בנק אוף אמריקה: הפד' ינצל רק כ-15% מתוכניות התמריצים החדשות
במטרה לעצור את הפאניקה בשווקים במהלך הרבעון הראשון של 2020 הכריז הבנק המרכזי בארה"ב על אינספור תוכניות תמריצים. היום, כאשר התנודתיות בשווקים ירדה משמעותי וכאשר המדדים המובילים בוול סטריט ביצעו תיקון חד, נראה כי לא בטוח שיהיה צורך בכל התוכניות שהוכרזו.
במחלקת המחקר של בנק אוף אמריקה חילקו את התוכניות של הפד' ל-3 סוגים: הרכישות של הפד' האג"ח הממשלתי ושוק האג"ח מגובה משכנתאות, תוכניות במטרה להגדיל את הנזילות בשווקים ותוכניות שנועדו להוריד את עלויות המימון לעסקים.
בשוק האג"ח הממשלתי - הפד' רכש מאז אמצע מארס האחרון אגרות חוב של ארה"ב בהיקף של 1.5 טריליון דולר. מדובר בקצב רכישות חסר תקדים ביחס לתוכניות הרכישה הקודמות שביצע הבנק. נציין כי גם לאחר שהפד' הוריד בשישי האחרון את קצב הרכישות לרמה של 4.5 מיליארד דולר ביום, עדיין מדובר בקצב הגבוה מכל התוכניות שביצע הבנק בעשור האחרון.
ההתערבות של הפד' בשוק האג"ח הממשלתי ביחס לתוכנית התמריצים הקודמות
בבנק צופים כי הפד' ימשיך לבצע רכישות של 4.5-5 מיליארד דולר בתקופה הקרובה אך מציינים כי בכירי הפד' רמזו כי יספקו תחזיות חדשות בהחלטת הריבית האחרונה. להערכתם, בסופו של דבר הפד' יבצע רכישות של 50-70 מיליארד דולר בחודש בשוק זה.
בשוק האג"ח מגובה משכנתאות - הפד' ביצע רכישות של 570 מיליארד דולר במהלך החודשים האחרונים, כאשר מדובר בהתערבות גדולה יותר מהתערבות בשוק האג"ח הממשלתי עם לוקחים בחשבון את גודל השוק. בבנק אוף אמריקה מעריכים כי הפד' ישמור על קצב רכישות של 50 מיליארד דולר עד לסוף 2020.
תוכניות להגדלת הנזילות בשוק
קווי האשראי לשאר הבנקים המוזלים - מדובר בתוכנית שנעשה בה שימוש רב בחודשים האחרונים, כאשר מאזן הבנק האחרון מצביע כי הפד' הזרים באמצעות כלי זה כ-450 מיליארד דולר ל-15 בנקים מרכזיים אחרים בעולם. לטענת בנק אוף אמריקה, הפד' לא צפוי לבצע שינויים משמעותיים בתוכנית זו, מלבד הארכה של התוכנית לאחר ספטמבר הקרוב.
תוכניות ה-MMLF וה-CPFF - מדובר ב-2 תוכניות שנועדו למנוע מצוקת נזילות בשוק לטווחים הקצרים, כפי שהורגש במהלך מארס האחרון. בבנק מציינים כי השימוש בתוכנית זו ירד משמעותית בתקופה האחרונה והן משמעות כעת רק ל"גיבוי" לשוק. לטענתם, הפד' יכול לשנות את התנאים בתוכניות אלו, אך סביר שלא יעשה זאת ללא הרעה משמעותית בתנאי השוק.
התוכניות שנועדו להקל בעלויות המימון לעסקים
התוכניות שמשכו את רוב תשומת הלב בתקופה האחרונה. להערכת הכלכלנים בבנק אוף אמריקה, ללא שינוי בתנאי התוכניות, הפוטנציאל של תוכניות אלו נמוך.
כך לדוגמה בתוכנית ה-SMCCF (שבה הפד' מבצע רכישות בשוק האג"ח הקונצרני), מוגבל הפד'מוגבל לרכישה של מקסימום 20% מכלל הנכסים המונהלים על ידי תעודות הסל העוקבות אך שוק האג"ח הקונצרני. בנוסף, הפד' מבצע רכישות בפרימום של עד 1% על השווי הנכסים של תעודות אלו.
לנוכח הגבלות אלו, בבנק אוף אמריקה מעריכים כי ביכולותו של הפד' לבצע רכישות של רק 30 מיליארד דולר בתעודות הסל העוקבות אחר החברות בדירוג גבוה ו-10 מיליארד דולר בתעודות הסל העוקבות אחר שוק האג"ח זבל - רחוק משמעותית מהפוטנציאל של תוכניות אלו.
בנוגע לתוכנית ההלוואות לעסקים הקטנים (Main Street Lending Facility), תוכנית הדגל של הפד' שעדיין לא הושקה, בבנק אוף אמריקה מעריכים כי השימוש בתוכנית זו יהיה נמוך בסופו של דבר. לטענתם, הבנקים בארה"ב יעדיפו להשאיר את הסיכון אצלם ולא לשתף פעולה עם הפד'. בנוסף, גם הלווים הטובים יעדיפו לקבל הלוואה מהבנקים במקום מהפד' לנוכח ההגבלות שמגיעות עם הלוואות אלו. בבנק אוף אמריקה טוענים כעת כי הפד' יצטרך לבצע שינויים בקריטריונים אם הוא רוצה שהתוכנית תצליח.
גם התוכנית להתערבות בשוק האג"ח המוניציפלי (MLF) שצפויה להיות מושקת בתקופה הקרובה הופכת ללא רלוונטית, שכן הריביות המוצעות בתוכנית גבוהות כעת מהריביות בשוק. עם זאת, התוכנית עדיין אטרקטיבית להנפקות בדירוגים של BBB-. לנוכח נתונים אלו, בבנק אוף אמריקה מעריכים כי הפד' יוכל לנצל רק 90 מיליארד דולר, כ-18% בלבד מכוח הקניה הרשמי של התוכנית.
בסה"כ, בבנק אוף אמריקה מציינים כי נכון להיום, נראה כי הפד' יוכל לנצל רק כ-15% בלבד מהפוטנציאל של התוכניות שהוכרזו בחודשים האחרונים. האמת, שמדובר בהישג מאוד משמעותי של הפד', שהצליח להחזיר את הפעילות בשווקים הפיננסים לרמות נורמליות מבלי להשתמש בכל הנשקים. בבנק מציינים כי אם הפד' יבחר בסופו של דבר להקל בקריטריונים, מדובר במהלך שצפוי לגרום לרוח גבית לשווקים.
הצפי לניצול התוכניות של הפד' ע"פ בנק אוף אמריקה:
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.התחרפנו לגמריימגן הציבור 01/06/2020 18:58הגב לתגובה זו3 2ארהב עלולה להגיע לחדלות פרעוןסגור