הסחורה הכי רותחת עם תחילת 2012, האם הראלי בה יימשך?
מחיר הבדיל עלה עלייה חדה בשבועות האחרונים. בשישי האחרון נסגר מחירו במסחר בבורסת המתכות של לונדון במחיר של 21,090 דולר לטון. מתחילת השנה עלה מחיר הבדיל ב-11.3%. זוהי העלייה הגדולה ביותר מבין כל הסחורות מתחילת השנה. מחיר הבדיל האחרון עדיין נמוך ב-36.6% ממחירו הגבוה ביותר בכל הזמנים - 33,255 דולר לטון, נרשם ב-11 לאפריל 2011. בערכים ריאליים מתואמים לאינפלציה, מחיר הבדיל היה אף גבוה יותר בעבר, לדוגמה מחירו בינואר 1980, 16,970 דולר לטון, שקול ל-49,300 בדולרים של ימינו.
כלכלני בנק Barclays הבריטי, הפעיל מאוד בשוק הסחורות, צופים גירעון באספקת הבדיל ב-2012. כך שקיים פוטנציאל לעלייה נוספת במחירו השנה. סין היא מפיקת הבדיל הגדולה בעולם, אחראית כמעט על מחצית הפקת הבדיל העולמית ממכרות, הקטינה לאחרונה את מכסת הבדיל המותרת לייצוא מהמדינה מ-18,900 טון ל-18,000 טון.
באינדונזיה, מפיקת הבדיל השנייה בגודלה בעולם, הגבילו השלטונות את כמות הבדיל המותרת לייצוא בטענה שהכרייה המוגברת פוגעת בסביבה, אבל גם בשאיפה להעלות את מחיר הבדיל. אף על פי שחברות הכרייה באינדונזיה לא קיימו את הוראות הממשלה במלואן, בכל זאת הייתה להן השפעה מסוימת על ירידה בייצוא הבדיל מהמדינה. כמות הבדיל שאינדונזיה ייצאה בחודשים אוקטובר-דצמבר 2011 הייתה נמוכה ב-11% בהשוואה לשנה הקודמת.
מחיר הבדיל רגיש מאוד להפרעות באספקה, כיוון שעיקר הייצוא העולמי מגיע ממדינות בודדות, בניגוד למתכות תעשייתיות אחרות, שהאספקה שלהן מגיעה ממדינות רבות. כך שבעיות שיכולות להתעורר במכרות באינדונזיה או בפרו, כמו תאונות, שביתות או התערבות ממשלתית, יגרמו למחסור ולעלייה חדה במחיר הבדיל.
גם הירידה במלאי הבדיל בבורסת המתכות של לונדון, מצביעה על החשש מפני מחסור בבדיל והאפשרות שמחירו יעלה משמעותית השנה. מלאי הבדיל של בורסת לונדון ירד בשבוע האחרון ל-11,250 טון, ערכו הנמוך ביותר בשנים האחרונות, מלאי הבדיל באמצע 2011 היה יותר מכפול מהמלאי הנוכחי.
הבדיל הוא בין העתיקות שבמתכות הידועות לאדם. השימוש בו החל במזרח הרחוק ובבלקן בסביבות שנת 3000 לפני הספירה, אך בדיל טהור הופק רק בסביבות שנת 600 לפני הספירה. הבדיל הוא מרכיב הכרחי בברונזה (הוספת בדיל לנחושת מורידה את נקודת ההתכה של התערובת, משפרת את הזרימה לצורך יציקה ומייצרת סגסוגת קשה וחזקה יותר מנחושת טהורה). לשימוש בו הייתה חשיבות רבה בתקופת הברונזה, ולאחריה בתרבויות עתיקות רבות.
בדיל טהור הוא מתכת רכה, לבנה כסופה, הנוחה מאוד לרידוד ולריקוע ואינה מחלידה בקלות. הבדיל הוא יסוד נדיר יחסית, שיעורו בקליפת כדור הארץ קטן פי 8 מהעופרת, פי 35 מהנחושת ופי 25,000 מהברזל. הוא אינו נמצא באופן חופשי בטבע, המינרל העיקרי המכיל בדיל הוא הקסיטריט, שבצורתו הטהורה מכיל 78.6% בדיל.
השימוש העיקרי בבדיל (51.7% מהצריכה הכללית בשנת 2009) הוא להלחמות, בעיקר של רכיבים אלקטרוניים. בזכות טמפרטורת ההיתוך הנמוכה שלו, 232 מעלות צלזיוס, והיותו בלתי רעיל, הבדיל הוא חומר אידיאלי להלחמות. קודם לכן היה נהוג להשתמש בעופרת, הזולה פי עשרה מהבדיל, אבל לאחר שהתבררה רעילותה, הופסק השימוש בה להלחמות כמעט כליל.
השימוש המשני בבדיל (17.6% מהצריכה הכללית) הוא לציפוי מתכות מפני קורוזיה: פלדה מצופה בדיל היא החומר הנפוץ ביותר לייצור קופסאות שימורים לצורך אחסון מזון. באנגלית משמשת המילה “Tin“ בשפה היומיומית ככינוי לפחיות שימורים. שימוש שלישי (14.6% מהצריכה הכללית) ייצור כימיקלים לצרכים שונים. שימושים נוספים: ייצור ברונזה (4.7% מהצריכה) ייצור זכוכית שטוחה (2.2% מהצריכה): בתהליך זה מציפים את הזכוכית הנוזלית על מצע של בדיל מותך, דבר המאפשר קבלת זכוכית שטוחה לגמרי.
הצרכניות העיקריות לבדיל הן: סין - כ-33% מהצריכה העולמית, ארצות הברית - כ-12%, יפן - כ-10%, גרמניה - כ-5% וטייוואן - כ-4% מהצריכה העולמית.
שוק הסחורות בשבוע האחרון
במסחר בסחורות בשבוע שעבר לא נרשמה מגמה אחידה, מחירי אחדות מהסחורות עלו ומחיריהן של אחרות ירדו. מדד הסחורות הרציף CCI של Reuters CRB, המורכב מ-17 סחורות עיקריות במשקל שווה כל אחת, עלה בסיכום שבועי ב-0.2%. מדד CCI נמוך כיום ב-17.6% משיא כל הזמנים, שנרשם ב-20 באפריל 2011. בטבלה שלהלן מפורטים השינויים במחירי הסחורות העיקריות, במדדי המניות ובשערי המטבעות בשבוע שעבר וב-12 החודשים האחרונים.
איך משקיעים בבדיל?
קרן הסל iPath DJ-UBS Tin נסחרת בבורסת ניו יורק מיוני 2008 בסימול JJT, הקרן עוקבת אחרי מחירי החוזים העתידיים לבדיל בבורסת לונדון, דמי הניהול 0.75% לשנה.
קרן הסל הראשונה לבדיל ממשי ETFS Physical Tin נסחרת בבורסת לונדון מ-10 בדצמבר השנה וסימולה PHSN, דמי הניהול הם 0.69% לשנה ונוספים עליהם דמי בשיעור 0.12% לשנה ודמי אחסון 0.42 דולר לטון ליום. קרן הסל לבדיל ETFS Tin נסחרת בבורסת לונדון ובבורסות אירופיות נוספות מנובמבר 2009 וסימולה TINM, דמי הניהול הם 0.49% לשנה, והקרן צוברת המחושבת על בסיס יומי. קרן הסל ETFS Short Tin נסחרת בסימול STIM, והיא מתאימה למי שצופה שמחיר הבדיל ירד. קרן הסל ETFS Leveraged Tin נסחרת בסימול LTIM, התשואה של קרן סל זו עומדת ביחס כפול לשינוי במחיר הבדיל, והיא מתאימה למי שצופה שמחיר הבדיל יעלה ושואף למנף את רווחיו.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של בדיל או כל סחורה, או כלשהי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.נראה לי תזמון נכון לבדיל. מה עם גז טבעי?תודה 16/01/2012 16:12הגב לתגובה זו0 0גז טבעי בארהב צולל מידי יום. כדאי לתזמן כניסה ללונג כי מפיקות הגז יעדיפו לסגור בארות ולהמתין עד שהמחיר יחזור למעל 3$סגור
-
2.לפי בדיקתי...tamir 16/01/2012 12:21הגב לתגובה זו0 0בתעודת הסל JJT היו מחזורים גדולים ב אפריל 2011 ומאז רק ירד כשיהיו אותם מחזורים שוב בנקודת התחתית זה יהיה הסימן להכנס אף משקיע קטן לא יכול להיות יותר חכם מהשוק ברוב המיקרים , כאשר ההדגשה היא על המילה ' רוב ' במיעוטם זה יכול להיות הימור מוצלח דהיינו נכנסת לפני שהשוק [ ' ' המחזורים הגדולים ' ' ]גילה את הפןטנציאל ! ואני אישית לא עוסק בהימורים ... ולא ממולץ לאך אחד , בשביל זה יש קזינוסגור
-
1.בדיל? בדיל מחליד ... לא, זה בדיל תוצרת חוץאהוד 16/01/2012 11:17הגב לתגובה זו0 0הגששים יאהבו אותך אריה.סגור