האם 7 מיליון סטודנטים בארה"ב יפסידו את הוויתור על חובות הסטודנטים?
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן החליט על תוכנית לביטול חובות לסטודנטים בארה"ב, במטרה לאפשר להם להתחיל את החיים בלי אבן ריחיים כה כבדה על הצוואר. מדובר בצעד פופוליסטי כמובן שכלכלנים רבים ביקרו, כאשר הם מסבירים שבכלכלה אין "ארוחות חינם" - מישהו אחר יממן את זה, והכוונה היא כמובן לציבור האמריקאי כולו: משלם המסים האמריקאי.
אבל בעיה נוספת בתוכנית, שעלותה נאמדת ב-400 מיליארד דולר, היא שלא מעט מהסטודנטים האמריקאיים יפספסו את ההטבה. על פי משרד החינוך האמריקאי כ-20% מהסטודנטים, או 7 מיליון צעירים וצעירות, צפויים לא לממש את ההטבה.
למה בעצם? בארה"ב מסבירים שהדרישה מהסטודנטים להגיש בקשה כדי לקבל את הוויתור עשויה לפגוע בצעירים הללו, כיוון שצעירים רבים יכולים לחשוב בטעות שהם אינם זכאים. אז נכון, בבית הלבן מדגישים שהגשת הבקשה, שצפויה להתאפשר בתוך ימים ספורים, תהיה פשוטה וקלה לביצוע, אבל מטבעם של דברים בירוקרטיים שמצריכים פעולה של האדם ולא מתרחשים בצורה אוטומטית - דווקא אלה שצריכים אותם יותר לפעמים מפספסים אותה.
מי זכאים לוויתור על החובות?
יש יותר מדי דוגמאות שבהן אנשים חשבו בטעות שהם לא זכאים למשהו, אבל בעצם היו זכאים, ובסופו של דבר השאירו כסף על השולחן - וזה מה שצפוי לקרות גם כאן. בפועל, על פי התוכנית של ביידן, רוב הצעירים עם חוב סטודנטים פדרלי זכאים לוויתור מסוים. צעירים שלא קיבלו מענק סיוע פדרלי ללימודי תואר ראשון (מענק שנקרא בארה"ב Pell Grant) זכאים לוויתור חובות של עד 10,000 דולר, וסטודנטים ממעמד חלש שקיבלו את הסיוע הפדרלי זכאים לוויתור בסכום כפול של 20,000 דולר
מדיניות סוציאליסטית שתהפוך בטעות לרגרסיבית? (כלומר חזקים יקבלו אותה וחלשים לא)
ייתכן גם שסטודנטים לא יגישו בקשות כי הם יחשבו בטעות שהם מרוויחים יותר מדי. התוכנית מוגבלת לסטודנטים שמרוויחים פחות מ-125 אלף דולר, או לזוגות נשואים שהרוויחו יחד פחות מ-250 אלף דולר בשנת 2020 או בשנת 2021. סביר להניח שרוב מוחלט של הסטודנטים בארה"ב מרוויחים פחות מהסכומים האלה, וגם אנשים עם תואר ראשון ואפילו תואר שני כנראה עדיין יהיו זכאים לכך בשלב הזה של חייהם.
בארה"ב יש כבר מי שאומרים שדווקא אנשים שמרוויחים שכר שנתי של 124 אלף דולר (כלומר ממש מתחת לרף ולכן זכאים) עשויים להגיש את הבקשה לוויתור על ההלוואה לעומת מי שמרוויחים שכר שנתי של 30 אלף בלבד שלא יגישו את הבקשה.
עוד בעיה שעשויה להיות היא סטודנטים שדרכי יצירת הקשר איתם התחלפו. אנשים שהחליפו כתובת מייל, כתובת מגורים או מספר טלפון. במקרה כזה אם פרטי הקשר לא מעודכנים במערכות הממשלתיות ייתכן שממשלת ארה"ב פשוט לא תצליח להשיג את אותם סטודנטים.
מעניין גם לציין שסטודנטים שנמצאים 'על הגבול' בין זכאים ללא זכאים גם יכולים להגיש את הבקשה. האם הם יעשו זאת? לא בטוח. למרות שאין להם מה להפסיד. הרי מקסימום הם יקבלו תשובה שלילית ולא יהיו זכאים.
בכל מקרה, אם אכן דווקא החלשים יותר לא יגישו את הבקשות, אם מכיוון שהם עסוקים בלהרוויח כסף ולשרוד, אם בגלל מחשבה שהם לא זכאים לביטול ההלוואה וכו' - התוצאה תהיה שהמדיניות הסוציאליסטית של ביידן תהיה בפועל רגרסיבית, כלומר שהחזקים מנצלים את ההטבה ואילו החלשים לא.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה