UBS: יש סיכון ברפורמה, אבל "התנודות בשערי החליפין ובשווקים בישראל בתקופה האחרונה - בגלל גורמים טכניים"
כך אומר בנק UBS השוויצרי שמציין כי פגיעה במוסדות עלולה להוביל בהמשך גם להורדת דירוג - אבל שומרים על תחזית יציבה בינתיים. אתמול מודי'ס הזהירו מפני אימוץ מלא של הרפורמה, אבל האם הם מתנגדים לכל סוג של רפורמה? לא באמת
גם בנק UBS מצטרף לדיבורים על הרפורמה המשפטית בישראל, אבל האם הוא שולל רפורמה מכל וכל? לא בהכרח. אתמול גם מודי'ס פרסמו התייחסות אבל הם חוששים מאימוץ מלא של הרפורמה, אבל מניחים שהיא לא תתקבל במלואה. כלומר, בהנחה שיבוצעו שינויים בעקבות שיח בין הצדדים - אזי ישראל תמשיך להיות מדורגת באותה רמה גבוהה. החשש הגדול בינתיים של הגופים השונים בעולם שמתייחסים לרפורמה בישראל הוא פחות מהרפורמה עצמה ויותר מהאווירה הרעה שנוצרה בישראל, הנה הדברים: "לרפורמות יש מתנגדים בחברה הישראלית שחוששים שהרפורמות ישחקו את האיזונים" בין גופי השלטון אומרים ב-UBS.
מנגד, הבנק השוויצרי ממשיך לשמור על תחזית יציבה לדירוג של ישראל - ומגדירים את רמת הסיכון כ'נמוכה', כלומר הם לא חוששים כרגע משינוי לרעה בדירוג של ישראל, בעיקר בזכות עוצמת הכלכלה של ישראל. כמו שאר הגופים, בבנק אומרים שהם ימשיכו לעקוב אחרי מה שקורה בישראל.
אז אם בינתיים הם לא חוששים לכלכלה הישראלית, מה גרם לירידות ולהיחלשות הדולר? הם מייחסים את הירידות ל"גורמים טכניים" בגלל האחזקות של המוסדיים בשוק. כלומר - הם מדברים בעיקר על הגידור בתיק ההשקעות שהמוסדיים עושים באחזקות שלהם בגלל ירידות בוול סטריט, שזה הגורם הקבוע בהקשר של שינויי המטבע. כשהשוק האמריקאי יורד הדולר עולה וכן להיפך. מה עוד משפיע? ההאטה בכלכלה העולמית והחששות מהמיתון המתקרב בעולם. אתמול וול סטריט ירדה ב-1.5% לאחר שיו"ר הפד' ג'רום פאוול דיבר על העלאות ריבית מהירות יותר, בגלל האינפלציה (להרחבה - לחצו כאן). היום, בלאקרוק, חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם, אמרה שהיא צופה שהריבית בארה"ב תגיע ל-6% (להרחבה).
מה שישפיע בטווח הארוך יותר על השווקים בישראל יהיו התוצאות של הרפורמה בפועל, ולא החששות מפני הרפורמה, כיוון שהפרטים המדויקים שלה עדיין לא ידועים. כלומר, זה עוד לא עבר בכנסת וסביר להניח שיהיו עוד שינויים עד שהחקיקה תושלם. נזכיר כי ביום שני המדדים בישראל עברו לזינוק והדולר נפל ב-2.1% מול השקל - אחרי שנשיא המדינה יצחק הרצוג אמר ש"אנחנו קרובים מתמיד לפשרה". במילים אחרות, השוק רגיש גם לטובה לאמירות על ריכוך או פשרה סביב הרפורמה.
בבנק גם אמרו שהם עוקבים אחרי אמירות של פוליטיקאים ביחס לעצמאותו של בנק ישראל. נזכיר כי שר החוץ אלי כהן קרא לשר האוצר בצלאל סמוטריץ "לגבש מתווה מול נגיד בנק ישראל להפסקת עליות הריבית" במה שהתפרש כפגיעה אפשרית בעצמאותו של הבנק המרכזי. כהן הבהיר שהוא לא התכוון לפגיעה בבנק ישראל וגם ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר סמוטריץ' הבהירו שזה לא יקרה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה