אי הוודאות והשפעתה על קרנות הפנסיה
שוק קופות הגמל וקרנות ההשתלמות עמד בסוף חודש אפריל על כ-302 מיליארד ש'. עלייה מתונה של 1% מתחילת השנה, שנבעה רובה ככולה מהתשואות החיוביות היפות שהשיגו הקופות עד סוף חודש אפריל (העלייה בתשואה גבוהה יותר מ-1% וקוזזה עקב הפדיונות בענף קופות הגמל).
אנו רואים שמתחילת השנה אין שינוי גדול בהרכב הנכסים של הקופות. אם בתחילת השנה החזיק ענף הגמל בממוצע כ-21.66% במניות ועוד 21.65% באג"ח קוצרנית, הרכב הנכסים בסוף חודש אפריל זהה כמעט לחלוטין.
מעניינת העובדה שרמת החשיפה לנכסי סיכון כמו מניות ואג"ח קונצרניות גבוהה יותר בענף קרנות ההשתלמות אשר הינו ענף לטווח קצר יותר (6 שנים) מאשר בענף קופות הגמל לתגמולים ופיצויים.
בסוף אפריל החזיקו קרנות ההשתלמות בממוצע כ-25% מנכסיהם במניות ו-22% באג"ח קונצרניות בעוד שבענף הקופות האישיות לתגמולים ופיצויים היתה ההחזקה נמוכה יותר ועמדה על כ-20.5% במניות ואחוז דומה באג"ח קונצרניות.
אם נשווה את המצב לאפריל בשנתיים האחרונות נראה כי באפריל 2011 החזיק הענף כולו כ-24.6% במניות וכ-21% באג"ח קונצרניות. לעומת זאת, באפריל 2010 עמד אחוז ההחזקות על כ-23% במניות וכ-21.3% באג"ח קונצרניות.
מהשוואה זו עולה כי הענף נכנס לתקופת הקיץ שהיכתה גם בשנה שעברה בשווקים בהיקף החזקת מניות נמוך יותר, אם כי לא משמעותית מאשר בשנת 2011. נראה כי אי הוודאות הדאיגה את הגופים שבחרו למרות התשואה הנאה שהניב השוק במהלך הרבעון הראשון והפיתוי, שלא להגדיל את החשיפה לשוק המניות.
יחד עם זאת חשוב לזכור כי בממוצע כמו בממוצע אנו מדברים על כל הענף וגם בענף הגמל כמו בענפים אחרים קיימת שונות בין הגופים. שונות זו מתבטאת בתשואות מאי אשר מושפעות כמובן מהירידות שפקדו את השוק במהלך החודש. קופות הגמל הגדולות השיגו החודש בממוצע של 2.1% ותשואה מצטברת ממוצעת של 2.87% מתחילת השנה. יחד עם זאת כפי שציינו, קיימת שונות בין הקופות הגדולות אשר נעה בין 1.6% במצטבר מתחילת השנה ועד 4%.
ומה בענף קרנות הפנסיה?
ענף קרנות הפנסיה כרגיל בעת צרה יהיה זה "שיחטוף פחות". כרית ההגנה בדמות מובטח על 30% מנכסי הקרנות אמור לאפשר גם הפעם לקרנות הפנסיה החדשות לצלוח את המשברים בשוק ההון בירידה נמוכה יותר בתשואות.
יחד עם זאת גם כאן כמו בקופות הגמל צפויות קרנות הפנסיה לספוג ירידה עקב היקף ההחזקה הגבוהה יחסית במניות שעומדת באפריל 2012 בממוצע על כ-22.76% מהנכסים. במקביל, היקף ההחזקות באג"ח הקונצרניות נמוך משמעותית מאשר בענף הגמל ועומד על כ-13% בלבד. מתשואות מאי נראה כי המגמה בקרנות הפנסיה דומה למה שנראה בשוק הגמל.
לצערנו הרב למרות האופטימיות הזהירה ששררה בשוק בעקבות התוצאות היפות של ארבעת החודשים הראשונים של השנה, הגיע חודש מאי והזכיר לנו כי אי הוודאות והתנודתיות בשווקים עדיין קיימת והיא משפיעה באופן ישיר על החסכונות הישירים והעקיפים שלנו. טוב יעשו כל החוסכים אם יבינו ויפנימו נקודה זו, וידאגו להתאמת רמת הסיכון של החסכון הפנסיוני בהתאם
לפרמטרים האישים של כל אחד ואחד.
**הנתונים הינם נתונים ממוצעים כפי שפורסמו על ידי אגף שוק ההון- הרכב נכסים קופות גמל וקרנות פנסיה נכון לסוף אפריל 2012. תשואות מאי הינן על פי דיווחי הגופים המוסדיים
**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו /או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעיל ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.חשיפ אפקטיבית למניות גדולה יותר ומתקרבת ל 30%איציק 19/06/2012 10:53הגב לתגובה זו0 0מה שחשוב זה חשיפה אפקטיבית למניות שקרובה יותר ל 30%ולא אחזקה ישירה במניות אנא ציין איך השתנתה החשיפה האפקטיבית למניות כמו שזה נראה ענף ההשתלמות הגיע למשבר הנוכחי בחשיפת שיא למניות של כל הזמנים (ע"פ נתוני אפריל 2012)סגור