מחיר הנפט צלל 25%, האם סעודיה רוצה בהמשך הירידות?
במהלך החודשיים וחצי האחרנים, צנח מחיר הנפט באופן תלול. הנפט מסוג ברנט, שהגיע למחיר של 121.40 דולר לחבית באמצע מארס האחרון, נסחר ביום שישי האחרון במחיר של 98.43 דולר לחבית, ירידה של 18.9%. הגדיל לעשות הנפט הטקסני, שהגיע למחיר של 109.79 דולר באמצע מארס וצנח ב-24.2% למחיר של 83.23 דולר בסגירת המסחר ביום שישי.
הנפט מסוג ברנט, המופק בעיקר מבארות בים הצפוני ע"י נורווגיה ובריטניה, משמש אמת מידה לכ-65% מעסקות הנפט העולמיות. לעומתו הנפט הטקסני, המופק בדרום ארצות הברית ובמפרץ מקסיקו ונחשב לאיכותי במיוחד, משמש אמת מידה בעיקר לעסקות הנפט בארצות הברית, מדינה הצורכת כמעט רבע מצריכת הנפט העולמית.
אף על פי שחלקו של הנפט הטקסני כבסיס לעסקות הנפט העולמיות קטן מחלקו של הנפט מסוג ברנט, נפח המסחר בחוזים עתידיים של הנפט הטקסני גדול משמעותית מהמסחר בחוזים עתידיים על נפט ברנט. אפשר ללמוד על כך מהרכב מדד הסחורות החשוב S&P GSCI של סטנדרד אנד פורס וגולדמן זאקס, הנותן משקל לכל סחורה לפי נפח המסחר הממוצע בה בחמש השנים האחרונות. הנפט הטקסני תופס 34.9% מהמדד והנפט מסוג ברנט תופס רק 16.5% מהמדד.
מהן הסיבות לירידה הדרמטית במחיר הנפט הגולמי? התחזקות הדולר, המשבר באירופה, נתוני תעסוקה מאכזבים בארצות הברית, הירידה בצמיחה של סין, השיחות של המעצמות עם אירן הדוחות בשלב זה כל פעולה צבאית - כל אלו הם גורמים שהשפיעו על מחיר הנפט. אולם הגורם העיקרי לצניחה במחיר הנפט היה מדיניותה של ערב הסעודית, יצרנית הנפט הגדולה בעולם. ערב הסעודית הפיקה החל ממארס השנה כמות גדולה יותר מרוסיה, זאת לראשונה מאז פברואר 2006.
בסוף חודש מארס השנה הכריז שר הנפט הוותיק של ערב הסעודית, עלי נעימי, שהממלכה הסעודית מעוניינת במחירי נפט נמוכים יותר. רבים הטילו ספק בהכרזתו, אבל כעת, אחרי חודשיים, התברר שאכן ערב הסעודית התכוונה לכך - היא הגדילה את קצב הפקת הנפט שלה ליותר מ-10 מיליון חביות ביום (הכמות הגדולה ביותר ב-30 השנים האחרונות) לעומת כ-9.5 מיליון חביות ליום ב-2011. נוסף על כך, חברת הנפט הסעודית Aramco מציעה את הנפט שלה במחירים אטרקטיביים, כך שבתי זיקוק רוכשים ממנה נפט לצריכה ולמלאי.
מלאי הנפט הגולמי במדינות OECD גדל מאוד בעשרת השבועות האחרונים. בארצות הברית הגיע מלאי הנפט הגולמי המסחרי ל-382.5 מיליון חביות, המלאי הגדול ביותר מאז אוגוסט 1990. המלאי הנוכחי גבוה בהרבה מהממוצע לעונה זו, ומאמת את הצהרתו של נעימי שמדינתו מתכוונת להביא לאספקת יתר של נפט לשוק העולמי.
הסוחרים בנפט מתלבטים כעת בשאלה אם מחיר הנפט יוסיף לצנוח ואם כן עד כמה. לפי נעימי, המחיר המועדף על ערב הסעודית הוא בסביבות 100 דולר לחבית לנפט מסוג ברנט, שהוא פחות או יותר המחיר הנוכחי.
ערב הסעודית מעוניינת למנוע עלייה חדה במחיר הנפט מהסיבות הבאות:
- מחיר נפט גבוה מדי עלול לגרום למיתון עולמי, דבר שייפגע, בין השאר, גם בה עצמה.
- זינוק במחיר הנפט יגרום להגדלת השימוש במקורות אלטרנטיביים כמו אתנול וביו-דיזל, ויביא להגדלת ההשקעות במקורות אלטרנטיביים נוספים, דבר שייפגע בהכנסות העתידיות מנפט של המדינה.
- מניעת השפעה קשה על הכלכלה העולמית בעקבות חרם מדינות המערב על נפט אירני.
בעקבות האמור לעיל, הערכה סבירה היא שמחירי הנפט בעת הקרובה ינועו סביב המחיר הנוכחי, קשה לראות ירידה תלולה נוספת במחירו, כיוון שלמרות המשבר באירופה והירידה בצמיחה בסין, צריכת הנפט העולמית מוסיפה לגדול. לפי תחזית ארגון אופ"ק ממאי השנה, היא צפויה להגיע השנה ל-88.7 מיליון חביות ביום, זאת בהשוואה ל-87.9 מיליון חביות ביום ב-2011 ו-87.0 מיליון חביות ב-2010.
שוק הסחורות בשבוע האחרון
במסחר בסחורות בשבוע שעבר נרשמו ירידות תלולות. מדד הסחורות הרציף CCI של CRB, המורכב מ-17 סחורות עיקריות במשקל שווה כל אחת, ירד בסיכום שבועי ב-2.78%. מדד CCI נמוך כיום ב-27.1% משיא כל הזמנים, שנרשם ב-20 באפריל 2011. בטבלה שלהלן מפורטים השינויים במחירי הסחורות העיקריות, במדדי המניות ובשערי המטבעות בשבוע שעבר וב-12 החודשים האחרונים.
איך משקיעים בנפט?
בארץ נסחרות תעודות הסל הבאות על הנפט, "תכלית נפט" ו"קסם נפט", שתי תעודות הסל משקיעות בחוזים עתידיים על נפט מסוג ברנט. באמצעות חשבון ב-ATRADE אפשר להשקיע באופן ישיר ונוח בנפט טקסני ובנפט מסוג ברנט בשני הכיוונים: קנייה ומכירה.
קרן הסל United States Brent Oil Fund נסחרת כמניה לכל דבר בבורסת ניו יורק בסימול BNO. הקרן משקיעה בחוזים עתידיים על נפט מסוג ברנט. דמי הניהול הם 0.91% לשנה. קיימות גם אופציות call ו-put לקרן סל זו.
קרן הסל הסחירה ביותר לנפט ופופולרית מאוד United States Oil נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול USO. הקרן משקיעה בחוזים עתידיים על הנפט הטקסני. דמי הניהול הם 0.4% לשנה. קיימות גם אופציות call ו-put לקרן סל זו.
קרן הסל לשורט כפול על הנפט, ProShares UltraShort DJ-UBS Crude Oil, נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול SCO והיא מתאימה למי שצופה שמחיר הנפט ירד ושואף למנף את רווחיו. דמי הניהול הם 0.95% לשנה. קיימות גם אופציות call ו-put לקרן סל זו.
קרן הסל הממונפת לנפט, ProShares Ultra DJ-UBS Crude Oil, נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול UCO, התשואה של קרן סל זו עומדת ביחס כפול לשינוי במחיר הנפט, והיא מתאימה למי שצופה שמחיר הנפט יעלה ושואף למנף את רווחיו. דמי הניהול הם 0.95% לשנה. קיימות גם אופציות call ו-put לקרן סל זו.
*אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של נפט או כל סחורה, , או כלשהי
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.אנחנו לא רוצים להשקיע בנפט אנחנו רוצים להשקיע אותוBogii 04/06/2012 13:23הגב לתגובה זו0 0כדי שלאחמד הגמד יהיה פחות כוח כלכלי אנחנו מעדיפים לשמור על ערך הכסף ברכישת נכס בסיס תואם זהב קרי gldסגור
-
איראןמשה 04/06/2012 14:07הגב לתגובה זו0 0ההשפעה שלנו על מחיר הנפט לא קיימתסגור