תציל את המערב? יכול להיות שהתרופה למיתון עולמי תגיע דווקא מסין

החששות ממיתון בארה"ב ובמדינות רבות בעולם רק גוברים, הבורסה נמצאת בירידה ואפילו הסיכוי שנראה ראלי סוף שנה כבר לא סביר - האם שי ג'ינגפינג יגיע להציל את המצב?
 | 

הפד' המשיך להעלות בשבוע שעבר את הריבית בארה"ב, שעומדת כעת על הטווח של בין 4.25% ל-4.5%, וביחד עם הריבית עלו גם החששות למיתון שיגיע ממש בקרוב. המשק אמנם עדיין לא מגיב בצורה משמעותית להעלאות הריבית החדות ואמנם השלב של ארבע העלאות רצופות של 0.75% מאחורינו, אך ברור לכולם מה המצב ולאן אנחנו הולכים. ככל שהריבית עולה כך התמריץ של האזרחים לחסוך את הכסף עולה, היות והם מקבלים עליו תשואה יותר גבוהה בבנק, מה שבסופו של דבר מוריד את הצריכה ואת הכנסות החברות. 

לחברות גם קשה יותר להשיג מימון בגלל המחיר הגבוה של הכסף ובסופו של דבר, חלקן נאלץ לפטר עובדים - ראינו זאת אצל מטא, ראינו זאת אצל אמזון ועוד השבוע ראינו זאת אצל גולדמן זאקס.

עד כה המטרה העיקרית של הפד' בהעלאת הריבית הייתה להוריד את האינפלציה על ידי דיכוי של הביקוש, אפילו אם זה יגיע על חשבון מיתון כזה או אחר. יש כמובן אפשרות אחרת שהפד' היה יכול רק לחלום על כך שיוכל להוביל אליה - להגדיל את ההיצע. אם ההיצע של כל מוצרי הצריכה, מוצרי הגלם, המזון וכל מה שדרוש למערב בכדי לקיים את שגרת החיים היומיומית שלו יעלה פתאום בצורה משמעותית, המחירים ירדו, האינפלציה תירגע מבלי שיהיה מיתון. להפך, הכלכלה ככל הנראה תשגשג. הבעיה היא שלפד' אין דרך להוביל לעלייה בהיצע והוא נאלץ "להסתפק במיתון".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה שתרם כל כך לעלייה החדה באינפלציה היה היצע הנמוך, אשר נבע מבעיות בייצור, בעיות בשרשראות האספקה והחלק החשוב ביותר - ירידה בתפוקה התעשייתית של סין בעקבות מדיניות אפס הקורונה של הממשל. בדוח שהורכב על ידי הגורמים הבכירים ביותר בבית ההשקעות הגדול בעולם - בלאקרוק, נכתב כי "מדיניות העלאת הריבית של בנקים מרכזיים אינה הכלי בכדי לפתור את בעיות האספקה והייצור" - בבית ההשקעות מאמינים כי אכן הבעיה תמונה בצד ההיצע ולא בצד הביקוש.

הממשל הקומוניסטי, בהנהגתו של שי ג'ינגפינג, אוהב כוח, אוהב לשלוט על החיים של האזרחים שלו ומעדיף לראות אותם סגורים בבית מרוסנים מאשר חופשיים ובלי מסיכות על רקע החשש מהתפרצות הקורונה, כאשר יש שחושבים שהקורונה היתה התירוץ המושלם. בזמן שכולנו כבר שכחנו מה זו הקורונה, חייהם של האזרחים בסין רק נהיו גרועים יותר ויותר, הסגרים נהיו ארוכים יותר, ההגבלות הוקשו והחיים הפכו לקשים, בעיקר כאשר מפעלים רבים מושבתים וחלק גדול מהאזרחים לא יכול לעבוד. 

בסופו של דבר לאזרחים בסין נמאס והם החלו לקחת את הכוח לידיים שלהם ולהתנגד למדיניות הבלתי נסבלת של הממשל שלהם. המפלגה הקומוניסטית הייתה רגילה עד כה לראות את האזרחים שלה מצייתים מבלי להניד עפעף, אך הפעם המהומות היו כה חמורות והתרחבו בכל רחבי המדינה עד כדי שנדרש שינוי במדיניות. בתחילת החודש אזורים רבים בסין החלו להקל את הגבלות הקורונה שלהם, הסגרים נרגעו והכל כדי להסדיר את העניינים. פתאום ראינו בכירים בממשל הסיני אומרים כי המצב לא כזה חמור ושהם מאמינים כי "המודעות הבריאותית הציבורית והאיכות שלה השתפרו משמעותית".

בינתיים האנליסטים מתחילים לתקן את התחזיות שלהם בנוגע לצמיחה של סין ויכול להיות כי לכל העניין תהיה השפעה גדולה על כלכלות רבות בעולם. אם הסינים יחזרו למצב נורמלי (מבחינת הקורונה) כמו שרוב העולם חווה בשנה פלוס האחרונות, מוצרים רבים כמו שבבים, גידולים ואמצעים טכנולוגיים עלולים לחזור להציף את השוק ולהביא את הביקוש ואת ההיצע לנקודה יותר יציבה. אלחנדרה גרינדל, כלכלנית בכירה ב-Ned Davis Research, צופה כעת כי נראה את הכלכלה הסינית צומחת בין 4.25 ל-4.75% בשנת 2023, מה שיוריד את הסיכוי לצמיחה עולמית שלילית של 2% לרדת מ-80% ל-65%.

כמובן שיש חשש שהפתיחה של סין תוביל דווקא לעלייה באינפלציה הודות לכך שמעל למיליארד אזרחים חוזרים ברגע, לאחר כמעט שלוש שנים, להרגלי הצריכה הרגילים שלהם, מה שיעלה את הביקוש למוצרים שונים. העניין הוא שסין נמצאת גם במשבר נדל"ני ובבעיית חוב רצינית, מה שלא צפוי להעלות למשל את הביקוש לחומרים גלם כמו פלדה ובטון אשר נדרשים לבניה של בתים - אין לאנשים ולחברות מספיק כסף. מצד שני, הביקוש לאנרגיה כמובן יעלה - אזרחים רבים יחזרו לנסוע במכוניות ולטוס במטוסים, לא מה שהעולם רוצה לראות כעת. לא ברור מה יהיה משמעותי יותר - הצריכה או התפוקה הסינית, וככל הנראה אחרי הנתונים הללו האנליסטים יעקבו בצורה אדוקה בזמן הקרוב.

יש לזכור כי הקורונה בסין רק נמצאת בעלייה כעת ושוברת שיאים וככל שישנם יותר חולים וההגבלות יורדות, לא בטוח שיהיה קל לממשל להמשיך בצעדים האלה. יותר משליש מהאזרחים המבוגרים במדינה לא מחוסנים והם מהווים חלק ניכר מכלל האוכלוסיה, בסופו של דבר בתי החולים אכן עלולים להתמלא ולהכריח את הממשל לחזור בו מהכיוון הנוכחי. ההערכות כעת מדברות על כך שהקורונה תגיע לשיא בסין בסוף החודש הבא, אם המדינה תוכל להחזיק עד אז, יש אולי (לפחות לסינים) סיכוי מסויים לחזור לשגרה.

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    יקברו מתים
    ZB 20/12/2022 09:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תהיה צמיחה בענף הקבורה
    סגור
  • 6.
    עד עכשיו ראינו מפולת קשה שריסקה את העולם.ובתקשורת דממה.
    ו 20/12/2022 08:34
    הגב לתגובה זו
    19 1
    מניות צללו עד 97% וזה עדין ממשיך .הקריפטו גם מתרסק .הנדלן בעולם ובארץ מתרסק . וביידן ישן טוב . אין מי שיכול להציל. כבר מאוחר מידי .
    סגור
  • 5.
    הממשל הסיני דואג לאזרחים במקרה הזה
    מבין2 20/12/2022 08:06
    הגב לתגובה זו
    4 3
    שלא ימותו מקורונה, ולא נוקט בהפקרות מוחלטת כמו המישור שהיה פה בשנה וחצי האחרונות.
    סגור
  • 4.
    סגר מקטין את הביקוש הצרכני ומפנה חומרי גלם לתעשייה (ל"ת)
    לילי 20/12/2022 07:21
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • סגרים מקטינים מחיר חומרי גלם ומעלים מחיר מוצרים
    לילי 20/12/2022 08:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סין סובלת מבעיית כוח אדם , עליית מחיר חומרי הגלם , והתגברות התחרות מכוח אדם זול באסיה . בעיית כוח האדם נוצרה בשל הזדקנות האוכלוסייה . הבעיה תחמיר כל שנה . צמצום הייצור בצורה מבוקרת פותר את עליית חומרי הגלם ומעלה את מחיר המוצרים המוגמרים .
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    אין קורונה בסין...לפי דווחי מפלגת האמת
    מצחיק 20/12/2022 01:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סתם כמה אנשים חולים כמו שאין קורונה בסין ככה גם תהיה צמיחה לשקרים אין רגליים...אבל את האמת יהיה קשה להסתיר
    סגור
  • 2.
    מצב מאוד מורכב
    הראל 20/12/2022 00:56
    הגב לתגובה זו
    0 1
    לסין יהיה קדה לשנות את מדיניותה בקשר לקורונה וגם אם תשנה ותסכים להמוני חולים ומתים היא גם תגדיל ביקושים כך שקשה להעריך מה באמת יקרה
    סגור
  • spoken like a true sheep (ל"ת)
    חיים 20/12/2022 08:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    ההפך גוטה ההפך
    איציק 19/12/2022 23:06
    הגב לתגובה זו
    6 2
    פתיחת השוק הסיני תפעיל לחץ על מחירי הנפט, מאחר והנפט הוא מרכיב מרכזי בתהליך היצור, זה יעלה את האינפלציה לא יוריד
    סגור
  • סגרים מקטינים מחיר חומרי גלם ומעלים מחיר מוצרים
    לילי 20/12/2022 07:12
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סין סובלת מבעיית כוח אדם , עליית מחיר חומרי הגלם , והתגברות התחרות מכוח אדם זול באסיה . בעיית כוח האדם נוצרה בשל הזדקנות האוכלוסייה . הבעיה תחמיר כל שנה . צמצום הייצור בצורה מבוקרת פותר את עליית חומרי הגלם ומעלה את מחיר המוצרים המוגמרים .
    סגור
  • איציק גם כאן הפוך גוטה? אבל למה כוונתך?
    אודי 19/12/2022 23:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אתה חושב שסין תפיל את הכלכלה הסבר?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות