מנכ"ל הום ביוגז: "הפרויקט בגאנה מעביר את החברה לשלב חדש"
הום ביוגז הום ביוגז +90.19% הום ביוגז 137.7 +90.19% בסיס:72.4 פתיחה:97.7 גבוה:175.8 נמוך:95 תמורה:1,936,051 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: מזנקת היום בבורסה על רקע הודעה על הסכם גדול בתחום מכירת תעודות הפחמן. זה לא ההסכם הראשון שהחברה עושה בתחום - בשנה שעברה היא מכרה תעודות פחמן בתמורה לכ-2.2 מיליון שקל לחברת SKOOT הבריטית, אבל ההסכם עליו דיווחה היום גדול בהרבה.
לפי ההסכם הום ביוגז תקבל 29 מיליון דולר מ-Klik השוויצרית. מדובר בקרן ממשלתית שמאגדת בתוכה את כספי המסים שמוטלים על חברות מקומיות שלא עומדות ביעדי הפחמן, איתו רוכשת הקרן תעודות פחמן כדי להגיע לאיזון. תעודות הפחמן יגיעו מפרויקט שהום ביוגז תרים בגאנה, בו היא תמכור את המערכות שלה לכ-20 אלף חקלאים במדינה.
לדבריו של אושיק אפרתי, מנכ"ל החברה, הפרויקט "מעביר אותנו לשלב חדש בחברה". במבט ראשון על התוצאות האחרונות של החברה זו אמירה הגיונית, במחצית הראשונה הכניסה החברה 1.3 מיליון דולר, כלומר קצב הכנסות שנתי של 2.6 מיליון דולר - הפרויקט הזה אמור להכניס לה סדר גודל של 6 מיליון דולר בשנה.
אלא שהפרויקט הזה לבדו לא יעביר את החברה לרווחיות. הום ביוגז מפסידה סדר גודל של 10 מיליון דולר בשנה והמשקיעים שראו את התוצאות החלשות עזבו בהדרגה כך שהמניה ירדה ב-78% בשנה האחרונה. אומנם בנוסף לסכום ההסכם צפויות הכנסות נוספות בגין מכירת המערכות, מה שיביא תוספת של מיליוני דולרים בודדים, אבל בהערכה שמרנית של 30% רווחיות, מדובר כאן בתוספת של בערך 2 מיליון דולר בשנה לשורה התחתונה.
מניית הום ביוגז בשנה האחרונה
המשמעות - הום ביוגז צריכה להביא עוד פרויקטים כאלה. אם היא תצליח להביא עוד 3-4 פרויקטים גדולים בתחום היא עשויה להגיע לאיזון ואף לרווחיות, אבל יש עוד מהמורות בדרך, החברה יכולה להתקשות למצוא מימון לפרויקטים וגם קשיים רגולטורים יכולים לצוץ.
אפרתי אומר בשיחה עם ביזפורטל שיש כבר שיחות על עוד פרויקטים כאלה. שוחחנו איתו על אותם פרויקטים ובעיקר על הפרויקט בגאנה ומצבה של החברה בהסתכלות לעתיד.
אושיק אפרתי, מנכ"ל הום ביוגז
מה מצב החברה היום? מה קרה בשנה-שנתיים האחרונות?
"בשנה האחרונה עברנו תהליך התייעלות משמעותי. גם מבחינת היעילות וגם מבחינת המיקוד העסקי. היום ההתמקדות היא בפרויקטים שיכולים להניב הכנסות משמעותיות ולהעביר את החברה לרווח בשנה-שנתיים הקרובות. התחום של תעודות פחמן זה תחום שזיהינו שיש לנו בו יתרון יחסי.
התחום הזה קיים הרבה שנים אבל הוא עובר שינוי. יש חברות וארגונים שמזהמות ויש מדינות שמטילות מס פחמן, כמו שוויץ למשל - יש לשוויץ יעדי אקלים והחברות צריכות לעמוד בו, ומי שלא עומדת מקבלת קנס. הכסף מהמסים מתארגן תחת ארגון Klik הממשלתי, מולו ההסכם עליו דיווחנו, ובכסף הזה הוא קונה תעודות פחמן כדי להגיע לאיזון.
אנחנו מייצרים פרויקטים שמפחיתים פחמן. עברנו תהליך של אישור שמוכיח שהמערכות מפחיתות זיהום. עד היום השוק היה בעיקרו וולנטרי, היו מעט שחקנים שקנו הרבה - נסטלה, פייסבוק וגוגל למשל. בגלל שהם היו קונים באופן וולנטרי המחירים היו נמוכים. בשנים האחרונות אנחנו בתהליך של מיסוי פליטות הפחמן, בעיקר באירופה, ובהתאם גם עלו המחירים לטון פחמן מדולרים בודדים לעשרות דולרים".
אז התמורה בגין הפרויקט תלויה במחיר לטון פחמן? כלומר אם הוא יורדת גם ההכנסות יהיו נמוכות יותר?
שוויץ לא יכולה לקנות פחמן בשוק החופשי, היא צריכה שמדינה אחרת תוותר על תעודות פחמן. זה בעצם הסכם בין מדינות בו שוויץ מתחייבת לקנות 5 שנים קדימה במחיר קבוע מראש, כך שבתקופה הזו אנחנו לא מושפעים מהתנודות במחירי הפחמן. אחרי ה-5 שנים האלה יש להם אפשרות להמשיך לקנות".
יש עוד כמה שלבים לפני שהפרויקט יצא לדרך, כמו השגת מימון ואישורים רגולטוריים
"זה פרויקט מורכב אבל אנחנו בשלב די מתקדם. בחודשים האחרונים עבדנו על החוזה עצמו".
כבר דיברתם עם החקלאים בשטח שאמורים לרכוש את המערכות?
"עשינו הכנות בחצי השנה האחרונה וכן ביקרנו את החקלאים, קרוב ל-20 אלף חקלאים בגאנה".
צריך כאן מימון גדול ולפי המאזן אתם די על הקצה, מאיפה יגיע הכסף?
"חשוב לציין שהפרויקט רווחי ושהמימון לא יעמוד על מאות מילוני דולרים. המימון יהיה קצת יותר מ-10 מיליון דולר. אנחנו במגעים מתקדמים עם קרנות השקעה, במודל בו הן מממנות את הפרויקט ואנחנו בתמורה מתחלקים איתן בהכנסות. הקרנות המממנות מכירות היטב את התחום הזה ואת הגוף שאנחנו עובדים מולו בשוויץ. אלה קרנות שעובדות בתחום הזה של מימון פרויקטים בתחום. כשיש קונה מנגד שמוכן להתחייב. יש לנו מספיק משאבים כדי להוציא את הפרויקט לפועל.
החקלאים מקבלים את המערכות במחיר מסובסד אבל אנחנו עדיין לא נפסיד בשום שלב. השקענו המון משאבים בשנים האחרונות בפיתוח של המוצר. יש עשרות אלפי התקנות ובשנה האחרונה עברנו לייצור סדרתי והורדנו את העלויות למחירים טובים".
הרווחיות התפעולית תהיה 20%-30%?
"אני לא יכול להגיד בדיוק, אבל זה פרויקט שמעביר אותנו לשלב חדש בחברה".
מתי תראו רווחים בפרויקט?
"ב-2025 או 2026 כבר נראה הכנסות משמעותיות, אם וכאשר הוא יצא לפועל".
אתם בקצב הפסדים של 10 מיליון דולר בשנה, גם עם הפרויקט הזה אתם תמשיכו להיות בהפסד של מיליונים בודדים בשנה
"אנחנו בשלב של להתחיל לקצור את הפירות של התהליכים שעשינו. יש לנו עוד 4 פרויקטים דומים שאנחנו עובדים עליהם - בקניה, בהודו, בנפאל, ןפרויקט נוסף ברואנדה בהיקף של פי 5 מהפרויקט בגאנה.
מתי החברה תגיע לאיזון?
"מקווה שבשנה וחצי הקרובות נגיע לאיזון ולרווחיות".
מתכננים לגייס הון?
"כרגע לא מתכננים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה