הריבית בסין נותרה 3.1% - הנמוכה מעולם; האם זה יעזור להרים את הכלכלה
סין מותירה את הריבית הנמוכה בהיסטוריה - 3.1% כדי להאיץ את הכלכלה; האתגרים גדולים
"הריבית המרכזית בסין נותרה ללא שינוי ברמה של 3.1%, בהתאם לציפיות השוק", אומר כלכלן המאקרו חו"ל של בנק מזרחי טפחות, רונן מנחם. "מדובר ברמת הריבית הנמוכה ביותר בהיסטוריה של המדינה, מה שמשקף את מאמצי הממשלה לתמרץ את הכלכלה המקומית לאור האינפלציה הנמוכה במיוחד והצמיחה המתונה".
"האינפלציה בסין ברמה של 0.3% בלבד בשנה האחרונה, בעוד הצמיחה הכלכלית ברבעון השלישי עמדה על 0.9%, לאחר 0.7% ברבעון השני. נתונים אלו מצביעים על האטה בכלכלה הסינית, כשהממשלה מבקשת לעודד את הפעילות הכלכלית דרך תמריצים פיננסיים, עידוד שוק ההון ותוכניות מיוחדות להמרצת הצריכה הפנימית".
תוכניות הממשלה לתמרוץ הכלכלה לצד מדיניות ריבית נמוכה, סין מיישמת שורה של צעדים להתמודדות עם הקיפאון הכלכלי:
- תמריצים תקציביים ופיננסיים: השקעה בפרויקטים תשתיתיים ותמרוץ המגזר הפרטי דרך הפחתת עתודות ההון לבנקים.
- תמיכה בשוק הנדל"ן: הענקת אשראי ותמריצים לבנייה, במטרה להוציא את הענף מהמשבר המתמשך.
- עידוד הצריכה הפנימית: באירועים שהתקיימו בנובמבר, הכריזה הממשלה על השקת יוזמות להגדלת הוצאות משקי הבית בערים מרכזיות.
התוכניות הקודמות לא שינוי את המגמה השלילית, התוכניות האחרונות יתבטאו רק בעוד מספר חודשים. בינתיים, מדד אמון הצרכנים בסין נותר נמוך יחסית ומדדי הפעילות הכלכלית, כמו מדד מנהלי הרכש ומדד ענפי השירותים, מצביעים על חולשה מתמשכת.
החשש מהסלמה במלחמת הסחר עם ארצות הברית - הבחירה המחודשת של דונלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית מוסיפה לחץ על הכלכלה הסינית. טראמפ, הידוע בגישתו התקיפה כלפי סין, עשוי להחריף את מדיניות המכסים על מוצרים סיניים, מה שעלול לפגוע ביצוא הסיני ולהגביר את הלחץ על הכלכלה המקומית.
ברקע המתיחות, סין מבקשת לחזק את מעמדה בזירה הבינלאומית דרך פתיחות למשקיעים זרים, כפי שהודגש בפסגה הכלכלית שנערכה לאחרונה בהונג קונג. שלטונות סין ניצלו את האירוע להצהיר על מחויבותם לשוקי ההון ולשיפור תנאי ההשקעה למשקיעים חיצוניים.
האתגר: צמיחה. סין הציבה יעד צמיחה של 5% לשנת 2024, אך הנתונים ברבעונים האחרונים מצביעים על קושי לעמוד ביעד זה. נכון לרבע השלישי, הצמיחה השנתית עומדת על 4.6%, והערכות הן כי סין תחמיץ במעט את היעד. גם יעד הצמיחה ל-2025 צפוי להישאר בסביבות 5%, כאשר הרשויות מתמקדות בשיפור תנאי הפתיחה להשגת היעדים.
סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם עם תוצר של 17.8 טריליון דולר בשנה שעברה, משפיעה במידה רבה על הכלכלה הגלובלית. הצלחתה להתמודד עם האתגרים הנוכחיים ולהניע מחדש את הצמיחה תהיה קריטית לכלכלות האזור והעולם כולו, במיוחד בתחומים כמו סחורות, טכנולוגיה וסחר בינלאומי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה