ב-90% מהמקרים עושר לא נשאר במשפחה שלושה דורות, מה חשב על כך שלמה המלך?

בספר קהלת הקודר מביע שלמה המלך ייאוש מהמחשבה שבן כסיל יחריב את כל עמלו ואת כל העושר שיצר; מה אומרים המחקרים על עושר בין דורי, ומה הפתרון הרמוז בדבריו של שלמה המלך?
 | 

ג'ון רוקפלר נחשב לאיש העשיר בעולם בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, ולאחד משני האנשים העשירים בהיסטוריה האנושית. הוא בנה את אימפריית הנפט סטנדרד אויל והפך אותה למונפול אימתני. העושר הזה עורר עליו נגדו זעם ציבורי וטענות על ניצול כוח מונופולי ודרדור מתחרים לעוני, מה שהיה אחד הגורמים למלחמה נגד המונופלים בארצות הברית של סוף המאה ה-19 ובסופו של דבר פורקה חברת הענק ל-34 חברות משנה. המהלך, אגב, הקפיץ את הונו האישי של המיליארדר פי 4.

הבן היורש, ג'ון רוקפלר ג'וניור, ואשתו אבי אלריך, פעלו להצלת מורשת האב ופנו לעיסוק פילנטרופי רחב היקף, יחד עם הרחבת עסקי המשפחה והכנת הדור הבא לניהול העסקים הענפים שלה. מאה שנה לאחר מכן עושרה של המשפחה לא ידוע אך קרוב לוודאי שהיא עדיין אחת המשפחות העשירות בעולם אם לא העשירה שבהן, עם נכסי נדל"ן רבים, והשקעות אין ספור. בין השאר מחזיקה החברה עדיין במניות חברות הנפט הגדולות, הייתה בין המשקיעים הראשונים באפל ובחברות טכנולוגיה רבות אחרות, והיא אף ממשיכה בפעילות פילנטרופית ענפה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ברברה יוטון ירשה ביום הולדתה ה-21 בשנות ה-30 של המאה הקודמת סכום של 50 מיליון דולר, שווה ערך לכמיליארד דולר כיום. את סוף חייה היא בילתה כמעט ללא גרוש לאחר שהצליחה לבזבז את כל כספה בסדרה של 7 נישואין כושלים והתמכרות לקניות, בין השאר לחברים ומכרים. באופן דומה, האניגטון הרטפורד השני ירש כ-90 מיליון דולר כבר בגיל 11 בשנות ה-20 של המאה הקודמת. גם הוא מת כמעט בחוסר כל כעבור כמה עשורים עקב סדרת השקעות כושלות ו-4 נישואים וגירושים. קורנליוס ונדרבליט השאיר אחריו ירושה בשווי 100 מיליארד דולר (מתואם אינפלציה) לבני משפחתו בשנת 1877. במפגש משפחתי של צאצאיו 120 שנה מאוחר יותר נמצא שאיש מהם לא היה מיליונר.

איזה סיפור יותר מאפיין את הדור השני לעושר? סיפורים מן הסוג של משפחת רוקפלר או כאלה של משפחת ונדרבליט? על פי מחקר שהתפרסם בשנת 2015 על ידי חברת וויליאמס גרופ וסיכם 20 שנה של מעקב אחר יותר מ-3000 משפחות עשירות, לרוע המזל סיפורים מן הסוג השני הם השכיחים יותר. 70% מהמשפחות העשירות מאבדות את עושרן בדור השני ו-90% מהם בדור השלישי. יחד עם זאת ישנם מחקרים אחרים עם נתונים סותרים. בנוסף, חשוב לזכור שמשפחות רבות לא מפרסמות את מצבן וקשה לסקור נתונים כאלה באופן סטטיסטי מדויק. העברת ההון הגדול בהיסטוריה של ארצות הברית צפויה בעשור הקרוב כקרוב ל-10 טריליון דולר יעברו לידי הדור השני של המייסדים, כך על פי מחקר של אוניברסיטת דיקינסון. האם היורשים החדשים ילכו בדרכה של משפחת רוקפלר ומשפחות אחרות כמו משפחת רוטשילד היהודית שהצליחו לשמר ואף להרחיב את העושר שיצרו המייסדים או שהם יפלו בסטטיסטיקה המודרנית של משמידי העושר כמו יוטון והרטפורד?

בשבתות במהלך החגים, כמו השבת הקרובה, בה חל חול המועד סוכות, עוצרים את סדר הקריאה הרגיל בפרשיות התורה וקוראים קריאות ייחודיות למועד. בקהילות רבות נהגו גם לקרוא בשבת זו, שבת חול המועד סוכות, את מגילת קהלת, שנכתבה על פי המסורת בידי שלמה המלך. במגילה, הנראית במבט ראשון קודרת, שלמה המלך מהביל את כל ענייני העולם ומחפש את המהות האמיתית של החיים.

בין השאר מתאר שלמה את העושר המופלג שיצר:

"הגדלתי מעשי בניתי לי בתים, נטעתי לי כרמים, עשיתי לי גנות ופרדסים, ונטעתי בהם עץ כל פרי. עשיתי לי ברכות מים להשקות מהם יער צומח עצים. קניתי עבדים ושפחות ובני בית היה לי, גם מקנה בקר וצאן הרבה היה לי מכל שהיו לפני בירושלים. כנסתי לי גם כסף וזהב סגולת מלכים והמדינות, עשיתי לי שרים ושרות (כלומר, זמרים או משוררים ששוררו בפני) ותענוגות בני האדם שדה ושדות (פרושים שונים למילים אלו). וגדלתי והוספתי מכל שהיה לפני בירושלים, אך חכמתי עמדה לי. וכל אשר שאלו עיני לא אצלתי (מנעתי) מהם".
עושרו של שלמה מתואר גם בספר מלכים א (פרק י):
"ויהי משקל הזהב אשר בא לשלמה בשנה אחת שש מאות שישים ושש ככר זהב...ויעש המלך כסא שן גדול ויצפהו זהב מופז...אין כסף לא נחשב בימי שלמה למאומה...ויגדל המלך שלמה מכל מלכי הארץ לעושר ולחכמה... ויתן המלך את הכסף בירושלים כאבנים, ואת הארזים נתן כשיקמים אשר בשפלה לרוב..."
 
למרות העושר הבלתי נתפס שלמה המלך מוטרד ולא מרוצה כלל מסיבות שונות. לאחר מספר תלונות על מה שהשיג וחוסר הסיפוק מכך, הוא מוסיף עוד טענה:
"ושנאתי אני את כל עמלי שאני עמל תחת השמש, שאניחנו לאדם שיהיה אחרי. ומי יודע החכם יהיה או סכל? וישלט בכל עמלי שעמלתי ושחכמתי תחת השמש – גם זה הבל".

פרש רש"י: "גם זה אחד מן ההבלים שנבראו בעולם, שהחכם יגע והכסיל יורשו". הרשב"ם, נכדו של רש"י, מפרש שהבן הסכל יפסיד את כל העושר עליו עמל אביו: "ומי יודע - על בני שיבוא אחרי, אם יהיה חכם וישלוט בכל עמלי, שיתקיים עושרי בידו , או סכל יהיה ויפול עמלי ועושרי מידו ליד אחרים. גם זה הבל - שאם הוא סכל יצא עמלי מידו, ונמצא שעל הבל עמלתי בו". כמה דורות אחר כך מפרש שד"ל (1800 - 1865): "ומי יודע, החכם יהיה או סכל, וישלט בכל עמלי שעמלתי ושחכמתי תחת השמש – ואולי יהיה סכל, ויפסיד בימים מועטים את אשר עמלתי באסיפתו שנים רבות, והנה גם זה הבל".

שלמה, אם כן, חושש מיורש סכל שיאבד את כל עמלו או ישתמש בו בצורה גרועה ועל מנת לעשות רע. בתרגום על הפסוק מוסיף המתרגם מילים שאינן קשורות לתרגום המילולי של הפסוק, ומדברות על בנו של שלמה, רחבעם, שגרם לחלוקת מלכות שלמה לשתי ממלכות שונות – מלכות יהודה ומלכות ישראל בעקבות הליכתו אחר עצת היועצים הצעירים שלו. כך מתורגם הפסוק (בתרגום חזרה לעברית): "ושנאתי את כל טרחתי תחת השמש בעולם הזה כיון שעזבתי אותו לרחבעם בני שבא אחרי, ובא רחבעם ועשה שיסובו ממני עשרת השבטים...".  

כאנטיתזה למפעלו של שלמה במדרש מסופר על רבי מאיר "שהיה מרוויח שלוש סלעים בכל שבוע והיה אוכל ושותה באחד, מתכסה (קונה בגדים) באחד ומפרנס לחכמים (נותן צדקה) באחד. אמרו לו תלמידיו: רבי, לבניך מה יהיה? אמר להם, אם יהיו צדיקים, הלא כבר אמר דויד: ולא ראיתי צדיק נעזב וגו', ואם לאו, אניח את שלי לאויבי המקום?".

רבי מאיר למד את לקחיו של שלמה והחליט שאין טעם להוריש לבניו רכוש כלל, שכן אם יהיו טובים ה' כבר ידאג להם, ואם יהיו רעים, מדוע שיתן להם נכסים בהם ישתמשו לרעה?

וודאי שדרכו של רבי מאיר היא יוצאת דופן, ועל פי רוב אדם פועל ככל יכולתו על מנת שבנו אחריו יקבל את מיטב האמצעים שיאפשרו לו חיים מלאים וטובים מכל הבחינות, אולם החשש מהתרסקות עמלו של האב בידי בן לא יוצלח הוא ממשי. ספר קוהלת פותח שאלות רבות ולא תמיד מעניק להן תשובה ברורה, אולם בהמשך הפסוקים אולי טמון רמז כלשהו לפתרון: "וסבותי אני לייאש את לבי על כל העמל שעמלתי תחת השמש, כי יש אדם שעמלו בחכמה ובדעת ובכישרון, ולאדם שלא עמל בו יתננו חלקו, גם זה הבל ורעה רבה".

ניתן לומר ששורש הבעיה הוא שהיורש "לא עמל בו", באותו עושר שקיבל, ולכן שלמה חושש. יורשים בדור השני שחונכו "לעמול" ולהגיע בעצמם להישגים ולא לקבל הכל כמובן מאליו יהיו ראויים לקבל את הירושה מהאב שעמל עליה, ויצליחו להמשיך במפעל חייו.

במחקר שנערך על ידי Money Magazine נמצא כי 75% מהמשפחות הללו הרגישו שהדור הבא לא מוכן מבחינה פיננסית להתמודד עם הירושה ו-64% דווחו כי לא חלקו כלל ידע עם ילדיהם בנוגע לניהול העסק. בנוסף, האתגרים שעומדים בפני הדור השני הם שונים, ולא מעט מהם נובעים מההורים עצמם. הוצאות ללא חשבון ובזבזנות מאפיינים את בני הדור השני. מחקר שנערך על ידי בנק מריל לינץ' מצא שמשפחות כאלה נוטות לאפשר בזבוז ללא דין וחשבון ליורשים מה שגורם להם לאבד את תחושת הערך של הכסף. על קצה המזלג ניתן לומר כי חינוך פיננסי הוא מצרך חיוני בכל שכבות האוכלוסיה, כולל בשכבות עשירות. חינוך לערכים, משמעת עצמית, והצבת גבולות הם הכרחיים גם, ואולי במיוחד, בדור השני לעושרש.

תגובות לכתבה(16):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 16.
    הסיבה לכך היא גנטית...
    יודלה 16/10/2022 06:29
    הגב לתגובה זו
    3 0
    עשירים הם לרוב שחצנים וקרי מזג. הם מתחתנים עם נשים כנועות וטיפשות. לכן 70 אחוז מהילדים ו90 אחוז מהנכדים טיפשים. הטבע במיטבו.
    סגור
  • 15.
    איך זה שיש אדם שנולד לעושר ואחר נולד לעוני ?
    קשקש 15/10/2022 20:47
    הגב לתגובה זו
    1 0
    באמונה יש את החטא ועונשו אך איך אותו תינוק בן יומי שלא עשה דבר וכבר נענש לא עלינו במחלות קשות עוני צער וחוסר תקווה ?
    סגור
  • 14.
    תחשבו לעתיד
    דני 15/10/2022 20:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני בן 50 ויש לי רק 1.5 מיליון בלי דירה ואני מאושר ומאוהב
    סגור
  • 13.
    תמיד מעניין
    יוסי 14/10/2022 23:40
    הגב לתגובה זו
    4 0
    חוכמת חיים במיטבה.
    סגור
  • 12.
    יופי של כתבה!
    עוז 14/10/2022 15:15
    הגב לתגובה זו
    5 1
    ותמיד אפשר למנות אפוטרופוס אם הילדים לא אחראיים..
    סגור
  • טען עוד
  • 11.
    נרתק
    אבי ובר 14/10/2022 15:07
    הגב לתגובה זו
    1 0
    דבר לא השתנה.לכן החינוך והצניעות חשובים ולא ’אני ואפסי עוד’.שכל אחד יקח מקהלת משהו ויחשוב.
    סגור
  • 10.
    מעניין מאוד
    מעולה 14/10/2022 14:57
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אחלה כתבה! חינוך פיננסי וחינוך לקור רוח משפיע על כולם. תודה.
    סגור
  • 9.
    כתוב יפה
    תודה רבה 14/10/2022 14:37
    הגב לתגובה זו
    4 0
    מחכים
    סגור
  • 8.
    מאמר מעניין ולצערי גם כניראה שנכון! (ל"ת)
    בנצי 14/10/2022 14:27
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 7.
    לא עושרו
    ח. 14/10/2022 13:54
    הגב לתגובה זו
    1 1
    העושר של שלמה לא בא ממנו הוא נבע מהעבודה הקשה שהוא הטיל על העם מגביית מיסים והתוצאה הייתה שלאחר מותו נחצתה המלכות כי בנו רצה להמשיך להטיל מיסים אף יותר כבדים מאביו.
    סגור
  • 6.
    האיש הדפיס כסף בלי הכרה בנה מקדשים חגג עם 900 נשים (ל"ת)
    רוקן את הקופה החכם 14/10/2022 12:47
    הגב לתגובה זו
    0 3
    סגור
  • 5.
    איזה מאמר יפה.
    חיימון 14/10/2022 11:43
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שילוב של המציאות עם דברי שלמה המלך
    סגור
  • 4.
    כתבה נפלאה, תודה (ל"ת)
    אלי 14/10/2022 11:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    כתבה מעניינת מאוד (ל"ת)
    רועי 14/10/2022 11:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    מגבלות החכמה והכוח- לעולם הזה הם
    לילי 14/10/2022 11:06
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יש דברים שלא ניתן לקחת לעולם הבא . כל מה שיש לך בעולם הזה ולא יכנס לפיך לא שלך הוא .
    סגור
  • 1.
    שמתם לב מה גרם להם לאבד את הונם? לאו דווקא השקעות כושל
    מוצי 14/10/2022 09:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אלא מספר רב של גירושים. לא היו מתחתנים לא היו מתגרשים ולכן הונם היה כנראה פי 5-6
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות