מקדונלדס סימלה את התפרקות ברית המועצות - מה מסמלת עזיבתה כיום?
בפעם הראשונה בה פתח סניף הבכורה של MCDONALDS +0.63% MCDONALDS 290.3 +0.63% סגירה:0 פתיחה:288.71 גבוה:290.6 נמוך:288.27 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול: MCD) את דלתותיו במוסקבה, מדובר היה באירוע גדול. חרף העובדה שמדובר היה באמצע החורף - סוף חודש ינואר של שנת 1990, קרוב לחצי עיר פחות או יותר הגיעה לפקוד את סניף ענקית המזון האמריקאית.
לקריאה נוספת:
>>> מקדונלדס: סגירת הסניפים במזרח אירופה תעלה כ-50 מ' ד' בחודש
>>> אחרי הביקורת: מקדונלד'ס סוגרת את 850 הסניפים ברוסיה; סטארבאקס גם
כפי שניתן לראות בהקלטות רבות מאותו היום, כמות האנשים שנערמה מחוץ לדלתות הסניף הייתה חסרה תקדים, והמוני אנשים ניסו את הביג מאק המפורסם של החנות בפעם הראשונה בחייהם.
המסעדה הוקמה בכיכר פושקין, אחת מהגדולות בעיר באותה תקופה, ובה היכולת שלהכיל מאות אנשים בו זמנית. כשנפתח הסניף, מדובר היה במסעדת המקדונלדס הגדולה בעולם.
מבחוץ, נראה היה סניף כאחד רגיל למדי, אם כי בפנים היה הסניף הומה אדם. גדל הפטיש והמגל של המפלגה הקומוניסטית כיכב מתחת לקשתות המפורסמות של החברה, זאת לצד עיתורים נוספים כמו שעון הביג בן הלונדוני המפורסם.
פניהם של עובדי המקום, שדאגו גם אז לעטות את סמל המקום הממותג לקחו את הזמנות הלקוחות באושר רב, ובצדק. מדובר היה אז "בנבחרים", אותם 630 עובדים שהועסקו בסניף, זאת מתוך לא פחות מ-27,000 מועמדים, ואותם עובדים עברו הכשרה של קרוב לחודש טרם פתיחת הסניף בפעם הראשונה.
מקדונלדס הפכה להצלחה מיידית במדינה, כאשר ביומו הראשון שירת הסניף קרוב ל-30 אלף איש, שיא ביצועי עבור החברה באותה תקופה ביום פתיחה ראשון. ההצלחה הייתה כה מהותית שנאלצה החברה להמשיך ולהפעיל את הסניף באותו יום שעות רבות לאחר שעות הפעילות בעקבות הקהל הרב שעפף אותו.
הבשורה אותה הביאה מקדונלדס לרוסיה הייתה גדולה יותר מאשר רק ההמבורגרים והציפ'ס, אלא היוותה אחת מהדוגמאות המהותיות ביותר באותה תקופה לחופש הביטוי הרוסי, דבר לו שיוועו אזרחים רבים אשר נתונים היו אז תחת שלטון קומוניסטי מגביל ביותר.
הכנסת ענקית המזון למדינה לא הגיעה כהפתעה, כאשר היה זה אחד מצעדיו של נשיא ברית המועצות דאז מיכאיל גורבצ'וב שנועדו לפתוח את בירת הברית המתפוררת ליחסים בינלאומיים.
מדובר היה בשינוי מדיניות עבור ברית המועצות שסימנה אז עבור אזרחים רבים את השינויים שהתהוו אז בשטח, שינוי שהביא איפוא בסופו של דבר לפירוק ברית המועצות כשנתיים לאחר מכן.
לאחר שפתחה מקדונדס את סניפה הראשון, הגדילה האחרונה את פעילותה בתוך המדינה. בקצת יותר מ-30 שנה הצליחה החברה לפתוח קרוב ל-850 סניפים בתוך רוסיה, התרחבות שהמשיכה כסדרה פחות או יותר עד אשר פלשו כוחותיו של פוטין לתוך שטחי השכנה - אוקראינה.
לאחר הפלישה הודיעה החברה כי תשעה, גם אם באופן זמני, את כל פעילותה בתוך המדינה, בעיקר בעקבות לחץ רב אותו הרגישה מצד חברות ומבקרים מערביים רבים.
עבור רבים מדובר באירוע סימבולי לא פחות, אם כי אחד פאסימי הרבה יותר. כשפתחה מקדונלדס את סניפה הראשון ברוסיה בשנת 1990 סימן האירוע עידן חדש בחיי האזרח הסובייטי, וכזה המאפשר לרבים מהם חופש רב יותר. כעת, יציאתה של החברה מרוסיה מהווה לא רק את הפסקת עסקיה של החברה ברוסיה, כי אם את "סגירתה" של החברה כולה.
הימים הראשונים ברוסיה
גם אם מדובר היה באסטרטגיה בה דגל נשיא הברית גורבצ'וב, פתיחת הסניף הראשון של מקדונלדס במוסקבה לא הייתה פעולה פשוטה. ג'ורג' כוהון, שפיקח על פעילותה של מקדונלדס בתוך קנדה בין שנות ה-70 לשנות ה-90 של המאה הקודמת, הוביל במשך 14 שנה מבצע להבאת הסניף אל מוסקבה.
בספרו, "To Russia With Fries" (אשר נפתח עם הקדמה של לא אחר מאשר גורבצ'וב), ציין כוהון את הקשיים שעמדו בדרך לפתיחת הסניף הראשון במוסקבה. "בצד הסובייטי, הייתה הבנה פחותה מאוד של הצדדים שהיו מעורבים בפתיחת הסניף בכיכר פושקין", כתב כוהון, שהוסיף "מהצד שלנו, עלינו היה לזהות כמה סניפים אשר יחשבו למתאימים עבור פתיחת המסעדה, כאשר מרבית הממשל העדיף למקם אותנו דווקא בפרברי העיר, בעוד שאנחנו העדפנו דווקא לפתוח במרכז."
בנוסף למציאת סניפים מתאימים, נאלצו נציגי החברה במדינה לדאוג כי תוכל המסעדה לקבל אספקה סדירה של קציצות ושל תפוחי אדמה על מנת להאכיל את אלפי האנשים שצפויים היו לפקוד את המסעדה בכל יום.
"נאלצנו לשכנע עצמנו כי נוכל לאפשר אספקה סדירה של סחורות אל המסעדה" כתב כוהון. לדברי הספר, צויין כיצד האחרון וחבריו לספסל העבודה במקדונלדס הסתובבו ברחבי מוסקבה כאשר תרו אחר מסעדות בניסיון להבין כיצד אלו מספקות עבורן את הסחורות הדרושות להן על מנת להכין מזון. כוהון מצא מספר רב של מסעדות שלהן אספקת מזון קלוקלת, דבר שהוביל אותו בסופו של דבר לשכנע את מקדונלדס להקים שרשרת אספקה משל עצמה על מנת לפעול בתוך רוסיה כראוי.
"בהיעדר התשתיות המתאימות, נאלצנו להקים אחת כזו בעצמנו", כתב כוהון. "על כן בחרנו לפנות אל הפריפריה שמסביב למוסקבה על מנת להקים רשת שתספק לנו סחורות שלא קיימות היו לפנינו לצורך כך."
כשפתחה לבסוף המסעדה את דלתותיה ב-1990, כוהון ורבים מחבריו לא האמינו כי העסק יחזיק בסופו של דבר.
"ציפינו כי הכל יקרוס בקרוב, לא ידענו כיצד לתפעל מסעדה מהסוג הזה, בייחוד ברמות העומס בה היא פעלה", אומר אנדריי גרושין, אחד ממהנדסי המסעדה שביקר בה ביום הפתיחה בראיון אותו מסר לעיתון הוושינגטון פוסט דאז.
ובכל זאת, הצליחה החברה לשרוד במדינה, בייחוד בעקבות השירות האדיב שהציעו עובדיה בסניף שנפתח בכיכר פושקין. "הם תמיד מחוייכים", מסר אזרח רוסי צעיר שהתראיין דאז לרשת ה-CNN. "לא תמיד ניתן למצוא עובדים מחוייכים בכל סניף במוסקבה, ולכן זה דבר חיובי עבורנו."
אחת מהעובדות הטריות בסניף שהתראיינה אז לרשת ה-CBC אף מסרה כי חלק מהלקוחות התקשו לראות את פניהם החייכניים של העובדים כאשר נכנסו לראשונה לסניף. "הלקוחות שאלו אותי מה קרה", ציינה העובדת, "הם חשבו שאני צוחקת עליהם".
אזרחים רבים ציינו אז כי שירותי המזון ברוסיה היו ברמה נמוכה מאוד, וכיצד רבים מהמקומות היו מלוכלכים, כיצד לא ניתן היה למצוא סוגי מזון רבים מאלו שצויינו בתפריט, וכיצד מרבית העובדים נהגו לא פעם להתחצף אל הלקוחות.
בתקופה שכזו, סניפה הראשון של מדקונדס במדינה היווה עבור רבים גן עדן. "מעולם לא הגענו לסניף וגילנו שסוג מסויים של מזון חסר במלאי, העובדים תמיד היו אדיבים אלינו" אמרה דאז אחת הלקוחות, "המקום ייצג יותר מאשר המבורגר אמריקאי"
כמובן שעבור רבים לא ייצג הסניף טלית שכולה תכלת, כאשר לקוחות רבים לאו דווקא התרגשו במידה רבה מהאוכל שהוגש במקום. "אינני מתחבר לאוכל", אמר מרואיין אחד לרשת ה-CBC כשהתראיין אז. לקוח אחר מסר כי הוא אהב את המזון אך "ציפה ליותר".
על פי דיווחי רשת ה-CBC, המזון בסניף לא היה זול, ומחירו יכל היה להגיע עד לכחצי מהמשכורת היומית של האזרח הממוצע.
עבור רבים, סניף המקדונדס בעיר היה יותר מהאוכל, אלה הבשורה שסניף זה הביא למדינה. אזרחים רבים מציינים כיצד רבים דאגו לקחת את אריזות האוכל הביתה ולתלות אותם על הקירות, כמעין מסמר בעין לממשל המקומי.
קשה להסביר במילים את הסימבוליות שהיוותה מקדונלדס עבור רבים - רשת המבורגר מערבית בליבה של מוסקבה נראתה הייתה תלושה מהמציאות ממש כמו להציב דוכן גלידה במרכז הגיהינום.
לאחר יותר מ-30 שנות פעילות, השעתה השבוע מקדונלדס את פעילותה במדינה. "יש לנו 62 אלף עובדים במדינה שנתנו במשך שנים את הלב והנשמה עבור סניפנו המקומיים על מנת לשרת בצורה הטובה ביותר את הקהילות שלהם", מסר מנכ"ל מקדונלדס, כריס קמפצ'ינסקי, בתצהיר לעיתונות ביום שלישי האחרון. "אנחנו עובדים עם מאות ספקים ושותפים רוסיים המייצרים עבורנו את מרכיבי המזון ותומכים במותג שלנו. אנו משרתים מיליוני לקוחות רוסים בכל יום, לקוחות שסומכים על כך שנעניק להם את השירות הטוב ביותר בכל יום", סיים.
"ב-30 השנים בהם פעלנו ברוסיה הפכנו לחלק בלתי נפרד מהמדינה, עם יותר מ-850 סניפים אותם אנחנו מתפעלים", מסר. "מנגד, הסיטואציה הנוכחית לא מאפשרת לנו להמשיך לפעול במדינה, לפחות בשלב הזה.", סיים.
את תצהירו חתם מנכ"ל החברה בצורה הטובה ביותר על פיה ניתן לחתום גם את כתבה זו - "המצב ההומניטרי באוקראינה לא מאפשר לנו כחברה להתעלם כעת ממה שמתחולל שם ואנו נאלצים בשלב זה להשעות את פעילותנו במדינה. בצומת הדרכים הזו - אין לדעת אם, ומתי יוכלו לקוחותינו הרוסים לחזור ולרכוש בסניפי החברה המקומיים."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.זה מתאים לכותרת אך העולם כולו יפגע לאחר השפע המשתוללקש 12/03/2022 20:27הגב לתגובה זו0 0למעלה מעשור של כסף זול ממש זרקו כסף על הציבור כדי שהעולם לא יפול למיתון אך לכל חגיגה יש סוף והוא נמצא כבר כאן .ההרחבה הכמותית באירופה וארה"ב הסתיימה ותור הכסף היקר נמצא בפתח.סגור