הרגולטור רוצה לפרק את גוגל - אז למה המניה לא נופלת?

משרד המשפטים האמריקאי דורש מענקית הטכנולוגיה, בין השאר, למכור את כרום ואנדרואיד. לחברה מצפים שנים של מאבקים משפטיים, והשאלה הגדולה היא איך ישפיעו חילופי השלטון בוושינגטון. גוגל עלולה לשלם ביוקר על הכוח הרב שצברה
 | 
telegram
(1)

גוגל, אחת מענקיות הטכנולוגיה המשפיעות ביותר בעולם, מתמודדת עם דרישה תקדימית של משרד המשפטים האמריקאי לפירוק מונופול החיפוש שלה. הדרישה כוללת מכירה של הדפדפן הפופולרי כרום ואולי גם מערכת ההפעלה אנדרואיד. מדובר במהלך שעשוי לשנות את תעשיית החיפוש, הבינה המלאכותית והפרסום הדיגיטלי, עם השלכות מרחיקות לכת.
 

לפצל את המונופולים


כרום הוא הדפדפן המוביל בשוק, עם נתח שוק של 61% בארה"ב. משרד המשפטים דורש גם את מכירת אנדרואיד, מערכת ההפעלה הנפוצה בעולם. בנוסף, משרד המשפטים מבקש לבטל הסכמים שבהם גוגל שילמה מיליארדי דולרים לאפל ולחברות אחרות, כדי להפוך את מנוע החיפוש שלה לברירת המחדל במכשירים כמו סמארטפונים וטאבלטים. המטרה היא להחזיר את התחרות לשוק החיפוש, שבמשך שנים נשלט כמעט לחלוטין על ידי גוגל.


יהיה קשה לקחת מגוגל את כרום ואנדרואיד צילום: טוויטר

גוגל היא מונופול בתחום החיפוש וכוחה הוא עצום, אך יהיה קשה מאוד לקחת ממנה את כרום ואת אנדרואיד. זו בעצם תהיה חברה אחרת, שונה לחלוטין, וגוגל תצא למאבק ארוך. המאבק יפגע בה מאוד. אלה סכומי גדולים שיושקעו בעורכי דין, לוביסטים ועוד, ומעבר לכך - המשאב הניהולי יהיה גם על העניינים המשפטיים ולא רק על הביזנס. בזמנו, כשמיקרוסופט התמודדה עם הבעיות המשפטיות והרגולציה, היא הפסידה בקרב האמיתי - מול המתחרות שלה בשוק (לפני יותר מ-20 שנה).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בינתיים הענקיות מסביב מסתכלות, אולי שמחות, אבל גם חוששות. היום זה גוגל, מחר זה אפל, מטא וענקיות הטכנולוגיה הנוספות. במשרד המשפטים סימנו את כל הענקיות. גוגל היא הראשונה. 

כבר באוגוסט השנה קבע בית משפט פדרלי שגוגל מחזיקה במונופול לא חוקי בתחום החיפוש, וקרא לרפורמות משמעותיות. מדובר בתביעה שהוגשה עוד בימי ממשל טראמפ הראשון ונמשכה תחת ממשל ביידן - מה שמעיד על קונצנזוס רחב בצורך לטפל בדומיננטיות של גוגל. הפסיקה הסופית בתיק צפויה להתקבל באוגוסט 2025, אך עד אז תוכל גוגל להציג את הצעותיה לשינוי. הדיונים הבאים נקבעו לאפריל 2025, והאפשרות לפשרות עדיין קיימת.

כרום ואנדרואיד הם לא רק מוצרים פופולריים - הם חלק מהותי מהמודל העסקי של גוגל. הדפדפן משמש נקודת גישה מרכזית למשתמשים, ואוסף נתונים חיוניים שמאפשרים לחברה למקד פרסומות ביעילות. מכירת כרום תגרום לגוגל לאבד שליטה על אחד מכלי הפרסום החשובים ביותר שלה.

גם אנדרואיד מהווה מרכיב קריטי באקוסיסטם של גוגל. מערכת ההפעלה מאפשרת לחברה אינטגרציה חלקה בין חיפוש, פרסום ושירותי בינה מלאכותית (AI). מכירת אנדרואיד תסכן את יכולתה של גוגל לשמור על מעמדה המוביל, בייחוד לאור תחרות גוברת מצד מתחרות כמו אפל.

אבל המשקיעים עדיין לא חוששים. הדיווחים על עליית שלב בדרישות של משרד המשפטים לא השפיעו מאוד על המניה. היא ירדה בפתיחת המסחר באותו היום בצורה משמעותית, אבל בהמשך הירידות התמתנו, וגם הימים שלאחר הדיווח הראשוני לא היו תנודתיים. עם זאת, יש כאן סיכון גדול מאוד שמתקרב. זה לא איום על השנה הקרובה, כנראה גם לא על השנתיים הקרובות - אבל זה לא רחוק מאוד. 
 

איך זה ישפיע על התעשייה?


פירוק המונופול של גוגל עשוי לפתוח את שוק החיפוש לתחרות מחודשת. חברות קטנות יותר יקבלו הזדמנות להתמודד בשוק שהיה סגור בפניהן במשך שנים. בנוסף, הצעדים עלולים לעכב את הפיתוחים של גוגל בתחום הבינה המלאכותית - מה שעשוי להיטיב עם חברות אחרות שמבקשות להוביל בתחום זה.

מצד שני, גוגל טוענת שהדרישות של משרד המשפטים יפגעו בצרכנים ובחדשנות. לטענת החברה, פירוק כרום ואנדרואיד יטלטל את השוק ויפגע ביכולת של ארה"ב להתחרות מול חברות בינלאומיות בתחום הטכנולוגיה.

האם זה קרה בעבר?


המקרה הזה מזכיר את הניסיון הכושל לפרק את מיקרוסופט לפני כ-20 שנה. אז, בית המשפט קבע שמיקרוסופט מחזיקה במונופול לא חוקי, אך החברה הצליחה לערער על ההחלטה ולהימנע מפירוק. כעת, עם חוקים ותקנות מחמירים יותר, ייתכן שגוגל תמצא את עצמה בסיטואציה שונה.

השינויים שיידרשו מגוגל עשויים לעצב מחדש את עולם הטכנולוגיה. השופט בתיק, אמיט מהטה, ידון בקרוב באפשרויות שהציע משרד המשפטים ובתגובת גוגל. עד אז, ייתכן שגם הממשל החדש של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ יתערב וישנה את הגישה כלפי החברה.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    אז למה המניה לא יורדת? (ל"ת)
    הצופה 21/11/2024 14:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות