בעקבות המשבר בבנקים: קריאות להתפטרות פאוול
לאחר הקריסה של בנק סיליקון ואלי, נוצרה שרשרת אירועים שערערה את ענף הבנקאות וגרמה לשרשרת קריסות של בנקים נוספים. בעקבות זאת, צצו טענות רבות בנוגע לרגולטורים ולעתיד המדיניות המוניטרית של הפד. רוב הלחץ שנוצר על ציבור המשקיעים, נגרם בעקבות הפסדים בתיקי האג"ח של הבנקים. הפסדים שהם תוצאה לא מכוונת של העלאות הריבית האגרסיביות של הפד, בניסיונו למתן את האינפלציה.
צרות הבנקים העלו את ציפיות המשקיעים מהפד לכך שיפעל במדיניות מוניטרית שונה ואולי אף יוריד את הריביות השנה, למרות הלחץ מעליית האינפלציה.
האירועים הללו גרמו לחברת הסנאט אליזבת וורן, לצאת בהתקפה על פאוול ולהגיד "אני לא חושבת שפאוול צריך להישאר יושב ראש הפד, אמרתי את זה לכולם. לפאוול היו שני תפקידים, אחד להתמודד עם המדיניות המוניטריות ואחד להתמודד עם הרגולציה. הוא נכשל בשניהם." בראיון שעשתה, נראה כי רוב הביקורת שלה מכוונת לרגולציה הרופפת, ולגל הדה-רגולציה שהתרחש בזמן כהונתו של דונאלד טראמפ כנשיא ארצות הברית. כשפאוול נמצא בתפקיד יושב ראש הפד משנת 2018.
"בעקבות גל הדה-רגולציה, מנהלי בנקים רבים ניצלו את המצב והגדילו את הסיכון אליו הבנקים שלהם נחשפו על מנת להגדיל את רווחיהם בטווח הקצר. כך שיכלו למשוך משכורות ובונוסים ענקיים". אמרה וורן.
ביום רביעי הקרוב יחליט יו"ר הפד ג'רום פאוול האם להעלות את הריבית בארה"ב. אין ספק שעבור חברי הבנק המרכזי מדובר בהחלטה לא פשוטה. הם מנסים לצנן את האינפלציה מצד אחד, אבל מצד שני מבינים שלא ניתן להעלות את הריבית ללא הפסקה ואולי להשאירה הפעם על 4.75% כדי להקל על השוק.
נראה שלא משנה באיזו דרך יבחר פאוול, תמיד יהיו כאלה שיבואו בטענות. כנראה שאחת הטעויות הגדולות שלו הייתה כשאמר בתחילת הבלגן, כי האינפלציה היא "זמנית". יתכן שאם היה מתייחס אליה ביותר רצינות, היינו היום במקום קצת יותר טוב. נראה כי המהלכים בהם בחר, של העלאות הריבית, כן אומנם שיפרו במעט את המצב והצליחו למתן את האינפלציה מצד אחד, אבל מהצד השני הדליקו את משבר הבנקים.
בינתיים, במטרה לצנן את האווירה בשווקים, הבנק הפדרלי פרס רשת ביטחון. הבנקים המרכזיים של המדינות החזקות כמו ארה"ב, יפן, בריטניה, קנדה, שוויץ וגוש האירו, שעסקו בפעילות עסקאות החלף (SWAP) פעם בשבוע, יוכלו להזרים כסף בכל רגע נתון - זאת כדי למנוע בעיית אשראי. המהלך הזה זכור מ-2008 ונעשה בו שימוש גם במהלך הקורונה. הוא נועד כדי למנוע פאניקה בשווקים לנוכח קריסת הבנקים המסחריים. במקרה של חוסר במימון דולרי, הבנקים יוכלו לעשות עסקאות בניהם. הבנקים באותן מדינות הודיעו הלילה כי "הרשת שהוקמה בין הבנקים המרכזיים משמשת כגיבוי לנזילות, כדי להקל על לחצים בשוקי המימון בעולם. כך נרכך את ההשפעות של לחצים על אספקת האשראי למשקי בית ועסקים". מצד אחד, זה נותן ביטחון למשקיעים, אבל מצד שני - מראה כמה הפאניקה בשווקים גדולה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.הנגיד שפך את התינוק עם נמיםדודו 21/03/2023 09:06הגב לתגובה זו0 1העלות הריבית האגרסיביות גרמו לירידה קלה באינפלציה אך הביאה למשבר הרבה יותר גדול מבעיית האינפלציה וכעת הוא צריך לחשוב האם להעלות שוב את הריבית שכנראה תביא להתמוטטות נוספת גם בבורסה וגם בבנקים נוספים או להרגיע ולא להעלות את הריבית ולהותיר אותה בשיעור של עכשיוסגור
-
3.גם בנגידות בנקיםלרון 21/03/2023 07:44הגב לתגובה זו0 0צריך מזל,ראו את תקופת סטנלי פישר אצלינוסגור
-
2.באמתלרון 21/03/2023 07:42הגב לתגובה זו1 0מה הוא נביא? ידע מה תהיה השפעת הקורונה ואוקראינה?שמות די דומים לא?סגור
-
1.חבורה של חצופים שיחזירו את בונוסים (ל"ת)מנש 20/03/2023 21:59הגב לתגובה זו4 0סגור