נוסעים לחופשת חורף לאירופה? כדאי שתקראו את הכתבה הזאת

 | 
telegram

ערי אירופה מהווים מבין היעדים הפופולריים של ישראלים לחופשה – הטיסות הקצרות, המטבחים המקומיים, התרבות העשירה והנופים המרהיבים הופכים את מרבית ערי אירופה ליעדים נחשקים.
אך דבר אחד שישראלים פחות מצפים לו, הוא מזג האוויר האירופי השורר מן האלפים וצפונה, וישראלים רבים כבר גילו שבעיצומו של הקיץ, הטמפרטורות באירופה דומות יותר למה שאנו מכנים סתיו.
ובחורף המצב קיצוני אף יותר – הישראלי עשוי לנחות באירופה ולגלות שמד הטמפרטורה מורה על מספר מעלות שהוא לא מכיר, פעמים רבות מרחק מה מתחת לאפס.
לרקע הקור המקפיא, הישראליים נושאים עיניהם לאירופאים ותוהים כיצד הם מתמודדים עם הקור – בכתבה הבאה תוכלו למצוא את התשובה, והסוד הוא הביגוד.

אם קופאים לא נהנים: איך להתמודד עם הקור

הקור האירופאי והיכולת להתמודד איתו באמצעות פרטי ביגוד נכונים ומתאימים הם בעלי חשיבות עליונה לחופשה נעימה וחיובית.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

קל להיות שאננים בארץ, כאשר רוב הימים הקרים של החורף נעים סביב עשר מעלות צלזיוס, ולחשוב ששכבה נוספת אחת תספיק כדי להתמודד עם הקור האירופאי, אך זה לא נכון.
למעשה, לא מדובר רק במספר השכבות, וזאת ניתן לגלות לאחר שגם שלוש זוגות מכנסיים לבושים זה על גבי זה אינם מונעים מהרגליים לקפוא.

״התשובה הנכונה טמונה דווקא בבחירת הפריטים הנכונים, ושילוב של הפריטים הנחוצים אלו מאלו״ מסביר יגאל זיו, הבעלים של חברת חגור שופס, ״בלי פרטי הביגוד הנכונים, הקור יגיעו לאזורים שונים בגוף ויתחיל להראות את אותותיו, אשר בהתאם לטמפרטורות עשוי להיות בעל השלכות קלות או קשות יותר.״

בין התופעות הנפוצות יותר, שאינן מהוות תוצאה רק של מקרים קיצוניים, אלא של כל מקרה של לבוש לא נכון בחורף האירופאי, ניתן למנות את הבאים:
יובש: במרבית ערי אירופה, אל הקור החורפי מתלווים גם יובש, אשר בדרך כלל ניכר על השפתיים ועל הידיים, אך בהיעדר פרטי ביגוד נכונים ישפיע גם על העור בשאר חלקי הגוף.
חולשת המערכת החיסונית: הקור גורם לגוף להקצות יותר משאבים לחימום פנימי, מה שבא על חשבון המערכת החיסונית וכך היא פגיעה הרבה יותר – כך ניתן לצפות שבהיעדר ביגוד נכון, המערכת החיסונית תתחיל להפעיל במהירות את פעולות המנע שלה כמו ניזול ושיעול.
כאבי גב ושרירים: כיום ידוע שיש קשר ישיר בין הטמפרטורות לבין כאבי שרירים, ובמיוחד כאבי גב – ניתן למצוא את הזיקה בין השניים, כאשר תחת הקור הגוף נוטה לכווץ את השרירים כדי להתחמם וכך הסיכוי שלהם להיתפס ולכאוב גדל.
חולשה ועייפות: כפי שניתן כבר להבין, הגוף עובד במרץ כדי לשמור על חום ולהילחם בטמפרטורות הנמוכות – הדבר יורגש לבסוף כעייפות, כחולשה, כבעיות ריכוז ועוד. 
כיצד להתלבש נכון?

 
כפי שנאמר לעיל, הדרך הנכונה להילחם בקור היא לבחור את פרטי הלבוש הנכונים.
פעמים רבות, ניתן למצוא לכך הוכחות בשטח – האירופאים עתירי הניסיון מהלכים להם עם שתי שכבות שנבחרו בקפידה, ומגנים על גופם באופן יעיל יותר מהישראלי חסר הניסיון הלובש חמש שכבות אקראיות זו על גבי זו.

״כל אחד, אחרי די ניסיונות, יוכל למצוא את שילוב הבגדים שיתאימו לו באופן הטוב ביותר כדי להתמודד עם הקור״, מוסיך זיו, ״בהתחשב בטמפרטורה ובהתחשב בחום הגוף הטבעי שלו, אך ניתן לייצר גם סכימה כלשהי עבור התייר הישראלי שאין לו זמן לניסוי וטעייה. שיטה זו מבוססת על שכבות, כאשר כל שכבה מוגדרת במדויק לסוג הביגוד שנדרש לה, וכך ניתן ליצור את השילוב המושלם שישמור על חום הגוף בפנים.״

מודל השכבות – ביגוד לפלג הגוף העליון

עם פרטי לבוש נכונים, שלוש שכבות יהיו די והותר כדי לגונן על פלג הגוף העליון.
אמנם מדובר על אזור רגיש במיוחד, שכן הוא מכיל בו את כל האיברים החיוניים של הגוף וזקוק לחום רב, אך אין צורך להעמיס בשכבות ביגוד עד שלא יהיה אפשר לזוז.
זיו מספר שבאמצעות הפירוט הבא ניתן למצוא את הבגדים המתאימים ביותר:

שכבה ראשונה: חולצה דקה ומנדפת
השכבה התחתונה ביותר צריכה להוות המבודד הראשון של הגוף ולסייע לווסת את החום שלו.
מן הצד השני, היא לא יכולה להיות מבודדת לחלוטין, שכן היא כן צריכה לנדף את הזיעה שמצטברת באופן טבעי על גבי הגוף.
לכן ניתן לשכוח את חולצות הכותנה למיניהן, שאמנם עשויות לווסת היטב את חום הגוף, אך יכלאו יחד איתו את הזיעה המצטברת.
פתרון יעיל יותר יהיה חולצה עשויה מחומרים סינתטיים, כמו חולצה תרמית של אאוטדור, xwarm או של חגור שופס.
בנוסף לכך, השכבה התחתונה הזו צריכה להיות מהודקת לגוף ולחפות עליו בכללותו, לכן מומלץ לבחור בחולצה בעלת שרוולים ארוכים, ולדאוג להכניס אותה למכנסיים.

שכבה שנייה: שכבה מבודדת עבה
בעוד שהשכבה התחתונה מסייעת לווסת את חום הגוף, תפקידה של השכבה הבאה לכלוא את חום הגוף היטב.
הדבר מתקבל לרוב מקפוצ’ונים או עליוניות עשויים סוגי בד עבים וצפופים במיוחד, שהם לא עבים מכדי שיהיה ניתן ללבוש עליהם שכבה נוספת, אך הם אכן חוסמים כל אפשרות של החום להימלט החוצה.
בדים שכאלה יהיה צמר מרינו או פליז, שמהווים את החומרים הטובים ביותר למטרה זו.

 
שכבה שלישית: מעיל
השכבה העליונה ביותר אמורה להצטרף לשתיים התחתונות, ולסייע ליצור בידוד נכון ויעיל.
הבידוד של השכבה החיצונית כפול – הוא אינו אמור רק למנוע מן החום לברוח החוצה כמו השכבה השנייה, אלא עליו גם למנוע מרוח, לחות ומשקעים לחדור פנימה.
למטרה זו ניתן למצוא שלל מעילי פוך, מעילי גשם וחרמוניות ייעודיים, כל אחד כולל בו את האלמנטים המיוחדים שלו.
יש לשים לב למאפיינים אשר מבדילים בין המעילים השונים – שילוב של פרווה, צווארונים גדולים, אורך בחלק התחתון ועוד, ולבחור אותם על פי הפריטים האחרים כדי שיחפו אלו על אלו.

 

ביגוד לפלג הגוף התחתון

אחת מן הטעויות הנפוצות ביותר בכל הנוגע ללבוש חורפי, היא השמטת החשיבות של הלבוש בפלג הגוף התחתון.
כך ניתן למצוא שלל תיירים שכל החולצות והמעילים שהם התעטפו בהם לא מונעות מהם לשקשק מקור, מכיוון שהרוח חודרת מבעד למכנסי הג’ינס שלהם ומקפיאה את רגליהם.
לכן צריך לדעת כיצד לבחור את פרטי הלבוש גם עבור הרגליים, ובדומה לפלג הגוף העליון, גם כאן ממליץ זיו לנקוט בשיטת השכבות:

שכבה תחתונה: גטקעס
בדומה לפלג הגוף העליון, גם עבור פלג הגוף התחתון יש לבחור בשכבה תחתונה שמטרתה לווסת את חום הגוף, תוך כליאת החום בפנים ונידוף הזיעה החוצה.
כך, המקביל לחולצה או לגופיה התרמית בגזרת המכנסיים הוא הגטקעס, או בשמו הלועזי, הטייטס.
גטקעס תרמי כמו זה של אאוטדור או סריגמיש נצמד לרגליים ומכסה אותם היטב ממותן עד קרסול, שומר על החום ומנדף את הזיעה.
בדומה לשכבה התחתונה של פלג הגוף העליון, המושמת בתוך המכנסיים כדי להבטיח בידוד, ניתן לעשות את אותו הדבר עם הגטקעס, ולהכניס את קצותיו אל תוך הגרביים כדי לייעל את הבידוד.
בנוסף לכך, כדי שלא יפלו אי הבנות יש לציין – הגטקעס לא צריך להחליף את התחתון, וניתן ומומלץ ללבוש את שניהם יחדיו.
 

שכבה עליונה: מכנסיים מבד עבה
אין המלצות מדויקות לגבי השכבה העליונה, והבדים מהם מכנסיים לרוב עשויים יכולים להוות פתרון יעיל כאשר הם משולבים עם גטקעס כשכבה תחתונה.
כך או אחרת, מומלץ לבחור מכנס שיהיה עשוי בד עבה וצפוף, עדיף בד סינתטי, באופן שגם יכלא את חום הגוף בתוכו וגם שיהיה מבודד דיו כדי למנוע ככל הניתן כניסה של רוח ושל לחות.
בנוסף, יש לבחון היטב את האורך של המכנסיים ולוודא שאינם ארוכים מידי, כדי שלא יטבלו בשלוליות.

 
שכבה נוספת עבור הביגוד

בנוסף לכל השכבות שפורטו עבור פלג הגוף העליון ופלג הגוף התחתון, אין לשלול את השימוש בשכבה נוספת באם השכבות העליונות הקיימות לא יעילות מספיק.

״השכבה הנוספת הזו היא בעלת תכלית שונה משאר השכבות״, מציין זיו, ״היא אינה מיועדת לשמור על חום הגוף, אלא להפך, היא נועדה למנוע מרטיבות לחדור פנימה. השיטוט ברחובות אירופה עם מטרייה עשוי להיות מעיק מסיבות שונות – השימוש בה עשוי להיות תכוף למדי, הוא עשוי להיות מסורבל כאשר לגשם מתלווה רוח, ופעמים רבות הוא עשוי להיות לא ברור, כאשר הגשם האירופאי מסוגל להגיע בטיפות דקיקות וקטנות עד שאיננו בטוחים האם אנו זקוקים למטרייה או לא.״

מנגד, האירופאים עצמם מוצאים פעמים רבות פתרון יעיל אחר, וניתן לומר שהם פשוט לובשים את המטרייה.
במילים ברורות יותר, מדובר בבגדים דקים עשויים חומר סינתטי, לרוב ניילון או דמוי ניילון, שמטרתו היחידה היא להרחיק כל סוג של רטיבות מן הגוף.
פרטי הלבוש מסוג זה יכולים להיות הבאים:
מעיל: עליונית דקה בעלת קפוצ’ון ושרוולים עשויה ניילון, כמו הדגם של מונסון, אשר מגנה על הגוף מפני גשם ומשקעים.
פונצ’ו: עליונית דומה למעיל, אך חסרת שרוולים – כך היא גמישה יותר, והיא מאפשרת הגנה גם על הידיים פשוט באמצעות הצמדתם לגוף.
מכנסיים: שכבת ניילון דקה, כמו הדגם של אאוטדור, שניתן ללבוש מעל למכנסיים ומספקת הגנה מפני משקעים גם עבור הרגליים.
יש לבחור את הפריטים הללו בחכמה – סוגי מעילים ומכנסיים רבים מציעים בידוד מים כלשהו, וכך הם עשויים להיות מספיקים כדי לגונן על פנים הגוף מפני גשם, ברד ושלג.
אך לא תמיד הבידוד הזה יהיה יעיל כמו שכבת ניילון אטומה, ולכן יש לבדוק היטב את איכות הפריטים של השכבות העליונות, ולבחור בהתאם לה את פרטי הניילון להגנה מפני משקעים. 

נעליים וגרביים

״אזור כפות הרגליים כה רגיל לקור״, מסביר זיו, ״עד שכל עבודת הביגוד החשובה יכולה לרדת לטמיון רק מפני שכפות הרגליים אינן מכוסות דיו. אופן ההגנה על כפות הרגליים מתחלק גם הוא לשכבות, אך הדבר די נפוץ ומובן מאליו שכן השכבות הללו הן הנעליים והגרביים. בדומה לפרטי הלבוש האחרים, גם פריטים אלה צריכים לכלוא את החום, לנדף את הזיעה ולמנוע כניסה של רטיבות ושל לחות״.

חומרי הגלם שמרכיבים אותם צריכים לשקף את התכונות הללו:

גרביים:
הגרביים צריכים לתפקד ממש כמו השכבות התחתונות שפורטו לעיל – כמו החולצה התחתונה וכמו הגטקעס, גם הגרביים צריכות לווסת את חום הגוף ולנדף זיעה.
עניין הזיעה חשוב אפילו יותר, שכן הזיעה עשויה להוות מטרד של ממש באם היא נכלאת בצמוד לכפות הרגליים.
לכן, כדאי להימנע מן הבדים הטבעיים למיניהם כמו כותנה אשר אמנם מווסתים את חום הגוף, אך נוטים לכלוא גם את הזיעה בתוכם, ולהעדיף בדים סינתטיים כמו הדגים של SFP.

נעליים:
הנעליים צריכות לתפקד כמו השכבות החיצוניות של פלג הגוף העליון ופלג הגוף התחתון, לכלוא היטב את חום הגוף ולמנוע כניסה של לחות, רוח ורטיבות.
למעשה, מבחינה זו תפקידם של הנעליים חשוב אף יותר, שכן בניגוד למכנסיים או למעיל, הנעליים פעמים רבות באות במגע ישיר עם מים בצורת שלוליות, וכך הן זקוקות לבידוד יעיל במיוחד.
לכן יש להימנע מנעלי ספורט ושלל סוגי נעליים אחרים עשויים מבדים שונים, ולהעדיף באופן חד משמעי מגפיים עשויים חומר מבודד יעיל במיוחד.
בנוסף, אין לשכוח שמהלך הטיול אנו עשויים לצעוד הרבה, וכך יש לוודא שהנעל בנויה באופן נכון ועם סוליה תומכת ונוחה.

 
כובע, צעיף, כפפות

יש סיבה לכך שכפות הרגליים כה רגישות לקור, והיא שקצוות העצבים שלנו תמיד רגישים יותר למגע ולכן ייטו להגיב מהר יותר לטמפרטורות נמוכות.
״מבחינה זו״, אומר זיו, ״כפות הרגליים לא כל כך שונות מכפות הידיים, מן האף, מן האוזניים ועוד.
נצרף לזה את הרגישות הגבוהה של הצוואר והצורך לשמור עליו חם נוכח כמות השרירים החשובים אך הרגישים המצויים בו, ומתקבל הכרח בלתי מעורער להוסיף למערכת הלבוש שלנו כובע, צעיף וכפפות.״

פריטים אלה, בדומה לאחרים צריכים להיות עשויים מחומרים שנוטים לכלוא את חום הגוף בפנים, לבודד זיעה אם ניתן, למנוע כניסת לחות ורטיבות ולהתייבש במהירות.
כפפות: אין להזניח את קצות האצבעות עם כפפות חצויות, יש לבחור בכפפות מלאות עשויות בד יעיל, כמו פליז.
צעיף: בחרו בצעיף עבה שניתן להדק היטב או בחם צוואר עשוי חומר חמים כמו פליז, וודאו שתוכלו במידת הצורך למשוך אותו מעלה כדי לכסות גם את הפה והאף.
כובע: אל תצאו מנקודת הנחה שהקפוצ’ון יספיק, וצרפו אליו כובע כלשהו – בחרו בכובע פשוט או בכובע כלב עשוי חומר מחמם כמו פליז, וודאו שבמידת הצורך הכובע והצעיף גם יחד יכסו היטב את האוזניים שלכם. 
טיפים נוספים לחימום

החורף הישראלי לא מהווה תחרות לקור האירופאי, וגם כאשר הטמפרטורות באזורים הגבוהים בארץ נושקות לאפס, אי אפשר להשוות זאת לימים הקרים באירופה בהם הטמפרטורה צונחת אף מתחת לו.
לכן, מומלץ לשקול טיפים נוספים הקשורים לטמפרטורות ולחימום הגוף, נוסף על מערכת הביגוד.
חלק מן הטיפים הללו שקיבלנו מיגאל נועדו לסייע על שמירת חום הגוף ולמנוע ממנו לרדת, ואילו אחרים נועדו לחמם את הגוף מלכתחילה.

תזונה חמה:
אחד מן הדברים המחממים ביותר הוא מזונות חמים, ובימים הקרים באירופה מומלץ להעדיף אותם על פני מנות המוגשות פושרות.
בין אם מדובר ממש במרקים או בקדרות ובין אם מדובר במאכלים מבושלים שמוגשים חמים, כדאי להעדיף אותם לאורך כל היום ובמיוחד אם אנו מתכוננים לצאת אל הרחובות לאחר הארוחה.

שתייה חמה:
בדומה למנות חמות, גם משקאות חמים יכולים לחמם את הגוף במהירות, והם עשויים להוות פתרון מהיר יותר מארוחה מלאה.
באם אתם מתקררים במהלך הסיור והטיול, אל תהססו לעצור לזמן התרעננות קצר כדי לשתות תה חם ולהתחמם מחדש.

כאשר תצאו שוב תרגישו את ההבדל, כאשר הקור לא יעיק עליכם כפי שעשה לפני העצירה.
אך שימו לב לא לבלבל את הסעיף הזה עם שתייה חריפה – היא אינה שומרת על חום הגוף, אלא רק גורמת לתחושה של שמירת חום הגוף, וכך עשויה לגרור דווקא תוצאות שליליות.
אין זה אומר שעליכם להימנע לחלוטין משתיה חריפה – בכל זאת, אתם בחופשה – אך אם המטרה היא להתחמם, העדיפו תה, שוקו חם או כל משקה אחר.
 

אנרגיה:
אחת מן התופעות השליליות של הטמפרטורות הקרות היא האנרגיה הרבה שהיא דורשת מהגוף.
לכן, באם אתם מרגישים שהקור ממש מעיק עליכם, אתם יכולים לנשנש מאכל קלורי כלשהו שיספק לגוף שלכם אנרגיה מיידית לסייע לו בפעילותו.
גם פה כדאי להבהיר שלא מדובר בכל המאכלים השמנים – איננו אוכלים במטרה לצבור שומן שיבודד על גופנו מפני הקור, פשוט מפני שמלאכה שכזו לא תושלם במשך החופשה הקצרה שלנו.
מדובר בפחמימות פשוטות שיכולות לספק אנרגיה מיידית לגוף שלנו – וגם במסגרתן, יש לזכור שעל אף הטעם הנפלא שלהן, הן לא כל כך בריאות, ולכן לצרוך מהן במידה הגיונית בלבד.

פעילות ותזוזה:
כאשר הגוף זז, הדם זורם, וכאשר הדם זורם, הגוף מתחמם.
כדי לשמור על חום הגוף, ניתן בפשטות להרבות בתזוזה, ולנסות להימנע מלהישאר נטועים בעמידה במקום אחד.
בנוסף לכך, ניתן למנף את ההבנה הזו לשלל היבטים נוספים, כמו להניע את הגוף היטב ולחמם אותו בטרם היציאה מן הבית, או לדאוג להזיז את כפות הרגליים והידיים כדי להבטיח שיישארו חמים.

לבוש בתוך מבנה:
עם כל רמה של קור, אך במיוחד עם הקור המשווע של החורף האירופאי, יש לשמור על כלל יסוד הנוגע ללבוש – הביגוד בתוך המבנה אינו יכול להיות זהה לביגוד מחוץ למבנה.
בפשטות, ניתן לקבוע מכך את הדבר הבא: אם אתם מרגישים נינוחים עם כל הביגוד עליכם בתוך הבית, אתם יכולים להיות בטוחים שיהיה לכם קר כשתצאו מהבית.
לכן, עליכם להבטיח שחום הגוף שלכם מגיע לרמות יציבות כאשר אתם נמצאים בפנים גם כאשר אינכם לובשים את כל השכבות המיועדות לחלל החוץ, ולכן אל תלבשו את כל השכבות הללו כאשר אתם שוהים בפנים.
יש לציין שזה יכול להיות מפתה, במיוחד כאשר נכנסים מבחוץ אל תוך חלל פנימי וחום הגוף עוד נמוך – אך גם במקרה זה, העדיפו להוריד מכם את השכבות כמה שיותר מהר, ובטחו בהסקה הפנימית שתחמם אתכם גם בלא השכבות הללו ותייצב את רמות החום של הגוף.
התלבשו לפני שאתם יוצאים החוצה:
עם זאת, יש זמן אחד בו צריך ללבוש את כל השכבות במלואן גם בחלל הפנימי, והוא ממש לפני שיוצאים החוצה.
בארץ הטמפרטורות בחורף אינן כה נמוכות, וכך או אחרת, ההבדל ביניהן לבין הטמפרטורות בפנים הבית הוא לרוב לא משמעותי.
כך עשוי להתפתח הרגל של לבוש במהלך היציאה, ואנשים מוצאים את עצמם עומדים בחוץ כאשר המעיל אינו שרוך או כאשר הצעיף אינו כרוך.
באירופה, במיוחד לאור ההבדל המשמעותי בין הטמפרטורות בתוך המבנים לבין הטמפרטורה ברחובות, יש לשמור היטב על חום הגוף וללבוש היטב את כל השכבות בטרם היציאה החוצה.
שברירי השנייה בהם אנו מבלים בחוץ בטרם סגרנו היטב את המעיל, חבשנו את הכובע, כרכנו את הצעיף וכל השאר, מספיקים לבריחה של מעט מחום הגוף, וכך אנו נרגיש את הקור מתחיל להעיק עלינו בזמן קצר יותר.
באמצעות התלבשות מלאה עוד בפנים, אנו יכולים לכלוא את כל החום בתוך הבגדים שלנו, וכך להבטיח לשמור עליו לאורך זמן.

 
*כל התמונות בכתבה נלקחו מאתר חגור שופס, באישורם.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות