התשואה על אג"ח ממשלתי ל-10 שנים - 4.5%; ומה התשואה על אג"ח ארה"ב
העליות באגרות החוב הממשלתיות בחודשים האחרונים הורידו את התשואה על אג"ח ל-11 שנה ל-4.5%. האג"ח בריבית שקלית לתקופה הממושכת ביותר, כ-16.9 שנים נסחר בריבית של כ-5.1%. הנה כל אגרות החוב הממשלתיות בריבית קבועה:
מגמות מנוגדות בין ישראל לארה"ב
מנגד, אגרות החוב בארה"ב יורדות על רקע הערכות שהאינפלציה תתקשה לרדת ואפילו תעלה. אגרת החוב ל-10 שנים מבטאת כבר תשואה של קרוב ל-4.4% כשלפני שלושה-ארבעה חודשים היא ביטאה ריבית של 4% בלבד.
שוקי האג"ח הממשלתיים בישראל ובארה"ב משקפים כיום מגמות שונות לחלוטין. בישראל, תשואות האג"ח ירדו לאחרונה: התשואה על אג"ח ל-10-11 שנים ירדה לכ-4.5%, בעוד שהתשואה על האג"ח הארוכה ביותר, ל-16.9 שנים, עומדת על 5.1%. הירידה משקפת ציפיות להאטה כלכלית ולירידת אינפלציה, לצד הערכות שהריבית תישאר יציבה ואף תופחת במהלך 2025. מנגד, בארה"ב, תשואת האג"ח ל-10 שנים עלתה ל-4.4% (לעומת 4% לפני כמה חודשים), על רקע חששות גוברים שהאינפלציה תישאר גבוהה.
הגורמים לעלייה בתשואות בארה"ב
התשואות על האג"ח הממשלתיות בארה"ב עולות בעיקר בשל חששות מאינפלציה עיקשת ומדיניות מוניטרית מצמצמת. למרות העלאות הריבית האגרסיביות של הפדרל ריזרב, שוק העבודה האמריקאי ממשיך להפגין חוזק עם לחצי שכר שמזינים את האינפלציה. מחירי האנרגיה עולים מחדש, ומחזקים את הציפיות לאינפלציה שתישאר מעל היעד של 2% בטווח הבינוני. כתוצאה מכך, הפד מאותת על כוונתו להותיר את הריבית ברמה גבוהה לאורך זמן, מה שמוביל לעליית תשואות באג"ח.
בנוסף, הגירעון הפדרלי הגדל, שעומד על כ-7% מהתמ"ג, מאלץ את הממשל להנפיק יותר אג"ח כדי לממן את הוצאותיו, מה שמגביר את ההיצע בשוק ולוחץ את התשואות כלפי מעלה. ירידה בביקוש מצד משקיעים זרים, על רקע מתחים גיאופוליטיים ומלחמות סחר, תורמת גם היא לעליית התשואות, כאשר השוק מעריך שהריביות הגבוהות יישארו עמנו לתקופה ממושכת.
ההשפעה של טראמפ: מדיניות אגרסיבית עם השלכות גלובליות
ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות מוסיף ממד של אי-ודאות לשוק האג"ח האמריקאי. הבטחותיו להטיל מכסים גבוהים ולהמשיך בקיצוצי מסים עשויות להעמיק את הגירעונות הפדרליים, להגביר את הלחצים האינפלציוניים ולהוביל להמשך עליית תשואות. בנוסף, מדיניות הסחר האגרסיבית עלולה להרתיע משקיעים זרים מרכישת אג"ח אמריקאיות, מה שעלול להכביד עוד יותר על שוק ההון המקומי.
פערי התשואות בין ישראל לארה"ב מדגישים את ההבדלים בתחזיות הכלכליות ובמדיניות המוניטרית של שתי המדינות. בעוד שבישראל הירידה בתשואות משקפת ציפייה ליציבות ולרגיעה אינפלציונית, בארה"ב העלייה בתשואות מצביעה על חששות גוברים מפני אינפלציה עיקשת וריבית גבוהה לאורך זמן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה