הרכב תיק השקעות חו"ל - פברואר 2012
האווירה החיובית בשוקי המניות ממשיכה. המשקיעים מתמקדים בחצי הכוס המלאה עם נתוני מאקרו בארה"ב טובים באופן יחסי, עונת הדוחות של החברות שטרם אכזבה. באירופה, ההנפקות של ממשלתיות עברו בהצלחה ואפילו נתון הצמיחה של הקטר הסיני שירד מרמת ה-9% הרים את ציפיות המשקיעים בנושא הגברת ההקלות המוניטאריות במדינה.
להערכתנו בטווח הקצר השוק יושפע משני אירועים:
ראשית, פתרון לבעיית החוב היווני. במידה והצדדים יגיעו להסכם (שרי האוצר האירופיים והמשקעים הפרטיים), השוק ימשיך ב"ראלי". כרגע, טרם הגענו. עדיין קיימות מחלוקת בין הצדדים וסיכוי סביר ששוב ידחו את הדיונים. שמיטת חובות באופן לא מוסדר והשלכותיה יהוו טריגר לירידות בשווקים.
האירוע השני הינו הזרמת כספים מאסיבית שהבנק המרכזי באירופה צפוי לתת לבנקים האירופים ע"י ההלוואה לשלוש שנים בריבית של 1% בחודש פברואר. הזרמה זו אמורה לספק תמיכה לשוקי המניות.
כל עוד "מרחפת" בעיית החוב ביוון, נראה שכדאי לנקוט בזהירות לפחות בטווח הקצר, ולחכות עם הגדלת הרכיב המנייתי בתיקים. ניתן למצוא הצדקה נוספת להקטנת החשיפה המנייתית במדד עלות ההובלה הימית של סחורות יבשות (BALTIC DRY INDEX ).
מדד זה מכיל את חומרי הגלם שמשמשים בעיקר את התעשייה. התחיל את דרכו בשנת 1985 ויש לו מוניטין של מצליח לחזות את עתיד המשק. למשל המדד הצליח לנבא את צניחת השווקים בשנים 1987, 2001 ו-2008. בחודש שעבר המדד שוב נפל ואיבד כ-65% כשהסיבה המרכזית היא הירידה בביקוש למוצרים שמתבטאת בירידת עלות ההובלה.
שווקים מפותחים
אירופה - מתחילת השנה השווקים האירופים זוכים לחיבה מצד המשקיעים. חיבה שבעיקר נובעת מגל של הנפקות אג"ח ממשלתיות מוצלחות, למרות שקניית האג"ח משמשת את הרוכשים, בעיקר בנקים, לביטחונות. אותם ביטחונות דרושים על מנת להשתתף בתוכנית ההלוואות של הבנק המרכזי האירופי שצפוי לצאת למכרז בסוף פברואר. הערכות בשוק מדברות על ביקושים שיכולים להגיע לטריליון אירו (בסוף דצמבר הבנק המרכזי הלווה 489 מיליארד אירו לשלוש שנים בריבית של 1%).
חברת הדירוג S&P עמדה בהבטחתה כשהורידה את דירוג האשראי ל-9 מדינות אירופיות, ביניהן: איטליה, ספרד, פורטוגל, קפריסין בשתי דרגות, ולצרפת ואוסטריה בדרגה אחת. בכך הן איבדו את דירוגן המושלם. הסיבות להורדה הן היעדר פתרון למשבר החובות ו"חוסר האיזון" בין מדינות הליבה למדינות הפריפריה שרק הולך ומחמיר כתוצאה ממדיניות הצנע של השנים האחרונות.
בספרד יש הרעה נוספת בשוק העבודה עם עליית מספר המובטלים ברבעון הרביעי ל-23.3%. פורטוגל ממשיכה להיות ראשונה בתור ל"מספרה" אחרי יוון. דירוג האשראי של המדינה ירד לזבל, וכך גם נראות התשואות של המדינה (אג"ח ל-10 שנים בתשואה 16% ואג"ח לשנתיים בתשואה 18%).
בינתיים, אין התקדמות לגבי פתרון בעיית הגירעון של יוון, ותוכנית החילוץ השנייה מוטלת בספק למרות הצהרות רבות של המנהיגים האירופיים לגבי החתימה הקרובה. כמו כן, גרמניה מנסה להשתלט על יוון באמצעות מינוי מפקח על יישום תוכנית הצנע במדינה מטעמם (או מטעם האיחוד).
הסתבכות הונגריה עם האיחוד האירופי וקרן המטבע העולמית עלה לכותרות אחרי שהמשא ומתן על תנאי ההלוואה שהייתה אמורה לקבל מהם ניקלע למבוי סתום. התשואה על האג"ח ההונגרית ל-10 שנים קפצה ל-12% וה-CDS עלה לרמות שיא של 740. נציין שהתשואה התמתנה אחרי שהונגריה הצליחה לגייס באמצעות הנפקת אג"ח.
ה"בלאגן" בהונגריה הוא אחת הסיבות להורדת הדירוג של אוסטריה, מכיוון שלבנקים הגדולים באוסטריה חשיפה גדולה להונגריה דרך משכנתאות והלוואות. 65% מההלוואות הנ"ל הן מט"חיות. נזכיר שלפני חודשיים, דרש הבנק המרכזי של אוסטריה מהבנקים שיקטינו את החשיפה להונגריה ויפרישו רזרבות כנגד חשיפה זו. ההערכות הן כי סך ההלוואות הבעייתיות גבוה מההון של הבנקים עצמם, כך שיציבות מערכת הבנקאות של אוסטריה תלויה בהונגריה.
דוגמא לאחד מהבנקים שהסתבך בהונגריה הוא BANK OF AUSTRIA, שנמצא בבעלות UNICREDIT האיטלקי, לו חשיפה גדולה למזרח אירופה בכלל ולהונגריה בפרט. יחד עם זאת, מכפילי הרווח אליהם הגיעו המניות באירופה נמצאים ברמות של 10 - רמה שלא נראתה מאז תחילת שנות השמונים. כך שהמניות באירופה נסחרות ברמות אטרקטיביות. המשקיעים רואים לנגד עיניהם אלטרנטיבת השקעה בצורת אג"ח ממשלת גרמניה (בתשואה של 1.8% ל-10 שנים) ואג"ח ממשלת צרפת (בתשואה ל-10 שנים 3.05%). מה שמגדיל את האטרקטיביות של שוקי המניות. תשואות הדיבידנד של החברות באירופה עומדת על פי 2 מזו של אג"ח ממשלת גרמניה. הודעה על הסדר חוב יווני מרצון יעורר טריגר חיובי בשווקים.
לפיכך, אנו מעלים את משקל של אירופה למשקל שוק, בתוך היבשת נותנים משקל חסר למגזר הפיננסים ולחברות ממונפות ומשקל יתר לחברות תעשייה וחברות המייצאות מחוץ לגוש האירו.
יפן - המשך משבר החובות האירופי ואי הגעה לעמק השווה במציאת פתרון ביוון גורמים להמשך התחזקות היין שפוגע בייצואנים. התפוקה התעשייתית בדצמבר התרוממה, אך זו עדיין לא סיבה לחגיגה מכיוון והעלייה נובעת מסיבה נקודתית שהיא הצפות בתאילנד. אנו ממליצים להחזיק את יפן במשקל חסר (בהתאם למדד ה-MSCI World). את החשיפה לשוק המניות ביפן אנו ממליצים לעשות על ידי ניטרול המטבע.
ארה"ב - הודעת נגיד הפד, בן ברננקי, כי הריבית תוסיף להישאר ברמות 0%-0.25% לפחות עד אמצע שנת 2014, נתנה דחיפה להגברת הסיכון והסטת כספים ספקולטיביים לסחורות, בעיקר לזהב שעלה מאז ההודעה ב-25 לינואר כ-4.5%. למרות שתוכניות ההרחבה הכמותית הראשונה והשנייה לא הצליחו לשפר את הרעות החולות שבכלכלת ארה"ב (הנדל"ן ושוק העבודה), נראה כי הפד בדרך להכרזה על תוכנית הרחבה כמותית שלישית. תוכנית כזו יכולה בטווח הקצר לתת זריקת עידוד לשווקים אך לא לאורך זמן, הרי אין טעם להאמין שמה שלא הצליח פעמיים יצליח בפעם השלישית. אנו ממליצים לנצל את הראלי של תחילת השנה ולהקטין חשיפות לארה"ב למשקל חסר (בהתאם למדד ה-MSCI World).
אג"ח - סוכנות הדירוג S&P מתריעה שבעקבות משבר החוב באירופה וקושי בקבלת מימון אצל החברות, קיים סיכוי סביר ששיעור החברות שיכריזו על DEFAULT ב-2012 יעלה ל-6.1%-8.4% לעומת 5.5%-7.5% בתחזית הקודמת (ב-2011 אחוז ה-DEFAULT עמד על 4.8%). הסוכנות מסבירה שצעדי הצנע בשילוב חוסר הרצון של הבנקים לספק אשראי לתעשייה, יקשו על החברות המקומיות שאינן מייצאות מחוץ לאירופה.
קנדה - הצהרת הבנק המרכזי האמריקני על אפסית צפויה להטיב עם שוק המניות בקנדה, שכן השוק מוטה לסקטור הסחורות בכלל וזהב ונפט בפרט. המדינה תוסיף ותהנה מהסטת כספים אליה היות והיא מדורגת AAA כשלא נותרו הרבה כמותה במועדון. אנו מעלים את קנדה למשקל יתר (בהתאם למדד ה-MSCI World)
אוסטרליה - הריבית נמצאת במגמת ירידה (השווקים נותנים הסתברות של 60% שתרד ב-0.25% ל-3.75% החודש), אחרי פרסום דוח התעסוקה מאכזב והתלות הגבוהה בסין שמראה על התמתנות בביקושים לסחורות. גם אוסטרליה צפויה ליהנות מהודעת הפד בארה"ב לגבי הריבית האפסית בגלל הטיית כלכלתה לסקטור הסחורות. אנו ממליצים להמשיך להחזיק את אוסטרליה ופסיפיק במשקל שוק (בהתאם למדד ה-MSCI World).
שווקים מתעוררים
ברזיל - התמ"ג בחודש נובמבר במדינה הפתיע כשעלה ב-1.2% מול צפי לעלייה של 0.9%. זו העלייה החודשית החדה ביותר ב-19 חודשים האחרונים. בין הסיבות לעלייה החדה נמצאות הורדות הריבית וההקלות במיסוי. הריבית במדינה ממשיכה לרדת וכרגע עומדת על 10.5% אחרי שירדה 0.5% זה החודש השלישי ברציפות. הריבית צפויה להמשיך לרדת ל-9.25% בהמשך השנה.
סין - אחרי ירידה של 22% במדד המרכזי במדינה, הגיע התיקון המיוחל עם הודעת הרגולאטור הסיני "שידחוף באופן אקטיבי" את קרנות הפנסיה, חברות הביטוח והמשקיעים לקנות מניות לטווח הארוך. האינפלציה בסין עומדת על 4.1%. יש לציין שזה החודש החמישי ברציפות בו האינפלציה במגמת ירידה.
גם רזרבות המט"ח במדינה ירדו. זו הפעם הראשונה מאז 1998 (ירדו ברבעון הרביעי מ-3.2 טריליון ל-3.18 טריליון דולר) בעקבות ההאטה העולמית. לכן כנראה נמשיך לראות צעדים של הקלות מוניטאריות ע"י הבנק המרכזי. התמ"ג ברבעון הרביעי עומד על 8.9%, זו הפעם הראשונה מאז 2009 שהקטר הסיני צומח מתחת ל-9%, אך לא עומד בפני "נחיתה קשה". אנו ממליצים על החזקה במשקל שוק (בהתאם למדד ה-MSCI World).
*הניתוח הכלול בדוח זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד. ניתוח זה משקף את דעת הכותב לפי מיטב הבנתו ביום עריכת הניתוח. הוא אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב ומי מטעמו לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרם משימוש בניתוח זה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה