האם מעגל הקסמים כרגיל ייצור טלטלה? הנה פיתרון לעניין
היא אפיק חיסכון נזיל, לטווח קצר (90 יום - שנה), המגן על הכסף ושואף בנוסף להשיג למחזיק בו, צנועה.
בשנות השגשוג לפני משבר 2008, גייסו בנקים רבים בעולם פיקדונות מקרנות כספיות, בעיקר אמריקניות. אותן קרנות היוו אפיק נזיל, מהיר וזול, עם ריביות נמוכות מאוד. בנקים רבים ניצלו אותן כדי להגדיל את השקעתן בנכסים מסוכנים לטווח ארוך. כשפרץ המשבר, התבררו הקרנות הכספיות כמשענת קנה רצוץ. הן מיהרו למשוך את כספן מכל בנק שעלה חשש לגביו,.
אפילו לאחר אותן משיכות, בנקים רבים עדיין נשענים על קרנות כספיות כמקור נזילות, ועלולים לאבד באחת מיליארדי דולרים. אם כך יהיה, יצטרכו הבנקים לגייס מיידית כספים ממקורות אחרים כדי לשרוד, אך מצוקה זו עלולה לגרום למשקיעיהם ומפקידיהם למהר ולמשוך אף הם את כספם. כך נוצרה מלכודת הנזילות בארה"ב והדבר עלול להישנות במקומות אחרים.
החלטות גורליות והשלכותיהן
בקיץ האחרון היה חשש מהתפרצות משבר נזילות באירופה, לאחר שקרנות כספיות אמריקניות עם נכסים של 655 מיליארד דולר החליטו לצמצם חשיפה ליבשת. חשיפתם לבנקים בכלל, ובצרפת בפרט, צללה אשתקד מ-77 מיליארד דולר ל-2.3 מיליארד דולר בלבד. בנק BNP Paribas, הבנק הגדול במדינה בסך נכסיו, איבד בחודש דצמבר לבדו 3.5 מיליארד דולר שמשכו קרנות כספיות. הבנק חשוף מאוד לחוב ריבוני (10% מהחשיפה, כ-1.6 מיליארד אירו, הם ליוון), לכן יצטרך לבצע גיוסים כבדים כדי לפצות בגין המשיכות שספג (ועלול לספוג בהמשך). אמון המשקיעים בו הולך ומדרדר.
כוסות רוח לחולה מת?
בסוף נובמבר גבר החשש ממשבר נזילות והבנקים המרכזיים של קנדה, יפן, ארה"ב ואירופה השיקו מהלך משותף של הפחתת ריבית החלף על הדולר. זאת כדי להגדיל את היצע האשראי הזמין בעלות נמוכה לבנקים ברחבי העולם ובפרט באירופה.
צעדים כאלה נוטים להתקבל באיחור, לאחר שהמשבר מחריף ויש הרואים בהם תרופה לחולה אנוש, שלא מטפלת בשורש הבעיה, אלא בסימפטום. לכן, אין לפסול תרחיש, בו משבר החוב באירופה מחריף ומתפשט למדינות נוספות, הקרנות הכספיות מושכות שוב את כספן מבנקים אירופים ונוצר משבר נזילות חדש.
סוכנויות הדירוג בארה"ב מורידות לאחרונה את דירוגיהן לבנקים באירופה. מדוח שהוציאה סוכנות פיצ' לפני כשבועיים, עולה כי בשמונה גופים גדולים מהוות הקרנות הכספיות לפחות 3% מההתחייבויות לטווח קצר. סוכנות מודיס התריעה לפני כשבועיים כי תוריד דירוג לחלק מהבנקים. סביר להניח, כי מדובר בבנקים החשופים ביותר לקרנות הכספיות.
מה יקרה כשהדירוג ירד? שוב, בריחת משקיעים, לחץ לגייס הון ובעקבותיו הזרמת נזילות של בנקים מרכזיים. מה ישבור את מעגל הקסמים הזה ומתי? זו שאלת מיליון הדולר היום.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.ומה התשובה?יאיר 08/02/2012 21:48הגב לתגובה זו0 0חשבתי שלכותבת יש תשובה ולא שאלה. אז למה לה בכלל לטרוח ולכתוב?סגור
-
4.מעגלהמומחה הסולידי 08/02/2012 14:28הגב לתגובה זו0 0אורית , כתבה מעניינת מאד , לאחרונה הבנק המרכזי של אירופה הגדיל את מאמציו . האם זה דבר שיכול לשבור את מעגל הקסמים שתיארת.סגור
-
3.אחלה של סקירה כמומומו 08/02/2012 10:51הגב לתגובה זו0 0שאני אוהב. שאלה לגבי קפריסין: גם מדינב זו סובלת קשה מהחשיפה ליוון והבורסה שם מרוסקת. לאן צועדת קפריסין? האם גם היא בדרך לפשיטת רגל כמו האחות הגדולה?סגור
-
2.ההשפעה - יוןיורם ג' ק 08/02/2012 09:35הגב לתגובה זו0 0נהניתי מאד לקרוא את המאמר . מה את חושבת שיקרה בעקבות נניח שיון מסכימה ומבצעת את התחייבותיה כדי לקבל את הסיוע לחילוץ (130 מילייארד ) האם מהלך כזה ישפיע על גיוסי הבנקים , האם עלולה להתעורר בעיה נוספת או .....סגור
-
1.ובארץ?מנטליסט 08/02/2012 08:53הגב לתגובה זו0 0שלום אורית. כמו תמיד, קצר, תכליתי ומעניין. שאי ברכה! שאלה לי אלייך: מה המצב בישראל מבחינה זו? איך תפס המשבר את הבנקים המקומיים? תודה.סגור