"מצב הכלכלה עשוי להוביל לספירלת אינפלציה כמו בשנות השבעים"

כך כותבים בקרן הגידור ברוואן הווארד שמתמחה בתחום המאקרו; לפיהם על הפד לשאוף ליעד ריבית של 4-6% כדי להלחם באינפלציה שהגיעה ל-7.9% - ולא של 2.8% בלבד. מנגד: הפרשן שמצביע על כך שהתנאים היום שונים מבזמנו - ומה קורה אצלנו בישראל?
 | 
telegram
(3)

הפדרל רזרב אומר שהוא נחוש להילחם באינפלציה, אך חלק מהכלכלנים חושבים שמרכיביה לא יעשו לו חיים קלים ותידרש העלאה בקצב מהיר יותר. בסנט לואיס שבארצות הברית, ג'יימס בולארד יו"ר שלוחת הפד תמך בהעלאה ראשונה של 0.5 נקודות ולא 0.25 כפי שהוחלט, וחשב שיעד הריבית לסוף השנה צריך להיות 3%. אצלנו, אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש אמר בראיון ש"ההיסטוריה מראה שלא הצליחו להוריד אינפלציה נמוכה בהרבה מהנוכחית עם ריבית של 2.8% בלבד" – זה היעד של הפד לסוף 2024 בעוד כיום האינפלציה שנמדדה בפברואר היא 7.9%.

הפד נקרע בדילמה של הורדת האינפלציה מחד והסיכון של כניסה למיתון מאידך, ובינתיים לא בטוח שהאזרחים האמריקאים מצויידים באותו אורך רוח. את הפגיעה הם מרגישים בארנק, וככל שיגידו "סיימנו לחכות" וידרשו מהמעסיק העלאת שכר שתהלום את יוקר המחיה הנוכחי, יתכן מעגל אינפלציוני מתמשך – כך מזהירים גם בקרן הגידור ברוואן הווארד, מהגדולות בעולם המתמחות בתחום המאקרו, שנמצאת בבעלות היהודי הבריטי אלן הווארד.

"השילוב בין אינפלציה גבוה, שוק תעסוקה מהודעה וציפיות אינפלציוניות שמשקפות חוסר וודאות מספק את אותו 'מתכון' שהביא לספרילה האינפלציונית של שנות השבעים – זו שהיה יקר מאד לדכאה בתקופת הנגיד פול וולקר החל בסוף העשור", כך נכתב בסקירה למשקיעים מטעם קרן הגידור.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

יוזכר כי האינפלציה בזמנו נגרמה במידה ניכרת בשל מחירי האנרגיה שהאמירו – היצואניות מהמזרח התיכון, מדינות ערב העשירות במרבצי הנפט, החרימו את הלקוחות מהמערב שתמך בישראל במלחמת יום הכיפורים. התקופה ההיא בארצות הברית אופיינה בסטגפלציה, שילוב של סטגנציה בצמיחה ואינפלציה – שהגיעה בשיא ל-20%. המהלכים שנקט וולקר עלו לכלכלה האמריקאית במיתון עמוק.

כמו בולארד שהזכרנו, גם בברוואן הווארד מאמינים שהפד "הרבה מאחור" במתווה העלאת הריבית שלו. לדעת כלכלני קרן הגידור, יעד הריבית צריך להיות איפשהו בין 4-6% - ולא 2.8%. השנה נכונות לפד עוד 6 העלאות ריבית, אך היו"ר פאואל גמיש לבצע שינויים בתכנית ולהעלות את הריבית יותר פעמים, או בפעימות גדולות יותר.

אמנם ארצות הברית אינה מייבאת בהיקף משמעותי נפט או גז מרוסיה, והיא דווקא יצואנית גדולה של סחורות אלה, אך עדיין חשופה לעליות המחירים, גם בגזרות כמו שמן החמניות, הניקל, החיטה, גרעיני התירס ועוד.

לבד מהתחרות על כח אדם מוכשר בהייטק שהביאה להעלאות שכר, ב-  APPLE +0.59% APPLE 229.87 +0.59% APPLE סגירה:0 פתיחה:228.17 גבוה:230.72 נמוך:228.16 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (AAPL), כמו קודם לכן ב-  MCDONALDS +0.63% MCDONALDS 290.3 +0.63% MCDONALDS סגירה:0 פתיחה:288.71 גבוה:290.6 נמוך:288.27 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (MCD) העלו גם את שכרם של עובדים מדרגים נמוכים יותר, אלה שפוגשים את הלקוחות בסניפים. אם ברשת המזון המהיר הוצאות השכר לקחו חלק בעלייה של 14% בהוצאות התפעוליות ברבעון הרביעי של 2021, אז אצל ענקית הטק הוחלט על העלאות בשיעור של 2-10% שיקבלו מי שעבדו בחברה עוד טרם הקורונה ומאיישים את תפקידי המכירות, צוות התמיכה הטכנית ובכירים בשרשרת המכירות המשתכרים לפי שעה. זאת, במטרה להשוות את שכרם לזה של העובדים בגיוסים החדשים – שכבר לוקח בחשבון את האינפלציה.

בבנק ההשקעות  GOLDMAN SACHS +1.11% GOLDMAN SACHS 602.75 +1.11% GOLDMAN SACHS סגירה:0 פתיחה:596.33 גבוה:603.94 נמוך:594.65 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  (GS) כתבו עוד לפני פרסום נתוני האינפלציה בארצות הברית לינואר, כשהיא הייתה ברמות נמוכות יותר, ש"העלאות השכר כנראה צריכות להאט מעט" שכן "יהיה קשה" גם ליישם העלאות של 5-6% וגם לא לתרום לאינפלציה.

השאלה היא עד כמה מהעלאות השכר לעובדים קיימים או חוזי ההעסקה החדשים כוללים הצמדות למדד המחירים לצרכן, או שמה מקבעים מראש שכר גבוה יותר בציפייה לאינפלציה גבוהה יותר. אם מדובר על האופציה השנייה, ניתן לדמיין שמעסיק לא יוריד את שכר העובדים היה ויצליח הפד להוריד את האינפלציה. במצב כזה העובדים ירוויחו מיותר הכנסה פנויה, שכן המצרכים החיוניים יעלו פחות, והדבר יתרום לביקושים – מה שרק ישאיר את האינפלציה בסביבה.

ואולם מוקדם יותר השבוע, פרשן הניו יורק טיימס פול קרוגמן מציע מבט אחר, מרגיע יותר – ולפיו בשונה מבשנות השבעים, חוזי השכר אינם כוללים מראש העלאות גבוהות ברמות של אז. ומדוע כך? כיוון שהציפיות האינפלציוניות נמוכות יותר – וזה מביא אותנו לתשואות על אגרות החוב של ממשלת ארצות הברית, שמשקפות את אותן הציפיות. בסוף השבוע האחרון נרשם היפוך בעקומת התשואות בין האגרות לפדיון בעוד שנתיים לבין אלה בעוד עשר שנים. התשואה על הראשונות הייתה גבוה מזו על האחרונות.

התרגום הוא שבמעלה הדרך השוק מצפה שהכלכלה האמריקאית תתקע בקיר – אולי האינפלציה תהיה נמוכה יותר, אך גם יהיה מיתון, ואו אז יצטרך הפד לשנות כיוון כלפי הריבית ולחזור להוריד אותה. ואם זו תרד, סימן שהאינפלציה אינה גבוה ברמה שתהווה איום, שכן אם הייתה, היה צורך להמשיך להעלות את הריבית – כפי שנעשה כרגע.

בינתיים בישראל מנהלת הסתדרות העובדים משא ומתן מול האוצר לעסקת חבילה שתכלול את העלאת שכר המינימום בכמה פעימות מ-5,300 שקל ל-6,000 שקל. הפעימה הראשונה, שנדחתה בינתיים למאי אמורה להיות בשיעור של 2%, בזמן שהאינפלציה האחרונה שנמדדה בפברואר היא 3.1%, מעבר לטווח היעד של בנק ישראל (1-3%), שעתיד להעלות את הריבית בשבוע הבא. זה ארבע שנים שלא הועלה שכר המינימום.

לטענה שהעלאת שכר המינימום תהווה תמריץ לאבטלה השיב בנק ישראל בדחייה בדוח שיצא מטעמו לאחרונה. ואולם, גם אם האבטלה אינה הבעיה, ייתכן שהעלאת שכר המינימום, גם היא תתרום לאינפלציה – זאת ככל שמעסיקים, שמצדם מתמודדים עם האינפלציה שלא בגזרת דרישות השכר, יגלגלו את ההוצאות ללקוחות שלהם, ואת ההשפעה נפגוש בחלק מרכיבי מדד המחירים לצרכן. אם שאר ההתייקרויות עבור המעסיקים תדעכנה, יוקל עליהם לספוג את העלאת שכר המינימום.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    קריסה כלכלית בדרך
    חיים 04/04/2022 15:37
    הגב לתגובה זו
    3 0
    תעלו את הריבית הכול קורס חשבון פשוט כי כול השוק היום זה הלואות
    סגור
  • 2.
    העלאת שכר המינימום תוביל לעליה חדה באינפלציה
    נ.ש. 04/04/2022 14:59
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כי רוב משתכרי שכר המינימום עובדים במקומות שעלות העובדים הם חלק ניכר בעלות המוצר. ולכן ברגע שהעלות העובד תעלה ממילא יעלה המחיר המוצר. בתרגום חופשי זה עוד עליית מחירים. נכון שקשה לבוא לאדם שמשתכר בשכר מינימום ולהסביר לו למה לא כדאי להעלות לו שכר. אבל במבחן התוצאה לא עוזרים להם ככה. יותר נכון לתת הטבות שמייצרות את הסכום הזה מאשר לתת אותו בהעלאת שכר
    סגור
  • 1.
    חארטה. כל הכתבה (ל"ת)
    יוגב 04/04/2022 14:22
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות