דמי הניהול בביטוח המנהלים - איך תעשו סדר בבלגן העצום?
סוגיית דמי הניהול במכשירים הפנסיונים נמצאת על סדר היום הציבורי כבר זמן רב. דוגמאות בעיתונים, הצעות חוק וחוזרי מפקח בסוגיה מציפים אותנו השכם והערב. בעוד שבקופות הגמל וקרנות הפנסיה מנגנון גביית דמי הניהול פשוט לכאורה וקל להשוואה, בעת ההשוואה בביטוח המנהלים, הסוגיה הופכת להיות סבוכה הרבה יותר.
בקופות הגמל נגבים דמי ניהול הצבירה בלבד, והם עומדים במקסימום על 2% לשנה. את דמי הניהול אותם אנו משלמים בפועל ניתן לראות בברור בדוח השנתי שמתקבל מהחברות. ניתן להשוות את דמי הניהול שנגבים מאיתנו באופן יחסי לשאר הלקוחות של הקופה.
גם מנגנון דמי הניהול בפנסיה ברור ולא עבר שינויים (בקרנות החדשות). דמי הניהול המקסימלים הניתנים לגביה הינם 6% מהפרמיה ו-0.5% מהצבירה (שנתי). בקופות הביטוח המצב סבוך הרבה יותר, גם אם ברצוננו להשוות בין מוצרי הביטוח השונים הדבר מורכב ולעיתים בלתי אפשרי.
דבר זה נובע מהעובדה כי בניגוד לשני המכשירים הקודמים מנגנון דמי הניהול בביטוח עבר שינויים רבים ומגוון האופציות הרב מחייב כי השוואה תעשה רק על ידי בעל מקצוע.
בפוליסות עד שנת 2004 מנגנון דמי הניהול קבוע (פרט לפוליסות יחודיות שהוציאו חלק חברות הביטוח במהלך תחילת שנות ה-2000). המנגנון קובע כי דמי הניהול יהיו מהצבירה בלבד ובגובה של 0.6% ובנוסף 15% מהרווח הריאלי. אך האם אלו דמי הניהול היחידים? אז זהו שלא. בפוליסות אלו קיימים דמי ניהול נוספים.
הראשון: גורם פוליסה. זהו סכום קבוע אשר משתנה בהתאם לתקופה ומס' הפוליסות. הוא יכול להגיע עד ל-20 ש' לחודש. גורם זה נגבה בלי שום קשר לגובה הפרמיה והצבירה. לכן מובן שככל שיש ללקוח יותר פוליסות, פוטנציאל דמי הניהול הנגבים דרך גורם הפוליסה הוא רב יותר.
לדוגמא, לקוח שיש לו 5 פוליסות, יכול להגיע לדמי ניהול של כ-80 ש' לחודש וכ-1,000 ש' לשנה (5 פוליסות אינו דבר יוצא דופן בעיקר למי שיש ברשותו פוליסות מעורבות).
השני: עלות הביטוח בפוליסה אלו הם דמי ניהול עקיפים ונגבים באמצעות תעריף גבוה של ביטוח חיים יחסית לאלטרנטיבות הקימות. ככל שאחוז הפרמיות המופנה לביטוח גבוה יותר, כך "דמי הניהול" העקיפים גבוהים יותר.
פוליסות ביטוח משנת 2004
אם חשבתם שקודם היה המצב מורכב - טעיתם. בפוליסות משנת 2004 קיימים כמעט אין ספור שילובים של דמי ניהול שלמעשה הופכים את יכולת ההשוואה לכמעט בלתי אפשרית. תנאי הפוליסה מאפשרים לחברה לבחור באחת משלוש אפשרויות:
דמי ניהול של עד 13% מהפרמיה ועד 1% מהצבירה.
דמי ניהול של עד 7% מהפרמיה ועד 1.4% מהצבירה.
דמי ניהול של עד 2% מהצבירה.
לכאורה עניין פשוט. אבל במהלך התקופות חלו אבולציות בפוליסות שאושרו לשיווק. למשל, בפוליסות מודל 2004 קיים בנוסף קנס פדיון (שהולך ויורד) על הכספים. קיימות פוליסות שדמי הניהול בהן קבועים, ורק בגיל מאוחר הם הולכים ויורדים.
ניקח לדוגמא לקוח אשר צריך לבחור בין פוליסה שדמי הניהול בה הם 5% מהפרמיה ו-1.25% מהצבירה, לבין פוליסה מקבילה שבה דמי הניהול הם 8% מהפרמיה שיורדים עד ל-3% ודמי הניהול מהצבירה הם בגובה של 1.4% אך בגיל 60 יורדים ל-0.75%, מה עדיף? ומה יותר כדאי פוליסה עם 13% יורד מהפרמיה ודמי ניהול של 1% מהצבירה או פוליסה של 1.25% מהצבירה בלבד?
כפי שאנו רואים כמעט בלתי אפשרי להשוואה.
אז מה עושים?
בדרך כלל אין תשובה חד משמעית. ברור כי התשובה מה עדיף תהיה תלויה בדרך כלל בתקופת החסכון, ההתמדה של הלקוח ולא פחות חשוב מכך התשואה שתושג על הפוליסה. מובן שלכל זה יש להוסיף פרמטרים כמו מקדם קיצבה, סכום ביטוח, עלותו ועוד. לכן טרם קבלת החלטה חשוב לבדוק היטב את האלטרנטיבות עם בעל מקצוע ותרחישים שונים, רק אז לקבל החלטה.
**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו /או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעיל ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.*
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.בכתבה יש התעלמות ממקדם הגימלה שמובטחחוסך ותיק 30/01/2012 13:14הגב לתגובה זו0 0בכתבה יש התעלמות ממקדם הגימלה שמובטח למי שחוסך עד שנת 2002 הוא נמוך מאוד , מקדם אקטורי בקרנות פנסיה משתנה כל הזמן ולא מובטח . לכן ללכת ולהתמקח על דמי ניהול ולהפסיד במקדם אקטורי לביטוחי מנהלים ותיקים עושה עוול לחוסכים בעקר הוותקים . רצוי לשנות מסלול בביטוח המנהלים הותיקים ולקבל תשואה גבוה יותר ....סגור
-
אתה לא ממש מבין, הא?מבין רק טיפה 30/01/2012 20:48הגב לתגובה זו0 0אתה צודק שמקדם הקצבה בקרן הפנסיה נקבע רק במועד היציאה לגמלאות, אבל אתה טועה ומטעה לגבי שינוי בפוליסות ביטוחי המנהלים. כל שינוי בפוליסה (שינוי מסלול השקעה, שינוי במסלול גביית דמי הניהול או כל שינוי אחר שתבקש בפוליסה) ירע את מקדם הקצבה שלך. למעשה, מקדם הקצבה הותיק וה" טוב" שלך יעודכן למקדמים החדשים. וכך שוב סונדלת ע" י חברות הביטוח....! רק בגלל ההתנהלות החזירית הזו של חברות הביטוח אני עשיתי פנסיה ולא ביטוח מנהלים. כי כמו שכולם יודעים: חזיר קטן מפטמים, אבל חזיר גדול שוחטים.סגור
-
2.תודה על הכתבהנעם 30/01/2012 10:09הגב לתגובה זו0 0יש לי בעיה סבוכה, לאישתי יש ביטוח מנהלים על השכר הבסיסי, והיא רצתה לפתוח פנסיה על השעות הנוספות, בהתחלה נפתח לה פנסיה במיטבית עתודות, לאחר מכן היא רצתה להעביר למקפת, הכסף המקורי לא עבר רק התשלומים החדשים, יום אחד אנו מגלים שנפתחה לה פנסיה גם בהראל, ואחרי שאנו בודקים ישנם גם 2 קופג שנפתחו בהראל, תוסיף לזה ביטוחי נכותאובדן כושר עבודה וביטוח חיים בכל הפנסיות , אין עם מי לדבר בעבודה , איך מאחדים את כל הפנסיות וקופג לפנסיה אחת או לקופת גמל אחת תודה רבה מראש נעםסגור
-
למסובך ולמסתבךאדון יועץ 30/01/2012 11:36הגב לתגובה זו0 0בשביל זה אני כאן. תתקשר ונדבר. ואגב, תכין צ' ק במעטפה. התמורה תעלה על התשלום. מובטח ובדוק.סגור
-
חבל על הכסף שנשפךאביג 30/01/2012 12:24הגב לתגובה זו0 0אפשר לוותר על קרנות הפנסיה וביטוח המנהלים ששוחטות ולא משאירות לך הרבה בפנסיה. הטוב ביותר לעשות קופת גמל במסלול סולידי אג" ח מדינה 60% ובדמי ניהול של 0.6 - 0.8% מהצבירה . את כל הפנסיות שיש לכם פשוט תסלקו (תקפיאו) דמי הניהול יהיו שם מאוד נמוכיםסגור
- טען עוד
-
1.כשמשווים בין ביטוח מנהלים לקרן פנסיהמניסיון 30/01/2012 10:02הגב לתגובה זו0 0יש לזכור שקרן הפנסיה מחכה לך בשני מועדים.בעת הפרישה יש לזכור שתוחלת החיים הולכת וגדלה וקרנות הפנסיה מבטיחות סוכריות אך בעת הפרישה מה שמקבלים זה גלולה מרה על ידי עדכון התקנון ופגיעה בפורשים . המועד השני בעת פידיון.עובד צעיר שנוסע לחול או שהפסיק לעבוד או שפודה את הפיצויים הפגיעה עפ התקנון עולה לעין שיעור על הרווח על הנייר שלפיו האנלסיטים קובעים שעדיף קרן פנסיה.סגור