בכמה תעלה האינפלציה, וכיצד זה ישפיע על החלטת הריבית הקרובה?
כלכלנים רבים מעריכים כי האינפלציה תעלה מחר בכ-0.5% לרמה של 5%; עד כה הציג בנק ישראל מדיניות נוקבת נגד האינפלציה, אך האם החששות ממיתון והאטה כלכלית ישנו את התפיסה של הבנק?
מחר בשעה 18:30 יתפרסם מדד המחירים לצרכן הישראלי עבור חודש אוקטובר שיצביע על רמת האינפלציה בישראל. מרבית האנליסיטים צופים עליה של כ-0.5% במדד לחודש אוקטובר, לרמת אינפלציה שנתית של כ-5%.
כמו בכל חודש, הסעיפים שיראו את עליית המחירים הם בין היתר מחירי המזון, מחירי הפירות והירקות והנדל"ן (מדד מחירי הדירות). הסעיף שרבים מאמינים שיראה את העלייה הגבוהה ביותר הוא סעיף מחירי המזון, הן בגלל העונתיות, אך בשל העובדה בה עברנו את חגי תשרי, והמבצעים שניתנו בעבר בחגים לא ניתנו יותר במהלך חודש אוקטובר.
לקריאה נוספת:
>> נפילה של 43% במשכנתאות באוקטובר - 6.1 מיליארד שקל - לא רק בגלל חגי תשרי
>> "העלייה במחירי הדיור מתמתנת; שוק המשכנתאות מאוד תחרותי"
>> הריבית משפיעה: נפילה של 20% במשכנתאות: רק 7.7 מיליארד שקל בספטמבר
בתוך כך, חשוב גם לשקלל את דרישת הספקיות במדינת ישראל – קימברלי קלארק, יוניליוור ועוד להעלות את המחירים. לכך מסרו מרבית רשתות השיווק והקמעונאיות במדינת ישראל כי הן יסרבו לבקשה זו וכי הן מוכנות לספוג את הפגיעה לצרכן, אך כעת נשאר לחכות ולראות מה יקרה בסופו של דבר.
מדד האינפלציה השנתי מציג בין השאר כמה "יקר יותר" לחיות פה. כסף, כמו נושאים רבים נוספים בכלכלה, מתבסס על היצע וביקוש – ככל שיש יותר ממנו הוא שווה פחות, וככל שיש פחות ממנו הוא שווה יותר. האינפלציה עולה ברחבי העולם ושוברת שיאים של כמה עשורים טובים, כאשר האינפלציה בארה"ב, האיחוד האירופי, אנגליה, הולנד (נכון לחודש ספטמבר), סין, טורקיה ועוד ממשיכות לטפס, זאת לאחר שהממשלות הדפיסו כספים רבים אותם העניקו לחברות הגדולות בשוק באמצע השנה שעברה.
כמו כן, מדד המחירים לצרכן משפיע באופן ישיר על גובה הריבית של בנק ישראל. בתחילת חודש אוקטובר עלתה הריבית במשק בכ-0.75%, וזו עומדת כעת על כ-2.75%. מדובר בפעם החמישית ברציפות שעלתה הריבית ברצף, זו הפעם הראשונה בשלושים השנים האחרונות.
ריבית הפריים עומדת כעת על כ-4.25% - החלטת הריבית הבאה תתקיים ב-24 לנובמבר.
בחודש הקודם, כאשר פורסם המדד לחודש ספטמבר בישראל, מדד המחירים במדינה עלה בכ-0.2% בקצב חודשי, ובכ-4.6% בקצב שנתי. מחירי הדיור זינקו בחודש זה בכ-1.9%, וב-19% בשנה האחרונה, כאשר שכר הדירה עלה ב-0.7%. עבור שוכרים שהחליפו דירה בחודש זה – שכר הדירה קפץ בכ-8%.
בבנק ישראל מעריכים כעת כי אמנם המדד יתמך בעיתוי חגי תשרי, וכי העלייה בשער הדולר תשפיע גם היא על המדד. מנגד מציינים בבנק ישראל כי ככל שהיציבות במחירי האנרגיה, הסחורות והשילוח ברחבי העולם תישמר, כך גם האינפלציה בישראל תתייצב לה.
האינפלציה בסוף שנת 2023 צפויה כעת לדברי הבנק לעמוד על כ-2.5%, בעוד 12 חודשים (חודש אוקטובר הבא) תעמוד על כ-2.7%. בבנק ישראל צופים כעת ריבית של כ-3.5% בעוד כשנה.
כבר כמה חודשים שבנק ישראל דובק במדיניות חד משמעית של העלאה חדה של ריביות, זאת על מנת להראות כי הבנק לא מתכוון לוותר כל כך מהר לעליה במדד המחירים לצרכן. את הבחירה הזו ביצע בנק ישראל, חרף העובדה כי בשבועות האחרונים הסיכונים להאטה ומיתון בכלכלה העולמית רק גברו.
כצפוי, במידה ובנק ישראל ימשיך להעלות את הריבית, ההלוואות אותן לקחתם תתייקרנה. כך בעיקר עבור הלוואת המשכנתא, שמרבית ממחזיקי הדירות במדינת ישראל נאלצו לקחת על מנת לממן את קניית הדירה. במידה והריבית תעלה, גם התשלום אותו תחזירו עבור המשכנתא – יעלה.
בתוך כך, צופים כלכלנים רבים כי ריבית בנק ישראל תעלה "רק" ב-0.5% בחודש הקרוב, הן "הודות" לשוק העבודה החזק כאשר מעטים מאמינים שיהיו בו שינויים גדולים. דווקא בענפי התעשייה מדווח על הקלה במחסור בעובדים, אך בענף השירותים מדווח כי הבעיה קשה יותר.
בהעלאת הריבית האחרונה, צמצם בנק ישראל את פער הריביות בין ישראל לארה"ב, שם עלתה הריבית בכ-0.75% לטווח של בין 4-4.25%. האינפלציה בארה"ב עומדת כעת על כ-7.7% בקצב שנתי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.השווקים טסים חזל"ש אינפלציה כבר לא מעניינת (ל"ת)אנונימי 15/11/2022 10:29הגב לתגובה זו1 0סגור
-
מעניינתR 15/11/2022 15:30הגב לתגובה זו1 0השבוע יהיו בצניחה חופשית.סגור
-
2.לא להיתיחס ברצינותאבי 15/11/2022 09:10הגב לתגובה זו1 0כל עוד מוציאים מחישובי מדד ההיתיקרויות כל פריט שמתיקר אין בכלל משמעות להחלטה שתהיה מחר על ידי בנק ישראלסגור
-
1.קיצר עוד העלאה של 0 5% (ל"ת)רונן 14/11/2022 23:06הגב לתגובה זו0 0סגור