קיבלתם חבילת אופציות לפני הנישואים ובמהלכם, התגרשתם - האם מתחלקים בשווי האופציות?
הייטקיסטים רבים חותמים על הסכם ממון בעיקר בגלל אופציות שברשותם. אבל בית המשפט קבע שההשבחה בשנות הנישואים שייכת לשני בני הזוג; וגם -
בשנים האחרונות אנו רואים תופעה הולכת ומתרחבת של חתימת הסכמי ממון בין בני זוג לפני נישואין. בעבר הסכמי ממון היו נפוצים בעיקר במקרים של נישואים שניים או מאוחרים, כאשר לאחד מבני הזוג או לשניהם יש רכוש משמעותי. כיום אנחנו רואים עליה, יותר הסכמי ממון דווקא אצל זוגות צעירים.
אחד הגורמים לחתימת הסכמי ממון בקרב זוגות צעירים הוא חברות הסטרט-אפ שבו צעירות וצעירים שעוסקים בעולמות הטכנולוגיה מקבלים, כמייסדים או במסגרת הסכמי ההעסקה שלהם, מניות או אופציות לרכישה עתידית של מניות. לעיתים, בחברות סטרט-אפ בתחילת הדרך, מדובר על אופציות במחיר מימוש כמעט סמלי ולעיתים, בחברות בוגרות יותר, מדובר על אופציות במחיר מימוש שצפוי (כך מקווים כולם) להיות נמוך ממחיר המניה בשוק בעת מועד מימוש האופציה.
אנחנו מקבלים לא פעם פניות בבקשה להכין הסכם ממון שיקבע שהאופציות שמחזיק אחד מבני הזוג לא יכללו ברכוש המשותף שלהם לאחר הנישואין.
נקודת המוצא של בני זוג רבים היא שכאשר מדובר באופציות שהוענקו לפני הנישואין הן מוחרגות מאיזון המשאבים גם במועד הגירושין. אלא שפסיקת בתי המשפט בישראל יוצרת מצב סבוך יותר.
במקרים רבים שווי המניות והאופציות שבידי בת או בן הזוג במועד הנישואין הוא נמוך מאוד. למעשה עיקר שווי האופציות או המניות נצבר במהלך תקופת הקשר הזוגי. במקרה כזה, בעת פרידה, גם אם לא הגיע מועד המימוש, תעלה טענה מצד בת או בן הזוג כי למרות שמדובר בנכס שבבסיסו היה קיים כבר במועד הנישואין – עיקר שוויו נצבר דווקא בתקופה הזוגיות המשותפת.
במצב כזה, לפי פסיקת בתי המשפט, השווי שנצבר למניות או לאופציות במשך תקופת הנישואין יכול להיחשב כנכס נפרד מהמניות או האופציות המקוריות ונכס זה – נכס ההשבחה – יאוזן בין בני הזוג בעת הפרידה. הטענה להפרדת נכס ההשבחה מתחזקת מקום בו אופציות מלפני הנישואין כפופות להבשלה (ווסטינג) בזיקה לעבודה שבוצעה במהלך תקופת הנישואין.
העניין מסתבך עוד יותר במקרה שבו במשך תקופת הקשר הזוגי מומשו המניות או האופציות ובני הזוג השתמשו בכסף שהתקבל לצורך רכישת נכס אחר, שבמהותו הוא נכס משותף, כמו דירת מגורים, והמשיכו להשקיע בנכס במשותף.
הסכם ממון בין בני הזוג יכול להסיר חלק מהקשיים לזהות נכסים שאינם משותפים לבני הזוג – אך הוא לא מהווה פתרון מוחלט. בשנים האחרונות נוטים בתי המשפט, במקרים של קשר זוגי ממושך, שבמהלכו הוחלפו נכסים שונים, לא "לעקוב" אחרי מקורות כל נכס אלא להתייחס לנכסים שנרכשו בתקופת הנישואין כנכסים משותפים גם אם מקור ההון הראשוני היה בנכס לגביו הוסכם שאינו חלק מהרכוש המשותף.
בשיחות רבות עם בני זוג אנחנו מגיעים בסופו של דבר להסדר שמבחין בין מצבים שונים של סיום הקשר הזוגי. בדרך כלל ברור לבני הזוג כי יש להפריד בין קשר זוגי שמסתיים תוך תקופה קצרה של יחסים מבלי שלבני הזוג יש ילדים משותפים ובין מצב שבו בני הזוג חיים ביחד שנים רבות, מקיימים משק בית משותף ומגדלים ילדים משותפים. לא רק שבמקרה השני צפוי להיות קושי אמיתי ב"עקיבה" אחרי המניות עצמן או הכסף שיגיע ממימוש מניות הרי שגם במהות הדברים מדובר בנכסים שגם אם היו בידי בת או בן הזוג לפני שהתחיל הקשר, עיקר השווי נצבר במהלך תקופת הזוגיות – ולכך יש מקום לתת ביטוי גם בפרידה. הסדרה מראש של זכויות התא המשפחתי עשויה למנוע גם קשיים העשויים להתעורר מול המשקיעים בחברות, וכן להוות כלי לתכנון מיסויי סביב נושאים של רה-לוקיישן, ועל כן זהו נושא בעל חשיבות לרבים מהמייסדים ובעלי האופציות בעולם ההייטק.
הכותב הוא עו"ד ירון קופפר, יועץ במשרד עורכי הדין מיתר ומלווה משפחות ויחידים בהסדרים משפטיים לניהול הון אישי והעברות בין-דוריות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.לפי ההיגיון הנ"ל, אם צד אחד מגיע להסכם הממון עם דירהדמיקולו פיזדמטה 28/12/2022 13:27הגב לתגובה זו2 0נניח של שני מיליון שקל, וערך הדירה עולה במהלך הקשר ל-4 מיליון, והקשר מתפרק, הצד שהוא בעל הדירה חייב מיליון שקל לצד השני? זה בדיוק אותו הדבר.סגור
-
3.אתה תעבוד קשה ותרוויח ויהיה הסכם ממון. יבוא עוכר דין לאדא ויגיד לה שהוא יכול להוציא ממך הרבה. תבוא לבית משפט ואיזה שופטת תגמור אותך... (ל"ת)הכי טוב.לגרבץ 28/12/2022 13:21הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.אפשר לכתוב הסכם ממון שיגן על צד אחד בצורה מקסימליתמומו 28/12/2022 09:47הגב לתגובה זו0 0הבעיה היא מה יעשו אח"כ בתי המשפט הרקובים בישראל.סגור
-
1.בקיצור..גברים תכינו את הכיס ואת המיטה בחדר אצל ההורים..רווק בן 46 וטוב לי 28/12/2022 08:44הגב לתגובה זו2 0כי הן תרוקנה לכם את הכיס. נשים נשים שק של...סגור