מה כדאי יותר, נפט, פחם או גז טבעי?

אריה גורן, אנליסט גלובלי בכלל פיננסים, סוקר את היסטוריית הפחם, מעמדו מול הגז הטבעי והנפט, וכדאיות ההשקעה בו
 | 
telegram
(3)

בדומה לצניחה החדה במחיר הגז הטבעי בארצות הברית, בחודשים האחרונים התרסק גם מחיר הפחם ועמו מניות חברות כריית הפחם הגדולות שם. ממחיר של 85 דולר לטון ב-15 באוגוסט 2011 צנח מחיר הפחם במסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק ל-57.58 דולר לטון ביום שישי האחרון - ירידה של 32.3%. משיא של 141.4 דולר לטון ביולי 2008 צנח מחיר הפחם במיתון של 2009 עד לשפל של 55 דולר בספטמבר אותה שנה, אך התאושש לאחר מכן ונסחר בטווח של 70-85 דולר לטון מאוקטובר 2009 ועד תחילת השנה הנוכחית.

הנפילה במחיר הפחם בעת האחרונה נבעה מירידה בביקוש. בניגוד לגל הקור שפקד את אירופה בחורף הנוכחי, היה החורף בחצי הכדור המערבי קר פחות מהממוצע, כך שירד הביקוש לפחם, המשמש לייצור חשמל. נוסף על כך, הביאה הירידה החדה במחיר הגז הטבעי בארצות הברית, שהייתה תולדה של הצטברות מלאים גדולים, לגידול בשימוש בגז טבעי לייצור חשמל ולירידה בשימוש בפחם לאותה מטרה.

הפחם הוא דלק מוצק הנוצר מהתאבנות צמחים ועצים במשך מאות מיליוני שנים. זהו חומר אורגני שהתאבן לסלע בצבע שחור או חום כהה בעקבות לחץ של סלעים וסחף אדמה שהצטברו על צמחים ששקעו בקרקעית ביצות ובהשפעת חומה של השמש. הפחם מורכב בעיקר מפחמן ומיסודות אחרים, כולל גופרית.

ככל שהפחם קשה יותר, תכולת המים שלו נמוכה יותר, ויעילותו כחומר דלק גבוהה יותר. פחם האבן, אנתרציט, הוא המשובח מבין סוגי הפחם. הוא מכיל 86%-98% פחמן ומשמש בעיקר להכנת פלדות משובחות. פחם ביטומני, המכיל 69%-86% פחמן, משמש לייצור חשמל ומהווה חלק מתהליך ייצור פלדות. ככל ששכבת הפחם קדומה יותר - איכותה גבוהה יותר ואחוז הפחמן שבה גבוה יותר.

פחם מסוג קוק (Coke) משמש כדלק וכחומר מחזר בתהליך ייצור פלדה בתנור רם, ומופק מזיקוק של פחם ביטומני בעל רמות נמוכות של אפר וגופרית בתנורים אטומים לאוויר בטמפרטורות המגיעות ל-2,000 מעלות צלזיוס.

הפחם הוא מקור האנרגיה העיקרי לייצור חשמל בעולם וגם הגורם העיקרי לפליטת גז פחמן דו-חמצני לאטמוספרה, דבר הגורם לאפקט החממה ולהתחממות כדור הארץ. כ-42% מתחנות הכוח בעולם, כולל תחנות כוח בישראל, בחדרה ובאשקלון, פועלות על פחם. כמויות גדולות של פחם משמשות גם לייצור פלדה. את הפחם כורים במכרות פתוחים ובמכרות תת-קרקעיים בכל רחבי העולם.

ישנן אפילו עדויות לשימוש בפחם לשריפת גופות בבריטניה בתקופת הברונזה (3000-2000 לפני הספירה), הפחם נפוץ בבריטניה בתקופת הכיבוש הרומאי, וליד העיר צ'סטר נמצאו סימנים המעידים על מסחר בפחם בסביבות שנת 200 לספירה. ההיסטוריונים מאמינים שהשימוש המסחרי הראשון בפחם היה בסין בסביבות שנת 1000 לפני הספירה. בעבר השתמשו הסינים בפחם כדי להתיך נחושת להטבעת מטבעות. הביקוש לפחם גדל מאוד בתקופת המהפכה התעשייתית במאה ה-19, ובסוף אותה המאה נמשך תהליך פיתוח תעשיית הפחם בעיקר לייצור חשמל, לאחר שתחנת הכוח הראשונה המופעלת בפחם החלה לספק חשמל לעיר ניו יורק בשנת 1882.

צריכת הפחם בעולם במאתיים השנים האחרונות עלתה פי מאה. מומחים מעריכים, כי עתודות הפחם המצויות בכדור-הארץ יספיקו לארבע-מאות השנים הבאות, עתודות הפחם הגדולות ביותר נמצאות בארצות הברית, ואחר כך ברוסיה, בסין ובאוסטרליה בהתאם.

השפל במחירים של הגז הטבעי והפחם בעת האחרונה הביא למצב אבסורדי בו מחירי שתי הסחורות בארצות הברית שקולים לכ-10% ממחיר הנפט מסוג ברנט כשמחשבים על בסיס אנרגטי שווה. תכולת האנרגיה של טון פחם שקולה לזו של כ-4.6 חביות נפט (חבית נפט מכילה 159 ליטר). כך שמחירו האחרון, 57.58 דולר לטון, שקול ל-12.5 דולר לתכולת האנרגיה של חבית נפט. אילו מחיר הנפט מסוג ברנט נסחר ב-123.5 דולר לחבית ומחיר הנפט הטקסני נסחר ב-107 דולר לחבית. מחיר הגז הטבעי האחרון בארצות הברית היה 2.326 דולר למיליון BTU, מכיוון שתכולת האנרגיה של חבית נפט היא כ-5.8 מיליון BTU, מחיר הגז הטבעי שקול ל-13.5 דולר לתכולת האנרגיה של חבית נפט.

האם פער כזה במחירי האנרגיה יכול להימשך? אמנם קיימים שימושים שונם לנפט, פחם וגז הטבעי, אבל בשינויים מסוימים הפחם והגז הטבעי יכולים להחליף את הנפט שהשימוש העיקרי בו הוא לצרכי תחבורה כדלק לכלי רכב, מטוסים, רכבות ואוניות. ב-2010 נעו בעולם 12.7 מיליון כלי רכב על גז טבעי (2.7 מיליון רכבים בפקיסטאן, 1.95 מיליון באירן, 1.9 מיליון בארגנטינה, 1.7 מיליון בברזיל, 1.1 מיליון בהודו ורק כ-120,000 כלי רכב בארצות הברית).

נוסף על כך, יגדיל המעבר למכוניות חשמליות את השימוש בפחם להפקת חשמל. יש לציין שלמרות המעבר למכוניות חשמליות או למכוניות מונעות בגז טבעי בארצות הברית אינו תהליך מידי, בטווח הארוך הוא מתבקש בייחוד נוכח כוונתו של הממשל להקטין את התלות בנפט מיובא.

גם בטווח הקרוב הביקוש לפחם בארצות הברית צפוי לגדול. האימפריה האמריקנית הגדילה את יצוא הפחם שלה ל-110 מיליון טון ב-2011, מ-82 מיליון טון ב-2010 ו-59 מיליון טון ב-2009. הגידול ביצוא הפחם צפוי להימשך, בעיקר בגלל גידול בביקוש מצד סין והודו. סין היא מפיקת הפחם הגדולה בעולם, אבל גם צרכנית ויבואנית הפחם הגדולה ביותר. סין סובלת ממחסור באספקת החשמל שלה, המוערך ב-40,000 מגה-וואט השנה. לשם ייצורו היא זקוקה ל-200 מיליון טון פחם נוספים (דרוש כ-0.55 ק"ג פחם לייצור קילו-וואט שעה חשמל). הודו צפויה לייבא 140 מיליון טון פחם השנה לעומת 114 מיליון טון בשנה שעברה.

יצואניות הפחם הגדולות ביותר ב-2010 במיליוני טון היו אוסטרליה - 298, אינדונזיה - 162, רוסיה - 109, ארצות הברית - 82, דרום אפריקה - 70, קולומביה - 68 וקנדה - 31.
יבואניות הפחם הגדולות ביותר ב-2010 במיליוני טון היו יפן - 187, סין - 177, דרום קוריאה - 119, הודו - 114, טייוואן - 63, גרמניה - 46 וטורקיה - 27.









שוק הסחורות בשבוע האחרון
במסחר בסחורות בשבוע שעבר לא נרשמה מגמה אחידה, מחירי חלק מהסחורות עלו וחלקן ירדו. מדד הסחורות הרציף CCI של CRB, המורכב מ-17 סחורות עיקריות במשקל שווה כל אחת, ירד בסיכום שבועי ב-0.3%. מדד CCI נמוך כיום ב-15.2% משיא כל הזמנים, שנרשם ב-20 באפריל 2011. בטבלה שלהלן מפורטים השינויים במחירי הסחורות העיקריות, במדדי המניות ובשערי המטבעות בשבוע שעבר וב-12 החודשים האחרונים.



איך משקיעים בפחם?

קרן הסל Market Vectors Coal ETF נסחרת בבורסת ניו יורק מתחילת 2008 בסימול KOL, הקרן מנסה לחקות את הביצועים של מדד הפחם Stowe Coal IndexSM, והיא עושה זאת על ידי השקעה במניות של החברות הגדולות בארצות הברית, בסין, באינדונזיה, באוסטרליה ובמדינות אחרות לכריית פחם, דמי הניהול הם 0.59% לשנה.

החברה האמריקנית Peabody Energy, הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול BTU, היא החברה הגדולה ביותר בעולם שלא בבעלות ממשלתית העוסקת בפחם. לחברה בעלות מלאה או חלקית על 28 מכרות פחם בארצות הברית ובאוסטרליה וכן שותפות במכרות פחם בוונצואלה. החברה גם משווקת, מתווכת וסוחרת בפחם. כמו כן, בפתחם של המכרות החברה מחזיקה מפעלים להפקה של גז טבעי ודלק נוזלי מפחם.

*אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של פחם, גז טבעי או כל סחורה, או כלשהי.





תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    אנרגיה סולארית !!!!!!!!!!!!!!!
    העתיד האנרגתי שלנו 19/03/2012 10:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא לקדוח ולא לחפור ! יש בשפע !
    סגור
  • 1.
    לאריה. האם יש אפשרות למחיקה של תעודת סל
    דוד 19/03/2012 09:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    והפסד של כל הכסף
    סגור
  • תשובה לדוד
    אריה 19/03/2012 13:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קרן סל (ETF) רוכשת או את הסחורה הממשית או חוזים עתידיים על הסחורה. מכיוון שמחיר סחורה לא יכול להגיע לאפס קרן סל לא יכולה להימחק. לעומת זאת תעודת סל (ETN) היא כמו איגרת חוב שהמנפיק מצמיד אותה לערך סחורה מסוימת. המנפיק מצידו רוכש הגנות כך שיוכל להיצמד למחיר הסחורה. אף על פי שלא נתקלתי בתעודת סל שנמחקה לגמרי, תיאורטית זה יכול לקרות אם מנפיק התעודה יפשוט את הרגל.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות