האם בנק ישראל יזדרז עם הקדמת הריבית?
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, סבור שבעקבות המגמה העולמית גם בנק ישראל יזרז את העלאת הריבית. "להערכתנו, שינוי הכיוון בארה"ב ואירופה דוחף בנקים מרכזיים נוספים בעולם, וצפוי לזרז גם את בנק ישראל", כתב בסקירת המאקרו.
"שינוי הכיוון של הבנקים המרכזיים בעולם מעלה את ההסתברות שגם בישראל נראה עליית ריבית מוקדמת. יחד עם זאת, בישראל בניגוד לכל המשקים שצפויים להעלות את הריבית, האינפלציה עדיין בתוך גבולות היעד (צמוד לגבול העליון), דבר שמאפשר לבנק ישראל סבלנות. המפתח לשינוי במדיניות בנק ישראל יכול להיות בקצב עליית השכר, בעליית מדד הדיור או אם נראה שינוי משמעותי בשער החליפין", הוסיף.
ומה קורה באירופה?
"לאחר שבשבועות האחרונים הבנק המרכזי בארה"ב אותת באופן ברור שהריבית תעלה השנה מהר ממה שהעריכו עד לפני כמה חודשים, בשבוע האחרון 2 הבנקים המרכזיים הגדולים באירופה אותתו על שינוי כיוון.
"הבנק המרכזי בבריטניה העלה כצפוי את הריבית ל-0.5 אחוז, (לאחר עלייה ל-0.25% בהחלטה הקודמת). עם זאת 4 חברים בוועדה המוניטרית, מתוך 9, הצביעו בעד העלאת הריבית בשיעור גבוה יותר ל-0.75 אחוז, איתות לכך שבהחלטה הבאה (17 במרץ) הריבית תעלה שוב. ההערכות הן שהאינפלציה בבריטניה תעלה בחדות עד ל-7 אחוזים באפריל במקביל להתגברות הלחצים לעליית שכר, גם כתוצאה של מחסור בעובדים מפאת האומיקרון וגם בשל הברקזיט (ויציאה של מהגרים).
"גם הכיוון בבנק המרכזי בגוש האירו השתנה כאשר הודגש שהכיוון הוא לצמצום ההרחבה והנגידה כבר לא התחייבה שהריבית לא תעלה השנה. הנגידה ציינה שהבנק יגיב לעדכון תחזיות האינפלציה שיתפרסם במקביל להחלטה הבאה (10-במרץ), איתות לכך שבמידה והאינפלציה תמשיך להפתיע כלפי מעלה הבנק יקדים את צמצום הרכישות והעלאת הריבית.
ההודעות תרמו להתחזקות הפאונד ובמיוחד להתחזקות האירו בעולם (גם מול השקל), כאשר הצפי לעליות הריבית בארה"ב ובגוש האירו ממשיך להפעיל לחצים לפיחות על שאר המטבעות המקומיים בעולם. כתגובה לכך נראה השבוע עוד עליות ריבית גם ברוסיה, בפולין ובמקסיקו, שם האינפלציה הרבה מעבר לגבול היעד העליון. זאת לאחר שבשבוע האחרון הגורמים הללו גרמו לבנק המרכזי בברזיל להעלות את הריבית בפעם השלישית ברציפות ב-1.5 נקודת אחוז ל-10.25 אחוזים!!!, וגם הבנק המרכזי בצ'כיה העלה את הריבית ב-0.75 נקודת אחוז ל-4.25 אחוזים".
סין היא המדינה הבולטת היחידה בה הריבית נעה בכיוון ההפוך
"לאור ההאטה כתוצאה ממדיניות התגובה לקורונה והיחלשות בשוק הנדל"ן. סנטימנט החברות ירד בינואר ל‑50.1 נקודות, נתון שתומך בהמשך הפחתות ריבית. ההאטה בנדל"ן תרמה לירידה בביקושים לחומרי גלם, כפי שעולה ממדדי מנהלי הרכש הגלובליים של יצרני האלומיניום, הנחושת והברזל", סיכם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.הצעירים יקרסומני 08/02/2022 22:02הגב לתגובה זו0 0עצובסגור
-
1.ריבית עולה זה חדשות טובות למניות הבנקים (ל"ת)מני שמואלביץ 08/02/2022 15:56הגב לתגובה זו0 0סגור