הכנס הכלכלי החשוב בעולם - מה היה עד כה בכנס בדאבוס?
כשברקע מלחמת ישראל בחמאס, השבוע מתקיים בדאבוס, שוויץ, הכנס הכלכלי החשוב בעולם אליו צפויים להגיע 2,800 משתתפים, ביניהם 60 ראשי מדינות ואלף חברות. את מרבית תשומת הלב תופסים המשברים העולמיים, המלחמות שמתנהלות ואלו שקרובות להתחלה, בזמן שהעסקים והכלכלה נותרים מאחור.
בין ראשי המדינות הבולטים שישתתפו בוועידה, ניתן למצוא את ראש ממשלת סין לי צ'יאנג ואת נשיא צרפת עמנואל מקרון, שיהיה מנהיג ה-G7 היחיד שישתתף בוועידה בדאבוס. עוד בין משתתפי הוועידה הבולטים: נשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד, מנכ"לית קרן המטבע הבינלאומי קריסטלינה ג'ורג'יבה, נשיא הבנק העולמי אג'אי ס. באנגה ומנכ"ל ארגון הסחר העולמי, נגוזי אוקונג'ו-איוואלה. את ישראל ייצגו בכנס נשיא המדינה יצחק הרצוג ונגיד בנק ישראל, אמיר ירון.
המלחמה והחות'ים
בדומה לשנים האחרונות, גם השנה קיימת נוכחות דלה של מנהיגים, כאשר במקום נשיא ארצות הברית הגיע ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב. סאליבן התייחס בדבריו לעניין המרכזי והוא המלחמה בין ישראל לחמאס ואמר כי בארה"ב פועלים לייצר "עתיד שבו עזה לא תהיה בסיס לטרור, וישראלים ופלסטינים יוכלו לחיות ביחד". בארה"ב נדמה שלמרות אירועי ה-7 באוקטובר, המטרה להקים מדינה פלסטינית נשארה כשהייתה.
בנוסף, סאליבן המשיך להתנות את הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב בהשגת הסכם עם הפלסטינים שיאפשר שלום. "נורמליזציה בין ישראל וערב הסעודית קשורה לאופק מדיני לפלסטינים. האמנו בכך גם לפני 7 באוקטובר, זה הנתיב היחיד שיכול להצליח בטווח הקרוב, אם כולם יקבלו החלטות אמיצות". גם מזכיר המדינה של ארה"ב, אנתוני בלינקן הגיע לכנס והמשיך באותו הקו וציין כי התשובה לכל הבלגן היא הקמת מדינה פלסטינית "שתיתן לאנשים את מה שהם רוצים, ותעבוד עם ישראל".
עוד עניין שקיבל תשומת לב הוא עניין החות'ים שממשיכים במסע הטרור שלהם בים האדום. בנוגע לזה אמר מנכ"ל ענקית הספנות מארסק, וינסנט קלרק, כי הבעיה צפויה להימשך "לפחות כמה חודשים" והוסיף כי התקיפות יאריכו כצפוי את זמני המשלוח ויגרמו לשיבושים בשרשרת האספקה. מארסק הפסיקה לסירוגין את השיט בים האדום בעקבות התקיפות. "כ־20% מהסחר העולמי עובר דרך מיצר באב אל־מנדב, זה אחד מהעורקים החשובים ביותר של הסחר העולמי, והוא סתום כרגע", אמר קלרק.
השקעות
אחד המשקיעים הגדולים בעולם, ריי דאליו, דיבר גם הוא בכנס ואמר כי לרכוש אג"ח זו כבר לא עסקה משתלמת. "התמחור של תשואות האג"ח הוא 4%. קחו את האינפלציה, בערך 3% עד 3.5%, תוסיפו לזה ריבית ריאלית, שצריכה להיות בין 1% ל־2%, ולכן תשואה של 4% היא לא אטרקטיבית", אמר דאליו. עוד ציין המשקיע כי "2024 תהיה שנה היסטורית. כשיש אי־ודאות גדולה זה בדרך כלל הזמן הטוב ביותר לקנות. אבל הפעם זה יותר מסובך".
בנוגע להשפעת הבחירות לנשיאות על השווקים אמר דאליו כי זה לא משנה מי ינצח, טראמפ או ביידן, "אני חושב ששניהם מאיימים על השווקים", אמר. "השאלה היא איך נעבור את הקיטוב הגדול בין שמאל לימין כך שיהיה לנו ממשל הגיוני. יש בארה"ב הבדלים בלתי ניתנים לגישור על דברים רבים". בכל הקשור לאופן בו המשקיעים צריכים לנהוג בעת הנוכחית, אמר דאליו כי הוא הולך לכיוון של תיק מגוון או נייטרלי, תיק שלא שם דגש רב על מזומן. "כי מזומן זה פח אשפה לטווח הארוך", אמר דאליו.
מה בנוגע לבינה מלאכותית? מנכ"לית הנאסד"ק, אדנה פרידמן, הזהירה כי "משקיעים שמים היום יותר מדי דגש על החידושים בתחום הבינה המלאכותית" והסבירה שהמשקיעים מפחדים להחמיץ את הטרנד הבא ולהישאר מאחור, דבר שהוא מסוכן בסביבה הכלכלית הנוכחית. "המשקיעים צריכים כעת לאזן את ההתלהבות הזו מול סביבת הריבית הגבוהה, שבה הימורים כאלה מגיעים עם תג מחיר גבוה יותר", אמרה המנכ"לית.
הורדת הריבית הצפויה
לאחר תחזיות הפד בפגישתו האחרונה, שצפו שלוש הורדות ריבית השנה, המשקיעים מנסים להבין האם זה באמת יקרה ומתי. "אם אני הייתי הפד, הייתי קצת מודאגת מהורדת ריבית מוקדם מדי", אמרה פרידמן. "הפד ירצה להגיע למצב של יציבות מחירים לפני שיבצע מהלכים משמעותיים. יש איתותים להורדות הריבית, אבל השאלה מתי הן יתחילו".
מנכ"ל קרן העושר הנורווגית, ניקולאי טאנגן אמר בנוגע להורדות הריבית הצפויות בארה"ב ואירופה: "אני סבור שהבנקים המרכזיים הגלובליים יהיו מאוד מאוד זהירים מהפחתה מהירה מדי של שיעורי הריביות, משום שהם היו איטיים מדי בהעלאה שלהם". עוד הוסיף כי המשקיעים צריכים לצפות ל"תשואות הרבה יותר נמוכות בתקופה הקרובה" והסביר: "יש לנו לחצים אינפלציוניים, יש לנו דרישות שכר מאוד גבוהות בחלק מהמדינות, וזה יוביל לספירלה מסוימת שתעלה את האינפלציה. בנוסף, יש לנו את השפעות שינויי האקלים, שהן שליליות לגבי מחירים, ויש גורמים גיאופוליטיים, ובעיות בנתיבי סחר - זה פשוט לא קוקטייל חיובי במיוחד".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה