המיתון בכל זאת עוד רחוק? הצרכן האמריקאי ממשיך לקנות ללא הפסקה
כשהמחירים עולים באופן משמעותי, כמו שקורה לאחרונה, בסופו של דבר זה מקשה על הצרכנים ואנו אמורים לראות באופן טבעי ירידה בצריכה. אם הכסף שיש לי בכיס שווה פחות, ככל הנראה אני אצרוך פחות.
הצרכן האמריקאי רואה את כל זה, חש את הקושי, אבל לא מסוגל להשאיר את כרטיס האשראי בכיס, לפחות לעת עתה. הכלכלנים ציפו שבחודש מרץ נראה כבר את השפעת האינפלציה על נתוני הצריכה של האמריקאים, אך אלו הפתיעו ונתוני המכירות עלו ב-1.1% - מעל הצפי לעליה של 0.7%. ביקוש חזק נרשם בתחום השרותים. גם הנתונים לחודש פברואר עודכנו כלפי מעלה ל-0.6% במקום 0.2% בדיווח הקודם.
עוד העלו הנתונים כי הביקוש לשירותים עלה בעקבות עליה בביקוש לטיסות בינלאומיות והוצאות על מסעות ובתי מלון. עליות נרשמו גם בהוצאות על בריאות, נופש ותחבורה. הוצאות על מוצרים עלו ב-1.2%, עליה שמיוחסת ברובה להוצאות על דלק ומוצרי אנרגיה אחרים, כמו גם על מזון, שמחיריו עלו בחדות. ההוצאות על מוצרים לשימוש ארוך טווח כגון מכוניות לעומת זאת ירדו זה החודש השני ברציפות, ייתכן שגם בגלל בעיות בצד ההיצע.
הצריכה האישית (PCE) עלתה ב-0.9% במרץ, העליה הגבוה ביותר מאז ספטמבר 2005, לאחר עליה של 0.5% בפברואר. ב-12 החודשים האחרונים הנתון מראה על 6.6% - הגבוה ביותר מאז ינואר 1982.
ייתכן שזו הסיבה שלפחות חלק מהכלכלנים פחות חוששים משקיעה במיתון. שבוע שעבר התפרסם נתון מפתיע שהראה על התכווצות התוצר ב-1.4% ברבעון הראשון בניגוד לציפיות. רבים מיהרו להזהיר שהנה המיתון כבר כאן, או יותר גרוע מכך - הסטגפלציה. אך יש כלכלנים שמפקפקים בכך: "למרות הנפילה בתוצר ברבעון הראשון כלכלת ארצות הברית איננה במיתון" אומר הכלכלן הראשי של PNC גוס פאוצ'ר, "כמה גורמים זמניים - המסחר, ההשקעות והממשלה - גרמו לכלכלה להתכווץ". לכן, כמה מהכלכלנים טוענים שדרך טובה יותר לבדוק את מצב הכלכלה הוא דרך הצריכה, שעלתה ב-2.6% ברבעון - צמיחה גבוהה משמעותית מזו שנרשמה במחצית השניה של 2021. אם נתעלם מהוצאות הממשלה, הרי שהמכירות לצרכנים פרטיים עלו ב-3.7%.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר לאחר התפרסמות נתוני התוצר כי הוא "איננו מודאג" מפני מיתון בעתיד הקרוב. הוא גם ציין את הצריכה כראיה לכך שאין לדאוג מפני מיתון: "אבל הנה ה"דיל" - היה לנו גם ברבעון האחרון (עליה) בהוצאות הצרכנים ובהשקעות העסקים, וההשקעות בנדל"ן עלו בשיעורים משמעותיים". הנשיא ציין גם את שיעור האבטלה הנמוך ביותר מאז שנות ה-70 וכן את יצירת מספר שיא של 4.5 מיליון עסקים חדשים בשנה האחרונה.
על כל פנים, הנתונים עדין לא חד משמעיים, והשפעת העלאת הריבית עוד לא ברורה. בחודשים הקרובים נמשיך לעקוב בדריכות אחר הנתונים המתפרסמים כדי לקבל יותר מידע על כיוון הכלכלה, שבסופו של דבר, משפיע על כולנו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.האם צריכים לשנות את השם ל: ביזפורטל?איל 02/05/2022 08:20הגב לתגובה זו0 0רוב הכתבות הן שאלות..סגור
-
2.טראמפ היה נהדריוסי אלקין 01/05/2022 23:54הגב לתגובה זו1 1גם ביידן סבבה ולא נכנס לפניקה במהירות מאז שהפך לנשיא...סגור
-
1.בועת אשראי (ל"ת)קוראים לזה 01/05/2022 21:36הגב לתגובה זו0 1סגור