לקראת עונת הדוחות: מה עלול להוביל לתיקון, ומה יגרום להמשך הראלי?
מאקרו: הנתונים הכלכליים - המשך אותן מגמות
דו"ח התעסוקה ביום שישי היה חלש, למרות שהכותרות שוב דיברו על מספר משרות חדשות מעט מעל הצפי. הסיבה היא, כרגיל בחודשים האחרונים, שבעדכון לאחור של הנתונים של החודשיים הקודמים הופחתו יותר מ-110 אלף משרות. בנוסף, למרות ההפתעה כלפי מעלה של החודש הנוכחי, מספר המשרות במגזר הפרטי דווקא הגיע מתחת לצפי. התיקונים לאחור באו לידי ביטוי באחוז האבטלה שממשיך לטפס, ומגיע כעת כבר ל-4.1%. על פי "חוק סאהם" (שקבעה כלכלנית בכירה לשעבר בפד') כאשר אחוז האבטלה מטפס בחצי אחוז מעל השפל של 12 החודשים האחרונים ישנה סבירות של 90% למיתון. אחוז האבטלה בינואר היה 3.4%, וכעת הוא 0.7% גבוה יותר.תרחיש המיתון עדיין לא נראה סביר, למרות חוק סאהם, ובכל זאת סימני החולשה בכלכלה ממשיכים להצטבר. הצפי לצמיחה ממשיך להיות נמוך ממה שקיוונו לו בתחילת השנה. אז הפד' צפה צמיחה שנתית של 2.1%, אך ברבעון הראשון הצמיחה הייתה 1.5%, וכעת הציפיות לרבעון השני גם מתחת לרף ה-2%, כך שהיעד של מעל 2% צמיחה מתרחק יותר ויותר והצמיחה בפועל מתקרבת לאזור המסוכן של האטה.
כדי להוריד את הריבית, הפד' מסתכל על שני דברים: חוזקת הכלכלה (בעיקר שוק התעסוקה) וגובה האינפלציה. נראה שההיבט הראשון, חוזקת הכלכלה, כבר מניף מספיק דגלים אדומים. לגבי ההיבט השני – גובה האינפלציה – השבוע נקבל יותר מידע עם פרסום מדד המחירים לצרכן (יום חמישי) וליצרן (שישי).
הצפי כעת הוא התמתנות מדד המחירים לצרכן (CPI) ל-3.1% בשיעור שנתי לעומת 3.3% ברבעון הקודם. האינפלציה החודשית צפויה לחזור ל-0.1% לעומת 0% בחודש הקודם. אינפלציית הליבה השנתית והחודשית צפויות להישאר כמו בחודש הקודם (3.2% ו-0.2% בהתאמה), כך על פי צפי הכלכלנים. מדובר, אם כן, בהתקדמות איטית (מדי) לכיוון היעד.
מאקרו: הורדת ריבית מפתיעה עוד החודש?
הצירוף של הסדקים המתרחבים בכלכלה האמריקאית לנתוני אינפלציה משופרים אמור לדרבן את הפד' להוריד ריבית, לפחות בספטמבר. הכלכלן ג'רמי סיגל דוחק בפד' לשקול צעד כזה כבר בפגישה הקרובה בסוף יולי: "למעשה הם צריכים לבחון הורדה בפגישה הבאה אם האינפלציה "תתנהג יפה" והכלכלה תמשיך להידרדר" כתב בבלוג השבועי שלו.במידה ויתקבל נתון אינפלציה נמוך מהצפוי ביום חמישי (כפי שקרה בחודש שעבר) יגבר הלחץ על הפד' לשקול את עצתו של פרופסור סיגל ברצינות. כך גם סבור תום לי מחברת Fundstrat: "אם נראה עוד קריאה חלשה (של ה-CPI) ישנה אפשרות שהפד' יחתוך את הריבית בפגישה של יולי" אמר בראיון. נייל דוטה מחברת Renaissance Macro סבור שהשוק "מתמחר בחסר" את האפשרות של הורדת ריבית בסוף החודש הנוכחי. כעת החוזים מתמחרים את הסיכוי להורדת ריבית בפגישה של 31 ביולי בפחות מ-5% לעומת 8.3% לפני שבוע.
מצד שני, ההערכות בשוק הן ש"מאד לא סביר" שנראה הפתעה לרעה (כלומר אינפלציה גבוהה מהצפוי) בנתון שיתפרסם ביום חמישי. במידה וכן תתרחש הפתעה כזו, סביר מאד להניח שהשוק יגיב באגרסיביות.
נתון נוסף שיתפרסם ביום חמישי, כמו בכל שבוע, הוא מספר התביעות החדשות לדמי אבטלה. הכלכלנים צופים 236 אלף לעומת 238 אלף בשבוע הקודם – עדיין במרחק נגיעה מהרף הסמלי של 240 אלף תביעות חדשות בשבוע.
מאקרו: עדות פאוול בבתי הנבחרים
בינתיים בימי שלישי ורביעי השבוע יו"ר הפד' ג'רום פאוול מוסר את עדותו החצי שנתית אל מול בתי הנבחרים על מצב הכלכלה. ביום הראשון של העדות התמודד פאוול עם שאלות מצד חברי ועדת הבנקאות של הסנאט. סנטורים משני צדדי המפה הפוליטית העבירו ביקורת על הריבית הגבוהה [נעיר בדרך אגב שלגיטימי לחלוטין שפוליטיקאים ימתחו ביקורת על המדיניות של הבנק המרכזי, וזה גם חלק מתפקידם, ודבר מקובל בכל העולם. כשזה קורה בארץ ישנם כאלה הפוצחים בזעקות שבר על קץ הדמוקרטיה ואחרית הימים הכלכלית המתרגשת עלינו] ועל הרגולציה על הבנקים.בהצהרת הפתיחה אמר פאוול כי הסיכונים הניצבים בפני הכלכלה מאוזנים טוב יותר כעת, ומאפשרים להתמקד בנושאים נוספים מלבד הורדת האינפלציה. עוד אמר כי הוא עוקב בתשומת לב רבה אחר סימני החולשה בשוק התעסוקה ובכלכלה באופן רחב יותר. "לאור ההתמקדות שנעשתה גם בהורדת האינפלציה וגם בקירור שוק העבודה במהלך השנתיים האחרונות, אינפלציה גבוהה איננה הסיכון היחידי עמו אנחנו מתמודדים. הקלת המדיניות המרסנת מאוחר מדי או מוקדם מדי עלולה להחליש את הפעילות הכלכלית ואת התעסוקה".
ביחס לשוק התעסוקה אמר פאוול: "מגוון רחב של אינדיקטורים מראים שהתנאים חזרו להיות בערך כפי שהיו ערב המגיפה – חזקים אבל לא חמים יתר על המידה. ביחס לאינפלציה אמר פאוול: "לאחר חוסר התקדמות לקראת המטרה של 2% אינפלציה בשלבים המוקדמים של השנה, הקריאות האחרונות הראו התקדמות צנועה לקראת היעד".
שוק המניות: תיקון? תלוי בעונת הדוחות
מייק ווילסון, מנהל ההשקעות הראשי בבנק מורגן סטנלי, סבור ש"תיקון של 10% הוא סביר מאד מתישהו מעכשיו ועד הבחירות". מורגן סטנלי נוקטים בגישה דובית שגרמה להם להפסיד את מרבית הראלי האחרון, אבל התחושות בשוק שהתיקון מתקרב הם מעבר לדובים ממורגן סטנלי. העליות מאד מרוכזות, אולי יותר מאי פעם, ויותר חברות שאינן אנבידיה או "7 המפולאות", מעידות על היחלשות הצרכנים, וכמה סקטורים (כמו התעופה או האנרגיה) מראים סימנים מדאיגים מסוגים שונים.
בכל זאת שני דברים יכולים למנוע את התיקון ולהחזיר את הראלי למסלול – עונת דוחות מצויינת או הורדת ריבית מוקדמת (יולי או אפילו בספטמבר) או מהירה יותר.
עונת הדוחות נפתחת השבוע, עם דיווחים של חלק מהבנקים הגדולים – ג'יי פי מורגן וסיטיגרופ, יחד עם חברות חשובות כמו דלתא אירליין או פפסי. הבנקים עמדו לאחרונה במבחני הלחץ של הפד' והכריזו על הגדלת הדיבידנד בשיעורים נאים של כ-8% במה שמהווה סימן ראשון חיובי לקראת עונת הדוחות.
באופן כללי, הציפיות בשוק הן לעונת דוחות טובה מהרגיל. על פי הצפי חברות ה-SP500 צפויות לדווח על הזינוק הגדול ביותר ברווחים הרבעוניים מאז תחילת שנת 2022, ברבעון רביעי ברציפיות של צמיחה ברווחים. על פי חברת המחקר FactSet האנליסטים צופים בממוצע צמיחה של 8.8% ברווח למניה. גם מרווחי הרווח ממשיכים להתרחב ולפי הציפיות צריכים להגיע ל-12%. מה שדוחף את המרווחים הוא גם הקיצוץ שביצעו החברות תחת החששות למיתון ברבעונים האחרונים, ולאחרונה גם עקב עלייה בהכנסות, שבחלקה מיוחסת לבינה המלאכותית, בין בחברות כמו אנבידיה או שאר חברות השבבים, אך גם בחברות אחרות שמתחילות לייעל תהליכים באמצעות הבינה המלאכותית.
בדרך כלל האנליסטים מורידים תחזיות כשעונת הדוחות מתקרבת. גם הפעם כך קרה, אך בשיעור נמוך מהרגיל. שירז מיאן, מנהל מחקר בחברת Zacks Investment Research אומר כי "העובדה שההערכות ירדו בכל כך מעט אומרת לנו שההנהלות ואז גם האנליסטים המסקרים את רוב החברות בטוחים הרבה יותר בסביבת הביקוש", וזאת למרות סימני החולשה בצריכה.
מי שיעמוד תחת עין בוחנת במיוחד אלו ענקיות הטק שהיו המנוע העיקרי לראלי. האם הן תעמודנה בציפיות הגדולות? לאחר הראלי האגרסיבי באנבידיה שהכפילה את שוויה השנה - אבל גם לאחר עליות נאות מאד במיקרוסופט שהצטרפה למועדון ה-3 טריליון, אמזון שהגיעה לשווי של 2 טריליון דולר, או מטא שזינקה ב-53% מתחילת השנה, וגם אפל שהצטרפה לראלי קצת באיחור אבל כבר מציגה תשואה של 18% מתחילת השנה, ואפילו טסלה שחזרה לתחייה בשבועות האחרונים - השוק עלול שלא להיות סלחן לפספוס או אפילו רק עמידה בציפיות מבלי להכות אותן. "אתה תראה תיקון במחירים, הם הן (החברות) לא יצליחו להכות את הציפיות" אומרת ויקטוריה בילס, אסטרטגית השקעות.
כך לדוגמה, הצפי הממוצע לסקטור התקשורת, עם חברות כמו מטא או גוגל, הוא לזינוק של 18% ברווחים ברבעון. מדובר בחברות מצוינות, שצומחות בצורה יפה ומפיקות רווחים נאים, אבל גם לתמחור של חברות כאלה אמור להיות גבול מסוים. האם הגענו לגבול הזה?
10 החברות הגדולות ב-SP500 מהוות 37% משווי השוק של המדד, אך תורמות רק 24% לרווחים – זהו הפער הגדול ביותר מאז שנת 1990. "הבעיה ב-SP500 כיום היא לא רק הריכוז הגבוה, אלא גם "שוריות" השיא ביחס לרווחים העתידיים מקבוצה קטנה של חברות" כתב טורסטן סלוק, כלכלן ראשי בחברת אפולו, עם מסר דומה לזה הנשמע מאנליסטים רבים - הציפיות ענקיות ומאד מתוחות. אכזבה עלולה להיות קטלנית.
הערה אחרונה: שימו לב למכרזי האג"ח
למה עוד כדאי לשים לב? מכרזים למכירת אג"ח של ממשלת ארצות הברית. ביום רביעי המכרז לאג"ח לעשר שנים (המכרז הקודם נסגר על תשואה של 4.438%) וביום חמישי של האג"ח ל-30 שנה (4.403%). מכרזים חלשים עלולים להחזיר את הירידות לשוק האג"ח, מה שיכול להוות את האות להתחלת התיקון לו מצפים רבים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.דוחות כבר מזמן לא מוזיזים לבועה (ל"ת)המוזיז הארצי 10/07/2024 19:57הגב לתגובה זו2 0סגור
-
1.הנפולת יהיה קטן גג 76.676 אחוז ברוטומורי 10/07/2024 17:13הגב לתגובה זו1 0רק שורטיזם ולונגיזם על אסאנפיסגור
-
יש לך את זה בעברית? (ל"ת)עמית 10/07/2024 22:10הגב לתגובה זו1 0סגור
-
חחח... (ל"ת)חחח... 11/07/2024 10:15הגב לתגובה זו0 0סגור