר שנערך ע"י חטיבת המחקר בבנק נמצא כי מחירי הדיור והאנרגיה במדד המחירים לצרכן נוטים להגיב יותר מרכיבים אחרים במדד לשינויים בריבית
 | 
telegram
(1)

חטיבת המחקר של בחנה, בניצוחה של ד"ר סיגל ריבון, את השפעתה של מדיניות הריבית המוניטרית על . מהמחקר עולה כי העלאת הריבית מתבטאת במיתון קצב עליית המחירים של כל סעיפי המדד, וכי השפעתה על סעיפי הדיור והאנרגיה גדולה יותר מאשר על סעיפים אחרים. כמו כן נמצא כי של שער החליפין מתבטא בהאטה בקצב שינוי המחירים של כל הסעיפים והשפעתו על המוצרים הסחירים ובתוכם מוצרי האנרגיה, חזקה יותר.

במסגרת תהליך קבלת ההחלטות הקשורות למדיניות המונטרית, הבנק המרכזי בוחן ועוקב אחר מגוון רחב מאוד של אינדיקטורים ונתונים. אולם, לדברי ריבון, במודלים מקרו כלכליים ההתייחסות היא בדרך כלל למדד המחירים הכולל ולקבוצות עיקריות בו. השיטה המוצגת במחקר, המתבססת על מחקרים דומים בעולם, מאפשרת לבחון את ההשפעה של שינויים בריבית ובשער החליפין על כל אחד מרכיביו של מדד המחירים, בנוסף להשפעתה על המדד כולו.

במחלקת המחקר מסבירים כי בחינת ההשפעה של שינוי (בלתי צפוי) בריבית בנק ישראל או בשער החליפין של השקל מול הדולר על כל אחד מ-38 סעיפי מדד המחירים לצרכן מראה כי קצב שינוי המחירים של כל הסעיפים (מלבד פירות טריים) מאט בתגובה לעלייה של בנק ישראל, אולם עוצמת התגובה המיידית אינה זהה. בתגובה להעלאה של אחוז אחד בריבית צפויים מחירי הדיור (שכר דירה) לרדת לאחר כשנה בכאחוז, וכך גם מחירי האנרגיה, ואילו מחירי המזון וההלבשה וההנעלה צפויים לרדת רק בכמחצית האחוז. המדד כולו צפוי להתמתן בכ-0.9% לאחר שנה.

לפיכך, בתגובה לפיחות (בלתי צפוי) בשער החליפין של השקל מול הדולר נרשמת האצה בקצב עליית המחירים, אולם גם כאן התגובה המיידית של מחירי הסעיפים השונים אינה זהה בעוצמתה. בתגובה לפיחות של אחוז אחד, צפויים מחירי הדיור לעלות בטווח הקצר ב-0.1%. תגובה דומה צפויה בסעיפי אחזקת הדירה, הדיור וריהוט וציוד לבית. באחזקת הדירה נכלל חשמל המושפע ישירות משינויים בשער החליפין וסעיף הריהוט והציוד לבית כולל בתוכו מוצרים מיובאים שמחירם תלוי בשער החליפין.

במחלקת המחקר מוסיפים התגובה של סעיף הדיור - כ-0.1%, נמוכה במידה משמעותית מזו שנאמדה בעשור הקודם והיתה כ-0.7%. תגובתו של סעיף הדיור מבטאת את הקשר ההיסטורי שהיה בין שער החליפין ומחירי השכירות עד סוף 2007, כתוצאה מהנוהג שהיה לנקוב את חוזי השכירות בדולרים. כתוצאה מכך, כל שינוי בשער החליפין היה מתבטא באופן מיידי במחירי השכירות ולכן בסעיף הדיור במדד. בשנים האחרונות הלך וניתק הקשר הזה וכיום רק כ-5% מחוזי השכירות נקובים בדולרים. בהתאם, השפעת שער החליפין על מחירי הדיור נחלשה מאוד בשנים האחרונות.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    להעלות את הריבית ל100%, רוצה לשכור בחינם :) (ל"ת)
    צד 21/11/2011 14:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות