שתי הענקיות שסובלות מחולשה ולמה היא לא ממש מוצדקת
מאז דעיכת הקורונה, נעות ענקית התרופות פייזר וענקית האלכוהול המזוקק בראון-פורמן בכיוון הפוך למדדים, והאנליסטים מסבירים כי זהו סוף ההנג אובר של המגפה. אבל לשתי החברות מנועי צמיחה נאים ותחזיות חיוביות לשווקים שלהן, והן עדיין לא אמרו את המילה האחרונה
בעוד שמדדי ה-500 P&S והנאסד"ק עלו, מאז אוקטובר 2022, ב-43% וב-53% בהתאמה, ירדו פייזר (סימול:PFE) ומניית ענקית האלכוהול המזוקק בראון פורמן (סימול:BF-B) ב-59% וב-22% בהתאמה. האמת היא שאם מדובר בענקיות מגזרים אז גם ענקית הבידור והנופש דיסני (סימול:DIS) ירדה בניגוד למדדים, אבל אצלה הספור שונה ונתייחס אליה בנפרד בהזדמנות אחרת.
דבר אחד חשוב להזכיר, שלוש המניות הללו אינן רגילות לנוע בכיוון הפוך למדד ה-P&S, ההפך. ב-50 השנים האחרונות נהגו השלוש להוביל מחזורי עליות אבל ב-50 השנים האחרונות לא הייתה מגפה כמו מגפת הקורונה ובטח לא מגפה שפרצה במהלך התמזגות מהפכת הטכנולוגיה עם כלכלת המיינסטרים.
מסתבר שהקורונה, במגזרים מסוימים, לקחה מהמשקיעים את כל מה שהעניקה להם במהלך המגפה ובגדול. מניית פייזר (סימול:PFE), למשל, עלתה בין פריצת הקורונה ועד ליציאה מהמגפה, בגלל הצלחת החיסון, ב-126%, אבל נפלה בקרוב ל-70% מאז סוף 2021.
אבל לא רק משקיעי פייזר נכוו קשות. מסתבר שהמשקיעים בתעשיית האלכוהול נפגעו לא פחות. ענקית הוויסקי מקנטקי Brown-Forman (סימול:BF-B) השילה מאז מאי 2021, 69% מערכה, לאחר עלייה חדה במהלך 2020 כתוצאה מהסגרים ועלייה חדה בביקוש לאלכוהול בעקבות כך. במקרה שלה זהו התיקון הגדול ביותר למניה מאז התחילה להיסחר ב-1933.
אלו שתי מניות שעד "תקלות הקורונה" היו "נכס צאן ברזל" בתיקי משקיעים אמריקאים וגלובליים, מוחזקות על ידי כל מוסד רציני ואהובות אנליסטים. כעת משקיעים ברחבי העולם מנסים להבין האם שתי הענקיות מובילות המגזרים שלהן מעניינות שוב.
פייזר: המכירות עלו וירדו בגלל החיסון
מניית פייזר חצתה את מגפת הקורונה כשהיא שוברת את כל שיאי העבר שלה, אלא שמאז דעיכת המגפה התדרדרה המניה כאמור, וירדה למעשה למחיר שבו הייתה ב-2013. מכירות החברה עלו בגלל החיסון, מ-41.7 מיליארד ב-2020 ל-81.3 ול-100.3 מיליארד בשנים 2021-2. ההכנסות ירדו אמנם ב-2023 ל-58.5 מיליארד, אבל צפויות לעלות כבר השנה ל-59.8 מיליארד ולהגיע ב-2030 ל-72.8 מיליארד. כלומר, מדובר בחריגה זמנית בשל המגפה אבל בסה"כ פייזר צפויה להמשיך את מגמת העלייה שקדמה למגפה, וזה לא מסתדר עם רמת המחיר הנוכחית.נפילתה של פייזר בצורה כה דרמטית הייתה אמורה להיצפות שהרי הביקוש לחיסון ה-Covid-19 המופלא שהצליחה לפתח, לייצר ולקבל אישור במהירות שדוגמתה לא נראתה בעבר, צפוי היה לרדת עם סיום המגפה ולפגוע קשה בהכנסה שהרקיעה שחקים בתקופת המחלה. אלא שהתגובה בוול סטריט לירידה בהכנסות, כמו שתמיד התגובות בוול סטריט, הייתה קשה בהרבה מהציפיות, וחברת פייזר, נכון לרגע זה, צריכה להוכיח שוב למשקיעים שעתידה בטוח, שהירידה בהכנסות ב-2023 אינה מאותתת על מגמה של התדרדרות, ושיש לה מספיק תרופות-על פוטנציאליות בצנרת שימשיכו לתמוך בהכנסות.
חיסון לקורונה. צילום: טוויטר
נוצרה כאן, לדעתי, קונספציה, שאומצה על ידי המומחים והמשקיעים, לפיה פייזר בצרות, וקשה מאוד להילחם בקונספציה עד שהעובדות משנות אותה. למה כל זה חשוב? כי פייזר היא אחת המניות המובילות בתיקי השקעה ולאורך המאה ה-20 הייתה מנכסי צאן הברזל של המשקיעים האמריקאים. ניסיון העבר במקרים כמו של GM, Fruit of the LOOM, GE וענקיות אחרות מראה שירידת מניות ארוכת טווח מאותתת על משבר אמיתי. אני לא חושב שזה המקרה.
הירידות בשלב הנוכחי הן תוצאה של שילוב בין הירידה בביקוש לחיסון הקורונה לבין חשש ממצב "צנרת הפיתוח" של החברה. לדעתי, הירידות מוגזמות ויש לי שני הסברים לכך. ראשית, לגבי החיסון - החיסון, למרות הירידה בהכנסותיו בהשוואה ל-2021-22, עדיין יהווה אחד ממקורות ההכנסה בטווח הנראה לעין. הביקוש אמנם ירד אבל לא הפסיק והחברה גם הודיעה שתשיק חיסון משולב ל-COVID-שפעת בשנת 2025. מוצר חדש זה עשוי לספק דחיפה נחוצה למכירות בשנה הבאה.
שנית, לגבי צנרת הפיתוח: נכון, פייזר ניצבת מול גל של פקיעת פטנטים על תרופות-על כגון תרופת העצבים, הוינדקל או האליקוויס לטיפול באירועי מוח, ה-Xtandi לטיפול בסרטן הערמונית וה- Ibranceלטיפול בסרטן השד, פקיעה שמוערכת בהפסד של 17 מיליארד דולר בהכנסות לחברה עד 2030. אבל "האסון" אינו נורא כי כבר השנה צפויות הכנסות של 20 מיליארד ממוצרים חדשים ואינדיקציות חדשות למוצרים קיימים שאושרו על ידי ה-FDA וההשקה התחילה. מדובר בתרופות כמו החיסון נגד נגיף נשימה, ה-RSV, תרופת ה-Elrexfio כנגד המיאלומה הנפוצה (סוג של סרטן דם), וטיפולים נגד מיגרנה באמצעות 2 תרופות חדשות, ה-Nurtec וה-Vydura.
הרכישה שתרים את פייזר
בנוסף ישנה הרכישה שעשתה פייזר לפני שנה בהשקעה של 43 מיליארד דולר במזומן, של חברת הביוטכנולוגיה הרפואית Seagen, אחת המובילות בעולם בפיתוח תרופות לסרטן, שכבר השנה תוסיף למעלה מ-3 מיליארד בהכנסה לפייזר. אגב, פייזר גם מובילה (עוד לפני רכישת Seagen) במספר הפטנטים לתרופות נגד סרטן וזכתה השנה עד כה ב-52% מהמענקים בתחום.
לבסוף ישנו הדיווידנד, 1.68 דולר לשנה (כרגע תשואה של 6.14% שלא נשקפת לו סכנת קיצוץ). לי נראה שהמשקיעים, במיוחד האנליסטים, מתמקדים כרגע במה שנראה כבעיות הנוכחיות של פייזר ולא בהתפתחויות המבטיחות שלה מעבר לפינה. כתוצאה מכך, הערכת השווי של המניה נראית לי אטרקטיבית, אבל ההחלטה כמובן בידי המשקיעים.
בראון-פורמן: הביקוש לאלכוהול דעך עם המגפה
מה קורה בבראון-פורמן? בעבור משקיעי דור הבייבי-בום (ילידי מלחמת העולם השנייה), הייתה המניה, עד לקורונה, נכס צאן ברזל די בדומה לפייזר. מניית החברה הזו, שעלתה בצורה חדה, בעקבות הביקוש הגואה למשקאות חריפים במהלך הסגרים בתקופת הקורונה, התחילה להתדרדר כשהמסחר המקוון עלה וכשהמחלה התחילה לרדת. אלא שגם כאן נוצרה קונספציה שהחריפה את הירידות. די בדומה למחלוקת שאופפת את פייזר ומסיבות דומות, ההתמקדות בבעיות שנוצרו עקב הגאות בתקופת הקורונה שמאפילות על העובדות שאינן תואמות זאת.
משקאות אלכוהוליים. צילום: iStock
החברה הוקמה בשנת 1870, 20 שנים אחרי פייזר, לאחר ששני שותפים מתעשיית הפרמקולוגיה, שהתגוררו בעיר לואיוויל שבמדינת קנטקי, אחד ממרכזי הייצור של הוויסקי בארה"ב, האמינו שאם ישווקו וויסקי באיכות גבוהה ובבקבוקי זכוכית (כשהוא נתמך בביקוש רפואי לאלכוהול), הביקוש לכך יהיה גדול ויתפשט לכל רחבי המדינה, וכך אמנם קרה. החברה, אגב, הצליחה לעבור בהצלחה את תקופת איסור המשקאות בארה"ב (1920-1933) כאשר שכנעה את משרד הבריאות האמריקאי לאפשר לה מכירה של "וויסקי למטרות רפואיות".
Brown-Forman, שכ-70% ממניותיה עדיין נמצאות בידי משפחת בראון, צמחה גם באמצעות צמיחה פנימית ויותר בגלל רכישות מוצלחות. משפחת בראון עדיין מנהלת את החברה כאשר Campbell Brown, הנין של המייסד, הוא היו"ר הפעיל והשליטה במועצת המנהלים בידי המשפחה. מועצת המנהלים מורכבת ממנהלי על בחברות מצליחות בתחום המזון והמשקאות כמו Campbell Soup, Yum! Brands, J.Crew ושכמותן. וול סטריט, ללא ספק אוהבת את ההנהלה, אלא ש"בעיית פייזר" כאמור השתלטה גם על מניות בראון-פורמן.
שוק האלכוהול המזוקק, שב-2022 היה שווה 196.55 מיליארד דולר, צפוי להגיע לכמעט 271.94 מיליארד דולר בשנת 2032. מדובר בתעשייה עולמית כשהביקוש למשקאות חריפים (בעיקר פרימיום וסופר פרימיום) הולך וגובר בעקבות העלייה בתרבות הקוקטיילים. שוק האלכוהול המזוקק הוא פלח של תעשיית המשקאות האלכוהוליים המתמקד בייצור, הפצה וצריכה של משקאות אלכוהוליים מזוקקים שהם משקאות אלכוהוליים שנוצרים בתהליך הזיקוק שכולל בדרך כלל תסיסה של חומר בסיס (כגון דגנים, פירות או קני סוכר) כדי לייצר אחוז אלכוהול גבוה יותר,
התחרות בתחום האלכוהול המזוקק הולכת וגדלה עם הביקושים כאשר המתחרות הגדולות הן חברות גלובליות כמו Constellation Brands (סימול:STZ), Diageo (סימול:DEO), Perno Ricard (סימול:RI.PA), חברת "היופי" הענקית LVMH, חברת האלכוהול הפרטית הגדולה בעולם הקובנית Bacardi Limited שיושבת בברמודה וסדרה ארוכה של בוטיקים שנכנסו לשוק בשנים האחרונות.
בראון-פורמן נחשבת לאוניית הדגל של מוצרי האלכוהול המזוקק ולמרות שבמהלך השנים התרחבה החברה מאוד כאמור, היא עדיין מגדירה את עצמה כעוסקת "בעיקר במשקאות מאלכוהול מזוקק" (כגון ברנדי, וויסקי, רום, וודקה, טקילה, ג'ין, ברבון או עראק). החברה פועלת ורטיקלית. היא מייצרת את משקאות, מזקקת, ממלאת בקבוקים ומשווקת. המותג המוביל שלה הוא הג'ק דניאלס אבל לא רק, יש לה מספר מותגי-על גדול. לחברה, לצד מפעלים בארה"ב, יש פעילות ורטיקלית גם בגרמניה, באוסטרליה, בבריטניה ובמקסיקו.
מורגן סטנלי: צריכת האלכוהול תרד
מדוע המניה ממשיכה לרדת? כתבנו שהמצב מזכיר את פייזר וזה אכן מדויק. הקונספציה, לדעתי, שהשתלטה על המשקיעים "בעידוד" אנליסטים היא שהירידות במניה, לצד הביקוש שירד לאחר הקורונה, נובעות גם מכך שדור ההמשך האמריקאי מפחית בצריכת אלכוהול."אנו מאמינים שהשוק אופטימי מדי לגבי הסבירות כי ארה"ב תחזור לצמיחה בתחום המשקאות החריפים", מסכמת האנליסטית שרה סימון ממורגן סטנלי שהיא האחרונה לעדכן את המחקר על החברה, "נתונים דמוגרפיים והתמקדות מוגברת בבריאות מרמזים על רוח נגדית שגדלה לצריכת כמות האלכוהול שהצרכן צרך בעבר. דור ה-Z מצביע על האטה בצריכת משקאות חריפים וזאת לעומת צמיחה היסטורית שנתית של 2%-3% בעבר. בנוסף, אנחנו חושבים שצריכת האלכוהול עומדת בפני לחץ כתוצאה מהתמקדות מוגברת בבריאות". טענה זו, פחות או יותר, מסכמת את דעת קונצנזוס האנליסטים שכרגע מחזיק בהמלצת "החזק" (אבל יחד עם זאת העלו כולם את מחירי היעד).
לפי מורגן סטנלי תרד צריכת האלכוהול לנפש בארה"ב משיא של 7.8 ליטרים ב-2022 ל- 6.9 ב-2032. בנוסף, לטענת האנליסטית, האמריקאים מעדיפים היום ליקר על אלכוהול. בכל המחקרים האחרונים בנושא התעשייה הזו, שכמה מהם קראתי, לא ראיתי הערכה כזו, ההפך. תוכלו לראות במחקר שהבאתי כדוגמה מ-linkedin.
אבל אנליסטים בצד. חשובה יותר הכתבה שעשה הוול סטריט ג'ורנל בשבוע שעבר תחת הכותרת, "הג'ק דניאלס זרם במהלך המגיפה ועכשיו הגיע ההנגאובר". הם מסכמים כך, "השתיינים זללו ויסקי ומשקאות חריפים אחרים במהלך המגיפה, מה שהוביל לעלייה החדה במכירות של בראון-פורמן ומזקקים אחרים, אך המסיבה הסתיימה. ההכנסות של יצרניות הוויסקי בארה"ב ירדו ב-2023 ב-2.2%. הגידול הפנומנלי במכירות שראינו במהלך המגיפה היה חסר תקדים ובלתי צפוי אך גם בלתי בר קיימא, ועכשיו, שוק המשקאות החריפים מתאים את עצמו מחדש". זה, לדעתי, הסיפור, בדיוק כמו במקרה של פייזר.
לסיכום, ברמות המחירים הנוכחיים פייזר מעניינת, לדעתי, יותר ובמיוחד לאור העובדה שעסקת Seagen נסגרה. כיוון שאני מכיר היטב את Seagen, מעבדותיה והפוטנציאל שלה, אין לי ספק שהרכישה של פייזר הייתה נכונה ותעזור לפייזר במימוש החלום להוציא תרופות למחלות הסרטן אבל שוב וכרגיל, המשקיע חייב לבדוק בעצמו, כל החומר הנדרש זמין ברשת.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
13.כמעט רצתי לקנות אבל מכפיל 74 .. לא אמורים להתייחס לזה (ל"ת)בני 31/03/2024 11:25הגב לתגובה זו2 0סגור
-
בהחלט אמורים וכך עשיתישלמה גרינברג 31/03/2024 14:31הגב לתגובה זו7 0ראשית, כשאתה כותב, "כמעט רצתי לקנות המניה" זה סימן שלא קראת הכתבה. אין בכתבה המלצת קניה אלא תיאור מצב. כשתיארתי את המצב כתבתי במפורש שהכנסות החברה ב-2021-2 עלו בצורה חריגה בגלל מכירות החיסון ולכן, משההכנסות ירדו ב-2023 ובחדות ירד הרווח הנקי של החברה מ- 31.4 מיליארד ל- 2.1 מיליארד כך שהכפיל שלקחת מאחד האתרים פשוט אינו נכון. האמת היא שהמכפיל ההיסטורי הנוכחי עומד כרגע על 14 והמכפיל החזוי ל-2024 על כ- 13. הצעתי שאם החברה מעניינת אותך תצלול לבדיקה ואל תתיחס למה שכותבים אחרים, כולל אני.סגור
-
תודה על המענה , באמת לקחתיבני 13/04/2024 17:51הגב לתגובה זו1 0את המכפיל מאתר אחר , איך אני אמור להבין שהאתרים מפרסמים נתונים לא מדוייקים...? התגובה שלי לא הייתה צינית אני מקווה שהשוק יתקן ופייזר היא אחת מהמניות שאני מתכוון לרכוש , לכן הכתבה שלך ממש גרמה לי לחקור על פייזר ובהחלט עשויה להיות הזדמנות . תודה ??סגור
-
12.היי שלמה אשמח לדעתך בעניין MO - Altria Group (ל"ת)אלגו 31/03/2024 10:18הגב לתגובה זו0 0סגור
-
11.אחלה פייזר דוידנד מעולה ! מגדיל במנות כל חודש (ל"ת)אלגו 31/03/2024 10:12הגב לתגובה זו4 0סגור
- טען עוד
-
10.תודה רבה (ל"ת)אנונימי 30/03/2024 19:45הגב לתגובה זו7 1סגור
-
9.תודה רבה (ל"ת)אנונימי 30/03/2024 17:15הגב לתגובה זו4 1סגור
-
8.מעניין מאוד. תודה. (ל"ת)הקורא 30/03/2024 03:48הגב לתגובה זו2 1סגור
-
7.מה לגבי החוב של פייזר?יונגרמן 29/03/2024 23:35הגב לתגובה זו2 0שלום שלמה, תודה על עוד מאמר מעניין. האם החוב של פייזר והיחס הגבוה בינו לבין ה-EBITDA אינם סיבה לחשש?סגור
-
6.צרפתיותאני קונה 29/03/2024 19:48הגב לתגובה זו0 8RI CDI RMS,פייזר ב 27אינה הזדמנותסגור
-
טעות. יותר בגלל המאקרו באירופה. (ל"ת)רז 01/04/2024 14:23הגב לתגובה זו4 0סגור
-
5.פייזר לגמרי במכירת יתר. מי שיקנה לטווח בינוני ארוך ירוויח בענק (ל"ת)אנונימי 29/03/2024 19:45הגב לתגובה זו3 0סגור
-
4.שלמה גרינברג מה דעתך על מסלול הפנסיה שעוקב אחרידניז 29/03/2024 19:25הגב לתגובה זו2 2המדד SNP500 ואחרי הנאסדק האם הוא ייתן לנו את התשואה העודפת עד שנגיע לפנסיה בשונה ממסלול הרגיל. וגם בקרנות ההשתלמות המסלולים האלה היו חזקים לפני שנה.סגור
-
נאסדק QQQqqq 29/03/2024 22:50הגב לתגובה זו2 0בשנת 2000 ירד 68 אחוז, 2001 ירד 33, 2002 ירד 37, בשנת 2008 ירד 42 אחוז, בשנת 2022 ירד 32 אחוזסגור
-
3.אני לונג פייזר !!! (ל"ת)גלית 29/03/2024 18:01הגב לתגובה זו8 0סגור
-
אני שורט טבענעים מאוד 29/03/2024 18:49הגב לתגובה זו3 0פייזר יכולה להגיע ל 50 דולר בשנה הקרובה ו 60 דולר תוך שנתיים בנוסף לדחבידנד מדובר בסיכוי סיכון מעניין לכו ליועץ שלכם אין באמור המלצהסגור
-
אני שורט אס אנד פי (ל"ת)טרם 30/03/2024 17:08הגב לתגובה זו2 0סגור
-
2.תודה רבה שלמה. מעניין מאוד (ל"ת)עמית 29/03/2024 18:01הגב לתגובה זו4 2סגור
-
1.דיסני דווקא עולה חזק מאד לאחרונה יחד עם השווקיםיריב 29/03/2024 16:51הגב לתגובה זו2 0מרמה של 85-90 דולר בשפל בשנה שעברה המניה עברה את ה 120 דולר צפונה לאחרונה. חזרתו של בוב אייגא האגדי ממגרשי הגולף כדי להנהיג את הקבוצה מחדש וההתמקדות במותגים של דיסני מתחילה להראות תוצאות. הכי מלהיב את המשקיעים: 1. החיבור שך ESPN לשאר ערוצי הספורט של המתחרים ליצירת חבילה ענקית של שידורי ספורט - מה שיביא לעליה רצינית במספר המנויים. 2. דיסני לפוס הפסיקה לדמם והתוצאות מראות שהיא מתייצבת ועוברת לרווחיות בקרוב. 3. ממש בימים האחרונים הסכם הפסקת אש מול מדינת פלורידה והמושל דה-סנטיס, בקרבות המשפטיים ביניהם. 4. אולפני פיקסאר ודיסני מתחילות להשיק שורה של שוברי קופות בשנתיים הקרובות. אנליסטים משוכנעים שה mo-jo חזר לחברה. לכן לא ברור לי מדוע הכותב אומר שדיסני נעה בניגוד לשווקים.סגור
-
העלייה לאחרונה היא תוצאה של מלחמת שליטה שמתפתחת (ל"ת)שלמה גרינברג 30/03/2024 13:38הגב לתגובה זו6 0סגור
-
דיסני חוזרת ובגדולדוד 30/03/2024 22:21הגב לתגובה זו0 0מסכים עם כל מילהסגור
-
כי הכותב מסתכל על השנים האחרונות ולא כל החודשים האחרוני (ל"ת)אבי3 29/03/2024 19:19הגב לתגובה זו1 0סגור