רוסיה: אינפלציה צפויה של 24% והתכווצות חריפה של 10% בתוצר

הסנקציות החריפות שהוטלו על רוסיה עקב הפלישה לאוקראינה נותנות את אותותיהן בחיי היום יום של האזרח הרוסי, כשהמחירים מזנקים והמיתון מעמיק; ההשפעה העתידית עוד צפויה להיות גרועה בהרבה
 | 
telegram
(1)

הסנקציות המערביות כבר מורגשות ברחבי רוסיה, אך האפקט המלא עוד עתיד להיות מורגש בצורה חריפה ביותר, כשהאזרח הקטן עומד לשלם בגדול על ההחלטות של מנהיגיו, עם אינפליצה שצפויה לזנק עוד יותר, ועם מיתון החריף ביותר מאז המתוטטות האימפריה הסובייטית לפני שלושה עשורים, וזאת, בעוד בארצות הברית ובאירופה מתכננים כבר את חבילת הסנקציות הבאה.

ברחבי המדינה נרשמים כבר כעת עליות מחירים משמעותיות במוצרים בסיסיים, על רקע "קניות פאניקה", כשאנשים מנסים לצבור סטוקים של מוצרי יסוד, או מנים להשיג בכל מחיר מוצרים שכבר במחסור. מחיר הסוכר עלה כבר ב-30%, קפה נמס ב-70%, מוצרי היגינה נשית כמעט לא ניתן למצוא, ומחיר בדיקת הריון זינק ב-80%. ישנו מחסור ב-80 סוגי תרופות, כולל אינסולין ומשככי כאבים.

הנתונים הרשמיים האחרונים מדברים על אינפלציה בשיעור שנתי של 9.15% בפברואר, לעומת 8.73% בינואר, וזאת למרות שהבנק המרכזי הקפיץ את הריבית מ-9.5% ל-20% מעט לאחר תחילת הפלישה. אלו מספרים גבוהים, אך לא יוצאי דופן כשהאינפלציה בארצות הברית מתקרבת ל-8% ובגרמניה מדברים על עליית מחירי מזון בשיעור דו ספרתי. אך, מלבד מה שהנתונים מתייחסים ברובם למצב לפני הפלישה, נראה שהנתונים הרשמיים לא מספרים את כל הסיפור, כיון שמתפתח שוק שחור בו המחירים גבוהים בהרבה. ליזה, סטודנטית בת 20 סיפרה לדיילי מיייל כי "אין סוכר בחנויות, ומיד כשמגיע קצת כל הסבתות רבות עליו, אנשים קונים פדים ואז מוכרים את זה אונליין במחירים מופקעים".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

המומחים צופים כי האינפלציה השנתית תסתכם בסופו של דבר ב-24%, הרבה מעל הצפי לאינפלציה במערב, ויתכן אף שזה צפי נמוך מדי. הערכות במערב מדברות על עליה של 6% רק בשלושת השבועות האחרונים (לא שיעור שנתי, אלא פשוט עליה של 6% במחירים בטווח הזמן הזה). קצב כזה של עליית מחירים מצביע על אינפלציה של מעל 70% בשיעור שנתי. הוא אמנם צפוי להתמתן, אך עוד קשה להעריך מה יהיה תוואי המשבר, וכמה סנקציות עוד יוטלו ואיך הן ישפיעו. 

המספרים האלו מגיעים למרות שהרובל התאושש בימים האחרונים וחזר לרמתו מלפני הפלישה. התאוששות הרובל גררה טענות שהסנקציות לא יעילות, אך ההערכות האקטואליות הן שההתאוששות של הרובל היא מלאכותית ולא תחזיק מעמד עוד הרבה זמן. היא נבעה בעיקר מהקפצת הריבית, הגבלות חמורות על מסחר במטבע חוץ והדרישה הרוסית לתשלום ברובל תמורת הגז שהיא מוכרת, דרישה שבינתיים לא נענית על ידי המערב. ההערכות במשרד האוצר האמריקאי מדברות על ערך רובל נמוך בהרבה בשוק  השחור. כמו כן נראה שהצעדים הזמנים שננקטו לא יוכלו להועיל בטווח הארוך.  

האינפלציה הגבוהה והחלשות הרובל מגיעות מלוות בבעיה נוספת - מיתון עמוק עד כדי התכווצות התוצר. משרד האוצר האמריקאי מעריך כי התוצר ברוסיה יתכווץ במהלך 2022 ב-10%, הרבה יותר מההתכווצות בזמן מגיפת הקורונה שעמדה על 2.7%. פקיד במשרד האוצר מסר לכתבים: "ההשלכות הכלכליות שרוסיה מתמודדת איתן הן חמורות: אינפלציה גבוהה שתהיה אפילו גבוהה יותר, ומיתון עמוק שיעמיק אף יותר". 

מטרת הסנקציות היא להחליש את הכלכלה הרוסית באופן שלא תוכל להמשיך במתקפה. "רוסיה נדחקה לפינה והפכה לכלכלה סגורה, ורוסיה למעשה אחת מהמדינות שהכי פחות מוכנות לתפקוד ככלכלה סגורה" אמר הפקיד. התחזיות של המערב הן שרוסיה תתקשה להמשיך בבידוד שכן היא נסמכת מאד על מכירת חומרי הגלם שהיא מיייצרת על מנת לקנות מוצרים מוגמרים או אמצעי ייצור. המאבק והסנקציות מחריפוים, ונראה שפוטין לא משנה עדיין את עמדתו, ולא נרשמת התקוממות כלשהי ברוסיה שמסכנת את מעמדו, כך שהדרך להעמקת הסכסוך פתוחה, בזמן שהכלכלה והעם הרוסי ממשיכים לשלם מחיר כבד. 

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    לא רק הסנקציות
    שי 04/04/2022 13:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ראש ממשלת אסטוניה העריך בתחילת הלחימה שכול יום קרב עולה לרוסיה 20 מיליארד יורו. גם אם ההערכה מוגזמת, עדיין - המחיר מטורף.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות