למרות נתוני העבודה בארה"ב, הסיכונים לצמיחה נמשכים
דו"ח שפרסם בנק אוף אמריקה מציג תמונה מעורבת לגבי שוק העבודה והכלכלה בארה"ב. מצד אחד, נתוני התעסוקה לחודש ספטמבר היו חזקים מהצפוי והפיגו את החששות המיידיים מנחיתה קשה של הכלכלה האמריקאית. מצד שני, הדו"ח מזהיר כי מדובר בשיפור זמני בלבד, וכי עדיין קיימים סיכונים משמעותיים לצמיחה הכלכלית בארה"ב.
השיפור בנתוני התעסוקה יספיק?
נתוני התעסוקה בחודש ספטמבר היו טובים והדו"ח מדגיש את ההתחזקות, נרשמה עלייה מפתיעה במשרות החדשות ואחוזי האבטלה התייצבו. שוקי המניות הגלובליים, כולל באירופה, חוו התאוששות כתוצאה מהנתונים הללו, אך המומחים בבנק מזהירים כי מדובר בשיפור חלקי, ולא בטרנד מתמשך. בבנק אוף אמריקה טוענים שלמרות השיפור בשוק העבודה, ישנם מספר גורמים שצפויים להכביד על הצריכה האמריקאית, אשר מהווה את המנוע המרכזי לצמיחה הכלכלית הגלובלית. צמצום באשראי הצרכני, כפי שעולה מנתוני הבנקים, יחד עם עלייה במיסים אישיים ושיעור חיסכון גבוה יותר, צפויים להאט את קצב הצריכה. בנוסף, הירידה באינפלציה שתרמה לשיפור בשכר הריאלי מתחילה להאט, וככל שהאינפלציה תתייצב ברמות גבוהות מ-2%, התמיכה בצרכנים תיחלש.
מבחינה אינפלציונית, בנק אוף אמריקה הזהיר שמגמת הירידה באינפלציה עלולה להסתיים בקרוב, בעקבות עליית מדדי זמני האספקה בארה"ב (ISM). המגמה הזו מצביעה על עלייה מחודשת במחירים, אשר עשויה להשפיע לרעה על הכלכלה אם לא תלווה בצעדים מתאימים מצד הבנק הפדרלי. פירוש הדבר הוא שלוקח יותר זמן לספק סחורות ושירותים, דבר שיכול להעיד על בעיות בשרשרת האספקה, כמו חוסרים במלאי או עומסים במערכת הלוגיסטית ולמעשה תורם לעליית המחירים.
האם הצמיחה תשפיע על שוק המניות?
כפי שמציין הדו"ח של בנק אוף אמריקה, השיפור הנוכחי בשוק העבודה הוא חלקי בלבד, ולא בטוח שהוא יספיק להחזיק מעמד ללא המשך מגמה חיובית. בתקופות כאלה, הצרכן האמריקאי נאלץ לבצע התאמות בהוצאותיו, וכאשר כוח הקנייה נפגע בעקבות התייקרות מחירים, האזרחים נוטים לצמצם הוצאות לא חיוניות ולהעדיף חיסכון באפיקים סולידיים כמו פיקדונות בנקאיים.בהתאם לכך, פחות כסף זורם להשקעות בשוק ההון, מה שיכול להוביל למימושים ולמכירת נכסים פיננסיים מצד משקיעים שמחפשים נזילות לטובת הוצאות יומיומיות. בנוסף, הפנייה לאפיקים סולידיים מעודדת הסטה של כספים מתיקים מנייתיים לאפיקים פחות תנודתיים כמו אג"ח או פיקדונות בנקאיים, דבר המגביר את הלחץ על שוק המניות ויכול להביא לירידות בשוק המניות.
כלכלני דויטשה בדומה לבנק אוף אמריקה מסכימים שהנתונים המאקרו-כלכליים האחרונים הפתיעו לטובה, ושוק העבודה הציג שיפור משמעותי בספטמבר. אך מעלים זווית נוספת - הבחירות בארה"ב, שבהן ניצחון משמעותי של המפלגה הדמוקרטית או הרפובליקנית עשוי להוביל לדחיפה משמעותית עם השפעות ברורות על המחירים. כאשר יש לקחת בחשבון את השינויים הגיאופוליטיים בעולם ובמזרח התיכון. כל שינוי קטן יכול להוביל לתגובת שרשרת, בעיות אספקה, שינויים במחירי הנפט ומכאן לתנודתיות רבה בשווקים וחוסר ודאות.
בנוסף, עולה שאלה עד כמה גל הבינה המלאכותית הנוכחי יהיה עמיד, ואילו סקטורים בשוק המניות ימשיכו להציג ביצועים טובים או להיכשל. כאשר מניות הטכנולוגיה והשבבים נהנו מתחילת השנה מתשואות גבוהות ביחס למדד. בסופו של דבר, צמיחה כלכלית ומגמה חיובית מנתוני המאקרו יועילו לשוק המניות והאטה למעשה תפגע בהתקדמות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה