לקראת דוחות עליבאבא; ג'ק מא יצא מהמחתרת, מה הערכות האנליסטים?
ביום חמישי השבוע, לפני תחילת המסחר צפויה הענקית הסינית עליבאבא לפרסם את דוחותיה לרבעון הראשון של שנת 2021. ציפיות האנליסטים הן להכנסות של 27.7 מיליארד דולר, דבר המשקף גידול שנתי בהכנסות של 70%. ההערכות של האנליסטים לרווח למניה עומדות על רווח למניה של 1.79 דולר, דבר שבחישוב שנתי נותן לה מכפיל של 30.5 על הרווח. מכפיל שאומנם בחברות ערך "משעממות" נחשב לגבוהה, אך בחברות טכנולוגיה, שצומחות בקצב של עליבאבא נחשב דווקא יחסית נמוך.
הסיבה למכפיל הנמוך הזה היא השלטון שבסין. מייסד החברה ג'ק מא הסתבך עם השלטונות וזה..ממש לא בריא למניה. לכו תשקיעו בחברה שבסופו של דבר השלטון הסיני קובע מי יעמוד בראשה, איך היא תתנהל ולאן ילכו רווחיה.
השלטונות הסינים לא ראו בעין יפה את ההשקה בסין של שירות התשלומים הדיגיטלי Alipay שנוצר על ידי חברת Ant בה ג'ק מא מחזיק 50% ועליבאבא מחזיקה 33%. היחסים עם הממשל העכירו, לאחר שכחלק מפליטת פה לא מתוכננת ביקר ג'ק מא בכנס שנערך בשנגחאי את המדיניות של הממשל בכל הקשור לשירותי התשלומים. חוץ מזה, יש הסוברים כי כבר תקופה הממשל הסיני מסתכל על פועלו של ג'ק בשמונה עיניים שכן עליבאבא, הנסחרת בשווי של 600 מיליארד דולרים – מחזיקה באמצעות השירותים שהיא מעניקה במידע אינסופי על אזרחים רבים בעם הסיני; והממשל הסיני רוצה בלעדיות בכל הקשור לאחזקה של פרטים אישיים של אנשים ללא ידיעתם.
כתוצאה מההסתבכות כבר בתחילת שנת 2021 ירד ג'ק מא למחתרת עד אשר יעבור זעם והוא לא נראה בציבור, זה הוביל עד לכדי חשש שהוא נרצח בידי השלטונות הסיניים – אך חשש זה התבדה. השוק האמריקאי, שמלכתחילה לאחרונה לא חובב חברות סיניות מכל סוג לא ראה בעין יפה את הסאגה הזו וגרם לירידה של 19% במניה משער של 270 דולר אל שער של 210 דולר כיום.
על פי הדיווחים במקורות זרים, לפני שעות אחדות נראה ג'ק מא בביקור חריג למדי במטה הראשי של החברה בעיר האנגג'ואו, הביקור נערך כחלק מאירוע ה-Aliday, אותו החברה עורכת אחת לשנה ובמסגרתו נערכת חגיגה גדולה במשרדי הנהלת החברה.
לאחרונה, קרתה בחברה התפתחות שאף אחד לא יכול היה לצפות והיא רכישה של מניות בהיקף של 37.5 מיליון דולר בידי המיליארד צ'רלי מנגר, שותפו משכבר הימים ויד ימינו של וורן באפט, מנגר מכהן כסגן יושב ראש הדירקטוריון של הקונצרן ברקשייר התאווי. מדובר על רכישה חריגה בשביל מנגר, שהוא ובאפט ידועים "כשוריים" בעיקר על הכלכלה האמריקאית וכתוצאה מכך מעדיפים להתמקד באופן כללי בהשקעות באמריקה, מלבד "חריגות" בכמה עשרות השנים האחרונות כמו רכישת ישקר הישראלית, השקעה בפטרוצ'יינה הסינית ובעוד מספר חברות יפניות.
בעקבות הרכישה, זינקה המניה ב-17%, אך לאחר שבועיים היא ירדה בחזרה. חלק ניכר מהזינוק, נובע מציפיות השוק שבעקבות מנגר, גם באפט ישקיע באליבאבא. אך למרות התקוות, יש להדגיש שסביר להניח שהדבר לא יקרה, לפחות לא בתקופה הקרובה שכן באפט מתנגד מטיעוני יושרה מוצדקים לחלוטין לביצוע רכישות באמצעות ברקשייר בחברות בהן השקיעו נושאי משרה בברקשייר.
באפט דובק עד כדי כך בעקרון הזה עד שב-2011 הוא פיטר את דיויד סוקול, שהיה נחשב ליורש של באפט; זאת לאחר שסוקול רכש מניות בחברה Lubrizol ולאחר מכן הציג אותה לוורן באפט שהחליט לקנות אותה. אף על פי שהרכישה לא התבררה ככישלון, דיויד סוקול הועזב מהחברה – על פי הדיווחים בגלל הסיבה הזו. אז נכון, דיויד סוקול הסתיר את העובדה שהוא מחזיק מניות ולכן זה לא אותו הסיפור – אבל בכל זאת, ברקשייר לא פועלת בצורה הזו וגם ניתן להניח שכפי שמנגר ובאפט נוהגים לעשות בעשרות שנות השותפות שלהם – קודם מנגר הציע לברקשייר ורק לאחר שקיבל ככל הנראה תשובה שלילית, הוא קנה בעצמו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה