האירוע בשפרעם מחזיר אותנו לשאלה - האם הממ"ד יעיל נגד טילים?

האירוע בה נהרגה ספאא קיית עוואד מפגיעת טיל בביתה מחזיר אותנו לאירוע בו נהרג עידו אביגל בן ה-6 בשדרות ב-2021, אלא שביניהם מפריד נתון חשוב אחד: תקינות הממ"ד. האם ההגנה היא 100%?
 | 
telegram

תושבת שפרעם, ספאא קיית עוואד, נהרגה מפגיעה ישירה של טיל בביתה בשפרעם, זאת למרות ששהתה במרחב מוגן בביתה. הממ"ד, צריך לציין, היה מאולתר. מתחקיר של צה"ל עולה כי הממ"ד לא היה תקני,  וחלקו היה עשוי קרמיקה - כך שהרסיסים, שחרדו לקומה השלישית בה שהתה, פצעו אותה אנושות - לפני שנקבע מותה.

האם הממ"ד מגן עלינו?

מותה השאיר לא מעט שאלות פתוחות - האם הוא נקבע כתוצאה מהממ"ד הלקוי, או שמא הממ"ד לא מגן הרמטית מפני טילים? ויתרה מכך, אם הממ"ד היה לקוי, מדוע המשפחה לא בנתה מיגונית, שעלותה היא כשליש מבניית ממ"ד? הקמת ממ"ד נעה סביב 120-150 אלף שקל (יכול להיות שהממ"ד הזה עלה פחות, כי הוא לא היה תקני), כשמיגונית עולה סביב 50 אלף שקל ומספקת פתרון דומה לממ"ד תקני.

לפני שניגע בפתרון חלופי, כמה מילים על הממ"ד: הוא בנוי כקוביה עם קירות מבטון מזוין, שיורדים עד ליסודות הבניין, עובדה המקנה לו עמידות וחוזק גדולים יותר בהשוואה לשאר חלקי המבנה. בהתאם לתקנות, שטחו הפנימי של הממ"ד (נטו - ללא קירות) נדרש לעמוד על 9 מ"ר לפחות, למעט אם ניתן אישור מפיקוד העורף לשטח קטן יותר, ולכל הפחות 5 מ"ר נטו. גובה הממ"ד לא יפחת מ-2.5 מטרים ולא יעלה על 2.8 מטרים (אלא אם ניתן לכך היתר מוועדת התכנון), ורוחבו לא יפחת מ-1.60 מטרים. משנת 2002 יש חובה להתקין מעברי צנרת לצורכי מעבר תשתיות כגון מיזוג אוויר על פי תקן ישראלי 994. מותר להתקין מזגן על קיר פנימי בלבד של המרחב המוגן. מעבר הצנרת יהיה בקיר פנימי בלבד ויש לאטום אותו באמצעות חומר אטימה בעל אישור תקף מפיקוד העורף.

החברות המייצרות טוענות כי ההגנה של מיגונית היא מקסימלית, כמו ממ"ד. חלקן מייצרות כיום קירות ותקרה של 30 ס"מ כדי להתאים את הדרישות לאלו של ממ"ד. הן מצרפות כמובן דלת הדף תקנית שעומדת בסטנדרטים הנדרשים מממ"ד.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אבל האם זה מספיק? האירוע בשפרעם מחזיר אותנו מעט אחורה, ליישוב שדרות שחווה טראומה ביוני 2021, כאשר עידו אביגל ז"ל בן ה-6, נהרג מפגיעת רקטה בביתו. רסיס רקטה חדר לבית דרך חלון הממ"ד והרג אותו. הטענה ההיא הייתה כי הרסיס נכנס בזווית שונה, בשיפוע, דרך פלטת הפלדה בניצב. כלומר, הסיכוי שזה יקרה הוא אפסי, אבל זה קרה. ברגע שהרסיס חדר את הפלדה, הוא עבר את חלון הזכוכית. האירוע הזה לימד שבמקרה של אזעקה, כדאי מעבר לשהות בממ"ד להיות צמודים לרצפה.

האלוף יאיר גולן, שכיהן בעבר כמפקד פיקוד העורף ומעבר לתפקדו הפוליטיים היה סגן הרמטכ"ל ומפקד פיקוד הצפון, אמר לאחרונה, בשיחה עם ביזפורטל, כי "זה מקרה ייחודי שטופל, של איך צריך להיראות תריס הממ"ד. הממ"ד הוא הדבר הבטוח ביותר הטוב ביותר כיום. בתחילת המלחמה ביקרתי בבית באשקלון, חייהם זוג עולים מרוסיה, אולגה ואיגור, ניצלו. הממ"ד עושה את העבודה".

ממ"ד (אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון)

ממ"ד (אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון)

קרוב ל-100% הגנה, אבל זה לא הרמטיגולן צודק, אבל השאלה היא מה קורה כשחלון הברזל של הממ"ד לא תקין או חלוד. יש מי שאומר שהטילים היום מגוונים יותר, שהממ"ד עמיד בפני טילים של שנות התשעים עבר כבר לא חסין בפני כל איום. מהאירועים האחרונים אפשר ללמוד דבר אחד: הממ"ד לא חסין מפני פגיעה ישירה של טיל, אלא מפגיעה לידו. באותה נשימה, לא כדאי לזלזל ביעילותו - הוא קרוב להגנה של 100% ורק מקרים בודדים מסתיימים באסון. לגבי חדר מדרגות, שפיקוד העורף ממליץ להשתמש בו במקרה שאין ממ"ד, גם הוא בטוח, משום שהוא רחוק מחזית המבנה וככל שיושבים בקומה נמוכה יותר, הסיכוי שהטיל יגרום לכם לנזק נמוך יותר.

גולן מרגיע ומסביר: "הממ"ד הוא באמת דבר מאוד בטוח. עד היום הציל חיים של מאות, אם לא אלפי אנשים. אם למישהו יש ספק, אין ספק. תשתית המיגון הטובה ביותר שנוצרה בישראל עם כל נושא ההתחדשות העירונית והבניה החדשה בישראל, שהולכת ומתחרבת, היא דבר מאוד חיובי. אחוז הבתים הממוגנים, כלומר כאלה שיש להם הגנה כלשהי, עומד היום על בערך, 78% מהבתים בישראל. יש כמובן גם מקלטים ציבוריים וגם פרטיים, אבל הרוב המוחלט זה ממ"ד. למי שקורא את הכתבה - שלא יהיה לו ספק. רוצו לממ"ד באזעקה. הוא מציל חיים".


תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות