מה יקבע את התנהגות השווקים השנה ומהן המניות המועדפות להשקעה?
שנת 2022 תכנס לספרי ההיסטוריה כאחת השנים המטלטלות והתנודתיות מבחינת השווקים הפיננסיים. ירידות השערים לא פסחו כמעט על אף מדד מוביל או סקטור, למעט סקטור האנרגיה שרשם עלייה חדה מתחילת השנה, בעיקר על רקע העלייה במחירי האנרגיה. גם השונות בביצועי הסקטורים הייתה גבוהה, כשהפער בין הסקטור הטוב ביותר (אנרגיה) לגרוע ביותר (תקשורת) הסתכם ב-90%, והיווה תזכורת נוספת לחשיבות הגבוהה של הפיזור הסקטוריאלי והגיאוגרפי בתיקים.
במבט קדימה השאלה המעניינת כעת, הכוללת בתוכה הרבה מאוד אי וודאות, היא מה תביא עמה שנת 2023? אנו מעריכים ש-2023 תהיה מאתגרת לא פחות, אבל בכל זאת אפשר להצביע על כמה כללי אצבע שיוכלו לרמוז לנו מה הכיוון הכללי.
מבחינת רווחיות חברות ה-S&P500, השוק צופה ירידה ברווחיות ב-3 הרבעונים הראשונים של 2023, בעיקר לנוכח עליית הריבית החדה בשנת 2022. ככלל, כל עוד הצמיחה ברווחיות נותרת נמוכה, ואף שלילית, יקשה על שוק המניות להערכתנו להוביל מגמה חיובית לאורך זמן, בעיקר מכיוון שהסביבה הכלכלית הנוכחית אינה תומכת בהתרחבות מכפילים. עם זאת, הפתעה לטובה בתוצאות החברות ורווחיות טובה יותר מהצפי, עשויות להקרין לחיוב על שוק המניות.
מבחינת מגמת הריבית, אומנם חלה התמתנות בקצב העלאות הריבית בארה"ב, אולם כל עוד המגמה עולה והריבית נותרת ברמתה הגבוהה והמרסנת (מעל 4%), אנו מעריכים כי יקשה על שוק המניות לעלות לאורך זמן. גם במקרה הזה, עצירה בהעלאות הריבית בשילוב עם מסרים יותר יוניים מכיוון הבנק המרכזי (ה-FED), שילוו בהמשך בהפחתות ריבית (להערכתנו, לא לפני סוף 2023) יקרינו לחיוב על שוק המניות.
מה יקרה לאינפלציה?
כמובן, שהשחקן המרכזי במגרש שיאפשר לריבית לעצור ובהמשך אף לרדת היא האינפלציה. גם פה כדאי לשים לב באיזה חלק של האינפלציה נרשמת ירידה. הירידה המשמעותית ביותר אליה ה-FED מכוון היא הירידה באינפלציה של השירותים, הכוללת את מחירי הדיור, שירותי בידור ופנאי, שירותי בריאות, תחבורה ציבורית, חינוך ועוד. חשוב לציין שהאינפלציה של השירותים נחשבת לחלק ה"דביק" והקשה ביותר לריסון. ולכן, רק כאשר תירשם התמתנות עקבית ויציבה באינפלציה, בדגש על האינפלציה של השירותים, ניתן יהיה להתייחס לזה כאל איתות חיובי עבור שוק המניות.
כלל אצבע חשוב נוסף הוא שוק העבודה. תנאי הכרחי לירידה באינפלציה, בדגש על אינפלציית השירותים, הוא התמתנות הביקושים בשוק העבודה, או במילים אחרות – עליה באבטלה. כל עוד האבטלה בארה"ב כ"כ נמוכה (3.7%), רמה המצביעה על תעסוקה מלאה המאלצת מעסיקים לשלם יותר על שעת עבודה על מנת לגייס עובדים, יקשה על האינפלציה לרדת בצורה עקבית ולאורך זמן. עקב אכילס של כלל אצבע זה הוא העובדה שנתון שוק העבודה משקף את המציאות באיחור 6-8 חודשים. כלומר, נתון האבטלה הנמוך הנוכחי משקף את מצב שוק העבודה לפני יותר מחצי שנה, ולכן קשה להתייחס אליו כאל נתון זמן אמת. ולכן, אחרי שלוקחים את ההסתייגות האמורה בחשבון, כלל האצבע הוא - התמתנות שוק העבודה תוך עלייה ברמת האבטלה יהוו איתות חיובי לשוק המניות, שכן יקטינו את לחצי השכר והאינפלציה.
לסיכום, אי הוודאות השורר בשווקים והיכולת המוגבלת לחזות את כיוונם בשלב זה, מחייבים להערכתנו המשך גישה זהירה בהשקעות, תוך התאמת התיקים לרמת הסיכון של הלקוחות, ושמירה על תיק השקעות מאוזן. לפיכך, ברכיב המנייתי הגלובלי אנו ממליצים על השקעה בארה"ב כרכיב העיקרי בתיקים, ועל תמהיל של מניות צמיחה עם מניות ערך: חשיפה למניות צמיחה מומלצת באמצעות סקטור הטכנולוגיה בארה"ב, חרף רגישותו הגבוהה לריבית, והודות לתפקיד המרכזי שיש לחברות הטכנולוגיה בחדשנות ובצמיחה העתידית של הכלכלה בעשור הקרוב.
בהתאם, נעדיף את חברות הטכנולוגיה הגדולות, היציבות והרווחיות לאורך זמן. יש לקחת בחשבון שהשקעה זו הינה ברמת סיכון גבוהה ועלולה לסבול מתנודתיות גבוהה בעיקר בטווח הקצר. מכיוון שאנו מעריכים שהסיכון בשווקים עדיין גבוה ההמלצה היא לשלב בתיקים חשיפה למניות ערך, זאת ניתן לעשות במספר דרכים: הראשונה, באמצעות סקטורים דפנסיביים יותר כדוגמת סקטור הבריאות בארה"ב, שנהנה אף הוא מרוח גבית מאז מגפת הקורונה. דרך נוספת, היא באמצעות חשיפה למדד הדאו ג'ונס הכולל 30 חברות בלו צ'יפ גדולות אמריקאיות, חלקן מניות ערך.
הכותבת היא מנהלת דסק שווקים גלובליים ביחידת המחקר של בנק הפועלים
מסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה