שי אהרונוביץ': "לבטל את הפטור ממס על הכנסות משכירות"

מנהל רשות המסים, אהרונוביץ', על הדרכים לצמצם את הגירעון התקציבי; לדבריו, המהלך יכול להכניס כ-2 מיליארד שקל בשנה ולמנוע העלאות מסים אחרות, כמו העלאת מע"מ
 | 
telegram
(9)

הפטור ממס על שכר דירה הוא שערורייה ישנה. דווקא אלו שיש להם נכס נוסף, מקבלים פטור,  דווקא אלו שגרים בשכירות כי אין להם דירה, לא נהנים מפטורים. שכר דירה לא ממוסה, או ממוסה בשיעור נמוך במיוחד בשעה שעל עבודה יש מס מלא וגם על רווחי הון ורווחי בורסה. זה אי צדק משווע שגרם לנהירה של משקיעים לעולם הנדל"ן. זה הגדיל את אי השוויון ואפילו עכשיו כשיש מלחמה וגירעון שתופח, הממשלה לא זזה מהווטו המוחלט שלה בתחום הזה, אולי בגלל שרבים מחברי הכנסת מחזיקים בכמה דירות.  

רשות המסים עצמה כמובן בעד הטלת מס. באופן שוטף ראשייה מתבטאים בעד ביטול הפטור ממס. היום, אמר שי אהרונוביץ בכנס של מגדלים כי צריך לבטל את הפטור ממס על הכנסות משכירות למגורים. כיום, פטור זה חל על הכנסות עד 5,654 ש"ח בחודש. לדבריו, מדובר במהלך שיכול להכניס לקופת המדינה שני מיליארד שקל בשנה.

"כדי לטפל בגירעון צריך להביא כסף ממקומות חכמים," אמר אהרונוביץ'. "גם מי שמשכיר דירה ב-5,000 או 6,000 שקל – שישלם 10%. מהלך כזה לבד יכול להביא שני מיליארד שקל בשנה, לצד פטורים נוספים, וכך גם ניתן יהיה לא להעלות את המע"מ בעוד אחוז."

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הפטור, שהונהג ב-1990 כהוראת שעה, נועד לעודד השקעה בדיור בעקבות גל העלייה מרוסיה. מאז, הפך הפטור לקבוע, אך רשות המסים טוענת כי חלק מהמשכירים אינם מדווחים על הכנסותיהם, גם אם הן מעל הרף הפטור. כך נגרעים מקופת המדינה סכומים משמעותיים מאוד. 

בשנים האחרונות ניסתה רשות המסים לקדם מהלכים עקיפים, כמו חובת דיווח על כל הכנסות משכירות, גם אם הן מתחת לסף המס. יוזמות אלו נפלו שוב ושוב בשל התנגדויות בכנסת. כעת, במסגרת חוק ההסדרים ל-2025, הרשות מנסה לכלול את הקמת מאגר המשכירים, אך לדברי אהרונוביץ', "נדרש הרבה מעבר לכך כדי לצמצם את הגירעון."

כמו כן, החובת דיווח צריכה לעבור את ועדת הכספים ושם זה נתקע כל פעם מחדש. אהרונוביץ' דיבר גם על מס הרכישה: "אנדרלמוסיה בשוק אם לא יטפלו בו". מס רכישה על דירה שנייה צפוי לרדת מ-8% ל-5%-6% בתחילת 2025 אם לא יינקטו צעדים להארכת הוראת השעה.

"יו"ר ועדת הכספים לא מעלה את הנושא לדיון," ציין אהרונוביץ'. "אם המצב הנוכחי יישאר, המס ירד, מה שיכול להוביל לכניסת משקיעים לשוק ולפגוע בהאטה בבנייה."

לדבריו, הפחתת המס עשויה דווקא להכניס הכנסות ממסים בטווח הקצר, אך בטווח הארוך עלולה לפגוע במאמץ לייצוב מחירי הדיור. "פחות מחודש וחצי לסוף השנה, אנחנו לא יודעים איפה זה עומד. זה יוביל לאי-ודאות בקרב רוכשי הדירות."
 

האתגר: 40 מיליארד שקל גירעון


אהרונוביץ' התייחס גם למצב הכלכלי הכללי והאתגרים התקציביים שנוצרו בעקבות מלחמת "חרבות ברזל." "המדינה צריכה עוד כ-40 מיליארד שקל," אמר. "הבאנו צעדים של כ-30 מיליארד שקל במסים, וכל מס שלא יעבוד בכנסת יצריך חלופות אחרות, שיגדילו את הגירעון." 

עם זאת, הוא הבהיר כי "מדינת ישראל הגיעה למלחמה במצב פיסקלי מצוין או כמעט מצוין. אם לא היינו במצב הזה, היינו היום במקום הרבה פחות טוב."

 

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    הוא צודק
    אני 18/11/2024 17:54
    הגב לתגובה זו
    0 0
    על ריבית בבנק יש מס אפילו לקשישים אבל על הכנסה מדירה אין מס, מה ההגיון?!
    סגור
  • 6.
    למסות את האויר לנשימה
    נציב המס 18/11/2024 17:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה הכי פשוט, על כל נשימה, כל אזרח ישלם אגורה.. סוגרים את הגרעון בשבוע..
    סגור
  • 5.
    יש הגיון בכך שיוטל מס על הכנסות משכר דירה
    אנונימי 18/11/2024 17:22
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בתנאי שהשוכרים יוכלו לנכות את שכר הדירה שהם משלמים מהכנסותיהם מכל מקור שהוא.
    סגור
  • 4.
    יש אזרחים עם צי של דירות שמגלגלים כסף גדול מאוד
    שומר הסף 18/11/2024 17:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ולא משלמים מס על רווחים אדירים
    סגור
  • 3.
    ואז מה הכל יושת על השוכר... (ל"ת)
    אנונימי 18/11/2024 16:58
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • טען עוד
  • שטויות
    חיים 18/11/2024 17:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גם ככה לוקחים את המקסימום שאפשר לקחת
    סגור
  • לא. הנה למה –
    חיים בן הקון 18/11/2024 17:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ההנחה בוועדת הכספים בכנסת היא ששחקנים בשוק שכירות הנדל״ן עושים הכל כדי לא לשלם מיסים על דמי השכירות, בין היתר הפרקטיקות בהן משתמשים המשכירים הן תשלום מראש על כל הסכום שמעל לתקרת המס על השכירות, או תשלום במזומן על הסכום הזה. לשם הדגמה – אדם שמשכיר דירה ב–7,000 שקל, יגבה מהשוכר ׳בלבן׳ (כחוק) את הסכום שהוא עד תקרת המס, והסכום הנותר, שהוא כ–1,100 שקל, או שהוא גובה במרוכז בתחילת שנה או שהוא גובה במזומן ׳בשחור׳. ולמה כל זה חשוב? כי זה מוכיח שהמדיניות שמבטלת את המס אינה אפקטיבית, והשחקנים בשוק מצאו פרצה במנגנון ומזמן משתמשים בו. לכן ביטול הפטור יהווה מכה רק למשכיר, אך השוכר, שממילא לא נהנה מהטבת המס של המשכיר – ימשיך שלא להינות. יתרה מזאת: ההנחה כי עליית מיסים רוחבית על שוק או סקטור מסויים מתגלגלת הלאה בשרשרת הערך ז היינו תשלומי מיסים נושפים על משכירים יתגלגלו לשוכרים – היא אמנם נכונה, אבל לא תמיד. במיסים מהסוג של מע״מ שהם על כלל המשק, ההנחה אכן נכונה. אך במיסים שנוגעים לשוק או מגזר בודד, לא בטוח שהוא ישפיע.
    סגור
  • 2.
    להשוות למס בשוק ההון
    רון 18/11/2024 16:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המס על דירות צריך להיות שווה למס על שור ההון. מהשקל הראשון. לטעמי התמהיל הנכון, 15% לשכירות או רווח משוק ההון המקומי. 25% למניות בשוקי חו"ל.
    סגור
  • 1.
    צודק!!!!! בהצלחה!!!!!!! (ל"ת)
    ישראל ישראלי 18/11/2024 16:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות