מה ישפיע על השוק בטווח הקצר? דוחות אנבידיה
שוק המניות: השוק מחשב מחדש את משמעות הבחירה בטראמפ
לאחר ההתלהבות הראשונית, ה-"טראמפ טריידס" נרגעו בשבוע האחרון. בין השאר, שוק המניות רשם ירידות חדות למדי במהלך השבוע, במיוחד המניות הקטנות שנהנו במיוחד מהראלי שלאחר הבחירות, הביטקוין מתייצב סביב ה-90 אלף דולר והראלי בדולר נבלם מעט בימים האחרונים. שתי סיבות מרכזיות הקשורות זו בזו הובילו לשינוי הסנטימנט בשוק. ראשית, כמות וקצב הורדות הריבית של הפד' מוטלים בספק, במיוחד לאור התבטאות ניצית למדי של פאוול שאמר ביום שישי ש"הכלכלה לא משדרת סימנים שעלינו למהר להוריד את הריבית". ההתבטאות הזו נראית כמו שינוי כיוון ממסיבת העיתונאים שהתקיימה לאחר ישיבת הפד' האחרונה מעט יותר משבוע לפני כן, לאחר הורדת ריבית נוספת. אז פאוול נשמע הרבה יותר יוני, והשוק עדיין היה באופוריה של אחרי הבחירות.הסיבה השניה היא שלאחר ההתלהבות הראשונית השוק מחשב מחדש את משמעות הבחירה בטראמפ והמדיניות הצפויה. מה שמדאיג את המשקיעים, בין השאר, הן ההשלכות האינפלציוניות הצפויות של חלק גדול מההבטחות של טראמפ. מדיניות המכסים אמורה לדעת חלק מהכלכלנים לגרום לעליית מחירים. בנוסף, ה"גירוש הגדול" של מהגרים לא חוקיים עלול ליצור לחצים בשוק העבודה שיביאו לעליית שכר שתשפיע אף היא על האינפלציה. צעד שלישי שעלול להדליק מחדש את האינפלציה הוא קיצוץ מיסי חברות והטבות פיסקליות נוספות שיגידלו את כמות הכסף.
[במאמר מוסגר נציין שהכלכלנים חלוקים בשאלה עד כמה העלאת תעריפים בפני עצמה היא גורם אינפלציוני. העלאת מחירים על מוצר מסוים בשוק ללא הגדלת כמות הכסף לא אמורה לגרום לאינפלציה אלא רק לשינוי בהעדפות. אם העלאת התעריפים תלווה בפיצוי ממשלתי לנפגעים, וכך תגדל כמות הכסף, המהלך ללא ספק יעודד אינפלציה, אך עידוד פיסקלי כזה בהקשר של התעריפים לא נידון כעת].
נושא התעריפים מדאיג מסיבה נוספת מלבד ההשלכות האינפלציונית – ההשפעה על רווחי החברות. בבנק RBC בדקו ומצאו שנושא התעריפים נטל את מרכז תשומת הלב במספר לא קטן של שיחות הוועידה שלאחר פירסום הדוחות של חברות ה-SP500. בדו"ח שפרסם הבנק נכתב ש-"הנושא שעלה הכי הרבה היה התעריפים ומדיניות הסחר... חברות מכל הסקטורים המרכזיים נגעו בנושא, במיוחד אלו מסקטורי הצריכה המחזורית, בריאות, תעשייה וחומרי בסיס".
לפי שיחות הוועידה הללו החברות ינסו להתמודד עם המציאות החדשה בעזרת ניסיון לגלגל את עליות המחירים על הצרכן, ובנוסף הן כבר מתכוננות להעביר מפעלי ייצור ולשנות שרשראות אספקה, ובכך הם ישרתו ישירות את מטרתו המרכזית של טראמפ – החזרת הייצור לארצות הברית. עיקר הפוקוס הוא על תעריפים על ייבוא סיני שאמורים להיות גבוהים משמעותית משאר העולם, ובכך החברות שיחפשו אלטנרטיבות יסייעו בהשגת מטרתו השנייה של טראמפ - החלשת היריב המרכזי של ארצות הברית במאבק על ההגמוניה העולמית.
למעשה, חלק מהחברות כבר החלו לנקוט בצעדים מעשיים כדי להתמודד עם שינוי המדיניות הצפוי. חלקן הודיעו על כוונתן לזרז ולהקדים חלק מהרכישות מסין לפני שיתבצעו השינויים הצפויים במדיניות, מה שעשוי להעניק תמיכה קצרת טווח בתעשייה הסינית המקרטעת (וגם להגדיל את התוצר האמריקאי באופן זמני עקב עליית מלאים). בין השאר חברת האופנה Steven Madden וחברת הום דיפו ציינו בשיחות הוועידה שלאחר הדוחות שהן פועלות לזרז תהליכי ייבוא מסין כבר בטווח הזמן הקרוב.
מי צפוי להיפגע ממדיניות התעריפים? כאמור, בבנק RBC מציינים את סקטור התעשייה, הבריאות, חומרי הבסיס והצריכה המחזורית. סקטור התעשייה היה אחד מהנפגעים המרכזיים במלחמת הסחר עם סין ב-2018, ובבנק מצביעים על כך שנראה שהוא מעורך ביתר כעת. לאחר הבחירות הוא היה אחד מאלו שרשמו את העליות החדות ביותר, אך כעת הוא כבר לא בין המובילים. סקטור הבריאות הוא גם כך בין החלשים ב-SP500 מאז הבחירות. חלק גדול ממניות הסקטור רשמו ירידות חדות למדי, גם בגלל החשש שהרפובליקנים יצמצמו את מערכות הביטוח הרפואי במימון הממשלה, כמו גם בגלל מינויו הצפוי של רוברט קנדי ג'וניור לשר הבריאות, שנחשב לעומתי לתעשייה בכמה תחומים מרכזיים וביניהם נושא החיסונים. הנושאים האלו, ביחד עם החשש מעליית המכסים פוגעים במניות הבריאות.
כך, למרות הוודאות שהביאה איתה הבחירות ביחס לדייר בבית הלבן ב-4 השנים הקרובות, האי וודאות חזרה לשרור בנוגע לשאלה עד כמה יישם טראמפ את האג'נדה הרדיקלית יחסית שהציג, האם המשרד ליעילות ממשלתית שהקים יצליח להראות תוצאות כלשהן ביחס לרמת החוב, ומה תהיה ההשפעה האמיתית של הצעדים שינקוט הממשל החדש-ישן על הכלכלה האמריקאית.
מאקרו: מה הצעד הבא של הפד'?
כאמור, מלבד נושא התעריפים ושאר צעדי המדיניות של הפד', גם הריבית חזרה למרכז תשומת הלב של המשקיעים, ואחת ההשלכות היא ששוב "חדשות טובות" לכלכלה הופכות להיות "חדשות רעות" לשוק המניות. בעוד האפיזודות הקצרות של הירידות החדות בתחילת אוגוסט ותחילת ספטמבר נבעו מדאגות מכניסה למיתון והתקררות הכלכלה, כעת הירידות שנרשמו בשבוע שעבר נבעו מחששות מצמיחה והתחממות יתר של הכלכלה, שתביא לריבית גבוהה יותר לאורך זמן ארוך יותר.זה מתחבר לגישה ניצית יותר של הפד' ולאינפלציה שנראית עקשנית מהצפוי לאור המדד האחרון שהיה גבוה (בהתאם לצפי) ומדד המחירים ליצרן שהפתיע מעט כלפי מעלה, והשוק החל לתמחר הרבה פחות הורדות ריבית ממה שהיה צפוי קודם לכן. כעת הסיכוי להורדת ריבית בדצמבר ירד לבערך 50%, והשוק מצפה לרק שתי הורדות ריבית בחמש הפגישות הבאות.
השאלה החשובה באמת היא לא מה יעשה הפד' בפגישה בדצמבר, אלא מה תהיה הריבית בסוף התהליך, או במילים אחרות מהי "הריבית הנייטרלית", שלא ממריצה את הכלכלה ולא מרסנת אותה. הריבית המשתקפת מהערכות הקודמות של הפד' היא 2.9%. הכלכלן ג'רמי סיגל מעריך אותה ב-3.5% עד 4%. לאחר הפגישה של דצמבר צפויה להתפרסם "טבלת הנקודות" עם הערכות הפד' להמשך והצפי שהריבית הנייטרלית תהיה גבוהה יותר מההערכה קודמת. מזה בדיוק השוק חושש – גבוה יותר לזמן ארוך יותר חזר להיות הנראטיב המוביל בשוק.
שוק המניות: לאן הולך השוק מכאן?
"האיזון מחדש האגרסיבי של שיעורי הריבית על ידי הפד' מאז ספטמבר, בשילוב הסבירות היורדת למיתון יוצר לחץ לעליית תשואות אגרות החוב ארוכות הטווח" כתב סיגל בבלוג השבועי שלו. תשואות אגרות החוב הארוכות הם אחד הסיפורים המרכזיים בשוק מאז בחירתו של טראמפ, והן משתלבות יפה עם כל הנראטיב לעיל – עליית בסיכון לאינפלציה, פד' זהיר יותר והתחממות הכלכלה. יחד עם זאת בימים האחרונים מגמת העלייה בתשואות אגרות החוב קצת נעצרה, וייתכן שהתשואות מתקרבות לאיזון מסוים.זה נותן מקום לאופטימיות. ייתכן ששינוי המגמה בימים האחרונים הוא מנוחה זמנית ברצף העליות ולא שינוי כיוון מהותי. בינתיים, למרות הירידות החדות יחסית בשבוע שעבר, כל המדדים הגדולים עדיין במרחק של פחות מ-5% מהשיא. תשואות גבוהות יותר מהוות אתגר, אבל ברמות הנוכחיות זהו אתגר נסבל ושוק המניות, שעדיין מציע פוטנציאל תשואה גבוה יותר, מסוגל להתמודד איתו בטווח הבינוני ארוך.
בבנק אוף אמריקה מצביעים על הגורם שיקבע לדעתם את כיוון השוק בטווח הקצר – דוחות אינבידיה שיפורסמו ביום רביעי השבוע לאחר המסחר. ברבעונים הקודמים הדוחות הללו חוללו מתח ניכר סביבם, והתחושה הייתה שעל בסיס הדוחות האלו השוק יפול או יזנק. בפועל השפעתם הייתה פחותה, ייתכן בגלל שהם פשוט סיפקו מה שציפו בשוק פחות או יותר. ברבעון הנוכחי נראה שהבחירות, תשואות אגרות החוב והריבית שוב תופסים את מירב תשומת הלב ומאפילים על דוחות החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק. אבל בבנק אוף אמריקה טוענים שהם מהווים סיכון גבוה יותר מדו"ח התעסוקה, מדד המחירים או פגישות הפד'.
"שווקי המניות בארצות הברית היו ממוקדים לחלוטין בהשפעת הבחירות, תנודתיות שערי הריבית והפד', אבל שוק האופציות מספר לנו שדוחות אנבידיה הם עדיין ביג דיל עבר השוק הרחב" כתבו כלכלני הבנק. הטענה שלהם מתבססת על התנודה הגלומה במחירי האופציות על מדד ה-SP500 לאחר פרסום הדוחות השבוע. התנודה הגלומה גדולה יותר מזו שמשתקפת מאירועים חשובים הצפויים בזמן הקרוב כמו החלטת הפד' בדצמבר, דו"ח התעסוקה או מדד המחירים לצרכן, כללומר הציפיה היא שלדוחות של אנבידיה תהיה השפעה גדולה יותר על השוק מאשר אירועי המאקרו המכריעים הללו. צוות האנליסטים בראשות גונזאלו אסיס מזהיר מפני הפגיעות של השוק לאור התלות באנבידיה שאחראית על 20% מהעלייה ב-SP500 מתחילת השנה ועל 25% מצמיחת הרווח למניה במדד, ומציעים להגן מפני הסיכון על ידי פוטים על הנאסד"ק שמציעים תשואה נאה במקרה של ירידה של יותר מ-3% השבוע. נראה שמדובר בהצעה מאד ספקולטיבית שיכולה להביא להפסד של כל ה"הגנה" הזו.
מלבד אנבידיה צפויים השבוע גם דוחות הקמעונאיות הגדולות – וול מארט, טארגט ולוא'ס. הדוחות האלו נחשבים ככאלה שמשקפים את מצב הצרכן בארצות הברית. בשבוע שעבר נתון המכירות הקמעונאיות היכה את הצפי והראה שהצרכן האמריקאי עדיין איתן, כך שייתכן שהתוצאות של החברות הללו יפתיעו לטובה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה