על הנפילה בנפט, וגם - האם אירן באמת מייצאת פחות?
אריה גורן, אנליסט גלובלי בכלל פיננסים, סוקר את מצבו של הנפט בעולם בעקבות שתי המגמות המנוגדות המשפיעות על רמתו העתידית
אריה גורן span > a > | 
מחיר הנפט הטקסני צנח בשבוע האחרון ב-6.5% ומחיר הנפט מסוג ברנט צנח ב-4.5%. זוהי הירידה השבועית הגדולה ביותר במחיר הנפט בארבעת החודשים האחרונים. הנפט מסוג ברנט, שהגיע למחיר של 122.65 דולר לחבית באמצע מארס השנה, נסחר ביום שישי האחרון במחיר של 111.42 דולר לחבית, ירידה של 9.2%. הגדיל לעשות הנפט הטקסני, שהגיע למחיר של 110.08 דולר באמצע מארס וצנח ב-15.6% למחיר של 92.89 דולר בסגירת המסחר ביום שישי בבורסת הסחורות של ניו יורק NYMEX.
שתי מגמות מנוגדות משפיעות כעת על מחיר הנפט. מצד אחד, ישנו עודף היצע, בעיקר מצד ערב הסעודית, ארצות הברית וקנדה שצפוי להימשך גם בחודשים הבאים. בנוסף, ישנה ירידה בביקוש לנפט בארצות הברית, הצורכת יותר מ-20% מצריכת הנפט העולמית, דבר הגורם לירידה במחירו. מצד שני, תכניות התמריצים של ארצות הברית, האיחוד האירופי וסין לעידוד הכלכלה - צפויות להגדיל את הביקוש לנפט ולגרום לעלייה במחירו.
בחודש אוגוסט ירד הביקוש לנפט בארצות הברית לערכו הנמוך ביותר לחודש זה ב-15 השנים האחרונות. זאת לאחר שהחולשה הכללית בכלכלה האמריקנית הובילה לירידה בצריכה של הבנזין והדיזל. הביקוש הכללי לנפט בארצות הברית בחודש אוגוסט האחרון היה נמוך ב-4.3% מהחודש המקביל אשתקד והסתכם ב-18.6 מיליון חביות ליום.
במשאל שערך אתר החדשות הכלכליות בלומברג ביום שישי שעבר בקרב 27 אנליסטים של שוק הנפט, עלה כי 13 מהם חוזים ירידה במחיר הנפט בשבוע הקרוב, 7 צופים עלייה במחיר הנפט, ו-7 אחרים צופים שיהיו שינויים קלים בלבד. יש לציין שלטווח הארוך ההערכה הכללית היא שמחיר הנפט אמור לעלות משמעותית מרמתו הנוכחית.
הסנקציות שהטילו מדינות המערב על אירן לא השפיעו עד כה על הנפט העולמי. לפי הדוח הרשמי של ארגון אופ"ק, אירן הגדילה את הפקת הנפט שלה בחודש אוגוסט ב-5% בהשוואה לשנה שעברה, ל-3.7 מיליון חביות ביום - כמות שהפיקה פחות או יותר מתחילת השנה. אולם לפי גורמים משניים אך אמינים של חברות הספנות ושל מומחים לשוק הנפט, הכמות האמיתית שהפיקה אירן באוגוסט הייתה רק 2.8 מיליון חביות ביום. כלומר, כמעט מיליון חביות נפט ליום פחות מהנתונים הרשמיים שפרסמה אירן וב-24% פחות מהתפוקה שלה בשנה שעברה. בשלב זה הגידול בתפוקת הנפט של ערב הסעודית, ארצות הברית וקנדה, עולה על הירידה בתפוקת הנפט של אירן.
שוק הסחורות בשבוע האחרון
במסחר בסחורות בשבוע שעבר נרשמו ירידות חדות. מדד הסחורות הרציף CCI של CRB, המורכב מ-17 סחורות עיקריות במשקל שווה כל אחת, ירד בסיכום שבועי ב-2.9%. מדד CCI נמוך כיום ב-15.9% משיא כל הזמנים, שנרשם ב-20 באפריל 2011. בטבלה שלהלן מפורטים השינויים במחירי הסחורות העיקריות, במדדי המניות ובשערי המטבעות בשבוע שעבר וב-12 החודשים האחרונים.
איך משקיעים בנפט?
בישראל נסחרות תעודות הסל הבאות על הנפט, "תכלית נפט" ו"קסם נפט", שתי תעודות הסל משקיעות בחוזים עתידיים על נפט מסוג ברנט. באמצעות חשבון ב-ATRADE אפשר להשקיע באופן ישיר ונוח בנפט טקסני ובנפט מסוג ברנט בשני הכיוונים: קנייה ומכירה.
קרן הסל United States Brent Oil Fund נסחרת כמניה לכל דבר בבורסת ניו יורק בסימול BNO. הקרן משקיעה בחוזים עתידיים על נפט מסוג ברנט. דמי הניהול הם 0.91% לשנה. קיימות גם אופציות call ו-put לקרן סל זו. קרן הסל הסחירה ביותר לנפט והפופולרית מאוד, United States Oil, נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול USO. הקרן משקיעה בחוזים עתידיים על הנפט הטקסני. דמי הניהול הם 0.40% לשנה. קיימות גם אופציות call ו-put לקרן סל זו.
קרן הסל לשורט כפול על הנפט, ProShares UltraShort DJ-UBS Crude Oil, נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול SCO והיא מתאימה למי שצופה שמחיר הנפט ירד ושואף למנף את רווחיו, דמי הניהול הם 0.95% לשנה. קיימות גם אופציות call ו-put לקרן סל זו. קרן הסל הממונפת לנפט, ProShares Ultra DJ-UBS Crude Oil, נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול UCO, התשואה של קרן סל זו עומדת ביחס כפול לשינוי במחיר הנפט, והיא מתאימה למי שצופה שמחיר הנפט יעלה ושואף למנף את רווחיו. דמי הניהול הם 0.95% לשנה. קיימות גם אופציות call ו-put לקרן סל זו.
*אריה גורן הוא מרצה בכיר בקורסים סחורות וחוזים עתידיים והשקעות בחו"ל במכללת MIBI ללימודי שוק ההון באונליין, www.mibi.co.il .
**אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של נפט או כל סחורה, או כלשהי.
תגובות לכתבה(4):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
4.תודה רבה אריה. כיף לקרוא את הכתבות שלך ! (ל"ת)סילבן 24/09/2012 22:51הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.הזהב ירד לפחות 100$ ל1650 מכרו זהב ותריחו (ל"ת)הברבור הירוק 24/09/2012 15:59הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.מאמר מרתק !יוסי 24/09/2012 15:44הגב לתגובה זו0 0מצד אחד הנפט הטקסני שכמעט ואינו מושפע ממה שקורה במזרח התיכון, התפוקה ללא שינוי, והביקוש יורד. מצד שני הנפט מסוג ברנט האירופי שמושפע מאוד ממה שקורה במזרח התיכון, התפוקה כמעט ללא שינוי והביקוש עולה. בעבר שניהם נסחרו במחיר דומה, היום פער של כ- 20 דולרים ביניהם...סגור
-
1.בקיצור...שחור 24/09/2012 15:36הגב לתגובה זו0 0לונג תעודת סל ישראלית על הנפט ושורט USO !!!סגור