בידור? חיות מחמד? אם זה לא בינה מלאכותית זה לא נחשב
נכנסים ל"תקופת הבינה המלאכותית", אמר מנכ"ל אנבידיה (סימול:NVDA) ג'נסן הואנג לאחר ששוב היכה את הקונצנזוס והפך את החברה שלו למוערכת ביותר בתבל. כעת, כך מרכלים בוול סטריט, יש לקהילת המהגרים מטייוואן בארה"ב הכרה ובגדול. "חבל שלא נולד בארה"ב", כתב מישהו, כנראה ממשקיעי NVDA, ב-Trump Media & Technology Group (סימול:DJT), "הוא מוביל את ארה"ב להיות נפלאה שוב, יכול היה בקלות לרוץ לנשיאות ולנצח".
קשה להאמין שהואנג היה מחליף את אנבידיה בבית הלבן, אבל את קהילת הטייוואנים בארה"ב הוא אכן שם על המפה ובגדול, ומגיע להם הכבוד הזה על מה שהצליחו לעשות בארה"ב ובמיוחד בטייוואן, מאז נזרקו מסין לפני 77 שנים (חבל שלא למדנו מהם כיצד בונים כוח והשפעה גלובלית באמצעות המהפכה, לנו היה בסיס טוב בהרבה).
מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג. כבוד לטייוואנים. צילום: טוויטר
אבל הואנג והישגיו גם תומכים בטענה שלי שאת מהפכת הטכנולוגיה הגדולה והשפעתה החיובית על המניות אי אפשר לעצור כי ההתקדמות שלה משפרת את מצב האנושות ולא רק. לכן אני ממשיך להחזיק בטענה, שהתחלתי להשתמש בה לאחר היציאה ממשבר 2008 (מה שאני מכנה "תחילת המיזוג הגדול"), שהמניות הן המשחק היחיד בעיר ובתנאי שהמאמין בטענה זו לא מחליט להשתתף במשחק בעזרת התקשורת והקונצנזוס אלא בעצמו, אפשרות שגם היא עצמה ניתנה למשקיע ע"י המהפכה.
הבינה המלאכותית בכל מקום
מחקר שדווח על ידי הניו יורק טיימס מראה שאבחון מחלות באמצעות הבינה המלאכותית הכה בגדול גם רופאים שמשתמשים ב-ChatGPT ככלי לאבחנות רפואיות וגם רופאים המסתמכים על משאבים מסורתיים לצורך ביצוע אבחנה. לאחר הפרסום בניו יורק טיימס הודיעה בינדו רדי, מנכ"לית חברת Abacus.AI - חברה מעניינת מאוד שממומנת ע"י כמה אנג'לים מובילים ואוניברסיטאות כמו סטנפורד ו-MIT), ש-Abacus.AI כבר מאפשרת לרופא שמצויד בפלטפורמת הבינה מלאכותית שלהם, עם גישה לכל דוחות המעבדה, את היכולת לאבחן בעיות ולהציע תרופות טובות יותר מרוב הרופאים האנושיים.רדי עצמה הייתה בעבר מנכ"לית הפיתוח של ה-AI באמזון ומאוד מומלץ לעקוב אחרי החברה הזו, שעדיין פרטית, ב-X או בפייסבוק. אם זה נכון - ואין סיבה להאמין שלא, אז קצב ההתקדמות של מהפכת הטכנולוגיה גדול בהרבה ממה שחשבו. "עמוד האש שמוביל את המהפכה", אמר אילון מאסק כבר ב-2009 וחזה שבינה מלאכותית תגיע לכל היכולות של האדם. "הייתי אומר שהכוס (כיום) כבר מלאה ב-80%, אולי 90%", אמר מאסק לאחרונה.
כתבתי את ההקדמה הזו כדי לחזור ולהדגיש שמהפכת הטכנולוגיה, שעדיין נמצאת בשלבים הראשוניים שלה מבחינת ההשפעה על הכלכלה והחברה, מתקדמת מהר מכפי שחשבו, ושדורות המשקיעים הנוכחיים, ה-X וה-Y (ילידי 1965-1990), שמחליפים את משקיעי המאה ה-20 (הבייבי-בומרס, ילידי 1946-1964), מבינים זאת היטב ומנסים להתאים את פלטפורמות ההשקעה שלהם לתהליך השיבוש, מה שגורם לתנודות החזקות מהסוג שרואים מדי יום במדדים בטווח הקצר. אבל בשורה התחתונה, המשך ההתקדמות הטכנולוגית חיובי למגמת העלייה הכללית במניות. על פי מחקר של IDC, הבינה המלאכותית תתרום 19.9 טריליון דולר לכלכלה העולמית עד 2030 ותוביל 3.5% מהתמ"ג העולמי, כאשר כל דולר יגרום לייצר 4.60 דולר לכלכלה העולמית.
התקדמות מהפכת הטכנולוגיה עד כה כבר שיבשה לא מעט את גישות ההערכה של המשקיעים, הפכה אותן למורכבות ומסובכות יותר בהשוואה להערכות במאה הקודמת. מאז שנות השמונים של המאה שעברה, בעזרת השינויים המדהימים ממש בהעברת אינפורמציה, שהקלו על ההצטרפות של אוכלוסיות חדשות, הצטרפו מאות מיליוני משקיעים (בעיקר מדורות ה-X וה-Y בארה"ב אבל גם גלובלית) ל"משחקי הבורסה". הם הצטרפו גם בשל הנוחות שאפשרה המהפכה והתקשורת החכמה והזולה וגם בשל החלומות שהתפתחו.
החלומות שהתרסקו אתמול מתגשמים היום
אבל מאז 2009-10 גדלה ההצטרפות בעיקר בשל מה שראו בפועל מאז קריסת "בועת 2000". המשקיעים ראו כיצד כל אותם חלומות מרוסקים התגשמו וכיצד אותן מניות שקרסו ב-2000-2002 הניבו תשואות ענק. יותר מכך, המשקיעים גם ראו שהערכות החלל של 2000, שהביאו לקריסה, התגמדו לנוכח המציאות עם התקדמות המהפכה. מישהו, ב-2001, העריך את מה שיקרה לחברות כמו AAPL, AMZN, MSFT, QCOM ISRG ואחרות במהלך 24 השנים שעברו מאז? מישהו האמין ב-2012 ש-TSLA תהיה רווחית לפני 2025-30?דורות המשקיעים הצעירים הבינו שהולך ונוצר מצב שבין השאר משנה לחלוטין את ההתייחסות לערכים כלכליים, ובמיוחד בין הטווח הקצר והארוך של ההשקעה. הדורות הצעירים הבינו שמה שקורה מאז 2009 זו רק ההתחלה ושהמעבר מחלום למציאות עסקית לא רק שהולך ומתקצר, אלא שאחוזי ההצלחה שלו הולכים וגדלים. תבדקו מה היו תאריכי היעד שצפו בתחילת המאה ואפילו לפני עשור של דברים כמו המכונית האוטונומית, טיולים בחלל, חיסונים נגד מחלות ללא פתרון ואפילו סטרימינג לכל דכפין. דיברו אז על 2030 עד 2050, ומה קורה בפועל? המכונית האוטונומית כבר ממש מעבר לפינה, תיירות החלל כבר פועלת, ולפתע מדברים ברצינות על הגשמת איכלוס כוכב מאדים והבינה המלאכותית כבר בעניינים. ואיך אפשר בלי סיפור הביטקוין שממש ממחיש את "מעבר הדורות" יותר מכול. מישהו בסוף המאה העשרים האמין שתתפתח "תופעת קריפטו" שכזו?
מה שחשוב למשקיע האמריקאי הוא שגם ממשלת ארה"ב מאמינה בכך ונוקטת צעדים לזירוז ההתקדמות, ארה"ב מאמינה "שזו רק ההתחלה" וקובעת מדיניות תמיכה בתהליך. ארה"ב התחילה לשמן ולסבסד במענקים את תעשיית המוליכים למחצה. למשל, חברת GlobalFoundries (סימול:GFS), בית יציקה למוליכים למחצה שמספק מגוון של שירותי ייצור ופל מיינסטרים וטכנולוגיות ברחבי העולם, כולל מיקרו-מעבדים ועוד, קיבל השבוע 1.5 מיליארד דולר מתנה וזו ההתחלה שמחממת את לבם של המשקיעים.
במילים אחרות, מה שרואים בהתנהגות השווקים הפיננסיים של סוף 2024 זו תמונת המעבר המדויקת שמתקבלת מחד כתוצאה מקצב תהליך ההתמזגות של התעשייה הטכנולוגית עם כלכלת המיינסטרים, ומאידך מהיכולת של המשקיעים להתמודד עם התהליך שמתקדם בתוך לחץ האינפורמציה (והפייק שמתלווה) שבה הם טובעים ואל מול משקיעי הטריידינג, שהשפעתם על המסחר רק הולכת וגדלה, שעבורם המונח "הערכת נכס" אינו אומר דבר. זו, אגב, הסיבה לפריחה האדירה של סלי ההשקעה.
דיסני נשארה מחוץ לחגיגה
איך מסבירים את ההתנהגות המשקיעים להערכת מניותיהן של דיסני (סימול:DIS) ו- Zoetis (סימול:ZTS)?
דיסני. איבדה כוח לנטפליקס. צילום: טוויטר
במתכוון לקחתי כדוגמה שתי חברות שמובילות שתי נישות ענק ותיקות שעדיין צומחות במהירות, בעיקר בגלל התקדמות מהפכת הטכנולוגיה. מאז שיאי סוף 2021 ירדו המניות של שתי החברות בעוצמה והן גם לא השתתפו בעליות המדדים בשנה האחרונה, עליות שהביאו את הנאסד"ק וה-P&S לרמות שיא חדשות של כ-30% מעל שיאי 2021. DIS ו- ZTS נמצאות כיום בכ-24%-25% מתחת לשיאי 2021.
דיסני, בת 101 שנים וכנראה קונגלומרט המדיה, הנופש והבידור הגדול בעולם, סיימה את 2021 עם תוצאות שיא מבחינתה, הכנסות, רווח תפעולי ונקי של 91.4, 11.9 ו-5 מיליארד דולר בהתאמה או רווח של 2.72 דולר למניה. זאת בהשוואה למה שהציגה החברה ב-2021, אז ההכנסות, הרווח התפעולי והנקי עלו ב-36%, 105% ו-100% בהתאמה כאשר הרווח למניה עלה ב-150%. בסוף 2021 הגיעה המניה למחיר של 204 דולר והחברה הגיעה לשווי שוק של כ-370 מיליארד דולר ונסחרה במכפיל היסטורי של כ-120 פעם. אם האקדמיה היתה זו שהייתה קובעת הערכים שמקובלים על המשקיעים, היו טוענים שם שמחיר המניה בסוף 2021 היה מוגזם והיו ממליצים למכור את המניה ולצפות לתיקון, אלא שאז היו 20 מתוך 25 האנליסטים, בהמלצת קנייה.
באוקטובר האחרון, כאשר המניה נחתה על 80 דולר, אז במכפיל היסטורי של 15 פעם האווירה הייתה שונה. אומנם 20 אנליסטים המליצו ב"קנייה זהירה", אבל היה חשש כבד ש"דיסני מאבדת את זה", במיוחד בכל הקשור למדיה ולסטרימינג, שם נראה היה שדיסני נשארת מאחור. כלומר, מהפכת הטכנולוגיה, שהפכה את הסטרימינג ללהיט ויצרה את נטפליקס, גרמה להמוני המשקיעים הצעירים לעבור מ-DIS ל-NFLX ולא רק. הצפייה האדירה באירועי הספורט עברה גם היא לנטפליקס ששידרה גם את הסופרבול (210 מיליון צופים) וגם את תחרות האגרוף בין טייסון לפאול (108 מיליון צופים) על כל משמעויות ההכנסות מהפרסום.
כלומר, מהפכת הטכנולוגיה יצרה מצב שבו ההובלה, בעיני המשקיעים בתחום
ה-Media&Entertainment, עברה מדיסני לנטפליקס. יותר מכך, המהפכה גרמה לדיסני להיחשב לצורך ההערכה, כחברת כבלים מיושנת ולאבד את מיקומה כ"חביבת המשקיעים". מרגע שהקונצנזוס מסיר את אהבתו מדיסני ועובר לנטפליקס מצטרפת גם התקשורת למעבר וחברה כדיסני, שמלכה על תעשיית ה-Media&Entertainment, הופכת ללא מעניינת.
אבל מהפכת הטכנולוגיה גם נתנה למשקיע אפשרויות הערכה מצוינות, גישה לכל החומר הנדרש להערכה ועוד. תופעה מסוג זה שראינו בדיסני, כאשר מניות החברה מתדרדרות לאורך זמן לצד פעילות עסקית שמשתפרת, מאותתת למשקיע שכדאי לו לבדוק. אם תבדקו תגלו שאכן מאז תחתית אוקטובר עלתה המניה, תוך זעזועים רציניים, ב-42% ומדוע? כי "דיסני מתקרבת לנקודת המפנה כאשר רווחי הסטרימינג מתחילים לקזז את הירידה בכבלים. כאשר מבחינים בכך, מגלים עוד כמה שינויים בחברת הענק. האם דיסני יכולה לחזור? בהחלט, החומר כולו זמין.
Zoetis לא אמרה את המילה האחרונה
הדוגמה השנייה היא של Zoetis Inc(סימול:ZTS) שנחשבת לחברה המובילה בארה"ב ובעולם בגילוי, פיתוח, ייצור ומסחור של תרופות, חיסונים ומוצרי אבחון לבריאות בעלי חיים. באוגוסט, כאשר המניה התנדנדה על כ-170 דולר, כ-30% מתחת לשיא של 2021, עשינו על החברה כתבה תחת הכותרתAI "וול סטריט אוהבת כלבים וחתולים". החברה סיימה את 2021 כאשר המניה בשיא כל הזמנים, על 250 דולר.
Zoetis. מי אמר האטה? צילום: Canva
את 2021 סיימה החברה עם מכירות של 7.8 מיליארד, רווח תפעולי ונקי של 2.8 ו-2 מיליארד ורווח למניה של 4.27 דולר. השנה תסיים עם מכירות, רווח תפעולי ונקי של 9.2, 3.4 ו-2.4 מיליארד ורווח למניה של 5.86 דולר והמניה על 170 דולר. למה? נראה דומה לסיפור של דיסני אבל לא. Zoetis לא נפגעה מהתחרות. החברה פועלת במגזר תעשיית חיות המחמד שצומח במהירות. שוויו הוערך בכ-320 מיליארד דולר בשנת 2023, ועל פי דו"ח כלכלת המחמד של בלומברג הוא צפוי להגיע לכמעט 500 מיליארד דולר עד 2030 וזאת כיוון שיש עלייה מהירה באוכלוסיית חיות המחמד העולמית.
אני מכיר את החברה היטב עוד כשהייתה חטיבה בפייזר, ולדעתי התייחסות התקשורת הפיננסית לחברה ולתעשייה כולה, כפי שמציג הסל המייצג PAWZ, השתנתה במהלך תיקון 2022, כאשר הקונצנזוס והתקשורת החליטו שהמגזר נכנס להאטה. נראה לי שלאחרונה, בשל האבחנה שהמגזר לא נפגע, התחילה ההתייחסות להשתנות. מאז פרסום הדוחות של הרבעון השלישי רואים שינויי כיוון. ראו למשל מה קרה למתחרה Freshpet (סימול:FRPT) שמנייתה עלתה מאז אמצע אוקטובר 2023 ב-178%. בהחלט כדאי לבדוק את התעשייה הזו ולהתרכז דווקא בסל.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.ומה עם אלו שנמחקו ב 2000ירון 22/11/2024 16:08הגב לתגובה זו0 0עם כל הכבוד, ב 2000 נמחקו מאות חברות הייטק וכך כספי המשקיעים ירדו לטמיון. גם היום זה קורה בלא מעט חברות שכבר הונפקו. קל להסתכל לאחור ולהתפעל מהצמיחה המטורפת של החברות ששרדו, אבל לצד זאת יש הרבה יותר חברות שנעלמו לחלוטין ואיתן כספי המשקיעיםסגור
-
3.שלמה האם מכיר את אלטק נסחרת בארהבירין ש. 22/11/2024 15:49הגב לתגובה זו0 1ישראלית נסחרת בארהב.נראית חברה טובה במחיר טובאשמח לדעתך עם מכירתודה רבהסגור
-
2.תודה רבה שלמה. מעניין מאוד. (ל"ת)עמית 22/11/2024 15:48הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.מצד שני-מישהו ב-2001 העריך את מה שיקרה לחברות כמו CSCO? (ל"ת)Bill Hwang 22/11/2024 15:15הגב לתגובה זו0 0סגור