כמה מלחמות משפיעות על השווקים? הרבה פחות ממה שחושבים
נתחיל ונאמר את המובן מאליו - אין לנו מושג מה יקרה בשווקים בימים הקרובים, אנחנו לא יועצי השקעות, לא קיבלנו נבואה ואנחנו לא ממליצים. סביר להניח שיהיו ירידות. זה טבעי וזה הגיוני. המלחמה בין רוסיה לאוקראינה משפיעה על הכלכלה בעולם, בעיקר על מחירי הסחורות והנפט בראשן שמזנק אל יותר מ-100 דולר לחבית מסוג ברנט, וזאת מכיוון שרוסיה היא יצרנית מפתח בעולם של גז טבעי ונפט גולמי, עם צינורות רבים שמזינים חלקים גדולים באירופה. בשביל הפרופורציות: 37% מהיבוא והיצוא של רוסיה הם עם מדינות האיחוד האירופי. אם רוסיה תסגור את צינורת הנפט לאירופה או תפגע בתשתית הנפט שלה - זה עשוי להמשיך לתדלק את העליות במחירי הנפט. גם הפרעות לנמלם בים השחור ובים הבלטי עשויים לייצר עוד כאב ראש בשרשרת האספקה והתובלה ולגרום לעלייה במחירי המזון בעולם, כאשר דגנים ומצרכים נוספים יישארו תקועים בים. מצד שני, כאשר מדובר על נתח כה גדול מסחר החוץ של רוסיה - לא בטוח שזה רעיון חכם עבור הרוסים.
תחזיקו חזק, אבל לא בטוח שאם תצאו עכשיו מהשווקים תהיו צודקים, בוודאי אם אתם משקיעים לטווח ארוך
אז תחזיקו חזק בתקופה הקרובה. אנחנו לא ממליצים ולא יועצים וקחו הכל בעירבון מוגבל. אבל בכל זאת כדאי וחשוב לדעת שמלחמות משפיעות על הכלכלה בעיקר לטווח קצר. לא בטוח שמי שרץ למכור היום יתברר כצודק. משקיעים לטווח ארוך לא אמורים להתרגש מירידות כאלו - השווקים עולים בטווח הארוך, כן, גם בזמן מלחמות גדולות. במלחמה הכי נוראה שהייתה פה במאה השנים האחרונות - מלחמת העולם השנייה - השווקים בעולם דווקא עלו ב-50% לאורך שנות המלחמה, יותר מ-7% בממוצע בשנה. בראיה היסטורית - מלחמות בעולם מורידות את השווקים ב-5%, ותוך 22 ימים הירידות כבר נסגרות (ראו בטבלה בתחתית הכתבה). האם זה מה שיקרה גם בעתיד הקרוב? נצטרך לנשוך שפתיים, להמתין בסבלנות ולראות.
עם זאת, זה נכון, השווקים בעולם לא זולים. הם לא היו זולים גם לפני הקורונה, הם לא היו זולים גם אחרי שהבורסות מחקו 30% בתחילת הקורונה, אבל כדאי גם לזכור שהבורסות זינקו מאז בעשרות רבות של אחוזים - וגם אחרי הירידות עד כה השווקים נמצאים הרבה מעל רמות השיא שלפני משבר הקורונה.
בכל מקרה, נכון לעכשיו - תל אביב אומנם נמצאת ברמת מכפילי רווח סבירה, אפילו סבירה מאוד, אבל וול סטריט ובעיקר הנאסד"ק עדיין נמצאים בתמחור גבוה - כשגשם יורד בחו"ל גם הבורסה המקומית סובלת ומגיבה בירידות (אבל בינתיים פחות).
רוסיה פולשת לאוקראינה, השווקים רועדים, הבורסה ברוסיה מוחקת נכון לעכשיו 50% מערכה, ונכנסה להפסקת מסחר. מדהים. השווקים נופלים - באסיה, באירופה, החוזים העתידיים באדום בוהק, וגם ישראל כמובן נופלת. מדד הפחד (ה-VIX) מזנק, הדולר הופך לחוף מבטחים והשקל נחלש וגם הקריפטו כמובן נופל עם השווקים (ושוב מתברר שמטבעות קריפטו אינם מהווים מקלט מפני נפילות בשווקים), כאשר מנגד - הזהב מזנק בעוד 2% ל-1,945 דולר לשיא של יותר מ-8 חודשים והוא כן מהווה הגנה.
מארק האפלה, מנהל השקעות ראשי UBS Global Wealth Management אומר כי: "התנודתיות המוגברת בעקבות ההסלמה של הסכסוך מראה שהשווקים לא תמחרו במלואם את הסבירות לסכסוך עמוק יותר. אנו מצפים לתנודתיות מתמשכת בטווח הקרוב, כאשר מנהיגים מודדים ומודיעים על תגובתם להסלמה זו".
מלכוד 22 של הבנקים המרכזיים: להעלות את הריבית או להמתין?
מלחמה גם עשויה לטרוף את התוכניות של הבנקים המרכזיים בעולם להעלות את הריבית. הם נמצאים במלכוד 22: האינפלציה מזנקת והם חייבים להעלות את הריבית כדי לדכא אותה (ומבלי להזכיר את התייקרות הדירות בעולם), אבל התוצאה תהיה רק בריחה נוספת של משקיעים משוק המניות, כיוון שהכסף הופך יקר יותר וממילא הצמיחה של החברות תואט. מה יעשו הבנקים המרכזיים? אין ספק שהם בבעיה לא פשוטה.
ואחרי כל הפחד הגדול - בואו ניכנס רגע לפרופורציות ונראה מה קרה בעבר:
מאז פיגועי ה-11 בספטמבר (התנגשות המטוסים במגדלי התאומים ובעוד סמלים אמריקאיים על ידי מחבלים) הוציאה ארה"ב יותר מ-6 טריליון דולר על מלחמות, חלק לא מבטול מהתמ"ג בארה"ב. ובכל זאת צריך לזכור שהשווקים לא התרסקו בטווח הארוך בעקבות המלחמות, אולי אפילו להיפך.
רק לפני פחות משנה מבצע שומר החומות הביא אמנם לירידות בישראל, זוכרים? אבל אלה היו ירידות קצרות טווח. כשהבורסה הגיעה ל-2,000 נקודות מישהו זכר בכלל שכמה חודשים לפני היה פה מבצע צבאי שהוריד את הבורסה המקומית? וזו כמובן לא הדוגמה היחידה. תיזכרו בכל המבצעים הקודמים - צוק איתן, עופרת יצוקה, וגם המלחמות בישראל כמו לבנון השניה, השווקים אולי ירדו אבל היום קשה לראות אותם על הגרפים ארוכי הטווח של שוק המניות המקומי, גם עם זכוכית מגדלת.
"מתחילת מלחמת העולם השנייה ב-1939 ועד שהסתיימה בסוף 1945, מדד הדאו ג'ונס עלה בסך הכל ב-50%, יותר מ-7% בשנה. לכן, במהלך שתיים מהמלחמות הקשות בהיסטוריה המודרנית, שוק המניות בארה"ב עלה 115% ביחד", כתב בן קרלסון, מנהל ניהול נכסים מוסדיים ב-Ritholtz Wealth Management, במאמר על תוצאות שוק נוגדות אינטואיציה. "הקשר בין משברים גיאופוליטיים לתוצאות שוק אינו פשוט כפי שהוא נראה."
בשנת 2015 חוקרים בשוויץ בחנו את הסכסוכים הגדולים בהם הייתה מעורבת ארה"ב וגילו שכאשר יש 'מתיחויות' לפני מלחמה - השווקים מגיבים בעצבנות ויורדים, וכאשר יש עלייה בסבירות למלחמה - הירידות מתחזקות. אבל מה שיותר מעניין הוא שדווקא כאשר המלחמה פורצת בפועל - השווקים משנים כיוון ודווקא עולים. כאשר מלחמה פורצת בהפתעה השווקים אכן יורדים. הם כינו את התופעה "פאזל המלחמה" ואמרו שאין הסבר ברור מדוע המניות דווקא עולות כשהמלחמה פורצת.
באופן דומה, מארק ארמברוסטר, נשיא Armbruster Capital Management, חקר את התקופה מ-1926 עד יולי 2013 ומצא שתנודתיות שוק המניות הייתה למעשה נמוכה יותר בתקופות של מלחמה. "מבחינה אינטואיטיבית, אפשר היה לצפות שאי הוודאות של הסביבה הגיאופוליטית תגלוש אל שוק המניות. עם זאת, זה לא היה המקרה, למעט במהלך מלחמת המפרץ שבה התנודתיות הייתה בערך בקנה אחד עם הממוצע ההיסטורי", אמר.
"אם 2019 (הסכסוך עם איראן. נ"א) לימדה אותנו משהו, זה שאתה צריך לנסות הכי טוב שאפשר לשמור על הכיוון שלך בשוק המניות ולא להיתפס לכותרות", אמר האנליסט הטכני של Strategas, טוד סוהן, ל"וושינגטון פוסט". "באופן עצוב, אני תוהה אם התרגלנו לזה. אני תוהה אם השוק למד לייחס פחות משמעות לאירועים האלה".
איך הגיבו השווקים בעולם למלחמות:
מקור: Mark Armbruster/CFA Institute
ונסיים בדברים של הכלכלן המוערך מוחמד אל עריאן, הכלכלן המצרי-אמריקאי, שניהל את חברת ניהול קרנות האג"ח הגדולה בעולם, ששייכת לחברת הביטוח אליאנץ. לדבריו: "במהלך השנים האחרונות, השווקים הותנו שלא להגיב יתר על המידה לזעזועים פוליטיים וגיאופוליטיים משתי סיבות: ראשית, האמונה שלא תהיה התגברות משמעותית בהמשך של הזעזוע הראשוני; ושנית, שהבנקים המרכזיים עמדו בהיכון והיו מסוגלים לדכא את התנודתיות הפיננסית". אלא שמנגד הוא הזהיר כי משקיעים צריכים עכשיו להשתמש באסטרטגיה כוללת סלקטיבית. "זה כולל מתן דגש על עסקאות איכותיות המעוגנות על ידי מאזנים חזקים ויצירת תזרים מזומנים גבוה, עמידה בפיתוי להוציא חלק משמעותי מהכסף מנכסי ארה"ב בשביל השקעות בינלאומיות אחרות (כלומר לדבריו כדאי להשאיר את הכסף בארה"ב. נ"א), ודווקא להפחית חשיפה לשווקים פחות נזילים מטבעם - פלחי שוק שנהנו מהתמריצים יוצאי הדופן של הבנקים המרכזיים ויצאו מהטווח הכללי של התשואה הטבעית שלהם".
השפעות גיאו-פוליטיות על השווקים ותגובת השווקים:
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
14.אחלה כתבהמשקיע ערך 26/02/2022 22:23הגב לתגובה זו0 0תודה רבה נתנאל על כתבה מצויינת כרגילסגור
-
13.במצב רגיל הייתי מסכיםברק 24/02/2022 14:57הגב לתגובה זו1 0אבל מחירי הנפט עלו מהר מידי ואיתם הולכים לעלות מחירי המזון וזה יחנוק את מקדמי הרווחיות של החברות. בלי קשר לזה לפי הדיווחים של הבנקים האמריקנים יש מדינות כמו טורקיה שהן על גבול פשיטת רגל והמצב הזה עלול להעביר אותן מעבר לרף ולהתחיל משבר כלכלי עולמי. הכלכלה העולמית לא במצב כזה טוב כרגע...סגור
-
12.המגיב למגיביםהמגיב 24/02/2022 13:05הגב לתגובה זו1 0שהשוק ירוק ויפה התגובות מלאות פחדים שהכל מנופח. וכאשר השוק אדום מלחיץ כל המגיבים אופטימיים כאילו כלום.מסקנה: בוטים של מניפולציות.סגור
-
11.להתקדם בבקשההמבקר היומי 24/02/2022 12:56הגב לתגובה זו1 0אנחנו בעולם מיידי ומהיר כבר לא חושבים לטווח בינוני ובטח שלא לטווח ארוך המשקיעים מצפים לרווחים מהירים וכדי לעצור ירידות צריך הרבה מאוד פעילות בכיוון הנגדי וזה קשור להרבה מאוד גורמים חזקים מהמשקיע הקטן לכן תחושת הבטן שלי היא שכאשר יש ירידות צריך לשקול מה לעשות ולא לתת לאחרים להשפיע על התיק שליסגור
-
10.אם המלחמה היא טריגר לתיקון בשווקים אל תצפו שהשוק יתנהגאלי 24/02/2022 12:42הגב לתגובה זו3 1כמו במלחמה שמחירי המניות לא שברו שיאים מטורפים. התיקון ימשך ויהיה עמוק!סגור
- טען עוד
-
9.זה הזמן לקנות (ל"ת)היינו בסרט הזה 24/02/2022 12:28הגב לתגובה זו6 1סגור
-
8.העלאת הריבית מביאה לחמותאוקרארוסיה 24/02/2022 12:08הגב לתגובה זו1 0הבנקים אוכלי אדםסגור
-
7.להוציא עכשיו כותרת כזאת צריך להיות אדיוט או עם אגו של (ל"ת)אבו נפחא 24/02/2022 11:47הגב לתגובה זו4 3סגור
-
6.מייק1mike1 24/02/2022 11:47הגב לתגובה זו6 2זו ההזדמנות עכשיו להכנס למניות טובות לשוק המניות כשפחדנים מוכרים החכמים קוניםסגור
-
אתה כנראה מאד צעיר... ממליצה להסתכל על ההיסטוריה (ל"ת)גליה 24/02/2022 12:56הגב לתגובה זו0 1סגור
-
5.הכי ממולץ לא לקרוא עיתונים ויותר חשוב לא לקבל החלטות עלאזרח 24/02/2022 11:40הגב לתגובה זו5 0סמך מדע בעיתוןסגור
-
4.אנשים מתים וחושבים על עליות-מגעילללללל (ל"ת)רפי 24/02/2022 11:31הגב לתגובה זו4 1סגור
-
תאוות הגרידיות תעלה ביוקר לכולם. (ל"ת)גליה 24/02/2022 12:56הגב לתגובה זו0 1סגור
-
3.כזכורלרון 24/02/2022 11:23הגב לתגובה זו7 2דן חלוץ מכר בפרוץ "לבנון השניה" כרמטכ"ל את תיק המניות שלו וזו היתה טעותסגור
-
אתה טיפש גדול. (ל"ת)ללרון 24/02/2022 18:29הגב לתגובה זו0 1סגור
-
אתה חושב שפוטין קנה פוטים ? (ל"ת)המבקר הטוב 24/02/2022 12:59הגב לתגובה זו2 0סגור
-
2.פרופ' אבירם מקבוצת איצ 100 למתמטיקה וכלכלה. 24/02/2022 11:23הגב לתגובה זו4 4לנתנאל...טרם קראתי את הכתבה..אבל לפי הכותרת אני מסיק לצערי שדבריך אינם רציניים או עומדים במבחני המציאות והכלכלות...אל תראה זאת עילבון בבקשה.סגור
-
לא צריך להיות פרופסור כדי לקרוא טבלאות נתוניםאל תסתכל בקנקן 26/02/2022 18:59הגב לתגובה זו1 0הדברים בכתבה מדויקים למדי ועומדים בכל מבחני המציאות. אולי כדאי לך להיכנס לתוכן ולא להסתמך רק על הכותרות. ההיסטוריה מלמדת שבתחילת מלחמות ו/או מבצעים צבאיים יש ירידות ובהמשך, הן לאו דווקא נמשכות, אפילו אם המלחמה כן. אם בא לך להתרשם בעצמך, חפש את הגראפים של הבורסה אצל בת"א במהלך המבצע האחרון ("שומר חומות"). רמז: היו ירידות בהתחלה ואח"כ התאושש. אל תראה בתגובה זו עילבון בבקשה. אלו רק העובדות.סגור
-
1.סוף היום ירוקסוף היום ירוק 24/02/2022 11:21הגב לתגובה זו14 5סוף היום ירוקסגור
-
<<<<<:) (ל"ת)בטוח <:) 24/02/2022 12:43הגב לתגובה זו1 0סגור