מי ירוויחו מעסקת הצוללות האוסטרלית שמרעידה את העולם?
צרפת ובכיריה לא יודעים את נפשם מרוב זעם, עד כדי כך, שהמדינה החזירה את שגריריה מארה"ב ומאוסטרליה, כששר החוץ הצרפתי, ז'אן איב לה דריאן אומר כי היחסים בין המדינות נמצאים "במשבר" ומאיימים על שלמות הברית הצפון אטלנטית, נאט"ו.
למה אתם שואלים? מדינת הבגט ומגדל האייפל הייתה קרובה לסגור עסקת ענק עם אוסטרליה, שבה האוסטרלים היו אמורים לרכוש ממנה לפחות 8 צוללות בהנעה גרעינית, כשב-2016 הוערכה העסקה ב-40 מיליארד דולר.
לטענתם, האוסטרלים לא היו הכי מרוצים מהעסקה הנרקמת מול צרפת מכמה סיבות – הם גם טוענים כי העלו מול הצרפתים דגלים אדומים - והלכו מאחורי גבם אל חיקם של האמריקאים והבריטים.
לפני חודשיים דיווחנו כאן על העובדה שארה"ב ובעלות בריתה האשימו את סין בפריצה לשרתי מיקרוסופט (MSFT) והזהירו אותה מההשלכות. כפי שכתבנו כאן, מדובר היה ביום היסטורי, שכן מאז נפילת ברית המועצות לא קם איחוד של מדינות מערביות כדי להתמודד עם עלייתו של כוח קומוניסטי. אז בסוף השבוע קיבלנו טעימה שנייה מהמצב החדש.
אבל העסקה עצמה לא כל כך ברורה מכמה סיבות. הראשונה היא שעדיין לא ברור איזה קלאס של צוללות ירכשו האוסטרלים, מה שישפיע מאוד על מחיר העסקה. כמו כן, נכון לכרגע, לאוסטרליה אין מספיק כוח אדם כדי להשיט ולתפעל 8 צוללות אמריקאיות. ישנה גם גם דרישה אוסטרלית כי מרבית החלפים והידע יהיו באוסטרליה. ייתכן וכחלק מעסקה, האמריקאים יקבלו נוכחות מוגברת בנמלי הצוללות האוסטרליים החדשים שייבנו, ובכך יקצרו בחצי את המרחק מבסיס הצוללות האמריקאי הקרוב ביותר לסין שנמצא בגואם.
מה שכן ברור הוא מהי מטרת העסקה. המערב צופה בסין מתחזקת אחרי למעלה מ-150 שנה שבה קרסה המעצמה ההיסטורית הזו, אחרי מלחמת האופיום שבעקבותיה נאלצה לוותר על הונג קונג לטובת הבריטים. אבל סין הופכת להיות עוינת יותר ויותר בגבולותיה, במיוחד באזור הים הסיני הדרומי, שם היא פולשת למים הטריטוריאליים של שכנותיה, שקפואות מפחד מאימת הדרקון האדום.
בשקט בשקט, סין גם הכריזה מלחמת סחר נגד אוסטרליה, כשהראשונה היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של היבשת הדרומית. בין היתר, המדינה שמה תעריפים ומונעת מסחורות להגיע לסין. ברבעון הקודם, נפח הסחר בין המדינות קטן, כשהייצוא האוסטרלי ירד ב-5.4 מיליארד דולר לעומת התקופה המקבילה אשתקד. זה הגיע למצב שבו אוסטרליה הודיעה כי תחסום את כניסתה של סין להסכם המשתמך והפרוגרסיבי של האזור הטראנס פסיפי (CPTPP) אחד מהסכמי הסחר הגדולים בעולם. כדי להתקבל להסכם, סין צריכה אישור מכל המדינות החברות, בינתיים אוסטרליה לא בעניין – במיוחד לאור הדיווחים כי סין איימה לשגר טילים לאוסטרליה אם תתערב במצב בטאיוואן, שסין ההיסטורית רואה בה כשלה.
העסקה האוסטרלית צפויה להיות רווחית מאוד עבור מספר חברות. הראשונה היא ג'נרל דיינמיקס (GD), שכבר למעלה מ-100 שנה בונה צוללות עבור חיל הים האמריקאי. מדובר בחברת ענק בעלת שווי שוק שמתקרב ל-55 מיליארד דולר, כשמתחילת השנה המניה עלתה בכמעט 34%.
גם BAE סיסטמז (BAESY) סביר להניח שתקבל נתח, בבוסט חשוב לכלכלה הבריטית פוסט ברקזיט. היצרן הבריטי מגיע לשווי שוק של 25 מיליארד דולר, כשמתחילת השנה המניה עלתה ב-14%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.מה זה? אין כאן איזה שמאלני שיספר לנו שביבי מעורב גם בצ (ל"ת)יתרו 21/09/2021 02:02הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.תבורךשמ 19/09/2021 21:25הגב לתגובה זו1 0פרזידנט ביידן.ב1966 הזמינה ישראל 50 מטוסי מיראז' 5 מבוססי נסיון חיל האוויר במטוס מיראז'3.יומים לפני מלחמת ששת הימים ב3/6/1967 הכריז הדגנרל דה גול על אמברגו וצניעת העברת המטוסים לישראל לכשייוצרו.למרות שישראל שילמה את מלוא המחיר לו התחייבה הועברו 50 המטוסים לחיל האוויר הצרפתי.ב1970 מכרה צרפת מספר מטוסים ללוב.עכשו הצרפתים האנטישמיים מאז ומעולם עוד ממעשה דרייפוס בוכים ומייללים.תודה פרזידנט ביידן.סגור
-
2.כרגלעיברי 19/09/2021 20:32הגב לתגובה זו0 0ערב רב של מידע וניחושים והעיקר לכתוב ולכתוב אומרים שהאוסטרלים רוכשים צוללות מארצות הברית ובחדשות אמרו שהם רוכשים ידע על כך הכל לא ברור והכל שליפות מהמותן וזה מזכיר את הכתבות בשוק ההון שהם ממש מסוכנות לנאיבים שמאמינים להם ומפסידים את כספםסגור
-
1.טראפ צריך לקבל פרסכמה טראמפ צדק 19/09/2021 20:24הגב לתגובה זו0 0מה שבידן עשה זה כלום לעומת נדיבור המחוספס של טראמפ לבידן מלקקים ועל טראמפ כועסים בידן תקע סכין חדה לאירופאיםסגור