כך תוציאו יותר מקרן ההשתלמות שלכם

קרן השתלמות היא מוצר החיסכון היחידי אליו ניתן להצטרף היום שהוא פטור ממס רווחי הון, למרבית השכירים יש היום קרנות השתלמות אך נדמה שהם יכולים להוציא מהקרן יותר, הרבה יותר
 | 
telegram
(7)

קרן השתלמות היא אחד ממוצרי החיסכון הפנסיוני, לצד קופות הגמל או קרנות הפנסיה. במקור נועדה קרן ההשתלמות לממן השתלמויות לעובדים. כולנו מכירים את שנת השבתון של המורים, התקופה שבה נמצא המורה בשנת השבתון ממומנת על ידי קרן ההשתלמות שלו והוא בניגוד ליתר העובדים במשק לא היה יכול למשוך את הכספים שנצברו בה.

עבור יתר העובדים במשק קרן ההשתלמות היא סוג של הטבה שמקבל העובד מידי המעסיק, אך בניגוד להטבות אחרות כמו רכב, סלולר או אפילו שי לחג העובד לא משלם על הטבה זו זקיפת שווי. לצד ההטבה הזאת החיסכון בקרן השתלמות מעניק לעובד שורה של הטבות מסויות נכבדות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בשלב ההפקדה מקבל העובד את חלק המעסיק, כאשר נהוג היום להפקיד על ידי המעסיק לקרן השתלמות 7.5% משכרו של העובד ואילו העובד חייב להפקיד לפחות שליש מהפקדת המעסיק, כלומר 2.5%.
 

חלק עובדחלק מעסיק
2.5%7.5%
 
לדוגמה,
עובד שמרוויח 10,000 שקל בחודש המעסיק יפקיד מידי חודש לקרן ההשתלמות 750 שקל והעובד יפקיד עוד 250 שקל. שימו לב כי הפקדה לקרן השתלמות לא מעניקה לעובד שכיר הטבת מס (בניגוד לעצמאי), אך הוא אינו משלם מס (זקיפת הכנסה) על חלק המעסיק.

ההטבה השנייה שמקבל העובד היא דחיית מס, לאורך כל תקופת החיסכון לא משלם העובד מס רווחי הון על קניית ניירות ערך על ידי מנהל הקרן או על מעבר בין מסלולי ההשקעה, אפקט הריבית דריבית של דחיית המס עשוי להיות שווה לעובד עשרות אלפי שקלים לאורך תקופת החיסכון.

ההטבה השלישית אותה מקבל העובד היא פטור ממס רווחי הון על הפקדות לקרן ההשתלמות עד התקרה, קרן השתלמות היא מוצר החיסכון היחידי אליו ניתן להצטרף שהרווחים עליו פטורים ממס רווחי הון. שכיר שיפקיד לקרן השתלמות עד לשכר של 15,712 שקל או עצמאי שיפקיד לקרן השתלמות הפקדה שנתית עד לתקרה מוטבת של 18,480 שקל לא ישלם מס על הכספים ועל הרווחים במועד המשיכה.

בחרו במסלול מנייתי
בניגוד לקרן הפנסיה שנועדה להבטיח לנו קבלת קצבה בגיל הפרישה ומשיכת הכספים ממנה יהיו חייבים במס, את הכספים מקרן ההשתלמות יהיה ניתן למשוך כבר אחרי שש שנים.

במקרים רבים כאשר עובדים פותחים קרן השתלמות הם כבר רואים לנגד עיניהם את תחנת המשיכה הראשונה בעוד שש שנים, אך לפני שבאים למשוך את הכספים חשוב לזכור כי הכספים עד התקרה והרווחים עליהם יהיו פטורים ממס ולכן במקום למשוך את הכספים מקרן ההשתלמות יתכן ויהיה כדאי לנו למשוך את הכספים מאפיקים אחרים החייבים במס כמו חיסכון בנקאי או חיסכון פנסיוני בקופת גמל להשקעה.

מרגע שהגדרנו לעצמנו כי החיסכון בקרן ההשתלמות עתיד לשמש אותנו ליותר משש שנים, עלינו להגדיר גם את רמת הסיכון אותה אנו מוכנים לקחת בקרן.

נכון לאוגוסט 2021 שוק קרנות ההשתלמות מנהל כ- 305 מיליארד שקלים, בית ההשקעות הגדול ביותר, אלטשולר שחם, מנהל בקרן ההשתלמות במסלול הכללי 58 מיליארד שקלים זוהי קרן ההשתלמות הגדולה ביותר בישראל. במסלול הכללי באלטשולר שחם יש כ- 50% מניות. במידה והגדרנו לעצמנו טווח השקעה ארוך יותר, מדוע שלא נבחר בקרן ההשתלמות במסלול המנייתי?

מתוך אתר גמל.נט של רשות שוק ההון אפשר לראות שהפער בתשואה הממוצעת לחמש השנים האחרונות עומד על כ-5% בין המסלולים. ועדיין מרבית החוסכים בקרנות ההשתלמות נמצאים במסלולים הכללים ולא במסלולים המנייתים.

צריך לזכור כי בשני המסלולים הרווחים עד התקרה המוטבת יהיו פטורים ממס ולכן במידה ויש לנו חסכונות נוספים מלבד לקרן ההשתלמות כדאי להגדיל את רמת הסיכון בקרן ההשתלמות ולהקטין את רמת הסיכון באפיקי החיסכון החייבים במס.

במידה ובחרתם להגדיל את רמת הסיכון בקרן ההשתלמות ואתם מתכננים למשוך בעתיד את הכספים, חשוב לזכור להקטין את רמת הסיכון ככל ומתקרב מועד המשיכה.

מינוף הכספים – קבלת הלוואה מקרן ההשתלמות
האפשרות הראשונה להוציא יותר מקרן ההשתלמות היא להגדיל את רמת הסיכון, אבל גם חוסכים שחוששים מהגדלת הסיכון יכולים להוציא יותר על ידי קבלת הלוואה מכספי הקרן.

כדי לעודד אותנו להשאיר את הכספים לתקופה ארוכה יותר משש שנים, מציעות חברות הביטוח ובתי ההשקעות הלוואה על כספי קרן ההשתלמות. ההלוואה על קרן השתלמות נזילה במסלול כללי יכולה להגיע עד ל- 80% מכספי הקופה.

לדוגמה,
חוסך עם קרן השתלמות של 100 אלף שקל יכל לקבל הלוואה בגובה של 80 אלף שקל בריבית של פריים מינוס חצי. את כספי ההלוואה אפשר להשקיע במוצרים אחרים, בצורה הזאת אנו ממנפים את כספי קרן ההשתלמות ויכולים להגדיל את החיסכון הכולל.

שימו לב, במידה ובחרתם מסלול מנייתי תוכלו לקחת הלוואה עד 40% מהנכסים ולא 80% כמו במסלול הכללי.

הפקדה על מלא השכר או הגדלת חלק העובד
האפשרות השלישית להוציא מקרן ההשתלמות יותר היא פשוט להכניס אליה יותר כסף, אמנם ההפקדה נוספת לקרן ההשתלמות תהייה חייבת במס רווחי הון במועד המשיכה, אך היא תאפשר לנו לנצל את יתר היתרונות של קרן ההשתלמות כמו דחיית מס או מינוף הכספים.

אצלך מעסיקים רבים קוטמים את ההפקדה לקרן ההשתלמות בשכר של 15,712 שקל, הפקדה מעבר לשכר זה תחייב את העובד בזקיפת הכנסה. אך במידה והמעסיק מאפשר לכם להפקיד על מלא השכר לקרן ההשתלמות זה יאפשר לכם להגיע לחיסכון גבוה יותר תוך תקופה קצרה.

לדוגמה שכיר שמרוויח 30,000 שקל בחודש מתלבט כיצד להפקיד את הכספים.

במידה ויפקיד לקרן ההשתלמות עד התקרה של 15,712 שקל בתום 6 שנים יעמוד לרשותו חיסכון של 137 אלף שקל פטור ממס אותו הוא יכל למנף להשקעות נוספות. אך במידה ויפקיד על כל השכר יעמוד לרשותו חיסכון בגובה של 262 אלף שקל, חיסכון שחלקו חייב במס אך הוא מאפשר לו לבצע מינוף גבוה יותר.

בשורה התחתונה
קרן ההשתלמות היא אולי הטבה נוספת ממקום העבודה כמו רכב או נופש חברה, אבל באמצעות ניהול נכון אנחנו יכולים להפוך אותה למדרגה לשיפור מצבנו הכלכלי.

 

הכותב הינו מתכנן פרישה, סמנכ"ל מקצועי בקוואליטי שירותים פיננסים, מרצה במכללת נתניה ובעל הבלוג: פנסיוני, להבין את הפנסיה

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    הגישה הזו נתונה לוויכוח
    רם שטיינר- CFP 22/10/2021 13:29
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הגישה של נדב, מאנשי המקצוע הטובים והמוערכים בארץ, מתאימה לדעתי לחלק קטן בלבד של הלקוחות. השקעות הן עניין פסיכולוגי לא פחות מאשר רציונאלי (פרופ' כהנמן קיבל על זה פרס נובל). רוב הלקוחות לא יעמדו במתח הקשה של שוק מניות קורס, ישנו מסלול או יפדו בתחתית, ויממשו הפסדים. ואז, שוב יעלו למסלול מנייתי בשיא האופוריה של שוק מניות עולה- ושוב יקנו ביוקר וימכרו בהפסד. וחוזר חלילה. זה קרה ללקוחותיי, זה קרה ללקוחות של קולגות שלי. יש אנשי מקצוע שמצליחים למנוע מחלק מלקוחותיהם ליפול בטעות הזאת. יש יועצים פיננסיים בעלי עצבים מפלדה ולב מקרח (בודדים- לא אני) שמצליחים לשכנע את הלקוחות דווקא להעלות את אחוז המניות בשיא הירידות- ובכך להגדיל את רווחיהם. וכמובן, יש לקוחות שמתאימים לגישה שהעלה נדב, מעלים סיכון לטווח ארוך וישנים מצוין בלילה גם בעת מפולות בבורסה. אלה לא הרוב. הפרקטיקה מראה שרוב הלקוחות חייבים להישאר במסלול עם רכיב מניות שהם יכולים לישון אתו בלילה גם בעת ירידות, ולהתמיד בו. זה המפתח לתשואות מקסימליות לאורך זמן. ב90% מהמקרים- זה אינו המסלול המנייתי. כל אחד ינהג לפי הבנתו המקצועית והעדפותיו האישיות.
    סגור
  • 4.
    עוד דבר.. IRA... (ל"ת)
    עידן 20/10/2021 19:07
    הגב לתגובה זו
    12 0
    סגור
  • 3.
    כתבה מעולה ! (ל"ת)
    ריצרד 20/10/2021 09:54
    הגב לתגובה זו
    9 0
    סגור
  • 2.
    ללכת למי שיש דמי ניהול הכי נמוכים
    עובדה 20/10/2021 09:50
    הגב לתגובה זו
    15 2
    אלטשולר וילין הוכילו לנו מה שבאפט אמר מזמן - בסוף לכולם יהיו תשואות זהות וההבדל זה דמי הניהול הנמוכים. לכן תמיד צריך לבחור במי שנותן דמי ניהול נמוכים
    סגור
  • הזול הוא הכי יקר! המבין יבין (ל"ת)
    משקיע 20/10/2021 15:06
    הגב לתגובה זו
    1 4
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    מה חידשת פה
    בוריס 20/10/2021 09:20
    הגב לתגובה זו
    3 7
    כתבה סתמית, הכל ברור, קל לרשום על מסלול מנייתי בסביבת ריבית אפסית. חבל שהקרנות לא משלבות נכסים בלתי סחירים כמו פוליסות החסכון...
    סגור
  • לא כולם חכמים כמו כבודו (ל"ת)
    כ. ד 20/10/2021 12:10
    הגב לתגובה זו
    8 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות