הכלכלן אד ירדני: 12 סיבות להישאר שורי ב-2024; ה-SP500 יזנק ב-25%
אנחנו נמצאים בעונת התחזיות, בה כל הגופים בשוק ההון מפרסמים את תחזיותיהם לשנה הבאה. מעט מאד פוגעים אך בכלל, אך הם יכולים לתת כיוון לגבי הלכי הרוח העולם ההשקעות ביחס להמשך.
הכלכלן אד ירדני נוהג לפרסם את מחשבותיו על השוק מדי שבוע בבלוג, באתר שלו וברשתות החברתיות. יש לו רקורד לא רע ביחס לחיזוי מגמות השוק. בסוף שנת 2022 הוא חזה שבסוף שנת 2023 ה-sp500 יגיע ל-4800 נקודות – די מדויק במבחן הזמן. כעת, לפי מגזין בארון, התחזית שלו היא האופטימית ביותר מבין אלו שסקר העיתון. ירדני צופה שה-SP500 יגיע ל-6000 נקודות בסוף השנה – עליה של כ-25%. אז אם ירדני צדק בשנה שעברה זה אומר שהוא יצדק גם השנה? מאד לא בטוח. נזכיר שהשוק לאחר ראלי משמעותי, והמחירים לא זולים. בנוסף, השוק מצפה לפד מאד יוני, בניגוד להצהרות הפד' עצמו, שאמנם הודיע בעצם על פייבוט (התחלת הורדת הריבית) אבל הרבה פחות אגרסיבי ממה שמצפים בשוק.
אבל ירדני לא סתם מפרסם מספר, הוא מנסה להסביר מה גורם לו להיות כל כך שורי ביחס לשנה הבאה, ומונה לא פחות מ-12 סיבות לכך. חלק מהסיבות נראות שקצת חוזרות על עצמו, חלקן לא מתייחסות דווקא לשנה הבאה אלא למגמות כלכליות ארוכות טווח. בכל זאת נביא את 12 הסיבות עליהן מצביע ירדני:
1. שיעורי הריבית חוזרים לנורמליות. לדבריו, שיעורי הריבית יחזרו ל"נורמלי" הישן. הנורמלי הוא מה שהיה לפני תקופת הריבית האפסית השוררת בשוק פחות או יותר מאז משבר 2008 ועד משבר הקורונה. לכן ייתכן שהפד' לא יוריד את הריבית כמו שהשוק מצפה (כרגע מתומחרות 6 הורדות ריבית – פי שניים מתחזית הפד'), כיון שהכלכלה לא תדרוש זאת. אם הכלכלה נשארת חזקה עם צמיחה סבירה, כשהאינפלציה חוזרת לרמה קרובה יותר ליעד הפד' של 2% אין סיבה לחזור למדיניות ריבית האפס, וזה דבר טוב לכלכלה ולכן גם לשוק המניות. ירדני טוען שאם אכן נמשיך לראות צמיחה והתמתנות באינפלציה הפד' יוריד את הריבית רק פעמיים, כלומר בחצי אחוז, ובכל זאת המניות יעלו.
2. כוח הקניה של הצרכנים ימשיך להיות עוצמתי. ייתכן שהרבה מאד מהחסכון העודף שנוצר בשנות הקורונה יתנדף בקרוב. ייתכן שחלק מהצרכנים יפגעו מעודף חובות, במיוחד אלו שצריכים לשלם הלוואות סטודנטים לאחר שנגמרה הקפאת התשלומים. בכל זאת, לדעת הכלכלן רוב הצרכנים ימשיכו לצרוך ברמה הנוכחית לפחות כל עוד הם ירגישו בטוחים במקומות עבודתם, ולאור שוק העבודה החזק כך הם אכן מרגישים וימשיכו להרגיש.
בנובמבר 40% מבעלי העסקים הקטנים דיווחו על משרות פתוחות שהם מנסים לאייש. בחודש אוקטובר היו 8.7 מיליון משרות פתוחות על 6.5 מיליון מובטלים בלבד. כך שאמנם חלק גדול מהצריכה המוגברת הייתה מבוססת על אותם חסכונות עודפים, אבל מצד שני הם עשו זאת כשהאבטלה הייתה גבוהה. כעת היא נמוכה ושוק העבודה עוצמתי, ולכן הם ימשיכו לצרוך בהתבסס על הכנסות ולא על חסכונות.
3. נזילות משקי הבית – הרבה כסף פנוי להשקעה. השווי הנקי של משקי הבית האמריקאים עמד על שיא של 151 טריליון דולר בסוף הרבעון השלישי. האחזקות שלהם מגוונות וחלק לא מבוטל מהן נזיל ומאפשר השקעה בשוק המניות ובשוק אגרות החוב. ירדני ממשיך להפציץ בנתונים: 86 מיליון משקי בית מחזיקים את הבית בו הם גרים בבעלותם, 40% ללא משכנתא. חלק גדול מהם הם מדור הבייבי בום (אלו שנולדו לאחר מלחמת העולם השניה) שהשווי הכולל שלהם הוא 73.1 טריליון דולר, כך שיש הרבה מאד כסף נזיל בשוק שמחכה להיכנס לשוק כשיחלו הורדות הריבית.
4. הביקוש לעבודה חזק. גם בנקודה הזו ירדני מצביע על דור הבייבי בום, אך הפעם לא כמשקיעים אלא כצרכנים. לדבריו, הדור הזה מספק הרבה תמיכה כספית לילדיהם, יוצא למסעדות לעיתים קרובות יותר, נוסע ומטייל בעולם, ולא שוכח לבקר במרפאות ובשירותי הבריאות כדי לוודא שעוד שנים רבות הוא יוכל להמשיך לעשות שימוש בכל העושר שהצטבר בידיו. כך המכירות הקמעונאיות בחודש נובמבר היו גבוהות מהצפוי, בעיקר הודות להוצאות על שירותי האכלה, כלומר מסעדות. כך שוק התעסוקה ממשיך להיות חזק בכל הקשור לשירותי בריאות, אירוח ופנאי.
5. השקעה מקומית והוצאות הון. קשיי שרשראות האספקה לאחר מגיפת הקורונה ולאור המלחמות בעולם (אוקראינה, ישראל), והמתחים הגיאופוליטיים (סין) דוחפים את הממשלה ואת המשקיעים לעודד את הייצור המקומי בארצות הברית. ההשקעות המקומיות הפרטיות יחד עם ההוצאות הממשלתיות המתנפחות על תשתיות ציבוריות מגדילות את ההזמנות החדשות לציוד בניה שעלו ב-30.5% ב-24 החודשים האחרונים. זה מסביר גם מדוע מספר העובדים בבניה עלה לשיא של 8 מיליון בנובמבר למרות המיתון בהתחלות בניה של בתים פרטיים. הוצאות בניה על מפעלים זינקו ב-71.6% ו-136.8% בשנה ובשנתיים האחרונות בהתאמה.
6. שוק הדיור מוכן להתאוששות. ובהמשך לנקודה הקודמת, גם מהשוק הפרטי לא כדאי להתייאש. ריבית המשכנתאות מתחילה לרדת מאז תחילת נובמבר, וצפויה להמשיך לרדת עם הורדת הריבית של הפד', מה שקרוב לוודאי יעודד את מכירות הבתים החדשים והקיימים. אלו מצידם אמורים לעודד את שוק הרהיטים, מכשירי החשמל וכו'.
7. תזרים המזומנים של החברות בשיא. עוצמתה של הכלכלה האמריקאית יכול להיות מיוחס גם ליכולת המופלאה של החברות האמריקאיות לייצר תזרימי מזומנים בכל מצב שוק. במהלך הרבעון השלישי זה הסתכם בסכום שיא של 3.4 טריליון דולר, למרות הלחץ על שולי הרווח עקב עלות כוח האדם הגבוהה ולמרות שיעורי הריבית הגבוהים על החוב. סך הכל עלה תזרים המזומנים החופשי ב-4.1% משנה לשנה.
8. האינפלציה חולפת. הביטוי "טרנזיטורי" ביחס לאינפלציה זכור לרעה, מהנסיונות של הפד' להתכחש למצב בשנת 2021, אבל כעת ניתן להשתמש בו מחדש. לדברי ירדני אין ספק שאינפלציית המוצרים מיוחסת בעיקר לשוק ואפטר שוק של המגיפה נעלמה, כלומר היא הייתה "טרינזטורית" כפי שאמר הפד'. כעת, לאחר שהאינפלציה הזו מאחורינו, אינפלציית השירותים גם מאטה, והוא מצפה שהיא תסתיים במהלך 2024.
9. מהפכת ההיטק מגבירה את הפיריון. חברות מפנות יותר הון לטכנולוגיה כדי לשפר את הפרודוקטיביות שלהן עקב מחסור כרוני בכוח אדם. כתוצאה מכך הייצור של ציוד טכנולוגי ברמה גבוהה והוצאות על תוכנה נמצאות בשיא כל הזמנים. לדברי ירדני סייקל חזק של צמיחה בפריון החל בשנת 2015, אז הוא היה בשפל של 0.5%, ומאז עלה ל-1.8% ברבעון השלישי של שנת 2023. הוא מצפה שצמיחת הפידיון תמשיך להאיץ, ותגיע ל-4% עד סוף העשור.
10. האינדיקטורים המובילים מטעים על פי רוב. ירדני שואל מה בנוגע לכל האינדיקטורים שמעידים על מיתון בקרוב? לדבריו הם ברובם מטעים. לדוגמה, היפוך העקום עליו דובר כל כך הרבה, העיד בעבר על כך שהפד' עלול "לשבור" משהו במערכת הפיננסית, ויגרום למחנק אשראי ומיתון, אך זה לא תמיד כך. הפד', לדוגמה, הצליח להתגבר על מיני משבר הבנקים במרץ השנה ללא השפעה מערכתית. הוא מצביע על אינדיקטורים אחרים למיתון ש"הכזיבו" למרבה השמחה.
11. האתגרים בשאר העולם ניתנים להכלה. לדעתו המלחמה בין רוסיה ואוקראינה ובין ישראל ועזה לא תהיינה בעלות השלכות גלובליות. גם בחזית הסינית, לדעתו, הקשיים בכלכלה הסינית לא יאפשרו לה לצאת להרפתקאות מיותרות בטיוואן. למרות שתוצאות הקונפליקטים יישארו בתחום הגיאוגרפי שלהן, הוצאות הבטחון בקרב חברות נאטו ימשיכו לזנק ולסייע לצמיחה.
בנוסף, התפוצצות הבועה בשוק הנכסים הסיני תמשיך להכביד על הצמיחה העולמית ועל שוק הסחורות, אך עקב כך סין תמשיך להיות גורם מרכזי בדיפלציה העולמית. אירופה נמצאת במיתון קל וצפויה להתאושש בשנה הבאה, כשהבנק המרכזי האירופי יחל להוריד את הריבית. בסופו של דבר הסערות העולמיות לא יפריעו לשוק המניות בארצות הברית, אולי אפילו יתמכו בו.
12. התרחבות הנהנים מהשוק השורי של שנות העשרים (של המאה ה-21). בפגישה האחרונה של וועדת השוק הפתוח פאוול וחבריו החליט על פייבוט והחליטו גם שאנו לקראת נחיתה רכה. הם צופים שלוש הורדות ריבית בשנה הבאה והם מתחילים להכיר בכך שהאינפלציה יכולה להיבלם ללא מיתון. ירדני סבור שזה בגלל שבסין יש מיתון והיא מייצאת דיפלצית מוצרים לארצות הברית. בנוסף, צמיחת פריון מוטת טכנלוגיה ממשיכה להתפתח (רגע, הוא אמר את זה כבר...).
השוק השורי הנוכחי החל באוקטובר 2023 וקיבל עידוד ממניות הבינה המלאכותית בסוף נובמבר. בהתחלה השוק השורי היה די צר והתמקד בסקטור הטכנולוגיה, ובעיקר הבינה המלאכותית, אבל מאז הוא התרחב וכלל סקטורים ותעשיות נוספות, מה שמעיד על כך שבשוק מבינים שהנהנים מהסערה בשוק כוללים סקטורים נוספים מלבד הטכנולוגיה, אלא גם מי שמשתמש בה כדי להצמיח את הפיריון, וזה יכול להיות בכל תעשייה שהיא.
אז ירדני מאד אופטימי וגם מציג לא מעט סיבות להיות אופטימי ביחס לשנה הבאה, אבל כדאי לקחת את התחזית הזו כמו כל תחזית עם הרבה מאד זהירות. ישנם לא מעט ברבורים שחורים שעלולים להתפרץ בכל רגע ממקומות צפויים יותר או פחות. כדאי גם לזכור שהשוק אחרי מהלך משמעותי מאד כלפי מעלה, והוא אינו זול וייתכן שמגלם כבר חלק לא מועט מהחדשות הטובות. בנוסף, המלחמה באינפלציה והחששות ממיתון טרם הסתיימו. הכי חשוב לזכור שהשקעה במניות היא השקעה לטווח ארוך, ותזמון השוק קשה עד בלתי אפשרי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.אותו משפט לגבי התחזית שלו לפני שנה לשנת 2023.אהרלה 25/12/2023 14:09הגב לתגובה זו0 0אל תשקיע. רק תבדוק האם התחזית שלו מדצמבר 2022 לשנת 2023 התממשה. בהצלחהסגור
-
כתוב בכתבהדוד 25/12/2023 17:48הגב לתגובה זו1 0הוא קלע בול.סגור
-
5.כולנו יודעים למי ניתנה הנבואה. נבדוק את האמינות ב1.1.25 (ל"ת)אבילה 25/12/2023 10:40הגב לתגובה זו3 0סגור
-
4.חחחזאב מוולסטריט 25/12/2023 08:33הגב לתגובה זו3 0גם וורן באפט לא יודע מה יהיה!!!סגור
-
3.ארה"ב בדרך למיתוןאורן 25/12/2023 07:47הגב לתגובה זו4 3הורדת הריבית, אפילו באופן מינורי וסימבולי, הייתה צריכה כבר להיעשות בחודש דצמבר כדי לעודד את הנאת המשקסגור
- טען עוד
-
2.הפד מחזיק בכוח את השוקהאמיתי 25/12/2023 07:24הגב לתגובה זו6 4כל הסיבות למה הבועה המטורפת תתפוצץ בפרצוף של כל הגרידייםסגור
-
1.כתבה יפה ומחכימה (ל"ת)משה ראשל"צ 25/12/2023 06:35הגב לתגובה זו9 0סגור