עונת הדוחות תיפתח השבוע - היא כנראה לא תהיה טובה, השאלה כמה גרועה

המדדים אמנם קפצו ביום שישי אבל נתון חיובי אחד עוד לא מפצה על הרבעון כולו - החברות צפויות לדווח (במצטבר) על רבעון של הפסד; אם אתם משקיעים לטווח ארוך - תחזיקו חזק. לא בטוח שיהיה קל בשבועות הקרובים
 | 
telegram
(1)

עונת הדוחות בוול סטריט תיפתח באופן רשמי ביום שישי הקרוב, כאשר באופן מסורתי הראשונים לדווח הם הבנקים הגדולים בעולם - ג'יי פי מורגן, סיטיגרופ, וולס פארגו ובנק אוף אמריקה. בשבוע הבא יצטרפו אליהם גודלמן זאקס מורגן סטנלי. ביום שישי האחרון המדדים בוול סטריט זינקו ביותר מ-2%, כאשר הנאסד"ק קפץ ב-2.6%, זאת לאחר נתוני התעסוקה והתמתנות קצב עליית השכר. אז זו כמובן פתיחה טובה לשנת 2023, אבל מה שחשוב זה מה הולך לקרות בתקופה הקרובה:

ברור לכולם שעונת הדוחות הקרובה בוול סטריט לא תהיה מלבבת, אבל אולי היא גם לא תהיה כה גרועה, כי הציפיות נמוכות יותר. אם החברות יצליחו להכות את צפי האנליסטים המצב גם יכול להיות טוב. אם האבטלה לא תזנק, המשרות יגדלו והשכר לא ישתולל - אומרים לעצמם המשקיעים - אז לכו תדעו, אולי יהיה בסדר, אולי באמת תהיה 'נחיתה רכה' ולא ניקלע למיתון משמעותי. עוד נתון שצפוי להיות טוב לשווקים הוא האינפלציה. ממש לפני פתיחת העונה, ביום חמישי הקרוב יתפרסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב והצפי הוא להמשך ירידה באינפלציה לקצב שנתי של 6.5% (לעומת 7.1% בחודש הקודם). זו עדיין אינפלציה גבוהה כמובן, אבל המגמה היא למטה, כלומר להיחלשות של האינפלציה, וזה טוב לחברות ולוול סטריט, כי זה גם עשוי לסייע לפד' להאט ואולי לעצור בהמשך את העלאות הריבית. בשוק מתמחרים כרגע שהריבית תגיע למקסימום בתחילת 2023 ובמחצית השנייה היא תחל לרדת. פרוטוקול הפד' מהפגישה הקודמת שמרני יותר ולא צופה ירידה בריבית בשנת 2023 (להרחבה לחצו כאן). החלטת הריבית הבאה של הפד היא ביום רביעי ה-1 בפברואר, עוד 24 ימים. כרגע צופים בשוק העלאת ריבית של 0.25%. האטה, אבל עדיין העלאת ריבית.

בשוק מקווים שהמשמעות של הנתונים החיוביים מיום שישי האחרון הם עצירה בהעלאות הריבית. אבל נתון אחד לא יספיק. בבנק המרכזי האמריקאי חוששים מעצירה מוקדמת מדי של העלאות ריבית, שייצרו אשלייה שהמלחמה באינפלציה הסתיימה בהצלחה, ואז שזו פתאום תחזור לזנק. הפד' ירצה לראות המשך מגמה של ירידה באינפלציה, לצד האטה מסוימת במשק האמריקאי נתוני מאקרו טובים אחרים כדי להכריז על ניצחון. גם הכלכלנים בארץ מסכימים שהסיפור עוד לא נגמר (לכתבה המלאה).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אחרי נתוני האינפלציה בחמישי תתחיל עונת הדוחות. נותר לקוות שהחברות יציגו הצלחה בהתמודדות עם סביבת הריבית החדשה - להציג רווחים גדולים כשהריבית אפס ועלויות המימון נמוכות זה דבר אחד, ולהצליח להציג רווחים כשהריבית היא כבר 4.5% ועלויות המימון קפצו - זה סיפור אחר לגמרי, מדובר במשימה הרבה יותר מאתגרת.

כאמור, אף אחד לא מאמין שעונת הדוחות הקרובה לא תהיה מזהירה. החברות צפויות לדווח על ירידה בהכנסות וברווחים - כאשר הציבור האמריקאי, וגם מסביב לעולם, נאלץ להדק יותר את החגורה בעקבות האינפלציה. לראשונה מאז הקורונה, החברות במדד ה-S&P500 צפויות לדווח - במצטבר - על הפסד. הצפי זה לירידה של 2.2% ברווח למניה ל-53.9 דולר ברבעון הרביעי של 2022, וזאת כאשר ברבעון השלישי הרווחים עדיין צמחו ב-4.4% וברבעון השני הם צמחו ב-8.4% לעומת הרבעונים המקבילים בשנת 2021. 

ומה לגבי שנת 2022 כולה?
האנליסטים מעריכים שבשנת 2022 כולה הרווח הממוצע במדד ה-S&P500 יעמוד על 219.8 דולר למניה, עליה של 5.6% לעומת השנה שעברה (בתחילת השנה דיברו על עליה של 14% אבל ככל שהשנה התבררה כשנה לא חיובית - ההערכות תוקנו כלפי מטה). סביר להניח שבסופו של דבר התוצאות בפועל יהיו קצת יותר טובות, שכן רוב החברות נוטות לעקוף את צפי האנליסטים, בוודאי כאשר הציפיות מונמכות מראש. 

בשורת ההכנסות הצפי הוא לעליה של 4.1% ברבעון הרביעי של השנה וגידול של 11.2% בשנה כולה. העובדה שההכנסות צומחות ואילו הרווחים יורדים (כאמור, צפי להתכווצות של 2.2% ברבעון הרביעי) הן סימן לכך ששולי הרווח הגיעו למקסימום בסייקל הנוכחי וכי המרווחים מצטמצמים.

אלו מגזרים ייפגעו יותר ואלו פחות?

מטבע הדברים, הפגיעה לא צפויה להיות זהה בכל הסקטורים. בשנה האחרונה מגזר האנרגיה נתן ביצועים חזקים וחריגים (גם בארץ וגם בחו"ל) כאשר מניות האנרגיה זינקו ב-50% ואפילו 80%. חברות האנרגיה עשויות להציג צמיחה של 65% ברווחים, ואילו מגזר התעשייה צפוי להציג גידול של 43% ברווחים. החברות הללו סבלו מאוד בזמן הסגרים של הקורונה - וכעת הן מפצות על כך.

מנגד, מגזר החומרים (materials) צפוי להציג רבעון חלש במיוחד, שכן מחירי חומרי הגלם (התשומות) נמצאים בירידה חדה וכבר חזרו לרמות נורמליות, אחרי הטירוף של השנה שעברה. גם מגזר שירותי התקשורת צפוי להציג ירידה של 21% בעקבות הירידה בהוצאות הפרסום והמשך ההפסדים בסטרימינג. מגזר הטכנולוגיה צפוי להציג ירידה של 9% - כאשר החברות מפטרות עובדים ומנסות להתייעל במקביל לירידה בביקושים והבעיות בגזרת השבבים שעדיין פוגעות בחברות.

ומה לגבי שנת 2023?
האנליסטים צופים כעת שבשנת 2023 תהיה המשך האטה מסוימת. הצפי הוא שהרווח השנתי למיה יגדל ב-4.4% ל-230 דולר. אבל יש גם מי שצופים האטה של כמעט 3% ברווח למניה ל-214 דולר.

מהיכן נובע ההבדל? מאותם שולי רווח. עלויות שכר ועלויות המימון צפויות להמשיך לפגוע בחברות, גם אם עליית המחירים (האינפלציה) מראה סימנים של התמתנות. אם תרצו - זה מה שחושבים בפד', שהאינפלציה עדיים לא יורדת, וכי ייקח עוד זמן כדי לעצור אותה. אם זה יקרה - לכו תדעו, המצב עוד עלול להיות קשה יותר.

מה זה אומר לכם?
אם אתם משקיעים לטווח ארוך - זה אומר שייתכן שהירידות עדיין לא הסתיימו. אם אתם משקיעים לטווח של שנים קדימה, לא בטוח שזה צריך לעניין אתכם. השוק בדרך כלל מתקן בטווח הארוך. אבל הטווח הקצר מפחיד. הוא גורם לאנשים לרצות 'לעשות משהו'. לא קל לעמוד מהצד כשהכסף נופל וממשיך ליפול. הירידות בתשואות של קרנות ההשתלמות השנה, למשל, מכאיבות. אבל אם אתם מסתכלים לטווחים ארוכים יותר - החברות מצליחות להשיא רווחים נאים. בשנים כאלה אתם צריכים לשאול את עצמכם למה אתם בשוק, בשביל מה אתם משקיעים, מתי אתם צריכים את הכסף וכמה חלק מהתיק שלכם אתם יכולים להשאיר במניות ו'להמשיך לישון טוב בלילה'. אין כאן נוסחת קסם ואין דרך אחת נכונה.

מנגד, אם אתם מסוגלים לישון טוב בלילה עם נתח מסוים של מניות, או מוכנים לסכן סכום קטן של כסף (כן, לא הכל. רק סכומים קטנים יחסית מבחינתכם) אז אתם יכולים להתחיל לחפש מציאות בשוק. השווקים מפחידים בשלב הזה, אבל כנראה שדווקא בזמנים האלה גדלים המיליונרים החדשים (להרחבה - לחצו כאן).

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    השאלה האמיתית
    ג'ק 08/01/2023 21:47
    הגב לתגובה זו
    2 0
    האם הריבאונד הגיע והכסף החכם מתחמם על הקווים ?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות